Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы История 1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

39. Україна в Першій світовій війні

Перша світова війна – війна двох коаліцій європейських держав – Антанти і Троїстого союзу – за переділ колоній, сфер впливу, загарбання територій. Початок – 1 серпня 1914 року. Характер війни – загарбницький для обох коаліцій. Учасники: Антанта – утворена в 1904 – 1907 рр. (Велика Британія, Франція, Росія) Українські землі: 9 українських губерній: Волинська; Катеринославська; Київська; Харківська; Подільська; Полтавська, Таврійська; Херсонська; Чернігівська.

Троїстий союз – утворений у 1879 – 1882 рр. (Німеччина, Італія, Австро-Угорщина) Українські землі: Буковина, Східна Галичина, Закарпаття. Війна почалася 1 серпня 1914 р. Вона стала для Європи першим жахливим досвідом сучасного ведення воєнних дій. Австро-Угорщина претендувала на Поділля та Волинь. Найбільш далекосяжні плани щодо України мала кайзерівська Німеччина, котра прагнула реалізувати свою давню мету — створення під її зверхністю Пангерманського союзу, в якому Україна мала стати частиною майбутнього німецького протекторату.

40.Політика Центральної Ради. Утворення Української Народної Республіки.

Українська Центральна Рада – загальноукраїнський громадсько-політичний центр, що очолив масовий народний рух, який з часом набув функцій законодавчої влади УНР.

Основні напрями політичної програми:

1.Боротьба за національно-територіальну автономію у складі 9 українських губерній та етнічних земель;

2.Підготовка виборів до Установчих зборів з метою розв’язання питання про автономію України у складі Російської республіки;

3.Співпраця з Тимчасовим урядом Росії;

4.Надання національним меншинам рівних політичних прав.

У ніч з 24 на 25 жовтня 1917 р. в Петрограді перемогло збройне повстання, очолюване більшовиками Полії у Петрограді вітала пробільшовицьки настроєна частина трудящих України, однак переважна більшість її народних мас підтримувала політику партій, які входили до складу Центральної Ради, - партій соціальних реформ і національного відродження.

М.Грушевський наголошував: на тому, що подібна "широка автономія об'єктивно дає початок "її перетворенню у "повну державу '. І вже через два місяці після проголошення УНР на весь голос заявила, що вона є "повною державою": 22 січня IV Універсал Центральної Ради сповістив, що "віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, не від кого не залежною державою".

41.Українська держава гетьмана Павла Скоропадського.

29 квітня з'їзд земельних власників проголосив генерала Павла Скоропадського гетьманом України. П.Скоропадський був нащадком давнього роду козацької старшини й одним з найбільших в Україні землевласників.

12 червня 1918 р. мирного договору з Радянською Росією і визнання останньою Української Держави.

Особливо помітними були успіхи в галузі освіти та культури. Гетьманський уряд прийняв дуже вдале рішення не перетворювати російськомовні школи в україномовні, а створити нові україномовні. Так, було засновано 150 нових україномовних гімназій, випущено кілька мільйонів примірників україномовних підручників. Відкрились 2 українські університети (у Києві та Кам'янці-Подільському).

Разом з тим П..Скоропадський і його уряд припустилися ряду фатальних політичних прорахунків. По-перше, у своїй діяльності вони явно залежали від німців. По-друге, підтримка великих землевласників, повернення їм землі, каральні експедиції викликали велике невдоволення серед селян. По-третє надання притулку представникам колишньої царської верхівки, формування вищого військового командування переважно з росіян посилили опозиційний український рух.