Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вивчення реєстру Windows 2000.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Імпорт і експорт даних Реєстру

За допомогою програми Regedit ви можете імпортувати і експортувати дан-ные Реєстру. Текстові файли для імпорту і експорту зручні для читання і їх можна безпечно переносити з комп'ютера на комп'ютер. Фактично, при подвійному натисненні мишею на файлів з розширенням .REG, прийняте за умовчанням зіставлення для файлів з таким розширенням автоматично запустить Regedit і завантажить вміст файлу. За допомогою команди Export Registry File ви можете зберегти вибраний розділ у файлі, а за допомогою команди Import Registry File, навпаки відновити розділ з файлу. Зверніть увагу, що імпорт файлу Реєстру при роботі зсередини самої програми Regedit відбувається негайно - діалогове вікно, що інформує про успішний або невдалий імпорт, з'явиться, але у вас не буде можливості зупинити імпорт. (Проте якщо ви запускаєте файл .REG натисненням на нього, то діалогове вікно підтвердження з'являтиметься).

Створення своїх власних файлів .Reg

Якщо вам треба розповсюдити зміни Реєстру серед ваших користувачів те це можна зробити за допомогою файлів .REG. Перший і найпростіший спосіб створення власних файлів .REG полягає в застосуванні Regedit для експорту поширюваних розділів і параметрів. Альтернативою цьому може стати створення власних файлів за допомогою Блокнота (Notepad) або будь-якого іншого текстового редактора. Нижче даний приклад файлу .REG :

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\AeDebug]

"Auto"="1"

"Debugger"="drwtsn 32 - p %ld - e - g"

"UserDebuggerHotKey"=dword :00000000

У першому рядку Regedit отримує інформацію про те, що він бачить файл .REG. (Наступний порожній рядок теж потрібний.) Інші рядки мають зрозумілий фор-мат: вказується розділ за допомогою шляху, поміщеного в квадратні дужки, а потім вказуються усі параметри, які треба імпортувати, в кожному рядку по одному параметру. Імена параметрів і строкові дані (вміст парамет-ров) виділені символами подвійних лапок ("). Дані типу REG DWORD обо-значаются за допомогою префікса dword : їх не треба поміщати в лапки. У один файл можна помістити зміни для багатьох розділів, для цього треба поміщати порожній рядок перед ім'ям кожного з розділів, а кожен розділ може мати будь-яку кількість параметрів.

Створіть свій власний розділ (наприклад, HKLM) і імпортуйте свій файл .REG в нього до тих пір, поки не переконаєтеся, що ви виконали саме ті зміни, які хотіли.

З'єднання з Реєстром іншого комп'ютера

Якщо ви увійшли до системи з відповідними повноваженнями, ви можете приме-нить Regedit для доступу до Реєстру іншого комп'ютера, що дозволить вам просмат-ривать і редагувати наявні там дані. Для такого «чаклунства» необходи-мо, щоб ваш обліковий запис мав адміністративні повноваження як для комп'ютера, на якому ви запустите Regedit, так і для іншого комп'ютера, Реєстр якого ви переглядатимете або редагуватимете. Крім того, доступу можуть перешкоджати налаштування Group Policy.

Допустимо, ваші повноваження в порядку. Фактично, само з'єднання з удален-ным по мережі комп'ютером відбувається при виборі команди Connect Network Registry в меню Registry. Ця команда дозволяє подивитися структуру мережі і знайти компью-тер, з яким ви хочете з'єднатися.

Після успішного з'єднання ім'я цього комп'ютера з'явиться в лівій панелі, на тому ж рівні, що і My Computer. Ви зможете розкрити кореневі розділи його Реєстру, поритися в його розділах, шукати дані і міняти їх на власний розсуд. Закінчивши з цим, виберіть в меню Registry команду Disconnect Network Registry, a потім виберіть комп'ютер, який ви хочете від'єднати.

Перейменування розділів і параметрів

Ви можете міняти імена розділів або параметрів, вибравши команду Перейменувати з меню Правка або за допомогою контекстного меню.

Хід роботи :

        1. Зайдіть у вікно редактора реєстру Regedit (Пуск\u1042?иконати)

        2. Створіть новий розділ (ключ) : Правка\u1057?творити\u1056?озділ або використовуючи контекстне меню.

        3. Зміните параметр створеного ключа на ваш розсуд: Правка\u1047?мінити...

        4. Перейменуйте створений вами розділ.

        5. Видалите цей розділ.

        6. А тепер попрацюйте небагато з реєстром, виконаєте запропоновані нижче вправи:

1) Обмеження програм, що запускаються.

У HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVerson\Policies\Explorer, створити 1) ключ RestrictRun типу DWORD зі значенням 0х00000001;

2) підрозділ з аналогічним ім'ям і в нім перерахувати список ДОЗВОЛЕНИХ до запуску програм;

3)Зайдіть в розділ і створюємо для кожної програми строковий ключ з назвою "1" (без лапок) - для першої дозволеної програми, "2" - для другої і так далі в якості значень яких потрібно вказати імена файлів дозволених до запуску програм. Файли мають бути з розширенням, шлях вказувати не обов'язково. Наприклад, Word.exe, Excel.exe

Не забудьте вказати файл Regedit.exe, інакше Ви самі не зможете більше запустити редактор реєстру.

2) Налаштування меню Пуск.

  • Видалите пункт меню "Знайти":

HKEY_CURRENT_USERпрописуємо ключ NoFind типу DWORD. Встановите його значення рівним 0х00000001, і після перезавантаження комп'ютера пункт меню "Знайти" зникне. Для того, щоб він знову з'явився потрібно або встановити значення цього ключа рівним 0х00000000 або повністю видалити ключ.

  • Видалення пункту "Документи".

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer і пишемо туди ключ NoRecentDocsMenu типу DWORD зі значенням 0х00000001. Аналогічно попередньому пункту, установка значення в 0 або видалення ключа приведе до появи цього пункту при наступному перезавантаженні.

  • У HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer додайте ключ ClearRecentDocsOnExit зі значенням 0х00000001 (щоб очищати список нещодавно відкритих документів кожного разу при виключенні комп'ютера). Додайте ключ NoRecentDocsHistory зі значенням 0х0000001. (щоб документи, що відкриваються Вами, не запам'ятовувалися в цьому списку).

  • Видалення пункту меню "Обране".

У HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer додайте ключ NoFavoritesMenu зі значенням 0х00000001. Після перезавантаження "Обране" пропадає з меню.

  • Приховання пунктів підміню з меню "Налаштування".

- Приховати «Панель управління» і «Принтери» з меню «Пуск» і вікна «Мій комп'ютер»:

У HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer.

- Приховати пункт "Панель завдань і меню Пуск" з меню "Налаштування: ключ NoSetTaskbar

- Приховати пункт "Робочий стіл Active Desktop : Ключ NoSetActiveDesktop

- Приховати «Властивості теки» меню «Налаштування: ключ NoFolderOptions.

Усі ці ключі повинні мати значення 0х00000001.

3) Налаштування «Виконати»

  • Видалення його з меню: прописати в реєстрі ключ NoRun зі значенням 0х00000001 і після перезавантаження пункт меню пропаде.

  • Видалення "Завершення сеансу" : створити в реєстрі ключ NoLogOff типу DWORD.

  • Заборона контекстного меню в меню "Пуск": ключ NoChangeStartMenu

  • Заборона контекстного меню для панелі завдань : ключ NoTrayContextMenu.

4) Заборона використання сеансів MS - DOS і однозадачного режиму MS - DOS.

Відкрити розділ

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\WinOldApp (якщо його немає, то потрібно цей розділ створити) і додати туди ключ Disabled рівний 0х00000001. Установка його в 0 або видалення знову дозволить сеанси MS - DOS.

5)Обмеження доступу до налаштувань мережі.

Усі ключі для налаштування параметрів розташовані в розділі HKEY_CURRENT_USER, мають тип DWORD, значення 1 - обмеження встановлене, 0 - ні. Якщо ключа з такою назвою в розділі немає, значить, цей параметр не встановлений.

  • Зробіть недоступним діалог "Мережа" в Панелі управління (він же властивості "Мережевого оточення") : створіть ключ NoNetSetup

  • Видалення вкладки «Ідентифікація» з діалогу «Мережа»: ключ NoNetSetupIDPage

  • Видалення вкладки "Управління доступом" з діалогу "Мережа": NoNetSetupSecurityPage

6) Обмеження доступу до налаштувань паролів. Ключі зберігаються в розділі HKEY_CURRENT_USER реєстру, і, аналогічно попередньому пункту, мають тип DWORD.

  • Зробіть діалог "Властивості : Паролі" з Панелі управління недоступним: створіть ключ NoSecCPL.

  • Встановите цей ключ в 1, це приведе до того, що вкладка "Зміна паролів" цього діалогу стає недоступною;

  • Створіть ключ NoAdminPage - вкладка "Видалене адміністрування" діалогу стає недоступним;

  • Створіть NoProfilePage - вкладка "Профілі користувачів" діалогу, ось адже несподіванка, теж стає недоступною.

7) Обмеження доступу до налаштувань принтерів. Усі ключі розташовані в розділі HKEY_CURRENT_USER., Якщо мають значення 1 - обмеження встановлене, 0 - ні.

  • NoPrinterTabs - установка ключа приховує деякі вкладки в діалозі "Властивості : принтер";

  • NoDeletePrinter - як можна зрозуміти з назви, забороняє видаляти встановлені в системі принтери;

  • NoAddPrinter - а цей ключ навпаки, забороняє додавати нові принтери.

8) Обмеження доступу до системних налаштувань. Ключі розташовані в розділі HKEY_CURRENT_USER.

  • NoDevMgrPage, присвойте цьому ключу значення 1 - з діалогу "Властивості : Система" зникне вкладка "Пристрою";

  • NoConfigPage - приховує вкладку "Профілі устаткування" з діалогу "Властивості : Система";

  • NoFileSysPage - цей ключ робить недоступною кнопку "Файлова система" на вкладці "Швидкодія";

  • NoVirtMemPage - при його установці робиться недоступною кнопка "Віртуальна пам'ять" на вкладці "Швидкодія".