Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вивчення реєстру Windows 2000.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Застосування редакторів Реєстру

Якщо вам знадобиться поміняти значення параметрів Реєстру, то ви повинні вос-пользоваться яким-небудь з редакторів Реєстру. Багато з налаштувань, які ви міняєте в панелях управління, об'єктах Group Policy і оснащеннях ММС-консолі насправді зберігаються в Реєстрі, тому ви можете розглядати ці утиліти як своєрідні редактори Реєстру. Інші як би редактори Реєстру - нестандартні скрипти для виконання яких-небудь змін, які можуть бути частиною скрипта входу в систему або файлом, поширюваним для ваших користувачів. Проте у більшості випадків, коли потрібно внести зміни безпосередньо в Реєстр, ви застосовуєте одно з двох засобів, включених Microsoft до складу Windows 2000: Regedit32.exe або Regedit.exe.

Що ми маємо

Чому ж в Windows 2000 є два редактори Реєстру? Коли випускалися Windows NT 3.1,3.5и3.5.1, до їх складу входив редактор Реєстру з назвою Regedit32. Цей засіб призначався для роботи з розділами і па-раметрами Реєстру Windows NT і відповідав стандартам Microsoft для дизайну інтерфейсу на той час, коли воно було написане (приблизно 1992 р.).

Коли була створена Windows 95, Microsoft виявила, що Regedit32 не дуже добре підходить до інтерфейсу Windows 95 із-за відмінностей в структурах Реєстрів цих двох операційних систем. Оскільки для Windows 95 теж був потрібний свій редак-тор Реєстру, то Microsoft створила додатковий засіб, Regedit, і стала постав-лять його разом з Windows 95.

Щоб усе заплутати, Microsoft включила в Windows NT 4 обох редакторів - і Regedit32, і Regedit. Це може здатися непотрібним дублюванням, але насправді - ця гідність, тому що ці дві програми мають відмінності і взаємно доповнюють один одного. Microsoft як і раніше включила до складу Windows 2000 обидві ці програми; за винятком невеликих декоративних доопрацювань і исправле-ния помилок, версії в Windows 2000 ідентичні попереднім.

Порівняння Regedit і Regedit32

Який з двох редакторів реєстру вибрати, правильно врахувавши наявні обставини? Обидва редактори мають однакові основні можливості. З їх допомогою ви зможете:

• Переглядати в графічному виді деревовидну ієрархічну структуру

• Переглядати і змінювати розділи, підрозділи, параметри і значення параметрів (відповідно до наявних у вас повноважень доступу).

• З'єднуватися з видаленим комп'ютером (для доступу до якого у вас є повноваження) і перевіряти або навіть змінювати вміст Реєстру.

Проте кожен редактор має можливості, відсутні у іншого. Давайте почнемо з Regedit32. Він був створений спеціально для Windows NT, тому він має деякі можливості, що зберегли свою корисність і в Windows 2000.

  • Можливість перегляду і зміни списків контролю доступу (ACLs) для розділів Реєстру.

  • Можливість аудиту розділів, за допомогою якого ви можете спостерігати, ктопытался видаляти, додавати або редагувати розділи (чи їх вміст) і дізнатися, чи були ці спроби успішними.

  • Підтримку усіх типів даних Реєстру, описаних раніше. Крім того, ви можете редагувати значення одних типів за допомогою редактора для іншого типу (вручну, редагуючи значення REG_BINARY).

  • Режим «тільки читання», в якому ви можете переглядати Реєстр, але не можете вносити в нього зміни.

  • Збереження і відновлення файлів-вуликів або окремих розділів.

  • Використовується старий, «багатодокументний» інтерфейс MDI (multiple documents interface), в якому для кожного кореневого розділу застосовується своє вікно документу.

А ось Regedit був спроектований для роботи в інтерфейсі в стилі Windows 95 -поэтому він виглядає декілька по-іншому. Його функціональні можливості теж дещо відрізняються. Так, доступні наступні можливості.

• Пошук (на відповідність деякому текстовому рядку) розділів, імен параметрів і вмісту параметрів. Ця можливість надзвичайно цінна і є головною причиною застосування Regedit.

  • Використання звичного двохпанельного інтерфейсу в стилі Провідника Windows, що допомагає порівняти взаємне розташування двох розділів або параметрів. Він містить і інші можливості в стилі Провідника Windows, такі як контекстні меню, редагування прямо на місці і зручне управління деревом.

  • Імпорт і експорт потрібних розділів (і елементів даних, що пролягають нижче в них) в придатні для читання людьми текстові файли, а не тільки імпорт і експорт розділів в двійковому виді.

  • У версії для Windows 2000 є меню Favorites (Обране) в яке ви можете додавати розділи, які будуть, на вашу думку, редагуватися часто.

Тепер ви знаєте, яким редактором краще користуватися? Найчастіше вибір редактора залежить від вашої особистої переваги. Деяким людям подобається, як працює Regedit, а інші віддають перевагу Regedit32 з його старим стилем. Якщо ви намагаєтеся визначити, в якому розділі зберігається деякий параметр, то краще б користуватися Regedit, але якщо треба встановити повноваження доступу для розділів, то краще застосовувати Regedit32.

Ми з обмежимося розглядом Regedit.