Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11 Доходы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
4.21 Mб
Скачать

11.2. Різновиди прибутку

Для чого вирізняють зовнішні та внутрішні витрати? Це необ­хідно для правильного визначення розміру прибутку, одержуваного підприємцем, отже, для оцінки реального стану справ у фірмі.

Для подальшого аналізу запровадимо кілька нових понять.

Загальний доход фірми — це сума доходу, отриманого фірмою від продажу певної кількості продукції. (Кількість проданого то­вару залежить від попиту на нього)

Таким чином, TR = Р х Q,

де: TR (Total Revenue) — загальний доход або виручка фірми;

Р (Price) — ціна;

Q (Quantity) — кількість проданої продукції.

Щоб обчислити загальний прибуток фірми, треба від загального доходу відняти загальні витрати фірми, тобто:

TR - ТС = TP,

де: TR (Total Revenue) — загальний доход;

ТС (Total Cost) — загальні витрати;

TP (Total Profit) — загальний прибуток. Оскільки витрати бувають різні, прибуток також може бути різ­ним.

Розрахунковий (бухгалтерський) прибуток це різниця між загальним прибутком і бухгалтерськими (зовнішніми, явними) і витратами

У цьому розрахунку ми оцінюємо лише поточні результати діяль­ності фірми. Але якщо необхідно проаналізувати стан фірми з огля­ду її перспективи, а, отже, найкращої з альтернатив використання її ресурсів, тоді слід обчислювати економічний прибуток підприєм­ства.

Економічний прибуток — це різниця між загальним прибутком і економічними витратами, які містять бухгалтерські та внут­рішні (неявні) витрати, зокрема й нормальний прибуток.

Таблиця 11.1 Порівняння розмірів економічних і бухгалтерських

Т аблиця 11.2 Порівняння економічного й бухгалтерського прибутку

Економічні витрати

Неявні витрати

Економічний прибуток

Бухгалтерський прибуток

Бухгалтерські витрати

Економічні витрати

Бухгалтерські витрати

Наявність економічного прибутку є показником вигідності від­лучення ресурсів від альтернативного використання їх в іншому виробництві.

Завдання для допитливих

Для фірми дуже важливо обчислювати і такий показник, як серед­ній доход.

Середній доход (Average Revenue) — це доход, що припадає на одиницю проданого товару. Його можна обчислити в такий спосіб:

AR = TR : Q.

Тільки за умов чистої конкуренції, коли фірми позбавлені можли­вості впливати на ціну, натомість змушені пристосовуватися до вста­новленої рівноважної ціни, середній доход дорівнюватиме ринковій ціні. Доведи це.

11.3. Витрати виробництва фірми у короткостроковому періоді

Для фірми дуже важливо аналізувати витрати виробництва з огляду на чинник часу.

Для фірми існують два періоди функціонування:

1. Короткостроковий період — це період часу, впродовж якого фірма не може змінити обсяг (кількість) принаймні одного з наяв­них у неї видів виробничих ресурсів, а саме — капітального.

2. Довгостроковий період функціонування фірми — це інтервал часу, впродовж якого фірма має можливість змінити всі зайняті ресурси. Тобто в довгостроковому періоді фірма має змогу не тільки збільшити кількість найманих працівників і застосовуваних природ­них ресурсів, а й змінити розміри будівель, кількість верстатів та устаткування.

Наприклад, реалізувавши ідею виробництва піци у своєму гара­жі, ви переконалися, що споживачі залюбки купують вашу продук­цію. Ясна річ, вам хотілося б збільшити її виробництво, адже це може збільшити ваш прибуток. Але ви також усвідомлюєте, що для швидкого збільшення кількості виготовленої піци вам вдасться все, окрім збільшення розміру виробничих приміщень.

Таким чином, у короткостроковому періоді одна частина ре­сурсів є змінною (природні й трудові ресурси), а друга частина — незмінною. Тому короткостроковий період нерідко називають пері­одом фіксованих виробничих потужностей. Відповідно, одна части­на витрат фірми становить постійні витрати, а друга — змінні.

Постійні витрати (Fixed Cost — FC) — витрати фірми, розмір яких не залежить від обсягу ви­робництва. Наприклад, оплата оренди устаткування, рентні й страхові платежі, капітальний ремонт та інші, пов'язані з вико­ристанням будівель і устаткуван­ня, а також адміністративні ви­трати.

Змінні витрати (Variable Cost — VC) — витрати, розмір яких за­лежить від обсягу виробництва фірми. До них належать витрати на сировину, паливо, матеріали, електроенергію й оплату праці най­маних працівників.

Суму постійних і змінних витрат виробництва назива­ють загальними витратами фірми (Total Cost — ТС). Тому формулою загальних витрат є:

ТС = FC + VC,

Графічно це означає підсумовування кривих постійних і змін­них витрат.

Нехай фірма має такі виробничі витрати:

Таблиця 11.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]