Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зб_рник зад. ОМ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Завдання:

  1. Обґрунтуйте ці твердження.

Завдання 3.

Підприємство виготовляє продукцію із коротким життєвим циклом. Побудувати матричну структуру управління підприємством з метою розробки 5 проектів, залучаючи для цього працівників відповідних функціональних підрозділів, якщо:

  • кількість функціональних служб на підприємстві – 6  (проектно-конструкторське бюро, фінансовий відділ, відділ маркетингу, відділ кадрів, виробничий відділ, відділ матеріально-технічного забезпечення);

  • розробка другого і третього проектів передбачає освоєння випуску нової продукції;

  • розробка першого проекту передбачає освоєння нового ринку збуту для продукції підприємства;

  • розробка четвертого проекту передбачає інтенсифікацію маркетингових зусиль для  підвищення частки освоєного  ринку збуту для старої продукції підприємства, яка знаходиться на стадії стабілізації;

  • розробка п’ятого проекту передбачає модифікацію старої продукції для продовження її життєвого циклу.

Завдання 4.

Сформувати організаційну структуру управління для підприємства, на якому працює 3 заступники директора, одному з яких підпорядковано 4 виробничих підрозділи. Відомо, що кожному заступнику його функції допомагають виконувати по 3 функціональних служби. Кожна функціональна служба має функціональні зв’язки з функціональними службами підрозділів, кількість яких - 11.

Конкретизуйте організаційну структуру, вказавши, якими можуть бути функціональні служби і підрозділи підприємства, якщо воно спеціалізується на виготовленні швейних виробів.

Завдання 5.

Оцінити за силою впливу фактори зовнішнього середовища, що впливають на роботу невеликої перукарні . Виділити серед них фактори прямої і непрямої дії. Розробити заходи для протидії факторам-загрозам. Показати, як можна скористатися факторами-можливостями.

Завдання 6.

Систематичне впровадження нововведень у різних сферах управління є основою процвітання будь-якої фірми. Разом з тим не всі працівники підприємств це усвідомлюють. Дуже часто інновації здійснюються під тиском, долаючи значний опір співробітників фірми. Як, на Вашу думку, повинен діяти менеджер, щоб подолати опір нововведенням? Яку програму інновацій Ви б запропонували, якби Вас призначили головним менеджером міської поліклініки?

Завдання 7.

У Вашого підприємства є гуртожиток на 40 місць. На сьогодні він порожній і такий стан речей триває вже не один місяць. Старший інженер підприємства розробив детальний план переспеціалізації і ефективного використання приміщень гуртожитку. Директору підприємства сподобалась ідея старшого інженера. Зміни, що пропонуються, мають хороші перспективи для підприємства.

Як ви думаєте, в чому полягала суть плану старшого інженера? Обґрунтуйте форму організації, яка найкраще може забезпечити виконання запропонованого плану. Перерахуйте 4 можливих варіанти пропозицій старшого інженера (бажано 2 —   інноваційних за характером та 2 — традиційних).

Завдання 8.

Побудувати матричну структуру управління підприємством , що випускає продукцію з коротким життєвим циклом, з метою розробки 4 проектів, якщо:

  • кількість функціональних служб - 5;

  • у розробці другого і четвертого проектів не беруть участі 1-а і 2-а функціональні служби;

  • у розробці 1 і 4  проектів не беруть участі 3-я  функціональна служба;

  • у розробці 2-го проекту не беруть участі 2 і 3-я служби.

Примітка: Спеціалізацію підприємства, його функціональних підрозділів та назву можливих проектів визначити самостійно.