Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зб_рник зад. ОМ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

Запитання

  1. Чи змінювалась місія компанії „Вікл” у процесі її функціонування?

  2. Які стратегії були обрані керівництвом „Вікл”?

  3. Які ринкові ніші були використані фірмою „Вікл”?

  4. Що конкретно сприяло виявленню тієї чи іншої ринкової ніші?

  5. Яка ринкова ніша, на ваш погляд, є найперспективнішою?

  6. Яку мету має президент „Вікл”, плануючи створення клубу і автомобілів?

Завдання 4.

Пак Мелвані, виходець з Індії, був дуже здивований тим, що в Америці одяг з натурального шовку, такого популярного у нього на батьківщині, можуть дозволити собі лише багаті. Правильно оцінивши ситуацію на ринку (синтетика, стаючи кращою за які­стю, перестала бути недорогою) і своєчасно зрозумівши, що 80-ті стануть роками дедалі ширшого втягнення американських жінок у господарську діяльність, а також знаючи їх пристрасть до одягу з натурального волокна, він створив підприємство з випуску од­ного єдиного виробу - сорочки класичного стилю для жінок за 22 долари. Підприємство мало успіх. Нині фірма „Мелвані” пропонує покупцям масу моделей сорочок, спідниць, светрів і суконь, що ледве вміщуються в каталозі на 40-ка сторінках.

Пак Мелвані також правильно оцінив можливості торгівлі за каталогами з доставкою додому. Його скромна крамниця в Нижньому Манхеттені перетворилась на підприємство з оборотом 40 млн. доларів за 1988 - 1997 роки.

Запитання

  1. На які потреби і на яких споживачів була зорієнтована місія компанії „Мелвані” в момент її створення? Сформулювати цю місію.

  2. Чи відбулась зміна місії фірми „Мелвані” нині?

  3. Яка стратегія забезпечила успіх компанії з початку її існування?

  4. Чи змінилась стратегія фірми сьогодні?

Завдання 5.

Міська влада вирішила розробити і реалізувати програму підтримки розвитку малого бізнесу. В рамках цієї програми передбачається створення бізнес-центру, пріоритетними задачами якого мають бути:

  • допомога в розробці бізнес-планів;

  • консультації з питань  досліджень ринку;

  • рекламна підтримка:

  • правова підтримка бізнесу;

  • надання оргтехніки;

  • консалтингові послуги;

  • допомога в одержанні кредитів.

Такого роду різноманітні роботи потребують координації та узгодження. Побудуйте дерево цілей для вирішення проблеми створення міського бізнес-центру.

Завдання 6.

При здійсненні функції планування  менеджерам  потрібно виконувати аналіз поточної діяльності підприємства і використовувати результати цього аналізу для прийняття рішення щодо планування діяльності фірми на наступний період. Так, дослідження ринку показали, що продукція підприємства користується стійким попитом. Отже, варто оцінити можливість збільшення обсягів реалізації. Але  при цьому передбачається і певне зростання  вартості сировини та енергоносіїв, що призведе до росту матеріальних витрат, і, відповідно, зумовить необхідність  підвищення ціни на продукцію. Якими будуть результати діяльності підприємства у плановому періоді за вказаних умов? Визначте планові значення показників діяльності підприємства на основі наведених у таблиці даних і за умов, що постійні витрати і досягнута величина покриття витрат залишаться незмінними, а частка покриття витрат зменшиться до 0,19.

Розрахунки показників обґрунтувати і вказати, чи доцільно менеджеру приймати рішення про збільшення обсягу реалізації продукції. Чи зміниться при цьому поріг прибутковості і чи зросте прибуток підприємства?

Показник

Од. виміру

Значення

Виручка від реалізації

тис. грн.

6000

Змінні витрати

-«-

4500

Покриття витрат

-«-

1500

Частка покриття витрат

0,25

Фактор ціни

1,333

Постійні витрати

тис. грн.

850

Точка беззбитковості

-«-

3400