Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зб_рник зад. ОМ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

КОЛОМИЙСЬКИЙ ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ КОЛЕДЖ

Циклова комісія економічних дисциплін

з курсу „МЕНЕДЖМЕНТ ”

для студентів всіх спеціальностей

освітньо-кваліфікаційний рівень: молодший спеціаліст

Укладач :

викладач економічних дисциплін

Коломийського економіко-правового коледжу

Демидюк О.М.

Коломия - 2010

Обговорено і схвалено на засіданні

циклової комісії економічних дисциплін

____”______________________2010 р.

Протокол №________

Голова комісії_________Гришко О.П.

Що я чую – я забуваю,

що я бачу – я пам‘ятаю,

що я роблю – я розумію.

Конфуцій, 451 р. до н.е.

Основним завданням збірника задач є вивчення таких проблем, як:

  • прийняття управлінських рішень;

  • планування в організації;

  • структура та проектування організації;

  • основи теорії мотивації;

  • лідерство (стиль керівництва);

  • ситуаційні підходи до керівництва та лідерства;

  • важливість комунікації;

  • система й процес контролю;

  • ефективність управління.

Мета збірника задач – допомогти студентам, які вивчають менеджмент, перевірити свої знання з цього предмету й набути певні навички у розв‘язанні управлінських задач.

Розглядаючи ситуаційну вправу, студенти мають займати активну позицію. Вони не тільки генерують ідеї, але й фактично створюють процес навчання. При цьому студенти активно взаємодіють один з одним, що імітує реальні комунікативні залежності, які виникають між людьми у процесі їх спільної діяльності.

Тема: Управлінські рішення

— ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

Ваш підлеглий через недисциплінованість не виконав завдання в зазначений термін, хоча обіцяв зробити цю важливу роботу вчасно.

Проаналізуйте і визначте стосовно кожного варіанту виходу з ситуації правильний ключ відповідей. Оцініть позитивні і негативні сторони таких варіантів вирішення проблеми.

        1. Спочатку домогтися виконання завдання, а потім уже поговорити наодинці - виховувати, якщо треба - покарати.

        2. Поговорити з ним на одинці, з'ясувати причини зриву, домогтися виконання роботи, покарати у разі повторного порушення більш суворо.

        3. Спочатку поговорити з тим, хто більше знає про порушника, і порадитись про те, яку форму впливу застосувати до нього.

        4. Відмінити завдання, передати питання на рішення „трикутника". Надалі здійснювати ретельний контроль за його роботою, вчасно виправляти помилки.

Завдання 2.

Існують ситуації, коли менеджер може відчути себе в скрутному становищі через те, що прийнятi в цих ситуаціях рішення в деяких випадках не будуть відповідати поняттям “справедливість” i „етика” у моральних традиціях суспільства, але будуть цілком прийнятними в сфері підприємницької діяльності. Прийміть рішення і обґрунтуйте його

Ви головний менеджер на великій фірмі по виробництву всесвітньо відомих сигарет. Фірма має багато фабрик по всьому світу .Вона досягла великого обсягу продажу. З’явилась можливість відкрити ще одну фабрику, від вас залежить підписати контракт чи ні. З одного боку будівництво даної фабрики забезпечить нові робочі місця в цьому регіоні, тим самим вирішиться актуальна для цього регіону проблема безробіття; з іншого боку - це принесе великий доход вашій фірмі. Однак ви, займаючись виробництвом і продажем великих партій сигарет, до даного моменту не були переконані в тім, що паління викликає захворювання на рак. Нещодавно Вам потрапив звіт про дослідження, у якому був установлений прямий зв'язок між палінням і онкологічними захворюваннями.

Яким буде ваше рішення? Підпишете ви новий контракт чи ні? Чому?

Завдання 3.

Ви - менеджер з маркетингу на фірмі, що випускає побутову техніку. Фірма з допомогою дорогих досліджень спробувала вдосконалити один з видів товарів, а саме - пилосос, він як і раніше, не іонізує повітря, хоча саме до цього результату намагалися прийти в результаті досліджень. Тому новий тип пилососа не став по справжньому удосконаленою новинкою. Ви знаєте, що поява напису "Удосконалена новинка" на упаковці й у рекламі засобів масової інформації значно підвищить збут такого товарову.

Яке рішення ви приймете? Зробите такий напис чи ні? Чому?

Завдання 4.

Ви - менеджер на фірмі, що розробляє програмні продукти для обчислювальної техніки. На одній із презентацій ви знайомитесь з молодою людиною, яка нещодавно була керівником фірми-конкурента. За певною причиною вона була звільнена і, тепер має образу на дане підприємство. Ви можете почати залицятися або, навпаки, прийняти залицяння. Або можете взяти її на роботу. В іншому випадку, можете просто пообіцяти взяти її на роботу. Образа така сильна, що вона із задоволенням розповість про всі плани конкурента.

Чи ви підете на той, чи інший крок? Чому?

Завдання 5.

Ви - менеджер великої компанії по продажу автомобілів Компанія має широку мережу дилерів. Нещодавно в одного з них, що працює на важливій збутовій території, почалися негаразди в родині. Справа йде до розлучення , але дилер намагається зупинити і змінити рішення, прийняте його „другою половиною”. Недавно в минулому це був один із самих досвідчених і результативніших продавців вашої фірми і мав певні привілеї у вашій фірмі. На даний час велика кількість обсягу продажу у занепаді, на що впливають його сімейні проблеми.. Ви як менеджер маєте юридичну можливість ліквідувати видані цьому дилерові привілеї і замінити його.

Як ви вчините? Чому?

Завдання 6.

Ви - менеджер по виробництву на фірмі, що випускає холодильники. Нещодавно ви довідалися, що конкуруюча фірма додала своїм холодильникам властивість, якої у ваших холодильниках немає, але саме ця властивість має високий вплив на обсяг збуту. Наприклад, у холодильниках "NO FROST" тепер можна зберігати продукти не тільки у вакуумній упаковці, але і у звичайній. На щорічній спеціалізованій виставці фірми-конкурента глава фірми надасть інформацію споживачам та дилерам щодо нових властивостей продукту. Ви можете послати свого співробітника на цей прийом під видом нового дилера, щоб довідатись про нововведення.

Чи підете ви на такий крок? Чому?

Завдання 7.

Ви - головний менеджер відомої фірми, і намагаєтесь укласти вигідний контракт на велику суму продажу з однією компанією. У ході переговорів ви дізнаєтесь, що представник покупця підшукує собі більш вигідну роботу. У вас немає бажання брати його до себе на роботу, але якщо ви натякнете йому про цю можливість, він швидше за все передасть замовлення саме вам.

Як вчините ви? Чому?

Завдання 8.

На біржі праці Вам пропонують дві вакантні посади, кожна з яких має свої привабливі і непривабливі аспекти. Вибір зразу зробити важко. Ви вирішили детальніше вивчити обидві можливості, для чого відвідали підприємства, які виставили вакансії. Інформація щодо вакансій наведена у таблиці. Застосуйте метод полярних координат для того, щоб вибрати ту посаду, яка  б Вам найбільше підійшла, враховуючи Вашу систему пріоритетів.

Характеристики

Посада А

Посада В

1. Посадовий оклад

600 грн

550 грн

2.Можливість службового росту

Невелика

Середня

3.Можливість отримання житла

Відсутня

Надання місця в гуртожитку

4.Зміст роботи

Не відповідає базовій освіті, потребує для освоєння додаткових зусиль з Вашого боку

Відповідає Вашій кваліфікації

5.Неформальні відносини в колективі

Індивідуалістські

За традицією, всі свята відзначають разом

6.Наявність тривалих відряджень

Досить часто

Майже відсутня

7.Понадурочна робота

Досить часто

Інколи

8.Місце розташування

Далеко від місця проживання

Поряд з домівкою

9.Додаткові пільги

Оплата проїзних квитків

Продовольчий пайок на суму 50 грн на місяць

10.Можливість працевлаштування для дружини (чоловіка)

Відсутня

Може бути надана некваліфікована робота

11.Відповідальність

Висока

Невисока

12.Система преміювання

В залежності від досягнутого результату за встановленим процентом

Незалежно від особистих успіхів, але за результатами роботи фірми – 13 зарплата

13.Ступінь самостійності в роботі

Велика

Низька

14.Можливість участі у власності

В перспективі – пільгове придбання акцій

Відсутня

Завдання 9.

Ви менеджер з маркетингу і хочете зробити вибіркове опитування споживачів про їх реакцію на товар конкурента. Для цього ви повинні провести опитування нібито від імені неіснуючого «Інституту маркетинг і кон‘юнктури ринку».

Чи зробите ви таке опитування? Чому?

Завдання 10.

Ви - менеджер по персоналу, у вашу фірму прийшла молода жінка, що бажає стати торговельним агентом. Рівень її кваліфікації значмо вищий, ніж у претендентів-чоловіків на цю посаду. Але прийом її на роботу неминуче викличе негативну реакцію зі сторони деяких ваших торгових агентів, серед яких жінок немає, а також може відштовхнути деяких важливих клієнтів фірми.

Чи візьмете ви цю жінку на роботу? Чому?

Завдання 11.

Ви менеджер туристичної фірми. До вас прийшла жінка, що бажає відпочити у Греції. У вас є гарячий тур до Ізраїлю (Мертве море). У жінки явні проблеми з тиском та диханням. Ви знаєте, що гіпертонікам на Мертвому морі відпочивати протипоказано.

Як ви вчините?

Завдання 12.

Ви - менеджер фірми, що випускає засоби по догляду за волоссям. Фірма приступила до випуску нового шампуню, що перешкоджає утворенню лупи й ефективного навіть при разовому застосуванні. Однак фахівець з маркетингу вашої фірми рекомендує в інструкції на етикетці зазначити, що шампунь варто застосовувати двічі при кожному митті голови. Додаткового ефекту споживач не одержить, але шампунь буде витрачатись в два рази швидше, тому збільшиться обсяг продажу.

Що ви вирішите? Чому ?

Завдання 13.

Відомий американський фахівець з менеджменту Пітер Друкер, аналізуючи роботу менеджерів, визначив їх основні невдачі:

Основні невдачі в роботі менеджерів

Шляхи їх усунення

Прагнення до одержання більш високої заробітної плати й інших матеріальних благ на шкоду інтересам справи, співробітникам.

Прагнення до зовнішніх атрибутів ,символів влади (кабінет, будинок, автомобіль)

Турбота про власну кар’єру, присвоєння собі заслуг інших

Приховування своїх думок, почуттів, емоцій від співробітників

Оцініть думку П. Друкера:

Знайдіть шляхи ліквідації цих невдач і сформулюйте їх у правій колонці. Проаналізуйте свої пропозиції і визначте найбільш важливі з них.

Завдання 14.

Керівник відділу кредитування одного з банків Тетяна Миколаївна після довгих міркувань прийняла нарешті остаточне рішення про необхідність введення штатної посади заступника начальника відділу. Це було зв'язано з тим, що постійно збільшувався обсяг роботи відділу, де Тетяна Миколаївна була головним менеджером, почав відображатись на якості роботи. Тетяна Миколаївна розуміла, що за щоденною плинністю починає випускати з поля зору найбільш важливі проблеми, котрі треба було б вирішувати у відділі.

Коло потенційних кандидатів швидко звузилось до двох співробітниць. Першою була її давня подруга Олена Миколаївна; з нею вони п'ятнадцять років тому разом навчалися у Фінансовій академії. Роки спільного навчання в одній групі, життя у гуртожитку, радощі і горе - все це дуже зблизило їх .

Вони довіряли одне одному, а після одруження продовжували дружити родинами. Як фахівець Олена Миколаївна була виконавчим і цілком кваліфікованим працівником. їй не вистачало, на думку Тетяни Миколаївни, творчої «жилки», енергійності і наполегливості в досягненні поставлених цілей.

Саме ці якості і дозволили у свій час Тетяні Михайлівні стати керівником відділу кредитування і, відповідно, начальником Олени Миколаївни Дану подію Олена Миколаївна сприйняла зовні спокійно.

Іншою кандидатурою на посаду заступника, як вважала Тетяна Миколаївна, була Надія, та після закінчення ВУЗу працювала в її відділі близько двох років. З перших днів своєї трудової діяльності Надія швидко "злилася" з жіночим колективом відділу.

Володіючи гострим розумом і будучи надзвичайно динамічною Надія дуже швидко стала кваліфікованим працівником. Тетяна Миколаївна думала, що Надії не вистачало лише посидючості. Неодноразово за власною ініціативою Надія пропонувала Тетяні Миколаївні оригінальні рішення виникаючих перед відділом проблем, за допомогою яких удавалось досягти значних результатів.

Питання до обговорення

Кому на Вашу думку варто віддати перевагу у вирішенні питання про заступника відділу? Чому?

Тема: Планування як загальна функція менеджменту

— ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

Завдання 1.

"Планування малого бізнесу з використанням методу

послідовного опису дій "

Мета роботи: Практична робота полягає у розробці етапів щодо змісту діяльності новоствореного підприємства з надання певного виду послуг чи аналізу і вдосконалення реально діючого.

Хід роботи: