Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 Предпринимательство.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9.1. Що таке "підприємство (фірма)" і "підприємницька діяльність"

Спершу визначимося щодо понять. "Підприємці" — це люди, котрі організовують виробництво товарів і послуг і забезпечують діяльність підприємства.

"Підприємство (фірма)" — це самостійний суб'єкт господарю­вання, який здійснює виробничу і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку

Одержання прибутку є вельми характерною ознакою підприємств, позаяк засвідчує комерційний характер його діяльності.

Подібно людині, підприємство має назву (найменування), під якою воно діє в господарському житті. Але нерідко можна почути, що підприємство виступає як юридична особа. Що це означає? Кож­не підприємство має свій статут (а якщо вимагає закон, тоді ще й договір про заснування), рахунок у банку, баланс прибутків і вит­рат, печатку, а також має право встановлювати договірні відносини з іншими підприємствами і громадянами країни (фізичними особа­ми). Це й визначає підприємство (фірму) як самостійну господар­ську одиницю в економіці або, мовою юристів, як "юридичну осо­бу".

Будь-яке підприємство як юридична особа визначається за та­кими ознаками:

1. Організаційна єдність. Підприємство — це відповідним чи­ном організована господарська діяльність із певною структурою управління і визначеними принципами внутрішньої побудови.

2. Відокремлення майна. Будь-яке підприємство має власні вер­стати, устаткування, машини, технологічні пристрої, матеріали, паливо тощо, якими володіє, розпоряджається і користується у ви­робничому процесі.

3. Майнова відповідальність. Підприємство несе юридичну та економічну відповідальність за своїми обов'язками перед постачаль­никами, споживачами і державою.

4. До того ж підприємство має право від свого імені й у власних інтересах звертатися до суду із позовами, вимагати відшкодування своїх збитків, якщо вони заподіяні іншим підприємством, або ска­сування рішень державних органів влади у разі їх незаконного ха­рактеру.

А тепер з'ясуймо поняття "підприємництво". Ще кілька років тому незначній кількості людей у нашій країні було знайоме слово "підприємництво", і ще менше було тих, хто розумів його значення.

«Підприємництво» — це самостійна, ініціативна, систематична, ризикована діяльність підприємця, спрямована на створення найбільш сприятливих умов господарської діяльності з метою одержання прибутку

Цією діяльністю можуть займатися як громадяни країни (фі­зичні особи), так і підприємства (юридичні особи). Але Законом України "Про підприємництво" передбачено, що певна частина на­селення займатися підприємницькою діяльністю не має права. Це насамперед засуджені особи або особи, котрі мають непогашену су­димість. Крім того, це військовослужбовці, посадові особи прокура­тури, держбезпеки, внутрішніх справ, державного арбітражу і нота­ріату, а також органів державної влади та управління, покликаних здійснювати контроль за діяльністю підприємств. Такі обмеження введені для того, щоб запобігти використанню службового станови­ща у власних комерційних інтересах. Кожна держава прагне захис­тити себе від подібних випадків за допомогою спеціальних законів.

Уяви собі, що ти з друзями вирішив зайнятися підприємницт­вом. Для цього ти передусім маєш бути повнолітнім. Припустімо, що в тебе є паспорт і ти готовий на свій страх і ризик здійснювати підприємницьку діяльність. Чи означає це, що ти можеш виробля­ти будь-яку продукцію і надавати будь-які послуги? Зовсім ні.

Існують різновиди діяльності, якими займається лише держава (виготовлення і реалізація наркотичних засобів, вибухових речо­вин, виготовлення цінних паперів і грошових знаків).

Існують також різновиди діяльності, якими можна займатися, але тільки з дозволу держави. Для цього треба одержати ліцензію. Перелік таких різновидів діяльності визначається законодавством України. Серед них: пошук та експлуатація корисних копалин, ви­готовлення і реалізація медикаментів, виготовлення вина, пива, лі­керо-горілчаних виробів, юридична й медична практика, торгівля алкогольними напоями тощо.

В якому разі підприємницька діяльність може бути припинена або заборонена? Це визначається законодавчими актами України. А саме: за власною ініціативою, на підставі рішення суду або арбітра­жу, у разі закінчення терміну дії виданої вам ліцензії, а також через банкрутство.

Якщо ж ти переконаний у комерційному успіху власної під­приємницької діяльності, тоді тобі варто зробити перший крок і визначитися з організаційно-правовою формою свого підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]