Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14.doc 2003.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

6. Розвиток ремесла та торгівлі в 13 першій половині 17 століття.

На останньому етапі існування Київської Русі існувало понад 60 видів ремесла. Відомим і поширеним було прядіння, ткацтво, обробка шкіри, дерева, каменю, гончарство в т.д.

На деякий час розвиток ремесла переривається монголо-татарським нашестям, але пізніше, протягом 14-16 століття відбувається поступове їх відродження і подальший розвиток. І це спонукало до нового періоду розвитку міст на українській території. Ремісництво в 14-15 столітті набирає високих темпів розвитку в Києві, Кам'янець-Подільському, Луцьку та ін. На кінець 15 століття на українських землях було відомо від 150 до 200 ремесел і ремісничих спеціальностей, а це, звичайно, є свідченням значного збагачення товарної структури внутрішньої і зовнішньої торгівлі.

Щодо розвитку торгівлі, на українських землях зовнішня торгівля розвивалася більш жваво, ніж внутрішня. Другою особливістю було те, що у зовнішній торгівлі, як і у внутрішній періоди злету чергуються із періодами падіння. До речі, для Київської Русі було характерним здійснення зарубіжної торгівлі з великою кількістю держав і територій.

Для Київської Русі була характерна договірна торгівля, значне місце посідав звичайний обмін "товар на товар". Київські князі допускали работоргівлю. Досить багатою для тих часів була предметна структура торгівлі. Зовнішня торгівля супроводжувалася завоюванням ринків збуту і утвердження позицій князів на цих ринках силою війська.

В період занепаду торгівлі в другій половині 12 – 13 столітті змінюється періодом піднесення в 14 столітті. Досить активно зовнішня торгівля ведеться в цей період Галицько-Волинською державою, яка користувалася своїм досить вигідним географічним положенням. Вона підтримувала зв'язки з Візантією, Польщею, Генуєю. Друга половина 14 – 15 століття пов'язане з розширенням внутрішньої торгівлі на українських землях. Саме в цей період набирають поширення "торжки"1.

Торгівля і ремесло регламентуються правилами, що захищали інтереси торговців і зміцнювали позиції держави. Держава прагнула до контролю над зовнішньою торгівлею, але цей контроль не носив такого монопольного характеру, як у Західній Європі. Так в містах дозволялося торгувати тільки місцевим купцям в установлених місцях і навіть в установлений час.

28. Наростання кризових явищ в економіці України 70-80 рр.20 ст. Це такі історико-економічни факти та процеси:

  • нераціональність співвідношення галузей групи "А" та "Б". Хронічне відставання виробництва товарів широкого народного вжитку. Дефіцит цілого ряду товарів;

  • значна питома вага військово-промислового комплексу (20-30 % ВНП);

  • матеріальні та фінансові витрати на підтримку країн соціалістичного табору;

  • вичерпання ресурсів кількісного росту економіки;

  • витрати на утримання 18-ти мільйонної армії чиновників командно-адміністративної системи;

  • збитки, спричинені нераціональністю антиалкогольної компанії

  • М. Горбачова (втрати України - 10 млрд. крб.);

  • падіння трудової дисципліни на виробництві;

  • вичерпання багатих родовищ. Необхідність поглиблення шахт. Ріст собівартості залізної руди, вугілля, марганцю;

  • відставання машинобудівної промисловості;

  • ріст питомої ваги неякісної продукції (до 63 %);

  • ріст цін на імпортне обладнання і зерно.

5.Причины и последствия войны англий.колоний в Север.Америки против Англии

Война за независимость в Северной Америке 1775—1783 годов — революционная, освободительная война 13 английских колоний в Северной Америке против английского колониального господства, в ходе которой было создано независимое государство — Соединённые Штаты Америки.

Основной предпосылкой разрыва тринадцати колоний с Англией послужило развитие в них капитализма. Американская революция была событием исторически закономерным, подготовленным всем предшествующим развитием колоний. Непосредственной причиной, вызвавшей массовое движение против метрополии в 60-х годах, а затем и революционную войну против нее в 1775 г., была та политика усиленного нажима и угнетения, которую Англия стала осуществлять в колониях после Семилетней войны.

Прогрессивное значение революционной войны 1775—1783 гг. заключалось в освобождении американского народа от колониального угнетения, в образовании независимого национального государства, в устранении оков для свободного развития производительных сил и культуры североамериканской нации.

Американская революция, имевшая для своего времени огромное прогрессивное значение, как революция антифеодальная и национально-освободительная, способствовала свободному и быстрому развитию капиталистического общества в Северной Америке.

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]