Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_lektsiy.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.37 Mб
Скачать
  • Фінансові інвестиції характеризують вкладення капіталу в різні фінансові інструменти інвестування в формі:

      • придбання цінних паперів, емітентом яких виступає держава (ОВДП тощо);

      • придбання цінних паперів інших підприємств (акцій, облігацій, векселів тощо);

      • здійснення депозитних вкладень в комерційні банки;

      • участь у формуванні статутних фондів інших підприємств – суб’єктів підприємницької діяльності (зокрема акціонерних товариств);

      • участь у фінансуванні спільної діяльності (без створення юридичної особи).

    ІІ - За характером участі в інвестиційному процесі інвесторів:

    1. Прямі інвестиції передбачають пряму участь інвестора у виборі об’єкта інвестування і вкладення капіталу без фінансових посередників. Іноді метою такого інвестування є заволодіння контрольним пакетом акцій (паїв).

    2. Непрямі інвестиції здійснює пасивний інвестор. Тобто інвестиційний процес організовується за допомогою фінансових та інвестиційних посередників.

    ІІІ - В залежності від доходів підприємства:

    1. Похідні інвестиції прямо корелюють з динамікою обсягу чистого доходу (прибутку) через механізм його розподілу на споживання та заощадження.

    2. Автономні інвестиції характеризують вкладення капіталу, ініційоване дією факторів, не пов’язаних з формуванням і розподілом чистого доходу (прибутку) – технологічним прогресом, екологічними заходами тощо.

    IVЗа характером інвестиційного потоку :

    1. Внутрішні характеризують вкладення капіталу в розвиток операційних активів самого підприємства-інвестора.

    2. Зовнішні інвестиції представляють собою вкладення коштів в реальні активи інших підприємств або в фінансові інструменти інвестування. Емітовані іншими суб’єктами господарської діяльності.

    V – За формою власності:

    1. Приватні інвестиції вкладаються фізичними особами, а також юридичними особами недержавних форм власності.

    2. Державні інвестиції здійснюються державними підприємствами, а також за рахунок державного бюджету різних рівнів і державних позабюджетних фондів.

    3. Змішані інвестиції передбачають вкладення капіталу як з приватного, так і державного капіталу в об’єкти інвестування підприємства.

    VІ - За періодом здійснення інвестицій:

    • Короткострокові інвестиції (до 1 року)

    • Середньострокові (від 1 до 3 років).

    • Довгострокові (до 6 років)

    Здійснення інвестиційної діяльності пов’язане з отриманям взиску. Параметрами, що характеризують ефективність інвестицій є рівень дохідності, ліквідності та рівень інвестиційного ризику.

    VІІ - За рівнем дохідності:

    Високодохідні інвестиції вкладаються в інвестиційні проекти або фінансові інструменти, очікуваний рівень чистого інвестиційного прибутку за якими перевищує середню норму цього прибутку на інвестиційному ринку. Якщо рівень інвестиційного прибутку приблизно відповідає середній нормі інвестиційного прибутку, що склався на інвестиційному ринку, то такі інвестиції є середньодохідними. Відповідно низьколіквідні інвестиції мають рівень прибутковості значно нижчий за середню норму цього прибутку на ринку. Бездохідні інвестиції не пов’язані з отриманням прибутку і здійснюються, як правило, з метою отримання соціального, екологічного чи інших видів позаекономічного ефекту.

    VІІІ - За рівнем ліквідності:

    Високоліквідні - відносять такі об’єкти (інструменти) інвестування підприємства, які можуть швидко, без втрат можуть бути конверсовані в грошову форму. В основному в цю групу входять короткострокові фінансові вкладення.

    Середньоліквідні включають групу об’єктів (інструментів) інвестування підприємства, які можуть бути конверсовані в грошову форму без значних втрат своєї поточної ринкової вартості в строк від одного до шести місяців.

    Низьколіквідні інвестиції, на відміну від попередніх, можуть бути конверсовані в грошову форму без значних втрат на період понад півроку. До цієї групи відносять незавершені інвестиційні проекти з застарілою технологією; акції маловідомих підприємств, що не котуються на фондовому ринку.

    Неліквідні інвестиції характеризують види інвестицій підприємства, які не можуть бути реалізовані самостійно, а лише в складі цілісного майнового комплексу.

    ІХ - За рівнем ризику:

    Безризикові інвестиції вкладаються в такі об’єкти інвестування, по яким відсутній реальний ризик втрати капіталу або очікуваного доходу і практично гарантовано отримання чистого інвестиційного прибутку. Рівень ризику по низькоризикованим інвестиціям приблизно відповідає середньо ринковим показникам. Високоризиковані інвестиції характеризують вкладення капіталу в об’єкти, що визначаються ризикованістю, що перевищує середньо ринковий. Такі інвестиції характеризуються високим рівнем доходу. Особливу увагу потрібно приділяти спекулятивним, венчурним інвестиціям, вкладеним в найбільш ризиковані проекти.

    Х – За галузевою та регіональною спрямованістю інвестицій:

    Галузева ознака передбачає розподіл інвестиційного потоку за галузями народного господарства, що дає можливість визначати рейтинг інвестиційно привабливих підприємств та галузей. Така класифікація пов’язана з державним регулюванням інвестиційного процесу в масштабах країни.

    ХІ – За регіональною спрямованістю розрізняють інвестиції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Потрібно зазначити, що обсяги вітчизняного капіталу (прямі інвестиції) з України на 31.12.03 року становили 142 231, 4 тис. дол. США, в тому числі 33,4 тис. дол. США в сферу готельного та ресторанного господарства. З міста Києва відповідно 17450.00 тис. дол. США, в тому числі 13,00 тис. дол. США в сферу готельного та ресторанного господарства. В той же час інвестиційний потік в столицю становив 2012465,30 тис. дол. США, в тому числі 111880,41 тис. дол. США в сферу готельного та ресторанного господарства.

    ХІ – Облік та аналіз обсягу інвестування підприємств потребує поділу інвестицій за джерелами залученнявітчизняні та іноземні.

    ІІ

    Інвестиційна політика являє собою сукупність заходів управління інвестиційною діяльністю підприємства, спрямованих на оптимізацію форм інвестицій, підвищення обґрунтованості інвестиційних рішень, що приймаються, зростання ефективності інвестиційної діяльності, зниження інвестиційних ризиків та забезпечення ліквідності балансу підприємства.

    Розробка інвестиційної політики будується на таких принципах :

    1. Відповідність стратегічній меті розвитку підприємства – має створювати умови (матеріальні та фінансові) для реалізації цілей та завдань стратегічного розвитку.

    2. Перспективність.

    3. Самофінансування інвестиційної діяльності підприємства.

    4. Обґрунтованість інвестиційних рішень щодо забезпечення самоокупності та рентабельності.

    5. Концентрація інвестицій на найбільш важливих об’єктах інвестування.

    6. Мінімізація інвестиційного ризику

    7. Забезпечення постійної платоспроможності підприємства.

    Послідовність розробки інвестиційної політики:

    І етап – виявлення цілей та завдань інвестування коштів (на основі стратегії розвитку).

    ІІ етап – вибір конкретної форми та напрямку інвест. діяльності (реальні, фінансові).

    ІІІ етап – обґрунтування інвест. проектів-альтернатив з розробкою бізнес-плану проекту.

    ІVоцінка ефективності інвест. проектів, що розглядаються (строк окупності, чиста дійсна вартість грошового потоку, внутрішня норма рентабельності, індекс прибутковості проекту).

    Vпорівняння розрахованих показників з даною системою критеріїв доцільності проекту.

    VІ етап – формування портфеля інвестицій.

    VІІ – реалізація проекту (укладання договорів з підрядчиками, відкриття рахунків, укладання договорів з брокерськими конторами на купівлю акцій, своєчасне проведення розрахунків тощо).

    VІІІ етап – проведення моніторингу ходу реалізації інвест. проектів для своєчасного прийняття заходів з коригування інвест. портфеля у зв’язку зі змінами внутрішнього та зовнішнього середовища).

    При значних відхиленнях від первісно розробленого бізнес-плану може прийматись рішення про достроковий вихід з проекту або його продаж.

    ІІІ

    Під портфелем інвестицій розуміють сукупність інвестиційних проектів (реальних, фінансових), що реалізуються на даний момент.

    Управління портфелем інвестицій передбачає цілеспрямовану діяльність з аналізу, формування та регулювання складу портфеля для досягнення поставленої мети інвестування.

    Основні цілі формування портфеля інвестицій:

    1. Отримання необхідної норми та обсягу прибутку від інвестування.

    2. Збереження (інфляційний захист) капіталу підприємства (тимчасово вільних коштів).

    3. Забезпечення необхідних темпів приросту капіталу.

    4. Зниження інвестиційного ризику.

    5. Забезпечення потрібного рівня ліквідності портфеля, можливості вивільнення інвест. ресурсів.

    Типи інвестиційних портфелів:

    1. агресивний – високоризикові проекти з високою нормою дохідності;

    2. поміркований – включає проекти з низьким ризиком;

    3. змішаний.

    Управління формуванням портфеля інвестицій передбачає:

    І етап – постановка цільової функції, критеріїв та обмежень формування портфеля.

    ІІ етап – добір проектів для включення до портфеля.

    ІІІ етап –аналіз ходу та ефективності реалізації окремих проектів та портфеля в цілому.

    ІV етап – коригування складу портфеля.

    IV

    Показниками ефективності використання інвестицій є:

    1. Чистий приведений дохід (ЧПД):

    ЧПД = ЧГП – ІС,

    Де ЧГП – сума чистого грошового потоку;

    ІС – сума інвестованих коштів для реалізації проекту

    1. Індекс (коефіцієнт) дохідності (ІД):

    ІД = ЧГП / ІС

    1. Внутрішня норма дохідності (ВНД):

    n

    В НД = √ (ГП / ІС) - 1

    1. Cтрок окупності (CО)

    СО = ІС / ЧГП n

    СО = (ЧП + А) / ІВ,

    де ЧГП n - середня сума грошового потоку в теперішній вартості в періоді (за короткострокових вкладень цей період – 1 місяць, довгострокових – 1 рік);

    ЧП – чистий прибуток,

    А – амортизаційні відрахування,

    ІВ – інвестиційні витрати.

    Питання для самостійного опрацювання

    1. Інвестиції, інвестиційна діяльність підприємства

    2. Види інвестицій

    3. Визначення потреби в інвестиціях

    4. Оцінка економічної ефективності інвестицій

    5. Ризик в інвестиційній діяльності підприємства

    6. Роль держави в інвестиційній діяльності

    Контрольні запитання

    1. Дайте характеристику реальним інвестиціям

    2. Структура інвестицій

    3. Назвіть капітальні вкладення в залежності від форм власності

    4. Формування оптимального інвестиційного портфеля.

    5. Вплив І. на розвиток інноваційних процесів на підприємстві.

    6. Висвітліть методику оцінки економічної ефективності інвестицій

    7. Які методи застосовуються для оцінки ступеня ризику

    Теми рефератів

    1. Характеристика і структура інвестицій.

    2. Сутність інвестиційного клімату та його вплив на приток іноземних інвестицій в Україну.

    3. Недоліки національної економічної політики і її вплив на формування інвестиційного клімату в Україні.

    Тестовий контроль для перевірки знань

    1. Інвестиції – це:

    1. пошук інвесторів та вивчення можливості одержання інвестицій

    2. довгострокові вкладення капіталу з метою одержання прибутку

    3. короткострокові вкладення капіталу з метою отримання прибутку

    2. Фінансові інвестиції – це:

    1. вкладення коштів на відтворення основних фондів

    2. відшкодування витрат виробництва

    3. придбання цінних паперів

    3. Реальні інвестиції – це вкладення капіталу

    1. в обладнання

    2. передавальні пристрої

    3. науково-технічну документацію

    4. народну творчість

    5. патенти

    6. придбання художніх діячів

    4. До складу капітальних вкладень підприємства включаються:

    1. вартість будівельно монтажних робіт

    2. вартість придбаних матеріалів

    3. вартість технологічного обладнання

    4. вартість транспорту

    5. витрати на проектні – початкові роботи

    6. витрати на підготовку експлуатаційних кадрів

    5. До фінансових інвестицій відносяться:

    а) акції;

    б) кошти на депозитах в банках;

    в) товарний кредит.

    6. Під вкладанням коштів у різноманітні фінансові інструменти (активи), серед яких найбільш значну частку займають вкладання коштів у цінні папери розуміють:

    а) реальні інвестиції;

    б) прямі інвестиції;

    в) фінансові інвестиції;

    г) державні інвестиції;

    7. Під можливістю виникнення непередбачених фінансових втрат у ситуації непевності умов інвестиційної діяльності розуміється:

    а) ліквідність інвестицій;

    б) інвестиційний ризик;

    в) інфляція;

    г) форс-мажорні обставини.

    8. Потенційна спроможність інвестицій у короткий час і без істотних фінансових утрат трансформуватися в кошти називається:

    а) ліквідністю інвестицій;

    б) процесом дисконтуванням;

    в) ануїтетом;

    г) немає правильної відповіді.

    9. Цілеспрямовано сформована сукупність об'єктів реального і фінансового інвестування, призначених для здійснення інвестиційної діяльності в середньостроковому періоді відповідно до розробленої інвестиційної стратегії компанії являє собою:

    а) інвестиційний ринок;

    б) інвестиційний сертифікат;

    в) календарний план інвестиційного проекту;

    г) інвестиційний портфель

    10. Оперативний фінансовий план короткострокового періоду, що відбиває витрати і надходження засобів, пов'язаних з реалізацією інвестиційного проекту називається:

    а) календарний план реалізації інвестиційного проекту;

    б) бюджет реалізації інвестиційного проекту;

    в) моніторинг реалізації інвестиційних програм;

    г) бізнес-план.

    Практичне завдання Задача 1.

    Розроблено три варіанти винаходу на технологію виробництва кондитерського виробу в ресторані, що входить до готельного комплексу. За даними таблиці розрахувати найбільш ефективний варіант. Кн = 1.

    показник

    варіанти

    1

    2

    3

    Інвестиції, тис.грн.

    22500

    27600

    19700

    Витрати виробництва на 1 виріб, тис.грн.

    13600

    14700

    13700

    Річний обсяг виробництва, тис.од.

    700

    1100

    2500

    Розв’язок

    1. Відносна (порівняльна ефективність) реальних інвестицій визначається за допомогою показника зведених витрат (ЗВ):

    З В = Поточні витрати за і-тим проектом + Нормативний коефіцієнт економічної ефективності * капіталовкладення min

    Варіант 1.: ЗВ1 = (13600700) + 0,122500 = 11770 тис.грн.

    Варіант 2.: ЗВ2 = (147001100) + 0,127600 = 18930 тис.грн.

    Варіант 3.: ЗВ3 = (137002500) + 0,119700 = 36220 тис.грн.

    Найбільш ефективним є 1 варіант, оскільки проект з найменшими зведеними витратами.

    Задача 2.

    Встановити доцільність інвестицій в будівництво нового готелю за показниками абсолютної ефективності за даними таблиці. Нормативний коефіцієнт Ен = 0,15

    показник

    значення

    Обсяг надання послуг проживання в натуральних одиницях, тис. ліжко-діб

    100

    Середня ціна за місце за добу, грн.

    200

    Собівартість послуги проживання, грн.

    160

    Обсяг капітальних вкладень, млн.грн.

    14

    Розв’язок

    Абсолютна ефективність інвестицій: Ен = загальна сума прибутку для новостворювальних об’єктів / сума капітальних вкладень (вартість проекту).

    Ен = (200 – 160) * 100000 / 14000000 = 0,28

    Розрахований коефіцієнт перевищує нормативний, тому будівництво доцільно.

    Задача 3.

    Програма заходів з автоматизації процесу бронювання гостей в готелі розрахована на 4 роки і розроблена у 2-х варіантах. Вибрати економічний варіант програми за даними таблиці, якщо норматив приведення капіталовкладень за фактором часу Е = 0,1.

    Показник / варіант

    1

    2

    Капітальні вкладення, тис.грн., у тому числі по роках

    1,6

    1,6

    1-й

    0,4

    0,4

    2-й

    0,4

    0,2

    3-й

    0,4

    0,3

    4-й

    0,4

    0,7

    Розв’язок

    Обчислити капіталовкладення, приведені до початку здійснення заходів з автоматизації:

    Рс = майбутня сума вкладень, яку обумовлено під час інвестування / (1 + дисконтна ставка, виражена дробом)n

    За 1 варіантом: Рс = 0,4+[(0,4 / (1 + 0,1) 2-1] + [(0,4 / (1 + 0,1) 3-1] + [(0,4 / (1 + 0,1) 4-1] = 1,396 тис.грн

    За 2 варіантом: Рс = 0,4+[(0,2 / (1 + 0,1) 2-1] + [(0,3 / (1 + 0,1) 3-1] + [(0,7 / (1 + 0,1) 4-1] = 1,356 тис.грн

    Економічно доцільним є 2-й варіант, оскільки сума капітальних витрат, приведених до моменту початку їх освоєння, є меншою.

    Задача 4.

    1. Обчислити майбутню вартість вкладу через 16 місяців за складними процентами, якщо початкова вартість вкладу 2000 гри., відсоткова ставка -14% у чотири місяці.

    Розв’язок:

    1. Sc = P × (1+i)n

    де Sc – майбутня вартість вкладу при його нарощування по складним процентам;

    Р – початкова вартість вкладу;

    і– ставка відсоткова;

    п – кількість інтервалів, по яким здійснюється кожний відсотковий платіж;

    Так як виплати здійснюються з періодичністю 1 раз у 4 місяці протягом 16 місяців, то кількість інтервалів буде складати 16 : 4 = 4

    Sc = 2000 × (1+0,14)4 = 3377,92032 грн.

    Задача 5.

    Обчислити теперішню вартість ануїтету за 5 років, якщо сума ануїтетного платежу 400 гри., річна відсоткова ставка – 22%.

    Розв’язок:

    1. Розрахуємо теперішню вартість ануїтету за простим процентом:

    P = SD = S×(1 / (1+ni)

    де Р – теперішня вартість вкладу;

    S – сума ануїтетного платежу;

    D– сума дисконту, розрахована за простим процентом, за певний період часу;

    п – кількість інтервалів, по яким здійснюється розрахунок відсоткових платежів;

    і– дисконтна ставка.

    P = 400×(1 / (1+ 5×0,22) = 190,47 грн.

    Задача 6.

    Обчислити теперішню вартість вкладу за складними відсотками, якщо кінцева вартість вкладу через 8 років 10000 грн., річна відсоткова ставка - 25%, темп інфляції - 16%. Знайти реальну відсоткову ставку та інфляційну премію.

    Розв’язок:

    1. Розрахуємо теперішню вартість вкладу з врахуванням фактору інфляції:

    P р = Sн / ((1+Ір) × (1+ТИ) n

    де Рр– реальна теперішня сума вкладу, що враховує фактор інфляції;

    S – очікувана номінальна майбутня вартість вкладу;

    Ір – реальна процентна ставка, що використовується в процесі дисконтування вартості;

    ТИ – прогнозований темп інфляції

    п – кількість інтервалів, по яким здійснюється розрахунок відсоткових платежів;

    2. Реальна процентна ставка:

    Ір = (І – ТИ) / (1+ТИ) = (0,25-0,16) / (1+0,16) = 0,077 або 7,7%

    Отже, P р = 10000 / ((1+0,077) ×(1+0,16))8 = 2105,15 грн.

    1. Інфляційна премія складає:

    Пи = Р × ТИ = 2105,15 × 0,16 = 336,824 грн.

    Задача 7.

    Обчислити майбутню вартість ануїтету через 6 років, якщо сума ануїтетного платежу 250 грн., річна відсоткова ставка - 18%, темп інфляції - 8%.

    Розв’язок:

    1. Розрахуємо майбутню вартість вкладу з врахуванням фактору інфляції:

    Sн = P × (1+Ір(1+ТИ)n

    де Sc – майбутня вартість вкладу при його нарощування по складним процентам;

    Р – початкова вартість вкладу;

    Ір – реальна процентна ставка, що використовується в процесі дисконтування вартості;

    ТИ – прогнозований темп інфляції

    п – кількість інтервалів, по яким здійснюється кожний відсотковий платіж.

    Ір = (0,18 – 0,08) / (1+ 0,08) = 0,092

    Sc = 250 × (1+0,092) × (1+0,08)6 = 672,695 грн.

    Задача 8.

    Що Ви обираєте: 7000 грн. готівкою чи виплати по 1200 грн. на протязі 9-ти років, річна відсоткова ставка - 15% з періодичністю виплат 3 рази на рік (обчислити для цього варіанту ефективну відсоткову ставку).

    Розв’язок:

    1. Для прийняття рішення розрахуємо майбутню вартість вкладу для варіанту 2 (наступних платежів – постнумерандо) (виплати по 1200 грн.)::

    SApost = R × ((1+i)n – 1) / i

    де SApostмайбутня вартість ануїтету, що здійснюється на умовах наступних платежів (постнумерандо);

    R член ануїтету, що характеризує розмір окремого платежу;

    і - ставка відсотка;

    п – кількість інтервалів, по яким здійснюється кожний відсотковий платіж.

    SApost = 1200 × ((1+0,157)9 – 1) / 0,157 = 25212,7 грн.

    1. Ефективна ставка процента складає: (1 + 0,15 / 3)3 – 1 = 0,157 тобто 15,7, що приблизно відповідає річній відсотковій ставці

    Тому обираємо варіант 2, який при виплаті 1200 грн. Щорічно дає можливість отримати значно більшу суму коштів.

    Задача 9.

    Чи варто вкладати гроші в інвестиційний проект, який розрахований на 5 років і передбачає такі грошові потоки: с(0)=-2000 грн., с(1)=1000 грн., с(2)=300 грн., с(3)=200 грн,. с (4)=800 грн., с(5)=600 грн., альтернативна відсоткова ставка -12% річних.

    Розв’язок:

    Показник

    Інвестиційний проект

    Капітальні вкладення, тис.грн.

    2000

    1-й

    1000

    2-й

    300

    3-й

    200

    4-й

    800

    5-й

    600

    Рс = майбутня сума вкладень, яку обумовлено під час інвестування / (1 + дисконтна ставка, виражена дробом)n

    Рс = 1000+[(300 / (1 + 0,12) 2-1] + [(200 / (1 + 0,12) 3-1] + [(800 / (1 + 0,12) 4-1] + [(600 / (1+0,12) 5-1] = 1922,36 грн

    Індекс дохідності складає: 1922,36/2000 = 0,96118

    Індекс дохідності менший одиниці ( 0,96118), тому він не може бути прийнятий до реалізації.

    7. Оцінити значення внутрішньої норми дохідності інвестиції об'ємом 9000грн., що генерує грошові потоки по 1700 грн. на протязі 6-ти років.

    Розв’язок:

    1. Для визначення внутрішньої норми дохідності необхідно знайти розмір дисконтної ставки, по якій теперішня вартість грошового потоку за 6 років буде приведена до суми інвестованих коштів (9000 грн.)

    n

    В НД = √ (ГП / ІС) -1

    де ГП - сума грошового потоку в теперішній вартості в періоді ;

    ІС – інвестиційні витрати.

    6

    В НД = √ (1700*6 / 9000) = 0,015

    Задача 10.

    Інвестиційний портфель складається з акцій двох компаній, із сподіваними нормами доходності т(1)=60%, т(2)=85% і середньоквадратичними відхиленнями (ступенем ризику) сг(1)=4%, а(2)=6%. Обчислити сподівана норму дохідності та ступінь ризику портфеля, якщо частки акцій компаній у портфелі х(1)=30%, х(2}=70% відповідно.

    Розв’язок:

    1. Очікувана норма дохідності по інвестиційному портфелю: Е (rp) = ∑Е(ri)Wi = 60*0,30+85*0,70 = 77,5%

    2. Ступінь ризику портфеля:ơ р= ∑ ơ (ri)Wi = 4*0,3 + 6*0,7 = 5,4%

    Запропонувати до впровадження три інвестиційні проекти (таблиця). Визначити найбільш рентабельний.

    варіант

    Інвестиції, тис.грн.

    Дохід, тис.грн.

    1

    446,5

    640,2

    2

    750,6

    997,5

    3

    1250,0

    1475,5

    Розв’язок

    Визначимо індекс дохідності:

    За першим варіантом: ІД = 640,2/446,5 = 1,4338 або 143,38%

    За другим: ІД = 977,5/750,6 = 1,3023 або 130,23%

    За третім: ІД = 1475,5/1250 = 1,1804 або 118,04%.

    Найбільш рентабельним є перший проект.

    Задача 11.

    Перед інвестором стоїть завдання розмістити 100 у.о. на депозитний вклад строком на 1 рік та вибрати один з чотирьох варіантів пропозицій. Так, банк №1 пропонує інвестору виплачувати дохід по складним процентам в розмірі 23% / квартал, банк №2 – 30% / 4 місяці, №3 – 45% / 2 рази в рік, №4 – 100% / в рік.

    Розв’язок

    Побудуємо таблицю по 4 варіантам пропозицій:

    Банк

    Теперішня вартість вкладу

    Ставка проценту

    Майбутня вартість вкладу

    І період

    ІІперіод

    ІІІ період

    IV період

    1

    100

    23

    123

    151

    186

    229

    2

    100

    30

    130

    169

    220

    -

    3

    100

    45

    145

    210

    -

    -

    4

    100

    100

    200

    -

    -

    -

    S = P+I = P×(1+i)n

    Порівняння показало: кращийй варіант - №1

    Задача 12.

    Вибрати кращий варіант капіталовкладень на удосконалення технології виробництва 100 тис. шт. напівфабрикатів в ресторані та обґрунтувати необхідність його проведення за даними таблиці, якщо коефіцієнт економічної ефективності складає 0,15, а нормативний термін окупності інвестицій – 6,7 років.

    Показник

    Діючий варіант

    Варіанти

    І

    ІІ

    Собівартість напівфабрикату, грн. / шт.

    15

    18

    12

    Інвестиції, млн..грн.

    3,0

    2,5

    3,5

    Розв’язок

      1. Визначимо приведені витрати для двох варіантів інвестування, грн. / шт.:

    П’t = C+Eн×Кі’

    П’1 = 18 + 0,15 × 2500000 / 10000 = 21,75 (грн. / шт.)

    П’2 = 12 + 0,15 × 3500000 / 10000 = 17,25 (грн. / шт.)

    Отже, кращим є ІІ варіант

      1. Визначимо річний економічний ефект від удосконалення технологій виробництва. Спочатку знайдемо приведені витрати по базовому варіанту:

    Пб = 15 + 0,15 × 3000000 / 10000 = 19,50 (грн. / шт.)

    Таким чином, економічний ефект складає:

    Еріч = (П’б - П’н )× N = (19.50 – 17.25)×10000 = 225000

      1. Термін окупності додаткових інвестицій:

    Ток = (Ін. – Іб) / Еріч = (3500000 – 3000000) / 225000 = 2,22 роки > 6,7 роки

    Задача 13.

    Розглядаються 2 проекти А і В щодо інвестування. Відомі оцінки прогнозованих значень доходу від кожного з цих проектів та відповідні значення ймовірностей. Потрібно оцінити міру ризику кожного з цих проектів і обрати один з них для інвестування.

    Табл..1

    Оцінка можливих результатів

    Прогнозований прибуток

    Значення ймовірностей

    А

    В

    А

    В

    Песимістичні

    150

    100

    0,3

    0, 98

    Оптимістичні

    200

    151

    0,7

    0,2

    Рівень ризику по проектам можна визначити за допомогою розрахунків середньоквадратичного (стандартного) відхилення:

    n __ 2

    σ = √∑ (Rі R) * Рі

    і =1

    де σ – середньоквадратичне відхилення;

    Rі – конкретне значення можливих варіантів очікуваного прибутку;

    _

    R – середній прогнозний розмір прибутку;

    Рі – можлива частота (ймовірність) отримання окремих варіантів прогнозованого прибутку;

    n – число спостережень.

    Визначимо складові формули та заповнимо таблицю 2.

    Табл..2.

    Розрахунок середньоквадратичного відхилення по двом проектам.

    Варіанти проекту

    Оцінка можливих результатів

    Rі

    _

    R

    _

    (Rі R)

    _ 2

    (Rі R)

    Рі

    _ 2

    (Rі R) * Рі

    _ 2

    (Rі R) * Рі

    Проект А

    песимістична

    500

    395

    +105

    11025

    0,3

    3305,7

    -

    оптимістична

    285,7

    395

    -109,3

    11946,5

    0,7

    8362,5

    -

    В цілому

    -

    395

    -

    -

    1,0

    11668,2

    108

    Проект В

    песимістична

    102

    430

    -328

    107584

    0, 98

    105432,3

    -

    оптимістична

    755

    430

    +325

    105625

    0,2

    21125

    -

    В цілому

    -

    125

    -

    -

    1,0

    126557,3

    355,7

    Rі розраховується діленням відповідного значення очікуваного прибутку на відповідне значення ймовірності.

    Результати розрахунку показують, що середньоквадратичне відхилення по інвестиційному проекту „А” складає 108, в той час як по інвестиційному проекту „В” – 355,7, що свідчить про високий ступінь ризику.

    Задачі для самостійного вирішення Задача 1.

    Для прийняття рішення про придбання акцій необхідно розрахувати рівень премії за ризик за даними таблиці

    Варіанти акцій

    Середня норма дохідності на фондовому ринку,% НДс

    Без ризикова норма дохідності на фондовому ринку,% БНД

    Бета коефіцієнт по акціям

    К

    Рівень премії за ризик

    (НДс – БНД)*К

    1

    12,0

    5,0

    0,8

    2

    12,0

    5,0

    1,0

    3

    12,0

    5,0

    1,2

    Результати розрахунків показують, що рівень премії за ризик зростає пропорційно зростанню бета-коефіцієнту, тобто рівня систематичного ризику.

    Задача 2.

    Для прийняття рішення про придбання акцій необхідно розрахувати рівень премії за ризик за даними таблиці

    Варіанти акцій

    Ціна акцій, що котуються на фондовому ринку, ум.гр.од. Ц

    Рівень премії за ризик

    РП

    Сума премії за ризик

    Ц*РП

    1

    100

    0,056

    2

    70

    0,070

    3

    90

    0,084

    Задача 3

    Вибрати кращій варіант інвестування за індексами дохідності та періодами окупності капіталовкладення. Для здійснення процесу дисконтування прийнята ставка 10%. Для цього пропонуються слідуючи дані.

    Показники

    Період 1

    Період 2

    Сума інвестицій, тис. грн.

    17580

    18880

    Період реалізації інвестицій, роки

    4

    4

    Щорічні грошові потоки, тис. грн.

    1 рік

    7050

    4790

    2-й рік

    6380

    6590

    3-й рік

    5120

    8950

    4-й рік

    5050

    7230

    Всього:

    23600

    27560

    Задача 4.

    Визначити суму простого та складного проценту за рік, а також майбутню вартість вкладу, якщо початкова сума вкладу (Р) – 1000 у.о. ставка проценту, що виплачується щоквартально- 20%.

    Задача 5.

    Визначити суму дисконту (Д) по простому проценту за весь період інвестування, якщо кінцева вартість вкладу (S) – 1000 у.о., процентан ставка 20% за квартал, загальний період інвестування (n) -1 рік.

    Література:

    1. основна: 1,2,9,10,20,28,33,34,46,47,50,55,77,80,88

    2. додаткова: 38,43,48,51,59,65,83,89

    Лекційне заняття №14

    Тема: управління поточними витратами підприємства.

    1. Поняття собівартості (СВ) продукції (послуг).

    1. Класифікація поточних витрат, що відносяться на СВ продукції (послуг)..

    2. Фактори, які впливають на формування СВ продукції (послуг).

    3. Планування СВ продукції (послуг).

    4. Методи складання планової (нормативної) калькуляції.

    I

    По своєму характеру витрати поділяють на 2 основних види:

    - поточні;

    - довготривалі;

    Поточні витрати підприємства пов'язані з вирішуваними в процесі господарської діяльності технічними, виробничими завданнями: закупівлею сировини і матеріалів, їх транспортуванням, зберіганням і обробкою, збутом готової продукції, обслуговуванням основних фондів, утриманням персоналу.

    Довготривалі витрати - пов'язані з вирішуваними стратегічними інвестиційними задачами (будівництво, реконструкція, модернізація основних фондів, придбання нових видів машин і механізмів, придбання різних нематеріальних активів.

    Поточні витрати підприємства представляються в основному його витратами виробництва (обігу), які формують собівартість виробництва. Під собівартістю продукції розуміють виражені в грошовій формі витрати підприємства на його виробництво і збут. Витрати на виробництво продукції утворюють виробничу (заводську) собівартість, на виробництво і збут - повну собівартість.

    II

    Поточні витрати, що відносять на собівартість продукції класифікуються по багатьом ознакам:

    1. По економічним елементам:

    а) матеріальні витрати. До них відносяться витрати пов'язані з підготовкою і освоєнням виробництва продукції; з придбанням сировини, матеріалів, енергії, інструментів і ін. предметів праці з проведенням поточного ремонту і обслуговування основних фондів; із забезпеченням працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям, обмундируванням, фірмовим одягом, спеціальним живленням, у випадках передбачених законодавством.

    б) витрати на оплату праці - основною заробітною платою і додатковою.

    в) відрахування на соціальні заходи - відрахування на державне (обов'язкове) соціальне страхування, включаючи відрахування на обов'язкове медичне страхування; відрахування до фонду сприяння зайнятості населення.

    г) амортизація основних фондів і нематеріальних активів. До них відносяться витрати на повне відновлення основних фондів і капітальний ремонт у вигляді амортизаційних відрахувань від вартості основних виробничих фондів. Виражаються вони за їх балансовою вартістю відповідно до встановлених норм.

    д) інші витрати - це витрати, пов'язані з управлінням виробництва (службові відрядження, оплата послуг за консультацію і інформацію, оплата за використання і обслуговування технічних засобів, оплата придбаних ліцензій, витрати на оплату відсотка по грошових кредитах і послуг комерційних банків, витрати на транспорт, що привозить працівників до місця роботи, витрати на рекламу і передсвяткову підготовку товарів до їх продажу).

    2. По місцю виникнення витрат на виробництво:

    - по цехах;

    - ділянкам;

    - іншим окремим відособленим структурним підрозділам.

    Залежно від характеру і призначення виконуваних процесів виробництво ділиться на:

    1. Основне - до нього відносяться цехи і ділянки, що беруть безпосередню участь у виготовленні продукції.

    2. Допоміжні - призначено для обслуговування цехів основного виробництва (виконання робот по ремонту основних фондів, забезпечення інструментом, запасними частинами для ремонту устаткування, різними видами енергії, транспортними і іншими послугами). До нього відносяться ремонтні цехи, експериментальні, транспортні, інші підрозділи.

    До невиробничого господарства або до невиробничої інфраструктури підприємства відносяться: невиробничий транспорт; житлово-комунальне господарство; інші підрозділи, які не беруть участі у виробництві товарної продукції.

    3. За способами перенесення вартості на продукцію, витрати підрозділяються на :

    - непрямі - до них відносяться витрати, пов'язані з виробництвом декількох видів продукції (витрати на зміст і експлуатацію устаткування, загальновиробничі, загальногосподарські витрати, що включаються в собівартість шляхом спеціальних розрахунків).

    - прямі – до них відносяться витрати, пов’язані з виробництвом окремих видів продукції (на сировину, основні матеріали, купувальні вироби і напівфабрикати), які можуть бити безпосередньо включені в собівартість.

    4. По ступеню впливу об’єму виробництва на рівень витрат, діляться:

    - умовно-змінні - відносяться до них витрати, абсолютна величина яких залежить від зміни об'єму виробництва продукції (витрати на сировину і матеріали, що купувальні комплектують, технічне паливо, оплата праці працівників).

    - умовно-постійні - витрати, абсолютна величина яких із зміною об'єму випуску продукції, істотно не зменшиться (оренда, амортизаційні відрахування, витрати на управління виробництвом).

    5. По калькуляційних статтях: сировина і матеріали, енергія технологічна, основна і додаткова заробітна плата працівників, зміст і експлуатація машин і механізмів, загальновиробничі витрати, підготовка і освоєння виробництва, позавиробничі витрати.

    ІІІ

    Чинники, що впливають на витрати.

    Процес управління поточними витратами на підприємстві пов'язаний з вивченням чинників, що впливають на формування собівартості продукції. Їх прийнято підрозділяти на 2 групи:

    1. Залежні від діяльності підприємства (внутрішні).

    2. Незалежні від діяльності підприємства (зовнішні).

    1. Внутрішні - в системі чинників залежних від діяльності підприємства виділяють:

    - зміни об'єму виробництва продукції - цей чинник викликає відносна зміна величини умовно-постійних витрат на одиницю продукції із зростанням об'єму виробництва продукції, рівень її собівартості знижується (т.к. сума умовно-постійних витрат при цьому не збільшується) і навпаки - зниження об'єму виробництва продукції викликає зростання рівня її собівартості;

    - зміна складу (номенклатури і асортименту продукції). Під зміну складу продукції розуміється зміна питомої ваги, її видів в загальному об'ємі виробництва, пов'язаного з освоєнням нових і припиненням виробництва застарілих виробів;

    зміна відносних розмірів амортизаційних відмінностей, пов'язаних із зміною величини, використовуваних основних фондів і нематеріальних активів;

    зміна технічного рівня виробництва;

    зміна організації виробництва і умов праці.

    Дані цього обліку використовуються для виявлення резервів зниження собівартості продукції.

    Попередільний метод - передбачає облік витрат, по окремих технологічних циклах виробництва продукції. Кожен виробничий процес розглядається при цьому як окремий самостійний "переділ"

    (фаза, стадія) виробництва.

    Позаказний метод - передбачає облік витрат в розрізі окремих виробничих замовлень, що відкриваються на одне або декілька однорідних виробів (масових), які передбачено випустити в перебігу місяця або на кожен виріб, виготовлений в процесі індивідуального (разового) замовлення.

    При цьому на кожен раз відкривається карта аналітичного обліку витрат, в якій указується найменування, тип і якість виробу, замовник, термін виконання замовлення, ціна - виконання і шифру замовлення.

    Фактична собівартість одиниці виробів або роботи визначається після виконання замовлення, шляхом ділення суми витрат на кількість виготовленої по цьому замовленню продукції.

    IV

    Планування собівартості продукції.

    Витрати на виробництво продукції у вартісному виразі формує її собівартість.

    Планова собівартість визначається методом техніко-економічних розрахунків величини поточних витрат (витрат) на виробництво всієї товарної продукції і кожного виду виробів.

    Розробки плану за собівартістю на підприємстві передує всесторонній аналіз його виробничо-господарської діяльності за попередній період, в процесі якого виявляються внутрішньовиробничі резерви і розробляються заходи щодо підвищення економічної ефективності виробництва.

    В процесі планування собівартості вирішуються наступні завдання:

    - розраховується вартість ресурсів, необхідних для виробництва продукції

    і знаходяться можливості для виконання виробничої програми з найменшими витратами.

    - визначається загальна величина витрат на виробництво (витрати).

    - обчислюється собівартість виробництва кожного виду продукції.

    Початковими даними для планування собівартості є:

    а) планові об'єми виробництва продукції в натуральному і вартісному виразі;

    б) норми витрат матеріальних ресурсів;

    в) договір на постачання матеріальних ресурсів і продукції, що випускається, обслуговуванні виробництва і інші зобов'язання сторін, умови сплати, які вказані в цих договорах;

    г) норми амортизаційних відрахувань; відрахувань на соціальні заходи; ставки податків, зборів і інших обов'язкових платежів;

    д) плани організаційно-технічних заходів, направлені на усунення невиробничих витрат і втрат;

    Залежно від мети планування, тривалості планового періоду, етапів розробки планів, повноти початкової інформації і інших умов, планова собівартість визначається шляхом укрупнення розрахунків зміни базового рівня витрат (витрат) на кошторисний-нормативних розрахунків, величини необхідних витрат.

    Укрупнені розрахунки базового рівня витрат проводяться на стадії складання проекту річних планів з метою визначення і вивчення динаміки витрат, ефективності виробництва, перевірки узгодженості натурального і вартісних показників плану.

    Основним методом, використовуваними в цьому випадку є розрахунок зміни рівня витрат по окремих чинниках.

    Кошторисний-нормативні розрахунки необхідних витрат проводяться для повнішого обліку конкретних умов діяльності підприємства і точнішого визначення величини необхідних витрат на виробництво для раціональної організації внутрішньовиробничих економічних відносин і контролю за витратами.

    Ці розрахунки ведуться по їх складових елементах, статтями витрат на підставі норм витрат праці і споживання ресурсів для кожного виробничого процесу по конкретній номенклатурі продукції, що виготовляється.

    Результат планових розрахунків виражаються показниками величини відносного рівня і динаміки витрат обчислених для одиниці і загального об'єму випуску певного виду валової і товарної продукції.

    План собівартості продукції розробляється в такій послідовності:

    Складається кошторис витрат і калькулюється собівартість продукції і послуг допоміжних цехів.

    Складається баланс розподілу продукції і послуг допоміжного виробництва по калькуляційних напрямах і внутрізаводськими підрозділами.

    Складаються кошториси витрат, пов'язаних з підготовкою і освоєнням виробництва продукції; загальновиробничих витрат після цехів основного виробництва і по підприємству в цілому; загальногосподарських і позавиробничих витрат.

    Складається зведений кошторис витрат по підприємству; після закінчення розрахунку плану собівартості проводиться його ув'язка з іншими видами планів підприємства.

    V

    Планова калькуляція - є розрахунком планової собівартості одиниці продукції, здійсненим по окремих статтях витрат (витрат).

    Калькуляційна одиниця продукції повинна відповідати одиниці вимірювання, в якій обчислюється продукція.

    Калькуляція собівартості:

    Стаття 1. Сировина і матеріали.

    Витрати матеріалів на виробництво продукції:

    Мп = TВi T Мзі +(-) Мнп

    де Ві - об'єм випуску продукції і-того найменування в натуральному виразі;

    Мзі - норма витрат матеріалу на одиницю і -того вироби;

    Мнп - витрати матеріалу на зміну залишків незавершеного виробництва.

    Витрати на виробництво по цій статті:

    Зсм = W Мп WЦ мі - WМотх W Цотх

    де Ц мі - ціна придбання сировини і матеріалів і - того вигляду;

    Мотх - витрати сировини і матеріалів і - того вигляду, які пішли у відходи;

    Цотх - ціна реалізації відходів сировини і матеріалів і - того вигляду.

    Стаття 2. Енергія технологічна. Витрати по цій статті обчислюються по нормах витрат і тарифах на енергію.

    Стаття 3. Основна і додаткова заробітна плата виробничих працівників.

    Стаття 4. Зміст і експлуатація машин і механізмів. Ця стаття комплексна. Вона включає амортизаційні відрахування на відтворення машин і устаткування, електроенергію, горючий для машин і устаткування; придбання технологічного інструмента, запасніх частин і агрегатів для устаткування; ремонт і технологічне обслуговування; зарплату обслуговуючого персоналу.

    Стаття 5. Загальновиробничі (накладні) витрати. Витрати на управління, виробниче і господарське обслуговування в межах виробництва; зарплату з відрахуваннями на соціальні потреби працівників управління, фахівців; амортизаційні відрахування по зданіх і спорудах; охорону праці; техніку безпеки, охорону, протипожежну безпеку; досліди, дослідження, винаходи; відрядження; обов'язкові платежі (страхування майна, за забруднення навколишнього середовища; придбання патентів і ліцензій і т.д.

    Стаття 6. Підготовка і освоєння виробництва (освоєння нових виробництв, підготовка і освоєння нової продукції і т.д.).

    Стаття 7. Позавиробничі витрати (маркетингові дослідження, реклама продукції, заходи щодо стимулювання збуту).

    Питання для самостійного опрацювання

    1. Сутність і характеристика витрат на виробництво продукції (надання послуг)

    2. Класифікація витрат

    3. Управління витратами на підприємстві

    4. Групування витрат по економічним елементам

    5. Складання кошторису витрат

    6. Показники собівартості продукції

    7. Планування собівартості

    8. Джерела і шляхи зниження собівартості

    9. Калькулювання собівартості одиниці продукції (послуг)

    10. Розрахунок основних статей калькуляції

    Контрольні запитання

    1. Назвіть частини поділу загальних витрат

    2. Що являють собою операційні витрати

    3. Дайте визначення вартісної ознаки витрат

    4. Розкрити структуру витрат, що включаються в собівартість продукції

    5. Які витрати є прямі і непрямі, постійні і змінні

    6. Назвіть витрати по елементам витрат

    7. Охарактеризувати витрати по статтям калькуляції

    8. Висвітліть систему управління витратами

    9. Назвіть види собівартості

    10. Назвіть показники собівартості

    Теми рефератів

    1. Собівартість як комплексний економічний показник.

    2. Сутність системи “директ-костінг” та її застосування в розрахунку собівартості туристичного та готельного продукту.

    Тестовий контроль для перевірки знань

    1. Структура витрат на виробництво продукції (послуг) – це :

    1. склад витрат за їхніми статтями

    2. склад витрат по економічним елементам

    3. витрати з урахуванням ПДВ

    4. витрати без урахування на збут

    5. частка кожного елемента витрат у їх загальному обсязі

    2. Кошторис витрат складається:

    1. у розрізі економічних елементів

    2. за статтями витрат

    3. на визначений період

    4. на одиницю виробу

    5. для запиту фінансування будівельно-монтажних робіт

    3. Які витрати відносяться до умовно-постійних :

    1. електроенергія на технологічні потреби

    2. електроенергія на освітлення

    3. сировина і основні матеріали

    4. амортизаційні відрахування

    5. заробітної плати персоналу управління підприємством

    4. Зниження собівартості продукції може бути досягнуте за таких джерел:

    1. зниження витрат на матеріали

    2. зниження витрат на збут продукції

    3. зниження витрат живої праці

    4. зменшення витрат на отримання основних фондів

    5. підвищення рівня організації виробництва і праці

    5. Який з факторів, що впливає на розмір собівартості продукції, частково залежить від підприємства?

    а) темп інфляції на сировину і матеріали;

    б) система оподаткування;

    в) ціна закупівлі сировини і товарів.

    6. За якою класифікаційною ознакою поточні витрати поділяються на умовно-постійні і умовно-змінні:

    1. за періодом здійснення

    2. за економічним змістом

    3. за ступенем еластичності від обсягу виробництва

    7. Собівартість продукції – це:

    а) витрати праці на виробництво і реалізацію продукції;

    б) витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції;

    в) виражені в грошовій формі витрати на виробництво і реалізацію продукції;

    г) витрати на виробництво і прибуток підприємства.

    8. Загальні витрати підприємства (ОВ) розраховуються за формулою (ОП – обсяг реалізації, ЗВ – змінні витрати на одиницю продукції, ПВ – постійні витрати) :

    а) ОВ = ОП*ЗВ + ПВ;

    б) ОВ = (ПВ + ЗВ) * ОП;

    в) ОВ = (ПВ + ЗВ)/ ОП.

    9. Як змінюються умовно-постійні витрати при збільшенні обсягів виробництва та надання послуг:

    а) залишаються незмінними;

    б) зменшуються;

    в) збільшуються.

    10. За якими методами здійснюють калькуляцію собівартості продукції:

    а) балансовий, нормативний, корегую чого коефіцієнта;

    б) позаказний; нормативний, попередільний;

    в) всі відповіді правильні.

    Практичне завдання Основні формули для розв’язування задач

    Показник

    Формула

    Умовні позначення

    1

    2

    3

    Граничні

    витрати

    Вг =

    - приріст загальних витрат

    - приріст обсягу продукції на одиницю його натурального виміру

    Критичний обсяг виробництва продукції

    Ц – ціна реалізації одиниці продукції

    Впост – постійні витрати

    Взмін – змінні витрати

    Визначення собівартості продукції:

    - за методом підсумовування

    Попередньо визначеної собівартості окремих виробів;

    - за по факторним методом

    С – загальна собівартість товарної продукції

    n – кількість найменувань продукції

    Сі – собівартість одиниці продукції

    Qі – загальний обсяг виробництва продукції і-го виду

    Сб – собівартість планового обсягу товарної продукції за рівнем витрат базового (минулого) періоду

    m – кількість факторів, які впливають на собівартість продукції в плановому періоді

    - зміна собівартості під впливом різноманітних факторів

    Зміна собі вартості під впливом організаційно-технічних факторів

    - витрати на одиницю продукції відповідно після і до впровадження заходів

    - обсяг виробництва даної продукції після впровадження заходів у плановому році

    Відносна зміна умовно-постійних витрат у плановому періоді

    Спб – абсолютна сума абсолютно-постійних витрат у базовому періоді

    Впост, В – зміна у плановому періоді відповідно обсягу виробництва і умовно-постійних витрат, %

    Собівартість реалізованої продукції

    Срп = С + (Ссп – Сск) +

    + (Свп – Свк)

    Ссп, Сск – собівартість залишків товарної продукції на складі на початок і кінець розрахункового періоду

    Свп, Свк – собівартість залишків відвантаженої продукції на початок і кінець розрахункового періоду, яка ще не перейшла у власність покупця

    Кількість матеріалів певного виду, яку слід закупити

    М = Мв + Мзп + Мзк

    Мв – витрати матеріалів за розрахунковий період на виробництво продукції

    Мзп, Мзк – перехідний запас матеріалів відповідно на початок і кінець розрахункового періоду

    Витрати матеріалів на виробництво продукції

    Мв =

    - обсяг випуску продукції і-го найменування у натуральному виразі

    Мні – норма витрат матеріалу на

    одиницю і-го виробу

    Мнв – витрати матеріалу на зміну залишків незавершеного виробництва

    n – кількість найменувань виготовленої продукції

    Витрати виробництва за статтею:

    - «Сировина і матеріали»

    Вм =

    Цмі – ціна придбання сировини і матеріалів і-го виду

    Мвідх – витрати сировини і матеріалів і-го виду, що пішли у відходи

    Мвідх – ціна реалізації відходів сировини і матеріалів і-го виду

    n – кількість видів, сировини та матеріалів

    - «Енергія технологічна»

    Сені – норми витрат і-го виду енергії

    Цті – ціна-тариф на застосування і-го виду товару

    n – кількість видів енергії

    - «Утримання та експлуатація машин і механізмів»

    Метод простого підсумовування:

    А – витрати на амортизаційні відрахування машин та устаткування

    Ср – витрати на ремонт та технологічне обслуговування

    Кошторисний метод:

    Метод розподілу:

    Сел – витрати на електроенергію, пальне, мастильні матеріали для машин та устаткування

    Сінс – витрати на придбання технологічного інструменту, запасних частин та агрегатів для устаткування

    Сзоб – витрати на заробітну плату обслуговуючого персоналу

    Сзосн – витрати на основну заробітну плату виробничих робітників на одиницю продукції

    Рекс – відношення витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування до основної заробітної плати виробничих робітників, %

    Секс.год. – витрати статті 4 за годину на і-ту машину (устаткування)

    ti – тривалість обробки виробу на і-й машині

    n – кількість машин, на яких обробляється виріб

    -«Загально- виробничі (накладні) витрати»

    qпроцент загально виробничих витрат у заробітній платі основних виробничих робітників

    Абс – амортизаційні відрахування по будівлях і спорудах на їх повне оновлення

    Коефіцієнт реагування витрат

    - процент зміни витрат

    - процент зміни обсягів виробництва

    Скорочення витрат у разі зниження матеріальних витрат

    Но, Ні – норма витрат сировини, матеріалів на одиницю продукції до та після здійснення певних заходів

    Цо,Ці – ціна одиниці сировини, матеріалу

    Кі – кількість одиниці продукції

    Скорочення витрат у разі зниження трудомісткості одиниці продукції

    То, Ті – трудомісткість виробу одиниці продукції у нормогод. До та після здійснення заходів

    Го,Гі – годинна тарифна ставка

    Зд – середній процент додаткової заробітної плати

    Взп – процент відрахувань від зарплати

    Зниження собівартості продукції:

    - за рахунок зростання продуктивності праці

    Ізп – індекс зміни заробітної плати

    Іпп - індекс зміни продуктивності праці

    Дзп – питома вага заробітної плати у структурі собівартості продукції

    - за рахунок збільшення обсягу виробництва

    Івп – індекс зміни постійних витрат

    Ів - індекс зміни обсягу виробництва продукції

    Двп – питома вага постійних витрат в структурі собівартості продукції

    - за рахунок економії матеріалів та зниження цін на них

    Ін – індекс зміни норм витрат матеріалів

    Іц – індекс зміни цін на матеріали

    Дмв – питома вага матеріальних витрат в структурі собівартості продукції

    Задача 1.

    У звітному році собівартість товарної продукції ресторану склала 450,2 тис. грн., витрати на 1 грн. товарної продукції – 0,89грн. У плановому році витрати на 1 грн. товарної продукції встановлені в розмірі 0,85 грн. Обсяг виробництва продукції збільшився на 8%. Визначте собівартість товарної продукції планового року.

    Розв’язання:

    1. Витрати на 1 грн. товарної продукції розраховуються таким чином:

    Де С – собівартість товарної продукції;

    Q – обсяг виробництва продукції;

    Виходячи з цієї формули визначимо обсяг товарної продукції в звітному році:

    1. Обсяг товарної продукції у плановому році становитиме:

    1. Собівартість товарної продукції в плановому році становитиме :

    Задача 2.

    За звітними даними собівартість товарної продукції ресторану, що входить до складу готельного комплексу складала 74000 грн., питома вага основної заробітної плати виробничих робітників у ній 26%, матеріальних витрат – 48%. На плановий період передбачено досягти зростання продуктивності праці одного працюючого на 2%, середньої заробітної плати – на 1%, а зниження матеріальних витрат на – 4%. Визначте, як зміниться собівартість товарної продукції у плановому періоді.

    Розв’язання:

    Для визначення зміни собівартості товарної продукції можна використовувати індексний метод.

    1. Обчислимо вплив на зниження собівартості зростання продуктивності праці і середньої заробітної плати:

    1. Вплив зниження рівня матеріальних витрат можна обчислити:

    1. Загальне зниження собівартості товарної продукції в плановому році буде складати:

    Планова собівартість дорівнює:

    Задача 3.

    У першому кварталі змінні витрати на 1 сувенір склали 95 грн., ціна одиниці продукції - 125 грн., загальні постійні витрати 1000 тис. грн.. у другому кварталі ціни на матеріали зросли на 10%, що привело до зростання змінних витрат також на 10%. Визначте, як зміна цін на матеріали вплине на критичний випуск продукції.

    Розв’язання:

    Зміну критичного обсягу продукції під впливом змінних витрат визначимо наступним чином:

    де - змінні витрати на одиницю продукції в 1 та 2 кварталі відповідно;

    Ц – ціна одиниці реалізації продукції.

    Змінні витрати на одиницю продукції в 2 кварталі складають:

    Тоді, зміна критичного обсягу продукції під впливом змінних витрат:

    Таким чином, збільшення витрат на сировину на 10% призвело до збільшення критичного обсягу продукції на 15450 шт.

    Задача 4

    Визначте економію на умовно – постійних витратах у результаті збільшення обсягу реалізації путівок турагенством, якщо собівартість тур продуктів в цілому в базисному році 250 тис. грн.; питома вага умовно – постійних витрат 8%; темпи приросту обсягу реалізації в плановому році в порівнянні з базисним 15%, темпи приросту умовно – постійних витрат у зв’язку зі зростанням обсягу реалізації,2%.

    Розв’язання:

    1. Розмір умовно – постійних витрат у базисному році:

    1. Розрахунковий розмір умовно – постійних витрат на новий обсяг за незмінної частки умовно – постійних витрат:

    1. Плановий розмір приросту умовно – постійних витрат:

    1. Економія на умовно – постійних витратах:

    Задачі для самостійного вирішення Задача 1

    Маючи вихідну інформацію, визначить:

    1. Собівартість послуг проживання в готелі розрахункового року, виходячи з фактичного рівня витрат на одну гривню основної послуги у звітному році

    2. Сумарну економію витрат на виробництво послуг під дією різних факторів

    3. Витрати на одну гривню основної послуги в розрахунковому році і відсоток їхнього зниження порівняно зі звітним роком

    Інформація:

    1. Реалізація основних послуг готелю у розрахунковому році планується 50 000 тис. грн. (порівняльна оцінка);

    2. Фактичні витрати на одну гривню послуги у звітному році складали 70 коп.

    3. У розрахунковому році очікувана економія поточних витрат за діями факторів може становити: тис. грн.

      • підвищення технічного рівня прибиральних робіт – 400

      • підвищення організації виробництва і праці – 150

      • економія миючих засобів – 700

    1. На проведення цих заходів потрібно збільшити витрати на 600 тис. грн.

    Задача 2

    Скласти кошторис витрат на надання послуги рестораном по типу банкет-чай, по елементам витрат та визначити питому вагу кожного елементу в зазаначеному обсязі витрат, маючи такі дані:

    Матеріальні витрати – 3,5 тис. грн. Витрати на заробітну плату – 50% від собівартості послуги. Витрати на соціальні потреби – згідно законодавству, інші витрати – 2 тис. грн.

    Задача 3

    Скласти калькуляцію на м’ясні напівфабрикати при умові, що сировини на одиницю продукції підприємство повинно витратити 15 грн., основної заробітної плати – 50% від собівартості продукції., відрахування на соціальні потреби становлять 38%, загальногосподарські витрати – 120 %, витрати на управління – 130 %, прибуток планується – 15 %.. Планується виробити 35 тис.шт.

    Задача 4

    Визначити собівартість послуг готелю за даними таблиці та її зміну порівняно з попереднім роком

    Показники

    2006

    2007

    Відхилення

    (+, - )

    Тис. грн.

    %

    Тис.

    грн.

    %

    Зарплата

    4745,0

    6097,0

    Нарахування зарплати

    1835,0

    2288,0

    Витрати на енергію (тепло- та електро)

    475,3

    616,9

    Холодна вода

    126,7

    94,6

    Поточний ремонт

    1790,5

    2037,0

    Амортизаційні нарахування

    1734,0

    2103,0

    Утримання помешкань

    459,5

    700,6

    Пральня

    538,7

    662,7

    Автотранспорт

    79,3

    56,8

    Знос

    2181,1

    1424,4

    Обслуговування по договорах

    871,5

    1344,5

    Послуги зв'язку

    507,1

    910,1

    Інші витрати

    237,6

    302,0

    Податок на транспорт

    0,6

    0,8

    Податок на воду

    3,2

    4,6

    Дорожній збір

    1,1

    1,1

    Комунальний податок

    6,3

    7,3

    Податок на землю

    253,5

    285,6

    Усього

    100

    100

    Література:

    1. основна: 2,26,30,39,45,46,61,64,71,77,80,87

    2. додаткова: 37,38,43,48,66,71,85,89

    Лекційне заняття №15 Тема: управління доходами підприємства

    1. Поняття доходів підприємства, їх види.

    2. Чинники, що визначають розмір доходів підприємства готельного господарства. Цінова політика підприємства готельного господарства та механізм її формування.

    3. Управління доходами підприємства.

    4. Методи планування доходів підприємства готельного господарства.

    1. Одним з результатів господарської діяльності підприємства є дохід, який виступає фінансовою базою підприємства, що забезпечує вирішення наступних завдань:

    1) основна частина доходів слугує джерелом покриття всіх його поточних витрат (витрат виробництва та обігу). Реалізація завдання полягає в самоокупності господарської діяльності.

    2) частина доходів слугує джерелом виплати окремих видів податкових платежів (акцизного збору, ПДВ), що забезпечують формування коштів державних і місцевих бюджетів. Реалізація завдання полягає в виконанні фінансових зобов’язань перед державою.

    3) певна частина доходів є джерелом формування його прибутку, за рахунок якого формуються фонди виробничого розвитку, додаткового матеріального стимулювання персоналу, соціальних виплат, виплат власникам майна, резервний фонд. Реалізація завдання полягає в самофінансуванні підприємства.

    Дохід – ПДВ – Витрати = Прибуток до оподаткування - Податки

    Підприємства формують свій дохід з різних джерел і по різним видам господарських операцій. Сума доходів складає валовий дохід підприємства.

    Під доходом розуміють збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

    Згідно з прийнятою класифікацією валовий дохід підприємства включає 4 основні групи доходів:

    1. Доходи від реалізації продукції (послуг), основної виробничої діяльності.

    2. Доходи від допоміжної діяльності. Формуються за рахунок реалізації товарів, послуг допоміжних та обслуговуючих виробництв даного підприємства стороннім підприємствам, якщо ці виробництва не мають окремого балансу.

    3. Доходи від реалізації майна - виручка від продажу окремих виді основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів тощо, які знаходяться на балансі підприємства.

    4. Доходи від позареалізаційних операцій – формуються за рахунок надходжень коштів, не пов’язаних з реалізацією продукції та майна. Включають:

    • доходи від пайової участі в діяльності інших спільних підприємств (у вигляді прибутку на суму його паїв від спільного підприємства),

    • доходи від акцій, облігацій, інших цінних паперів,

    • доходи по депозитним вкладам підприємства в банках,

    • отримані штрафи, пені тощо,

    • доходи від настання надзвичайних подій (стихійних лих, пожеж, аварій тощо), у вигляді страхових платежів.

    ІІ

    Практична реалізація самостійності підприємств з питань встановлення цін на продукцію (послуги, роботи, товари), які реалізуються, передбачає розробку його цінової політики, яка являє собою систему рішень підприємства, пов’язаних з визначенням рівня цін (мал..1).

    Розробка цінової політики підприємства покликана забезпечити умови досягнення його стратегічних цілей і завдань та окреслити принципи ціноутворення, методи визначення базового рівня цін, умови і розміри їх диференціації та корегування.

    Підприємство, враховуючи специфіку свого положення на ринку, може реалізовувати різні цінові стратегії, які ґрунтуються на:

    збуті, вони полягають в орієнтації на збільшення обсягів реалізації та максимізації своєї частки ринку у боротьбі з конкурентами;

    прибутку, вони полягають в орієнтації на отримання підприємством цільової норми та суми прибутку з кожної основної та додаткової послуги, що надає готельне підприємство, або з одиниці продукції, що реалізується;

    ринкової ситуації, яка склалася. Вони полягають у визначенні рівня ціни, виходячи з кон’юнктури ринку, що склалася.

    Цінова політика підприємства

    Принципи ціноутворення

    Вибір цінової стратегії

    Вибір методу ціноутворення

    Визначення умов диференціації та змін цін

    Орієнтація на збут

    Активна стратегія ціноутворення

    Об’єктивні методи ціноутворення

    Територіальна диференціал-ція

    Орієнтація на прибуток

    Пасивна стратегія ціноутворення

    Суб’єктивні методи ціноутворення

    Часова диференціал-ція

    Визначення базового рівня цін

    Обґрунтування розмірів диференціації та змін цін

    Орієнтація на ринок

    Мал.1. Зміст цінової політики підприємства.

    Стратегії ціноутворення – активна та пасивна.

    Визначення стратегії – складне завдання, так як потрібно враховувати стадію та динаміку життєвого циклу продукції (послуги), можливості збільшення попиту (орієнтація на попит), наявність та активність конкурентів (орієнтація на стан ринку), повні та змінні витрати на виробництво та реалізацію продукції 9послуг) (орієнтація на витрати), які визначають мінімальний рівень ціни, забезпечуючи беззбитковість діяльності підприємства.

    Вибір стратегії ціноутворення зумовлює і вибір методу ціноутворення.

    Для розрахунку мінімального рівня ціни продукції використовуються об’єктивні методи, в основі яких лежить калькуляція ціни:

    Ц = Собівартість + Прибуток виробника + Акцизний збір + Надбавки спеціальні + ПДВ

    Крім калькуляційних використовуються і суб’єктивні методи, що утворюється на основі попиту споживачів, ціни конкурентів, встановлення ціни експертами тощо.

    Диференціація та зміна ціни можуть здійснюватись за:

    • місцем реалізації продукції (послуг);

    • часом реалізації – сезонні ціни, денний, нічний тариф;

    • характером споживачів (цілі подорожей споживачів послуг гостинності; діти, групи);

    • умовами оплати (попередня, з відстрочкою; готівкова, безготівкова).

    Розробка цінової політики підприємств базується на таких принципах:

    1. Забезпечення взаємозв’язку цінової політики підприємства з загальною стратегією управління та пріоритетними цілями розвитку товарообороту готельного підприємства.

    2. Врахування стану кон’юнктури споживчого ринку та властивостей обраної ринкової ніші.

    3. Врахування затратомісткості реалізації продукції (послуг) та її диференціації залежно від місця знаходження готельного підприємства *місця продажу товарів), рівня обслуговування та інших факторів.

    4. Здійснення активної цінової політики на ринку. Активні форми визначаються такими факторами, як самостійність встановлення розміру цін та надбавок, диференціація підходів до їх формування на окремі види продукції (послуги). Це забезпечує чітко визначене цінове позиціювання підприємства на ринку.

    5. Забезпечення гнучкості та динамічності цінової політики за рахунок швидкості реагування на зміни внутрішніх умов розвитку підприємства та факторів зовнішнього середовища.

    Обсяг доходів підприємства від реалізації продукції (послуг) залежить від кількості реалізованої продукції (послуг) (К), та ціни (Ц):

    ВД = К ∙ Ці

    Відповідно основними резервами зростання доходів є:

    1. Зниження собівартості продукції (послуг), або ціни закупівлі товарів.

    2. Підвищення ціни реалізації.

    3. Зростання обсягів реалізації продукції , товарів та / або послуг.

    ІІІ

    Управління доходами спрямоване на створення економічних умов, що забезпечують відшкодування постійних витрат, покриття змінних витрат, які залежать від обсягу реалізації продукції (послуг), повної і своєчасної сплати всіх видів податків, обов’язкових платежів та забезпечення отримання цільового прибутку.

    Управління доходами підприємства передбачає:

    1. Обґрунтування видів діяльності, послуг, що надає підприємство.

    2. Встановлення критеріїв ефективності укладення договорів з партнерами, комерційних угод для закупівлі товарів, сировини тощо.

    3. Формування гнучкої цінової політики.

    4. Обґрунтування використання системи цінових знижок, своєчасність їх впровадження.

    5. Встановлення економічно обґрунтованих розмірів надбавок (знижок).

    Управління доходами передбачає перш за все розробку політики в розрізі таких її видів: за видами діяльності (готельні послуги, туристичні послуги, послуги харчування, транспортні послуги, виробництво продукції, торгівельна діяльність тощо); асортиментної політики (в готелі – асортимент основних та додаткових послуг); цінової та регіональної (готель в депресивній зоні чи в розвинутому регіоні, районі, центрі тощо).

    Процес управління доходами передбачає також створення інформаційної бази для прийняття управлінських рішень, проведення аналізу обсягу та складу доходів, чинників, що визначають їх розмір та рівень та ступінь достатності доходів для самофінансування діяльності; формування політики отримання доходів та формування оптимального варіанту плану доходів підприємства.

    IV

    Основними методами планування доходів підприємства є витратний метод (на основі собівартості) та метод орієнтації на цільовий розмір прибутку.

    Питання для самостійного опрацювання

    1. Сутність та функції цін

    2. Задачі цін в умовах ринку

    3. Класифікація цін

    4. Гуртові та роздрібні ціни на продукцію, їх формування

    5. Методи ціноутворення в умовах ринку

    6. Чинники, що впливають на рівень цін

    7. Напрямки вдосконалення ціноутворення в Україні

    Контрольні запитання

    1. Поняття доходів підприємства, їх види.

    2. Чинники, що визначають розмір доходів підприємства готельного господарства. Цінова політика підприємства готельного господарства та механізм її формування.

    3. Управління доходами підприємства.

    4. Методи планування доходів підприємства готельного господарства.

    5. Назвати елементи ціни

    6. Назвати та дати характеристику цін, які використовуються в сучасній економічній діяльності

    7. Що являється нижньою межею ціни

    8. Висвітлити вплив держави на ціноутворення

    9. Дати характеристику цін: територіальні ціни, ціни зі знижками, ціни стимулювання покупок, пільгові ціни, ціни на нові товари

    Теми рефератів

      1. Види доходів підприємства та джерела їх формування.

      2. Управління доходами підприємства в умовах економічної кризи України: шляхи удосконалення.

    Тестовий контроль для перевірки знань

    1. Ціна товару – це:

    1. сукупність витрат на його виробництво і збут

    2. норма обміну товару на гроші

    3. встановлена державою норма обміну товару на гроші

    4. грошове вираження суми витрат виробництва, прибутку, непрямих податків

    2. Функція ціни:

    1. планово-облікова

    2. розподільча

    3. регулююча

    4. стимулююча

    5. соціальна

    3. З способом становлення ціни поділяються на:

    1. державні

    2. договірні

    3. вільні

    4. ввідні

    5. ринкові

    4. Відпускні ціни підприємства включають:

    1. собівартість

    2. прибуток

    3. ПДВ

    4. акцизи

    5. Яким чином держава впливає на вільні ціни:

    1. антимонопольною політикою

    2. регулюванням умов оподаткування

    3. перевіркою віднесення витрат

    4. прокурорським наглядом

    5. установленням розміру рентабельності

    6. Назвіть чинники, які впливають на величину виручки від реалізації продукції:

    а) обсяг виробництва;

    б) стан основних фондів;

    в) вартість майна підприємства;

    г) якість продукції;

    д) орендна плата.

    7. Джерелами формування доходів підприємства є:

    а) дохід від реалізації продукції;

    б) кредити банків;

    в) процент по депозитам в банках;

    г) дебіторська заборгованість;

    д) відповіді а), б), в);

    е) відповіді а), в), г).

    8. За якою структурою формується відпускна ціна на підакцизний товар в підприємствах ресторанного бізнесу:

    а) С +П + Аз

    б) С + П + ПДВ +Аз

    в) С + П + ПДВ + Націнка +Аз

    г) С + П + ПДВ + Аз + Націнка

    9. Яке з джерел формування валового доходу є найбільш вагомим :

    а) від реалізації продукції;

    б) від операційної діяльності;

    в) від реалізації майна

    10. Назвіть фактор, який не впливає на суму доходів по депозитним операціям:

    а) розмір депозитного вкладу;

    б) обсяг реалізованих послуг;

    в) розмір процентних ставок по депозиту.

    Практичне завдання Задача 1

    Готель надає сезонні знижки у розмірі 25% до основного тарифу з 1.05-31.10(180 днів).Розрахувати суму за рік з урахуванням знижок загальну і по категоріям номерів.

    Місткість готелю

    Кількість номерів

    Кількість місць в номерах

    Кількість днів в експлуатації

    Кількість місце-днів за планом(відпущено)

    Ціна за місце за добу у.о.

    1-м.вищ.кат.

    5

    5

    300

    1500

    40

    1-м І кат.

    20

    20

    360

    7200

    22

    2-м І кат.

    20

    40

    352

    14080

    15

    1-м ІІ кат.

    20

    20

    355

    7100

    10

    2-м ІІ кат.

    30

    60

    350

    21000

    7.5

    Розв’язок

    1. Розрахуємо суму доходів за рік за основним тарифом по категорії номерів:

    1-м вищ.категорія 40*50=60000

    1-м. І кат. 22*7200=158,400

    2-м. ІІ кат. 15*14080=211200

    1-м. ІІ кат. 10*7100=7100

    2-м. ІІ кат. 7,5*21000=157500

    Загальна сума 60598100

    2. Для визначення суми сезонних знижок розраховується коефіцієнт надання знижок по категорії номерів

    1-м.вищ. кат. 180/300=0,60

    1-м.І кат. 180/360=0,5

    2-м.І кат. 180/352=0,51

    1-м.ІІ кат. 180/355=0,51

    2-м.ІІ кат. 180/350=0,51

    3. Розмір сезонної знижки по категоріям.

    1-м.вищ.кат. 60000*0,25*0,6=9000

    1-м. І кат. 158400*0,25*0,5=19800

    2-м. І кат. 211200*0,25*0,51=26928

    1-м. ІІ кат. 7100*0,25*0,51=905,25

    2-м. ІІ кат. 157500*0,25*0,51=20081,25

    4. Сума доходів за рік з урахуванням знижки.

    1-м.вища.кат. 60000-9000=51000

    1-м. І кат. 158400-19800=138600

    2-м. І кат. 211200-26928=184272

    1-м ІІкат. 7100-905,25=6194,75

    2-м. ІІ кат. 157500-20081,25=137418,75

    Разом: 517485,5

    Задача 2.

    Визначити валовий дохід готельного підприємства за джерелами його формування за даними таблиці

    з/п

    Показник

    Значення показника

    1

    Обсяг реалізації послуг проживання, тис. ліжко-діб

    74 ,752

    2

    Середня ціна номера за добу, грн.

    1350

    3

    Розмір цінових знижок, %

    10

    4

    Очікувана продажна ціна матеріальних цінностей, тис. грн.

    57

    5

    Ціна придбання матеріальних цінностей, тис.грн.

    23

    6

    Нарахована сума амортизації за період експлуатації основних фондів, тис.грн.

    17,5

    7

    Витрати, пов’язані зі здійсненням продажу основних фондів, тис.грн.

    0,5

    8

    Очікуваний обсяг чистого прибутку, створений спільним підприємством, тис.грн.

    17,9

    9

    Частина прибутку, яка належить підприємству, 5 до загального обсягу прибутку

    30

    10

    Чистий прибуток акціонерного товариства, акції якого має підприємство, тис.грн.

    284,0

    11

    Частка чистого прибутку акціонерного товариства для формування фонду виплати дивідендів, % до загального обсягу

    15

    12

    Номінальна вартість акцій, що належать підприємству, тис.грн.

    589

    13

    Розмір статутного фонду акціонерного товариства, тис.грн.

    8 000

    14

    Номінальна вартість облігацій та інших цінних паперів з гарантованим доходом, тис.грн.

    57,8

    15

    Гарантований рівень доходності цінного паперу, у % до його номінальної вартості

    18,7

    16

    Доходи підприємства від здачі майна, тис.грн.

    540,3

    Розв’язок

      1. Проведемо розрахунки, дані внесемо в таблицю:

    з/п

    Показник

    Значення показника

    1

    Обсяг реалізації послуг проживання, тис. ліжко-діб

    74 ,752

    2

    Середня ціна номера за добу, грн.

    1350

    3

    Розмір цінових знижок, %

    10

    4

    Дохід від реалізації послуг проживання (

    90823,68

    5

    Очікувана продажна ціна матеріальних цінностей, тис. грн.

    57

    6

    Ціна придбання матеріальних цінностей, тис.грн.

    23

    7

    Нарахована сума амортизації за період експлуатації основних фондів, тис.грн.

    17,5

    8

    Витрати, пов’язані зі здійсненням продажу основних фондів, тис.грн.

    0,5

    9

    Дохід від продажу матеріальних цінностей (п.5 – п.п.6 – п.7 - п.8)

    16

    10

    Очікуваний обсяг чистого прибутку, створений спільним підприємством, тис.грн.

    17,9

    11

    Частина прибутку, яка належить підприємству, % до загального обсягу прибутку

    30

    12

    Дохід від пайової участі в спільних підприємствах (п. 10×п.11 : 100)

    5,37

    13

    Чистий прибуток акціонерного товариства, акції якого має підприємство, тис.грн.

    284,0

    14

    Частка чистого прибутку акціонерного товариства для формування фонду виплати дивідендів, % до загального обсягу

    15

    15

    Номінальна вартість акцій, що належать підприємству, тис.грн.

    589

    16

    Розмір статутного фонду акціонерного товариства, тис.грн.

    8 000

    17

    Доход підприємства від цінних паперів ( )

    3,13

    18

    Номінальна вартість облігацій та інших цінних паперів з гарантованим доходом, тис.грн.

    57,8

    19

    Гарантований рівень доходності цінного паперу, у % до його номінальної вартості

    18,7

    20

    Дохід підприємства від облігацій, привілейованих акцій, сертифікатів тощо (

    10,8

    21

    Доходи підприємства від здачі майна, тис.грн.

    540,3

    22

    Валовий дохід готелю (п.4+п.9+п.12+п.17+п.20+п.21), тис.грн.

    91399,28

    Задача 3.

    Фірма, що діє на ринку туристичних послуг, пропонує 12-денний тур до Італії.

    Оренда автобусу (на 37 місць) – 5000 ум.од. (Кз – 0,8);

    Оформлення італійської візи – 50 ум.од. на 1 особу.

    Вартість страхування – 35 ум.од.

    Сум ночівель у готелі *** - 15 ум.од.

    Організаційні витрати (заробітна плата, оренда офісу) – 1700 ум.од.

    Витрати на рекламу – 2200 ум.од. (щомісячно).

    Планується за місяць відправити 2 туристичні групи з врахуванням середнього коефіцієнта заповнення автобусу.

    Визначити мінімальну ціну однієї путівки.

    Розв’язок

    1. Розрахуємо розмір умовно-постійних витрат: 1700 + 2200 = 3900 ум.од.

    2. Розрахуємо витрати на тур на 1 туриста: 5000/37 + 50 + 35 + 15*7 = 325,14 ум.од.

    3. Ціна „нетто” = 230,62 + 3900 / (2*37*0,8) = 296,49 ум.од.

    Практичне завдання для самостійного вирішення

    Задача 1.

    Визначити оптову ціну виробу, якщо на нього планується затратити: на 50 грн. матеріалів, 25 грн. основної заробітної плати, нарахування на заробітну плату – згідно законодавства, накладні витрати – 500 %, прибуток планується (на розсуд виконавця).

    Задача 2

    Розрахувати відпускну ціну виробу маючи такі дані:

    Показники

    Сума, грн.

    Вартість матеріалів

    50

    Куповані напівфабрикати

    5

    Зарплата основних робітників

    15

    Зарплата допоміжних робітників

    2

    Відрахування на соціальні заходи (37,82 %)

    Загальновиробничі витрати (250 %)

    Адміністративні витрати (125 %)

    Інші виробничі витрати

    2

    Всього виробнича собівартість

    Прибуток (15 %)

    Оптова (гуртова) ціна

    Задача 3

    Махровий халат, що виробляється на замовлення готелю, має повну собівартість 100 грн. Рівень рентабельності 7 %. Надбавка за високу якість і відповідність міжнародним стандартам – 15 %. Ставка акцизного збору – 12%. Торговельна надбавка 10% до відпускної ціни з ПДВ. Розрахувати роздрібну ціну халату.

    Література:

    1. основна: 2,26,30,39,45,46,61,64,71,77,80,87

    2. додаткова: 37,38,43,48,66,71,85,89

    Лекційне заняття №16 Тема: Фінансово-економічні результати та інтегральна ефективність діяльності підприємства

    1. Прибуток і дохід як основні показники фінансових результатів діяльності підприємства.

    2. Групи показників для оцінки прибутковості, ліквідності, оборотності, стабільності та ділової активності: методика їх обчислення.

    3. Методологічне та інформаційне забезпечення для оцінки фінансово-економічного стану підприємства

    4. Показники ефективності виробництва та витрат.

    5. Методи підвищення ефективності виробництва, господарської діяльності підприємства.

    І

    1. Прибуток як економічний показник являє собою різницю між ціною реалізації та собівартістю продукції (товарів, послуг), між обсягом отриманої виручки та сумою витрат на виробництво і реалізацію продукції.

    Прибуток характеризує кінцевий результат діяльності підприємства. Його одержання є необхідною умовою розширеного відтворення на підприємстві, забезпечення його самофінансування і зміцнення конкурентоспроможності на ринку.

    Прибуток виконує ряд функцій:

    1. Оціночна. Прибуток використовується як оціночний показник, що характеризує ефект його господарської діяльності.

    2. Розподільча. Прибуток використовується як інструмент розподілу чистого доходу суспільства на частину, що акумулюється в бюджетах різних рівнів та залишається в розпорядженні підприємства.

    3. Стимулююча. Прибуток є джерелом формування різних фондів стимулювання (фонд заохочення, виробничого і соціального розвитку, виплати дивідендів, пайовий фонд тощо).

    В процесі управління прибутком використовують таку класифікацію:

    І. Залежно від виду діяльності:

    - прибуток від реалізації продукції та послуг;

    - прибуток від допоміжних виробництв, надання посередницьких послуг тощо;

    - прибуток від реалізації майна;

    - прибуток від проведення позареалізаційних операцій.

    Обсяг прибутку за кожним видом діяльності розраховується як сальдо доходів та витрат на їх проведення.

    ІІ. Залежно від порядку визначення:

    - балансовий прибуток є сумою отриманих прибутків (збитків). Визначається за даними бухгалтерського обліку та відбивається на рахунку 80 „Прибутки та збитки”.

    - прибуток до оподаткування (валовий дохід – валові витрати – амортизаційні відрахування). Визначений таким чином прибуток, що оподатковується фіксується в Декларації про прибуток підприємства, яка подається в податкові органи та є підставою для визначення суми податкових зобов’язань підприємства.

    • чистий прибуток , який характеризує обсяг прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податку на прибуток та інших податків, обов’язкових платежів та зборів, що сплачуються за рахунок прибутку.

    ІІІ. Залежно від методики оцінки:

    • номінальний. Характеризує фактично одержану величину прибутку.

    • Реальний – це номінальний прибуток, перерахований з огляду на інфляцію.

    IV. Залежно від мети визначення:

    • бухгалтерський – відповідає обсягу балансового прибутку;

    • економічний – різниця між виручкою від реалізації та всіма витратами, в т.ч. витратами втрачених можливостей (споживання якогось ресурсу нераціонально);

    V. Залежно від розмірів: мінімальний, цільовий та максимальний прибуток.

    Сума мінімального прибутку = (обсяг інвестованого капіталу* мінімальний рівень рентабельності, %) / (100 – частка прибутку, що йде на оплату податкових платежів).

    2. Кінцевий результат роботи підприємства оцінюється рівнем ефективності його господарської діяльності: загальним обсягом одержаного прибутку та в розрахунку на одиницю ресурсів. Абсолютна сума прибутку не характеризує рівень ефективності діяльності. Щоб зробити висновок про рівень ефективності господарювання, отриманий прибуток необхідно порівняти з понесеними витратами або активами, що забезпечують діяльність підприємства.

    Рентабельність – це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках.

    Р = П : В (А, К) x 100

    де Р – рентабельність, %

    П – прибуток;

    В (А,К) – витрати (активи, ресурси, капітал).

    Показник рентабельності показує, скільки копійок прибутку одержує підприємство при понесених витратах (вкладених активах, ресурсах) в його господарську діяльність у розмірі 1 гривні.

    Прибуток для розрахунку рентабельності може визначатися за величиною:

    а) чистого прибутку (Ф. 2 ряд 220 або 225);

    б) створеного прибутку – прибуток без врахування витрат на виплату податків та процентів за кредит (Ф. 2 (ряд 170 або 175) + ряд 200 – ряд 205 + ряд 140);

    в) прибутку за наслідками господарської (звичайної та надзвичайної) діяльності (ф. 2 ряд 170 або 175 + ряд 200 – ряд 205).

    Показниками, що характеризують фінансовий стан є ліквідність та платоспроможність підприємства.

    Ліквідність – це спроможність підприємства швидко і безперешкодно продати свої активи, одержати гроші і повернути борги у міру настання строку їх повернення. Вона полягає у можливості підприємства швидко розраховуватись за допомогою наявного на балансі майна (активів) по своїх зобов’язаннях (пасивах). Від рівня ліквідності активів залежить платоспроможність підприємства. Коефіцієнт ліквідності:

    Кл = ∑ Активів : ∑ Поточних зобов’язань.

    Платоспроможність – це можливість підприємства своєчасно задовольняти вимоги постачальників, повертати кредити і позики, видавати заробітну плату, вносити платежі до бюджету, тобто виконувати свої короткострокові зобов’язання. Коефіцієнт платоспроможності:

    Кп = ∑ Поточних активів : ∑ Поточних зобов’язань.

    показники

    Формула для розрахунку

    Оцінка показника

    За нормативним значенням

    За динамікою

    1. коефіцієнт покриття (платоспроможності

    Ф.1 (сума ряд 260-270): (ряд 260)

    > 1

    збільшення

    2. коефіцієнт швидкої ліквідності

    Ф.1 (сума ряд 150-250) : (ряд 620)

    > 0,5

    збільшення

    3. коефіцієнт незалежної (забезпеченої) ліквідності

    Ф.1 (сума ряд 130-150+230, 240):(ряд 620)

    > 0,5

    збільшення

    4. коефіцієнт абсолютної ліквідності

    Ф.1 (сума ряд 220-240): (ряд 260)

    > 0,2

    збільшення

    5. частка оборотних активів в загальній сумі активів

    Ф.1 (ряд 260) : (ряд 28)

    За планом

    За планом

    6. частка виробничих запасів в оборотних активах

    Ф.1 (сума ряд 100-120) : (ряд 260)

    > 0,5

    збільшення

    Фінансова стабільність підприємства є однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства. Вона залежить від структури зобов’язань підприємства і характеризується співвідношенням власного і залученого капіталу.

    Фінансова стійкість – це стан активів підприємства, що гарантує йому постійну платоспроможність.

    Оцінку фінансової стійкості можна визначити за наступними типами фінансової стійкості:

    • абсолютна фінансова стійкість (на практиці трапляється досить рідко) – коли власні оборотні активи повністю забезпечують запаси підприємства;

    • нормально стійкий фінансовий стан – коли запаси забезпечуються сумою власних оборотних активів та довгостроковими зобов’язаннями.

    • Нестійкий фінансовий стан - коли запаси забезпечуються сумою власних оборотних активів, довгострокових та короткострокових кредитів і позик,

    • Кризовий фінансовий стан – коли запаси не забезпечуються вище названими джерелами їх формування і підприємство стає на межі банкрутства.

    Показниками оцінки фінансового стану підприємства є:

    1. Темп приросту реальних активів (а):

    А = [(С1+З1+Д1) : (С0+З0+Д0) -1]x 100 %

    С – основні засоби і вклади без врахування зносу, торгівельної надбавки по нереалізованим товарам, нематеріальних активів, використаного прибутку, грн.

    З – запаси і витрати, грн.

    Д – грошові кошти, розрахунки та інші активи без врахування використаних залучених коштів, грн.

    0 – попередній рік,

    1 – поточний рік.

    1. Коефіцієнт автономії, що характеризує залежність підприємства від позичкових джерел (Ка):

    Ка = ВК:ДК

    ВК – власні кошти, грн.

    ДК – загальна сума джерел коштів, грн.

    Мінімальне значення Ка в Україні – 0,6.

    1. Коефіцієнт фінансової стійкості (Ку):

    Ку = ВК : (ЗК+К)

    ЗК – залучені кошти, грн.

    К – кредиторська заборгованість та інші пасиви, грн.

    Ділова активність знаходить своє відображення у досягнутих абсолютних показниках, які характеризуються розміром обсягів діяльності, доходу (виручки), фінансових результатів, податками. Аналізуючи ступінь ділової активності, необхідно оцінити співвідношення темпів зміни наступних показників:

    ЧП > ЧД > А > 1,00

    ЧП – чистий прибуток, ЧД – чистий дохід, А – активи.

    Ця залежність означає:

    а) активи підприємства зростають,

    б) у порівнянні зі зростанням активів чистий дохід зростає більш високими темпами, тобто майнові ресурси підприємства використовуються більш ефективно.

    в) найбільшими темпами зростає прибуток.

    ІІІ

    Фінансовий стан підприємства – це показник його фінансової конкурентоспроможності, тобто кредитоспроможності, платоспроможності, виконання зобов’язань перед державою та іншими підприємствами.

    Інформаційною базою аналізу фінансового стану є бухгалтерська фінансова звітність, тобто система показників, що відображає майновий і фінансовий стан підприємства на конкретну дату. Аналіз здійснюється за такими напрямками: аналіз балансу; майна та джерел його утворення (аналіз активів та пасивів); аналіз ліквідності та платоспроможності; фінансової стабільності; оборотності оборотних коштів; аналіз руху коштів; дебіторської та кредиторської заборгованості; використання капіталу.

    Джерелами інформації є:

    а) П(С)БО № 2 „Баланс” Ф.1.

    б) П(С)БО №3 „Звіт про фінансові результати” Ф.2.

    в) П(С)БО №4 „Звіт про рух грошових коштів” Ф. 3.

    г) П(С)БО №5 „Звіт про власний капітал” Ф. 4.

    Основними методами аналізу є:

    Горизонтальний аналіз – у процесі аналізу вивчаються абсолютні та відносні зміни величин різних статей балансу за звітній період;

    Вертикальний аналіз – розрахунок питомої ваги окремих статей у загальній валюті балансу, тобто вивчення структури статей активу і пасиву на звітну дату;

    Коефіцієнтний аналіз – з його допомогою вивчають рівень і динаміку відносних показників фінансового стану, які розраховуються як відношення величин балансових статей чи інших абсолютних показників, що їх можна одержати на основі звітності. Ці коефіцієнти порівнюються з базовими даними;

    Факторний аналіз – застосовується для виявлення причин зміни абсолютних та відносних показників, а також для розрахунку впливу причин на зміну фінансового показника, що аналізується.

    На основі даних поточного фінансового аналізу здійснюється розробка основних показників фінансового та виробничого плану, а вже на підставі цих даних розраховуються економічні орієнтири розвитку підприємства в перспективі.

    Питання для самостійного опрацювання

    1. Основні завдання фінансової діяльності підприємства

    2. Організація фінансової діяльності підприємства

    3. Баланс підприємства та його структура

    4. Виручка від реалізації продукції і дохід підприємства

    5. Економічна суть і види прибутку підприємства

    6. Розподіл прибутку підприємства

    7. Показники оцінки фінансового стану підприємства

    8. Рентабельність виробництва та її розрахунки

    9. Оцінка та шляхи забезпечення фінансової стійкості підприємства

    10. Резерви і чинники підвищення ефективності діяльності підприємства

    Контрольні запитання

    1. В чому полягає суть фінансової діяльності підприємства

    2. Назвати форми фінансування підприємства

    3. На яких принципах заснований комерційний розрахунок

    4. Дайте характеристику фінансового плану підприємства і розкрийте його структуру

    5. Висвітлити розділи балансу

    6. Розкрити загальну схему формування чистого прибутку підприємства і його використання

    7. Висвітлити значення для підприємства показників: ліквідності, платоспроможності, прибутковості, ефективності використання активів та порядок їх розрахунку

    Тестовий контроль для перевірки знань

    1. Що розуміють під поняттям „чистий прибуток” підприємства:

    а) балансовий прибуток без податкових та інших обов’язкових платежів, котрі сплачуються з прибутку

    б) величина перевищення сукупного доходу підприємства над сукупними витратами

    в) прибуток, що відповідає уявленням власника про мінімальний рівень рентабельності на вкладений капітал

    2. Прибуток – це є:

    1. дохід підприємства

    2. чистий дохід

    3. прибуток від діяльності підсобних господарств

    4. частина чистого доходу, що залишається підприємству після відшкодування всіх витрат, пов’язаних з виробництвом і реалізацією продукції (послуг)

    5. дохід від інвестицій

    3. Чистий дохід – це:

    1. дохід без матеріальних витрат

    2. прибуток до оподаткування

    3. дохід без акцизного збору

    4. дохід без амортизаційних нарахувань

    5. дохід за мінусом ПДВ і акцизного збору

    4. Рентабельність – це:

    1. абсолютний показник ефективності діяльності підприємства

    2. відносний показник ефективності діяльності підприємства

    3. чистий дохід підприємства

    4. відношення прибутку до витрат на його одержання

    5. чистий прибуток підприємства

    5. Різновидність рентабельності – це:

    1. рентабельність активів

    2. рентабельність власного капіталу

    3. рентабельність акцизного капіталу

    4. рентабельність продукції

    5. рентабельність одного виробу

    6. Платоспроможність характеризується:

    1. коефіцієнтом загальної ліквідності

    2. коефіцієнтом термінової ліквідності

    3. коефіцієнтом автономії

    4. коефіцієнтом забезпеченості боргів

    7. Який з видів прибутків відбиває загальний фінансовий результат господарської діяльності підприємства ?

    а) економічний;

    б) балансовий;

    в) валовий;

    г) прибуток від реалізації продукції.

    8. Яке співвідношення між валовим доходом (ВД) і поточними витратами (ПВ) відповідає обсягу діяльності в точці беззбитковості:

    а) ВД=ПВ

    б) ВД >ПВ

    в) ВД < ПВ

    9. Який з напрямів фінансових витрат здійснюється не за рахунок чистого прибутку готелю:

    а) на виплату премій за поточні результати господарської діяльності;

    б) на соціальний розвиток колективу;

    в) на виробничий розвиток підприємства.

    10. Який з видів прибутку характеризує його купівельну спроможність:

    а) номінальний

    б) реальний

    в) економічний

    11. Фінансовий стан підприємства вважають стійким, якщо воно здатне покрити потребу у фінансових ресурсах власними оборотними коштами не менш як на:

    а) 65%

    б) 50%

    в) 40%

    12. Під необхідним прибутком підприємства розуміється:

    а) розмір прибутку, що забезпечує мінімальний рівень рентабельності на вкладений капітал;

    б) розмір прибутку, який перевищує отриманий підприємствами-конкурентами прибуток;

    в) розмір прибутку, що відповідає потребам підприємства в засобах на виробничий і соціальний розвиток.

    13. Показником абсолютної активності активів підприємства є:

    а) відношення грошових коштів і цінних паперів до короткострокової заборгованості;

    б) відношення активів балансу до короткострокової заборгованості;

    в) відношення активів балансу до загальної суми заборгованості.

    14. Який з видів прибутку готельного комплексу відображає його розмір з урахуванням темпів інфляції:

    а) бухгалтерський;

    б) економічний;

    в) реальний

    15. Як визначається показник рентабельності використання поточних витрат підприємства (Р):

    а) Р =Балансовий прибуток*100/ загальні поточні витрати

    б) Р= Загальні поточні витрити*100/ Балансовий прибуток

    в) Р= Балансовий прибуток*100/ Середньорічна вартість основних засобів.

    Практичне завдання

    Задача 1

    Розрахувати суму чистого прибутку, якщо сума доходу за рік склала 35 тис. грн, витрати на виробництво та реалізацію продукції – 3 тис.грн., сума податкових та інших платежів – 5 тис. грн.. Податок на прибуток – 25%. Яка сума прибутку залишиться у розпорядженні підприємства, якщо потрібно виплатити по зобов’язаннях суму 3 тис.грн.

    Розв’язок

    1. Валовий прибуток: 35 -3 = 32 тис.грн.

    2. Прибуток до оподаткування: 32 – 5 = 27 тис.грн.

    3. Чистий прибуток: 27 – 27*0,25 = 20,25 тис.грн.

    4. Прибуток, що залишається у розпорядженні підприємства, -: 20,25 – 3 = 17,25 тис.грн.

    Задача 2

    Визначити коефіцієнт платоспроможності, якщо сума поточних активів – 6000 тис. грн., сума поточнх зобовязань – 5000 тис.грн.

    Розв’язок

    1. Кп = 6000/5000 = 1,2 (збільшення за динамікою)

    Задача 3

    Визначити показник загальної ліквідності (Кл) та фінансової стійкості (Кфс), якщо сума активів складає 20000 грн., сума залученого капіталу – 10000 грн.

    Розв’язок

    1. Кл = 20000 / 10000 = 2 (за динамікою – збільшення)

    2. Кфс = (20 000 – 10 000) / 10000 = 1 (нормальний показник)

    Задача 4

    Визначити долю власного капіталу в загальній сумі джерел капіталу, якщо сума власного капіталу – 5000 грн., сума залученого капіталу – 2000 грн.. Чи залежить фінансовий стан підприємств від залучених коштів?

    Розв’язок

    1. 5000 / (5000+2000) = 0,71 або 71% Підприємство не залежить від зовнішніх джерел.

    Задача 5

    Визначити коефіцієнт прибутковості активів підприємства, якщо сума чистого прибутку (ЧП) складає 45 тис.грн., сума власного капіталу (ВК) – 10 тис.грн., сума залучених активів (ЗА) – 20 тис.грн., вартість основних фондів (ОФ) – 25 тис.грн. Ставка проценту на залучений капітал – 25%. Охарактеризувати фінансовий стан підприємства.

    Розв’язок

    1. Рентабельність активів: Р = [ЧП / (ВК + ЗА + ЗА* 0,25 + ОФ )] * 100% = (45 / 60) * 100 = 75% . Підприємство не залежить від зовнішніх джерел. Рівень платоспроможності достатній.

    Задача 6

    Розрахувати прибуток на основі показника витрат на 1 грн. продукції за наступними показниками:

    • обсяг реалізації продукції в оптових цінах у базовому періоді – 320 тис.грн.;

    • повна собівартість продукції – 260 тис.грн.;

    • планується зниження витрат на 1 грн. продукції, що буде реалізована, на 0,04 грн.;

    • обсяг реалізації продукції в оптових цінах у плановому періоді – 365 тис.грн.

    Розв’язок

    1. витрати на 1 грн. реалізованої продукції в базовому періоді:

    Вб = Сб / Рб = 260 / 320 = 0,8125 грн.

    1. собівартість продукції в плановому році:

    Спл = Рпл ∙ Впл = 365 ∙ (0,8125 – 0,04) = 281,9 тис.грн.

    3. Прибуток = Обсяг реалізації – Собівартість = 365 – 281,9 = 83,1 тис.грн.

    Задача 7.

    Визначити суму податку на прибуток підприємств за такими даними:

    • доходи від реалізації продукції – 250 тис.грн.;

    • доходи від операції з цінними паперами – 30 тис.грн.;

    • доходи від здійснення операцій лізингу – 14 тис.грн.;

    • доходи, які за своїм змістом підлягають виключенню зі складу валових доходів з метою уникнення подвійного оподаткування – 25 тис.грн.;

    • валові витрати – 170 тис.грн.;

    • амортизаційні відрахування – 39 тис.грн.;

    • ставка податку на прибуток – 25%.

    Розв’язок

    1. Визначимо суму прибутку від операційної діяльності підприємства (По):

    Доходи від реалізації продукції - ПДВ – Валові витрати – Амортизаційні відрахування - Доходи, які за своїм змістом підлягають виключенню зі складу валових доходів з метою уникнення подвійного оподаткування

    Сума ПДВ = Валові витрати ∙ 0,2 = 170 ∙ 0,2 = 34

    Отже, По = 250 – 34 – 170 – 39 – 25 = -18 тис.грн.

    1. Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування:

    По + Доходи від операції з цінними паперами + Доходи від здійснення операцій лізингу =

    = -18 + 30 + 14 = 26 тис.грн.

    1. Податок на прибуток: ПП = Поз ∙ 0,25 = 26 ∙ 0,25 = 6,5 тис.грн.

    Задача 8

    За даними фінансової звітності (табл. 1, 2) розрахувати фінансові коефіцієнти. Результати розрахунків знести в табл. 3. Порівняти їх з нормативними значеннями, наведеними в табл. 3. Проаналізувати фінансовий стан підприємства. Скласти аналітичну записку; запропонувати заходи щодо поліпшення фінансового стану підприємства.

    Баланс

    на поч. звіт. року

    на кін. звіт. року

    І. Необоротні активи

    Нематеріальні активи:

    залишкова вартість

    330

    350

    первісна вартість

    350

    380

    знос

    20

    30

    Незавершене будівництво

    1230

    2230

    Основні засоби:

    залишкова вартість

    530

    2590

    первісна вартість

    1020

    3200

    знос

    490

    610

    Довгострокові фінансові інвестиції:

    які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

    115

    100

    інші фінансові інвестиції

    25

    10

    Довгострокова дебіторська заборгованість

    Відстрочені податкові активи

    -

    Інші необоротні активи

    Разом за розділом І

    2230

    5280

    ІІ. Оборотні активи

    Запаси:

    виробничі запаси

    450

    500

    тварини на вирощуванні та відгодівлі

    -

    -

    незавершене виробництво

    20

    70

    готова продукція

    30

    89

    товари

    1350

    1450

    Векселі одержані

    160

    180

    Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:

    чиста реалізаційна вартість

    370

    400

    первісна вартість

    430

    460

    резерв сумнівних боргів

    60

    60

    Дебіторська заборгованість за розрахунками:

    з бюджетом

    10

    -

    за виданими авансами

    37

    15

    з нарахованих доходів

    із внутрішніх розрахунків

    Інша поточна дебіторська заборгованість

    25

    5

    Поточні фінансові інвестиції

    55

    20

    Грошові кошти та їх еквіваленти:

    у національній валюті

    80

    218

    в іноземній валюті

    160

    10

    Інші оборотні активи

    17

    -

    Разом за розділом ІІ

    2764

    2957

    ІІІ. Витрати майбутніх періодів

    75

    95

    Баланс

    5069

    8332

    БАЛАНС

    Форма № 1

    Пасив

    на поч. звіт. року

    на кін. звіт. року

    І. Власний капітал

    Статутний капітал

    3502

    3880

    Пайовий капітал

    Додатковий вкладений капітал

    300

    300

    Інший додатковий капітал

    2884

    Резервний капітал

    60

    80

    Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

    100

    52

    Неоплачений капітал

    (50)

    (20)

    Вилучений капітал

    (20)

    (10)

    Разом за розділом І

    3892

    7166

    ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

    Забезпечення виплат персоналу

    12

    8

    Інші забезпечення

    4

    -

    Цільове фінансування

    15

    -

    Разом за розділом ІІ

    31

    8

    ІІІ. Довгострокові зобов’язання

    Довгострокові кредити банків

    220

    300

    Довгострокові фінансові зобов’язання

    Відстрочені податкові зобов’язання

    Інші довгострокові зобов’язання

    30

    40

    Разом за розділом ІІІ

    250

    340

    БАЛАНС

    Форма № 1

    Пасив

    на поч. звіт. року

    на кін. звіт. року

    ІV. Поточні зобов’язання

    Короткострокові кредити банків

    220

    152

    Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями

    27

    27

    Векселі видані

    70

    50

    Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

    344

    285

    Поточні зобов’язання за розрахунками:

    з одержаних авансів

    58

    90

    з бюджетом

    12

    25

    з позабюджетних платежів

    5

    7

    зі страхування

    8

    2

    з оплати праці

    29

    11

    з учасниками

    43

    49

    із внутрішніх розрахунків

    Інші поточні зобов’язання

    20

    Разом за розділом ІV

    836

    698

    V. Доходи майбутніх періодів

    60

    120

    Баланс

    5069

    8332

    Вихідні дані (зі звіту про фінансові результати)

    ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

    Стаття

    на поч. звіт. року

    на кін. звіт. року

    Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

    950

    700

    Податок на додану вартість

    158

    117

    Акцизний збір

    66

    50

    Інші вирахування з доходу

    25

    21

    Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

    701

    512

    Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

    500

    465

    Валовий:

    прибуток

    201

    47

    збиток

    Інші операційні доходи

    12

    2

    Адміністративні витрати

    61

    45

    Витрати на збут

    12

    16

    Інші операційні витрати

    9

    8

    Фінансові результати від операційної діяльності:

    прибуток

    131

    -

    збиток

    20

    Дохід від участі в капіталі

    17

    25

    Інші фінансові доходи

    9

    9

    Інші доходи

    7

    12

    Фінансові витрати

    12

    14

    Витрати від участі в капіталі

    -

    2

    Інші витрати

    6

    13

    Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:

    прибуток

    146

    збиток

    -

    3

    Податок на прибуток від звичайної діяльності

    44

    Фінансові результати від звичайної діяльності:

    прибуток

    102

    -

    збиток

    3

    Надзвичайні:

    доходи

    10

    80

    витрати

    12

    Податки з надприбутку

    25

    Чистий:

    прибуток

    100

    52

    збиток

    Таблиця 4 Вихідні дані для виконання завдання 2

    Показник

    Планова чиста виручка від реалізації продукції (робіт, послуг), тис. грн.

    1000

    Коефіцієнт прискорення оборотності обігових коштів < 1 (коефіцієнт уповільнення – > 1)

    1,01

    Таблиця 3 Розрахунок фінансових коефіцієнтів

    Фінансовий показник (коефіцієнт)

    Формула для розрахунку

    Нормативне значення

    Розрахункове значення фінансового показника

    На початок року

    На кінець року

    Відхи-лення (+,-)

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    1. Коефіцієнт фінансової незалежності „автономії” (Кавт)

    Джерела власних коштів

    Підсумок балансу

    ≥ 0,5

    0,76

    0,86

    +0,1

    2. Коефіцієнт фінансової стабільності (Кф.с.)

    Джерела власних коштів

    Позикові кошти

    > 1

    3,58

    6,9

    + 3,32

    3. Фінансовий ліверидж (Фл)

    Довгострокові зобов’язання

    Джерела власних коштів

    Незначне збільшення

    0,064

    0,047

    - 0,017

    4. Коефіцієнт забезпе-чення власними коштами (Кз.к.)

    Джерела власних коштів – необоротні активи

    Сума обігових коштів

    > 0,1

    0,60

    0,64

    + 0,04

    5. Коефіцієнт поточної (загальної) ліквідності (Кл)

    Обігові кошти

    Короткотермінові зобов’язання

    > 1

    3,41

    4,4

    + 0,99

    6. Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кш.л.)

    Обігові кошти – запаси

    Короткотермінові зобов’язання

    > 0,7

    1,68

    1,95

    + 0,27

    7. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Ка.л.)

    Грошові кошти та поточні фінансові інвестиції

    Короткотермінові зобов’язання

    ≥ 0,2

    0,352

    0,355

    + 0,003

    8. Коефіцієнт оборотно-сті активів (Ко.а.)

    Чиста виручка від реалізації продукції

    Середня вартість активів

    Збільшення

    0,1046

    0,076

    -0,0298

    9. Середня тривалість одного обороту активів (Чо.а.)

    Кількість календарних днів звітного періоду

    Коефіцієнт оборотності активів

    Зменшення

    3489

    4802

    1313

    10. Коефіцієнт оборотності запасів (Ко.з.)

    Собівартість реалізованої продукції

    Середня вартість запасів

    Збільшення

    0,337

    0,314

    -0,023

    11. Середня тривалість одного обороту запасів (Чо.з.)

    Кількість календарних днів звітного періоду

    Коефіцієнт оборотності запасів

    Зменшення

    1083

    1162

    + 79

    12. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Ко.д.)

    Чиста виручка від реалізації продукції

    Середня сума дебітор-ської заборгованості за товари, роботи, послуги

    Збільшення

    0,63

    0,46

    -0,17

    13. Середній період погашення дебіторської заборгованості (Чо.д.)

    Кількість календарних днів звітного періоду

    Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

    Зменшення

    579

    793

    +214

    14. Середній період погашення кредиторської заборгованості (Чо.кр.)

    Кількість календарних днів звітного періоду × × Середня сума креди-торської заборговано-сті за товари, роботи, послуги

    Чиста виручка від реалізації продукції

    Зменшення або збільшення (залежить від поперед-нього по-казника)

    399

    373

    -26

    15. Рівень рентабельності продажу (реалізації) (Рр)

    Чистий прибуток

    Чиста виручка від реалізації продукції

    Збільшення

    0,142

    14,2%

    0,101

    10,1%

    -0,042

    -4,2%

    16. Рівень рентабельності активів (Ра)

    Чистий прибуток

    Середня вартість активів

    Збільшення

    0,015

    1,5%

    0,007

    0,7%

    -0,008

    -0,8%

    17. Рівень рентабельності власного капіталу (Рк)

    Чистий прибуток

    Середня вартість власного капіталу

    Збільшення

    0,018

    1,8%

    0,009

    0,09%

    -0,009

    -0,09%

    18. Рівень рентабельності продукції (Рп)

    Прибуток від реалізації продукції

    Собівартість продукції

    Збільшення

    0,402

    40,2%

    0,101

    10,1%

    -0,301

    -30,1%

    Наведені розрахункові показники свідчать про ефективну господарську діяльність підприємства та його ділову активність.

    Розраховані фінансові коефіцієнти характеризують фінансовий стан підприємства таким чином:

    1. коефіцієнт фінансової автономії на початок і кінець звітного року більший за нормативний. Фінансова незалежність збільшилась на 0,1 пунктів;

    2. динаміка коефіцієнта фінансової стабільності свідчить про поліпшення фінансового стану, цей коефіцієнт в 6,9 разів перевищує його нормативне значення.

    3. Коефіцієнт фінансового лі вереджу свідчить про незначну залежність підприємства від зовнішніх довгострокових кредиторів, який на кінець періоду знизився на 1,7 пункти і становить всього 4,7% власного капіталу.

    4. Коефіцієнт абсолютної ліквідності на початок періоду становив 0,352 і протягом року збільшився до 0,355 або на 0,003 пункти. Цей показник свідчить, що на звітну дату 35,2% поточних зобов’язань підприємство може негайно погасити. Показник більший за норматив.

    5. Коефіцієнт швидкої ліквідності зріс на 0,27 пунктів і є достатньо високим, більшим за норматив.

    6. Загальний коефіцієнт ліквідності перевищує 1 і складав на кінець періоду 4,4, тобто ліквідаційна вартість оборотних активів була в 3 рази вища платіжних зобов’язань при збільшенні показника на 0,99 пункти.

    7. Зменшення прибутку у звітному періоді, рентабельності господарської діяльності та значне збільшення активів свідчить про наявні резерви зростання ефективності господарювання підприємства, що аналізуються.

    Заходи щодо поліпшення фінансового стану:

    1. Прискорення оборотності активів та їх зменшення на 1 грн. чистого доходу.

    2. Дотримання залишків запасів у відповідності до визначених нормативів.

    3. Збільшення робочого капіталу за рахунок прибутковості господарювання.

    Завдання 2

    Розрахувати середню фактичну наявність власних обігових коштів підприємства у звітному році за даними табл. 1, 2. Визначити необхідний середній розмір власних обігових коштів на плановий рік виходячи з даних звітного року, а також даних про планову виручку від реалізації продукції та коефіцієнт прискорення (уповільнення) оборотності обігових коштів у плановому році (див. табл. 4).

    2. Визначити, чи потрібне підприємству додаткове зовнішнє джерело фінансування у плановому році при збільшенні обсягів виробництва та реалізації продукції, або вистачить власного чистого прибутку для поповнення активів. Прийняти для розрахунку, що у прямій залежності від змін обсягів виробництва та реалізації перебуває 80 % активів та 60 % пасивів підприємства, а рівень рентабельності продажу (відношення чистого прибутку до чистої виручки від реалізації) планується такий, як у звітному році.

    Методичні рекомендації до виконання п. 2 завдання 2. Скористайтесь формулою

    =

    де А – активи, що змінюються залежно від зміни чистої виручки;

    В – чиста виручка звітного року;

    ΔВ – запланована зміна чистої виручки у плановому році (ВПЛ-В);

    П – пасиви, що змінюються залежно від зміни чистої виручки;

    РРрівень рентабельності продажу (реалізації);

    ВПЛчиста виручка планового року.

    Середня фактична наявність власних обігових коштів підприємства у звітному році за даними табл. 1, 2. Складає: (за гр.. 1, 2)

    Власний капітал (1 розділ пасиву балансу) + Довгострокові пасиви (2 розділ пасиву балансу) – Поза обігові активи (1 розділ активу балансу)×0,5

    = (3892 + 7166) ×0,5 + (31+8)× 0,5 – (2230 + 5280) ×0,5 = 1793,5 тис.грн.

    Необхідний середній розмір власних обігових коштів на плановий рік виходячи з даних звітного року, а також даних про планову виручку від реалізації продукції та коефіцієнт прискорення (уповільнення) оборотності обігових коштів у плановому році (див. табл. 4):

    =

    де А – активи, що змінюються залежно від зміни чистої виручки;

    В – чиста виручка звітного року;

    ΔВ – запланована зміна чистої виручки у плановому році (ВПЛ-В);

    П – пасиви, що змінюються залежно від зміни чистої виручки;

    РРрівень рентабельності продажу (реалізації);

    ВПЛчиста виручка планового року.

    Таким чином, фінансування за рахунок власних джерел = Загальна потреба – Необхідне фінансування за рахунок зовнішніх джерел

    Загальна потреба складає:

    Планова чиста виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) * Коефіцієнт уповільнення обігових коштів = 1010 тис.грн

    Зовнішні джерела: = 1979.5 * (701 + 512)/2) /1000 – 1479 * (701 + 512)/2) /1000 – 0,1215*1000 = 379 тис.грн.

    Потреба у власних обігових активах складає: = 1010 – 379 = 631 тис.грн.

    Задача 9

    Розрахувати необхідний обсяг позикового капіталу для фінансування реального інвестиційного проекту та визначити коефіцієнт його самофінансування в плановому періоді, виходячи з наступних даних:

    показники

    Од. виміру

    Кількісне значення

    1. Загальний обсяг фінансування реального інвестиційного проекту

    в тому числі в плановому періоді

    тис.грн.

    -ІІ-

    560

    390

    2. Середня вартість основних засобів в плановому періоді

    -ІІ-

    900

    3. Середня норма амортизації основних засобів в плановому періоді

    %

    12

    4. Планова частина використання амортизаційних відрахувань на капремонт

    %

    40

    5. Планова сума балансового прибутку

    тис.грн.

    500

    6. Плановий розподіл прибутку:

    -ІІ-

    -

    а) оплата податкових платежів

    -ІІ-

    225

    б) поповнення резервного фонду

    -ІІ-

    20

    в) виплата дивідендів

    -ІІ-

    60

    г) матеріальне стимулювання та соціальні виплати персоналу

    -ІІ-

    30

    д) поповнення обігових активів

    -ІІ-

    35

    Розв’язок

    1. Обсяг позикового капіталу = Загальний обсяг – Власний капітал

    2. Власний капітал в плановому році = Чистий прибуток + Амортизаційні відрахування = (500 – 225 – 20 – 60 – 30 – 35) + (900*0,12 – 900*0,12*0,4) = 130 + 64,8 = 194,8 тис.грн.

    3. Залучений капітал в плановому році = 390 - 194,8 = 195,2

    4. Коефіцієнт самофінансування в плановому році складе:

    Кс = Власний капітал / Загальний обсяг в плановому році = 194,8 / 390 = 0,49

    Задачі для самостійного вирішення

    Задача 1

    Визначити прибуток підприємства маючи слідуючи дані:

    Тис. грн.

    Дохід від реалізації продукції (робіт, послуг) 150

    Податок на додану вартість 25

    Акцизний збір 12

    Витрати на виробництво 75

    Комерційні витрати 3,5

    Задача 2

    Визначити чистий прибуток підприємства при умові, що є такі дані: Тис. грн.

    Прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг) 130

    Прибуток від іншої реалізації 20

    Проценти банку 7

    Інші позареалізаційні доходи (+) витрати (-) +12

    Задача 3

    За планом готелю обсяг реалізації має становити 240 тис грн., а валові витрати – 165 тис грн.. Обчислити процент приросту прибутку підприємства внаслідок збільшення обсягу реалізації на 15% за умови, що частка умовно – постійних витрат у собівартості складає – 33%

    Задача 4

    Визначити рентабельність діяльності готелю за рік який надав 20000 койко-діб по оптовій ціні 100 грн. на добу. Повна собівартість однієї койко-доби склала 85 грн.

    Задача 5

    Визначити фінансовий стан підприємства за допомогою показників ліквідності та платоспроможності на основі даних балансу підприємства:

    з/п

    Показник

    На кінець року

    1

    2

    3

    Оборотні активи (2 р. Активи балансу), в т.ч.:

    - виробничі запаси

    - грошові кошти та їх еквіваленти

    - ліквідні цінні папери

    Довгострокові зобов’язання

    Поточні короткострокові зобов’язання

    Власний капітал

    5000

    2500

    1000

    100

    1600

    3000

    3700

    Література:

    1. основна: 1,2.4,13,14,17,18,20,30,35.37.45,46,59,66,71,77,87

    2. додаткова: 26,34,38,39,47,69,73,75,84,89

    Лекційне заняття №17

    Тема: бізнес-план (БП) у ринковій системі господарювання

    1. Сутнісна характеристика БП та основні цілі його розробки.

    2. Формування системи інформації для бізнес-планування. Підготовча стадія розробки.

    3. Структура та оформлення БП.

    4. Презентація БП: цілі та завдання, організація проведення.

    5. Аспекти проектного аналізу.

    1.

    Бізнес-план – це письмовий документ, в якому викладено сутність підприємницької ідеї, шляхи та засоби її реалізації, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним. Це комплексний документ, який розглядає широке коло проблем і способи їх вирішення.

    У БП формулюються перспективи та поточні цілі реалізації ідеї, оцінюються сильні та слабкі сторони бізнесу, наводяться результати аналізу ринку та його особливостей, викладаються подробиці функціонування підприємства за цих умов, визначаються обсяги фінансових і матеріальних ресурсів для реалізації проекту.

    БП у ринковій системі господарювання виконує дві найважливіші функції:

    1. зовнішню – ознайомити різних представників ділового світу з сутністю та основними аспектами реалізації конкретної підприємницької ідеї. БП повинен переконати інвесторів та кредиторів у тому, що проект має чітко визначену стратегію і заслуговує на фінансову підтримку. Тому його треба ретельно підготувати.

    2. внутрішню – важливу для діяльності самого підприємства – опрацювати механізм самоорганізації, тобто цілісну, комплексну систему управління реалізацією підприємницького проекту. Напрямки застосування:

    1. Як інструмент стратегічного планування та оперативного управління діяльністю підприємства.

    2. Як механізм аналізу, контролю і оцінки діяльності підприємства, тобто успішності проекту, виявляти відхилення від плану і своєчасно корегувати напрямки розвитку бізнесу.

    Бп класифікуються за певними ознаками:

    1. за сферою бізнесу (виробництво, будівництво, оптова чи роздрібна торгівля, туризм, готельне господарства тощо);

    2. за масштабами бізнесу (великий, середній, малий);

    3. за характеристиками продукту бізнесу (традиційний, принципово новий, виробничо-технічного чи споживчого призначення);

    4. залежно від типу інвестиційної ситуації: повний БП – для інвесторів чи партнерів результатів маркетингових досліджень, обґрунтування стратегії виходу на ринок, очікуваних фінансових результатів; БП фірми – виклад перспектив розвитку фірми для ради директорів або зборів акціонерів, де обґрунтовуються необхідні обсяги інвестицій чи інших ресурсів; БП структурного підрозділу – виклад для вищого керівництва компанії плану розвитку госп.діяльності підрозділу для обґрунтування обсягів ресурсів, що централізовано виділяються підрозділу, або прибутку, що залишається в його розпорядженні; регіональний БП ; спеціальний БП – скорочений варіант для осіб, у контактах з якими зацікавлений підприємець.

    Цілі розробки бп:

    1. Залучити необхідний обсяг зовнішнього капіталу.

    2. Основний інструмент комунікації між підприємцем і майбутніми постачальниками, продавцями та робітниками.

    3. Спосіб моделювання системи управління майбутнім бізнесом (БП– це програма дій).

    4. Спосіб попереднього визначення перешкод та запобігання виникненню проблем на шляху до успіху.

    5. Спосіб розвитку особистих управлінських якостей підприємця шляхом прийняття управлінських рішень

    6. Перевірка реалістичності підприємницької ідеї ще до практичної реалізації. Якщо БП є недоцільним – припинити.

    2.

    Процес розробки БП розпочинається з інформаційного поля, тобто зі збирання інформації щодо майбутнього бізнесу. Інформаційне поле – це сукупність документів чи даних правового, політичного, економічного, комерційного, науково-технічного, зовнішньоекономічного та соціального характеру, які забезпечують інформаційні потреби підприємця в процесі опрацювання БП. Маркетингова інформація: про потенційних споживачів, їхні запити і незадоволені потреби; технічні, експлуатаційні та споживчі якості аналогічних видів продукції та ціни на них; особливості просування даної групи продукції на споживчий ринок, інші відомості, що характеризують ринок майбутнього бізнесу. Крім цього, потрібно зосередитись на пошуку виробничої, фінансової та загальноекономічної інформації (рис. 1). Джерелами інформації при цьому є: власний досвід, безпосередні контакти з майбутніми споживачами, постачальниками, торговими агентами; відомості про конкурентів, які отримують збираючи всі наявні дані про них, контактуючи з їхніми працівниками; статистична інформація про стан і тенденції розвитку цієї галузі ; поточні аналітичні огляди ринкової та економічної ситуації; рекламні матеріали, інформаційно-комерційні матеріали виставок, ярмарків та науково-практичних конференцій; публікації з питань підприємництва тощо.

    3.

    Процес складання БП є специфічним у кожному конкретному випадку. Для нового бізнесу – повний БП, для існуючого – скорочений варіант, відпадає потреба в початковій стадії, або навіть обмежитись основною стадією. Розглянемо основні етапи :

    1. Початкова стадіярозробка концепції: пошук ідеї, вибір сфери діяльності, форма організації бізнесу, спосіб започаткування.

    2. Підготовча стадія – визначення конкурентних переваг: збір та аналіз маркетингової, виробничої, фінансової і загальноекономічної інформації про бізнес; з’ясування сприятливих можливостей та загроз розвитку бізнесу в зовнішньому середовищі (фактори – економічні, галузеві, конкуренти),; оцінюються сильні та слабкі сторони фірми; визначається місія фірми – головне призначення, роль; формулювання конкретних цілей діяльності; аналіз стратегічних альтернатив та вибір стратегії:

    • Контролю за витратами – зменшення собівартості продукції порівняно з конкурентами. Ціни нижчі за конкурентів. Способи побудови: збільшення обсягів виробництва, зменшення накладних витрат, застосування нового прогресивного обладнання, нових технологій тощо. Проте це можливо лише для товарів еластичних за ціною. Високий ступінь ризику втрати платоспроможності.

    • Диференціації – спрямована на поставляння на ринок товарів, які за своїми властивостями є привабливішими для споживачів, ніж продукція конкурентів. Унікальні властивості продукції: висока якість, розгалужена мережа філій для післяпродажного обслуговування, високий рівень обслуговування, принципова новизна, імідж фірми тощо. Загроза великих витрат.

    • Фокусування – побудована на сегментації ринку: вибір 1 чи кількох сегментів ринку (ринкових ніш) для фірми з цілеспрямованою орієнтацією (або на певну групу споживачів, або на обмежений асортимент товарів, або на специфічний географічний ринок); ідентифікацією специфічних потреб, бажань та інтересів споживачів у визначеному сегменті ринку; пошук ліпших за конкурентів способів задоволення запитів споживачів: способом контролювання витрат, або диференціації.

    1. Основна стадія – безпосереднє опрацювання БП . Мета – довести економічну доцільність створення даного бізнесу, показати взиск інвестора. !

    Структура бп

    1. Титульний аркуш – повна назва фірми, адреса, телефон, прізвища (назви), титули, адреси телефони власників (засновників) фірми, відомості щодо характеру та сфери бізнесу фірми, відомості про загальні фінансові потреби (вартість проекту), вказівка про конфіденційність („Цей БП є конфіденційним. Він є власністю пойменованих у ньому осіб і призначений для використання лише тими особами, яким передається. Копіювання й використання іншими особами будь-яких елементів його змісту забороняється без попереднього погодження з фірмою”) , місяць та рік складання БП, прізвища авторів БП.

    2. Зміст БП.

    3. Резюме (1-2 сторінки тексту. Важливі висновки з усього БП: короткий опис концепції та суті започаткованого бізнесу, розкрити можливості бізнесу і стратегію їх реалізації, характеристика цільового ринку (основні споживачі, особливості їх обслуговування, очікувані обсяги продажу і частка ринку фірми); визначення найсуттєвіших конкурентних переваг; основні фінансові показники майбутньої діяльності (прибутковість, термін досягнення беззбитковості, окупність інвестицій тощо) спрогнозувати загальну потребу в коштах з виокремленням власного та позичкового капіталу.

    4. Галузь, фірма та її продукція (послуги)

      1. Поточна ситуація і тенденції розвитку галузі

      2. Опис продукту (послуги) фірми

      3. Патенти, товарні знаки, інші права власності

      4. Стратегія зростання фірми.

    5. Дослідження ринку:

      1. Загальна характеристика ринку продукту.

      2. Цільовий ринок бізнесу.

      3. Місце знаходження фірми

      4. Оцінка впливу зовнішніх чинників.

    6. Маркетинг-план:

      1. Стратегія маркетингу.

      2. Передбачувані обсяги продажу.

    7. Виробничий план:

      1. Основні виробничі операції

      2. Машини й устаткування

      3. Сировина, матеріали та комплектуючі вироби.

      4. Виробничі і невиробничі приміщення.

    8. Організаційний план:

      1. Форма організації бізнесу

      2. Потреба в персоналі

      3. Власники бізнесу й команда менеджерів

      4. Організаційна схема управління

      5. Кадрова політика та стратегія

    9. Оцінка ризиків:

      1. Типи можливих ризиків.

      2. Способи реагування на загрози для бізнесу.

    10. Фінансовий план:

      1. Прибутки та збитки

      2. План руху готівки

      3. Плановий баланс

      4. Фінансові коефіцієнти

    11. Додатки: первинні матеріали аналізу ринку, специфікація продукції, рекламні матеріали, схема виробничих потоків, схема організаційної структури, коротка службова характеристика власників та топ-мененджерів, угоди оренди, гарантійні листи від основних клієнтів, постачальників, кредиторів; рекомендаційні листи, що підтверджують репутацію й надійність керівників фірми; юридичні документи (копії установчих документів, контрактів, угод, патентів, ліцензій тощо).

    БП - це своєрідний рекламний документ, на підставі якого можна зробити висновки не лише про бізнес, але й про його власників. Тому важливий як зміст, так і зовнішній вигляд БП. Вимоги щодо стилю написання: 1) має бути стислим (20-25 стор.). Діловий стиль, використання загальновживаних термінів; 2) містити лише корисну інформацію; 3) ґрунтуватися лише на реалістичних припущеннях. Прогнози повинні бути підкріплені посиланнями на пропорції та тенденції розвитку галузі, на проведені дослідження, на досвід конкурентів тощо; 4) протипоказаний зайвий оптимізм. Орієнтація на найгірший результат – запас „міцності” бізнесу; 5) легкий для сприйняття, щоб швидко знайти потрібну інформацію – треба виділяти розділи і параграфи; 6) має забезпечувати охорону конфіденційності інформації про фірму та її діяльність.

    4.

    Презентація БП означає спеціальну форму (процес) публічного його представлення заінтересованим фізичним чи юридичним особам з певною метою. Презентація БП здійснюється з метою: ознайомлення заінтересованих фізичних чи юридичних осіб із започатковуваним бізнесом; демонстрації сутності підприємницької ідеї, ділових якостей підприємця і менеджерів фірми; встановлення взаємовигідних партнерських зв’язків з кредиторами та інвесторами.

    Задля досягнення розумного компромісу між інтересами кредитора (спроможність повернення боргу, регулярно виплачувати проценти за позичку) та інвестора (прибутковість БП, величина прибутку на вкладений капітал, посилення бізнесових позицій на ринку, ступінь ризику фінансування). Тому окремо представити треба такі показники: очікувані обсяги продажу в динаміці, необхідний обсяг інвестування а напрямки його використання; величина прибутковості вкладеного капіталу, спроможність повернення позички в обумовлений строк, можливі типи ризиків та способи їх усунення чи нейтралізації тощо.

    Етапи презентації: 1. фірма та її продукція; 2. ринок, клієнти та конкуренти, 3. маркетингова стратегія; 4. необхідні обсяги початков. інвестицій; 5. команда, яка втілюватиме БП у життя; 6. умови повернення кредиторам та інвесторам вкладених коштів.

    5. Аналіз БП: економічний (осн. показники), комерційний (обсяги збуту), фінансовий (коефіцієнти), екологічний, соціальний

    Питання для самостійного опрацювання

    1. Аспекти проектного аналізу.

    Контрольні запитання

    1.Сутнісна характеристика БП та основні цілі його розробки.

    1. Формування системи інформації для бізнес-планування. Підготовча стадія розробки.

    2. Структура та оформлення БП.

    3. Презентація БП: цілі та завдання, організація проведення.

    Тестові завдання

    1. Бізнес-план-це:

    а) план з організації бізнесу;

    б) письмовий документ, в якому викладено сутність підприємницької ідеї, шляхи та засоби її реалізації, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним;

    в) комплексний документ, який розглядає широке коло проблем і способи їх вирішення;

    д) всі відповіді вірні.

    2. Бізнес план може бути:

    а) повний;

    б) неповний;

    в) немає правильної відповіді.

    3. Зовнішньою функцією бізнес –плану є:

    а) ознайомлення зацікавлених ділових осіб із сутністю та ефективністю реалізації нової підприємницької ідеї;

    б) відпрацювання системи управління реалізацією підприємницького проекту

    Практичне завдання Задача 1.

    В рамках диверсифікації виробництва турфірма планує надавати транспортні послуги. Вартість автобусу з урахуванням ПДВ, всіх податків та зборів складає 150 тис. грн. Місткість – 55 чол. Коефіцієнт випуску на лінію – 0,7. річні експлуатаційні витрати – 80 тис. грн. плановий дохід на 1 туриста на день – 50 грн. джерело інвестицій – банківський кредит під 40% річних – 80 тис.грн. визначити валовий прибуток, чситий прибуток та ефективність капіталовкладень на купівлю автобусу (термін окупності).

    Розв’язок

      1. Дохід за день: 55×50 = 2750 грн.

      2. Доход річний: 2750×365×0,7 = 702 625 грн.

      3. Валовий прибуток: 702625 – 80000 – (150000+80000)×0,4 = 440625 грн.

      4. Чистий прибуток: 440625 – (440625×0,25) = 330168,75 грн.

      5. Ефективність: чистий прибуток / Вартість автобусу = 330168,75 / 150000 = 2,2

      6. Термін окупності: Т = 1 / Ефективність = 1 / 2,06 = 0,5 року.

    Задача 2.

    За останні роки в готелі „Прем'єр-Палац” проведено серйозну реконструкцію, і сьогодні підприємство повністю відповідає вимогам часу і світовим стандартам. Готель збирається відкрити новий ресторан.

    На модернізацію та реконструкцію основних фондів будуть залучені інвестиційні ресурси у розмірі 14800 тис.грн. та 10000 тис.грн.

    Виходячи з нижченаведених даних, провести розрахунок фінансової частини бізнес-плану за такою схемою:

    • визначити джерела фінансування проекту;

    • здійснити прогноз основних показників діяльності готелю;

    • розробити прогноз грошових потоків;

    • розрахувати показники ефективності та термін окупності проекту.

    Зробити висновки щодо одержаних результатів.

    Звіт про фінансові результати, тис. грн.

    Стаття

    Код рядка

    2004

    2005

    2006

    Дохід (виручка) від реалізації послуг

    010

    36559,1

    39042,0

    49786,6

    ПДВ

    015

    4480,9

    4267,1

    5533,4

    Інші відрахування з доходу

    030

    -

    -

    Чистий дохід (виручка) від реалізації послуг

    035

    28134,8

    30471,8

    44253,2

    Собівартість реалізованих послуг

    040

    24142,2

    27692,6

    31447,2

    Валовий прибуток

    050

    3992,6

    2779,2

    12806

    Інші операційні доходи

    060

    577,1

    308,5

    90,3

    Адміністративні витрати

    070

    1734,1

    2072,9

    2514,9

    Витрати на збут

    080

    2448,2

    1485,9

    887,7

    Інші операційні витрати

    090

    2936,1

    3259,3

    3759,4

    Фінансовий результат від операційної діяльності

    100

    -3125,8

    -3730,4

    5734,3

    Дохід від участі в капіталі

    110

    -

    -

    Інші фінансові доходи (отримані дивіденди)

    120

    50,5

    14,7

    230,8

    Інші доходи

    130

    4869,9

    2480,5

    345,4

    Фінансові витрати

    140

    14852,5

    529,9

    13046,8

    Витрати від участі в капіталі

    150

    Інші витрати

    160

    341,9

    2203,7

    762,2

    Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування

    170

    13399,8

    -3968,8

    -7498,5

    Податок на прибуток від звичайної діяльності

    180

    0,0

    0,0

    Фінансовий результат від звичайної діяльності після оподаткування

    190

    13399,8

    -3968,8

    -7498,5

    Надзвичайні доходи

    200

    -

    -

    Надзвичайні витрати

    205

    -

    --

    Податки з надзвичайного прибутку

    210

    -

    -

    Чистий прибуток/збиток

    225

    13399,8

    -3968,8

    -7498,5

    Розв’язок

    1. Визначення джерел фінансування проекту.

    Є внутрішні та зовнішні джерела фінансування інвестиційних проектів. Зовнішні – кредити банків та інших кредитних установ, внутрішні – капіталізована частина чистого прибутку, кошти зекономлені за рахунок покращення управління оборотними активами , додатково отримані обігові кошти за рахунок продовження строку погашення кредиторської заборгованості.

    Погашення витрат по інвестиціям готель здійснює за рахунок таких основних видів діяльності, як:

    • трансфер (зустріч клієнтів в аеропорту або на вокзалі і доставка в готель, а також при від'їзді клієнтів);

    • надання послуг розміщення;

    • надання сніданку;

    • послуги фітнес-центру;

    • послуги бізнес-центру;

    • послуги пральні та хімчистки;

    • послуги ресторанного сервісу;

    • цілодобові послуги служби "рум-сервіс";

    • банкетне обслуговування, проведення фуршетів;

    • організація конференцій

    • з наданням додаткових послуг.

    Фінансова частина бізнес-плану є керівним документом, в якому чітко визначається звідки, коли та як залучатиметься і витрачатиметься необхідний інвестиційний капітал.

    Для обґрунтування використання інвестицій виконаємо:

    • розрахунок середньостатистичного приросту доходів та витрат готелю;

    • прогноз основних показників діяльності готелю;

    • розрахунок ефективності використання інвестицій на суму 24800 тис.грн..

    Розрахунок середньостатистичного приросту доходів та витрат готелю (табл.1) проводиться за представленою нижче формулою, яка визначає ланцюгові темпи росту на і-й рік (Трі):

    , (1)

    де Bі - обсяг доходів (витрат) в і -му році;

    Bі-i - обсяг доходів (витрат) у попередньому році.

    Із табл.1 видно що у 2005 році у порівнянні з минулим роком загальні доходи готелю збільшилися на 6,8%, а загальні витрати без урахування інвестицій - на 14,7%. В 2006 році у порівняння з 2005 роком показники підприємства, а саме: загальні доходи зросли на 27,5%, а загальні витрати без урахування інвестицій - на 13,6%. Середнє значення цих показників складатиме відповідно 17,1% та 14,1%. На наш погляд, ці темпи зростання показників можна використати для прогнозування діяльності готелю на 2007-2011 роки.

    Таблиця 1

    Розрахунок середньостатистичного приросту доходів та витрат готелю, тис. грн.

    Показники

    Статистичні дані показників

    Приріст 

    Середнє значення приросту, %

    2004 рік

    2005 рік

    2006 рік

    2004-2005 роки

    2005-2006 роки

    Загальні доходи

    36559,1

    39042,0

    49786,6

    6,8%

    27,5%

    17,1%

    Загальні витрати без урахування інвестицій

    24142,2

    27692,6

    31447,2

    14,7%

    13,6%

    14,1%

    Чистий прибуток/збиток

    -13399,8

    -3968,8

    -7498,5

    -

    -

    -

    Приймаючи за базу прогнозу 2006 рік (1 рік) і враховуючи статистичні дані готелю за цей рік можна здійснити прогноз основних показників діяльності готелю „Прем’єр-Палац” (табл.2)

    Таблиця 2

    Прогноз основних показників діяльності готелю „Прем’єр-Палац”, млн.грн.

    Показники

    Роки

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    Загальні доходи

    49,7

    58,1

    68,1

    79,7

    96,8

    113,9

    131,0

    Загальні витрати

    31,4

    35,8

    49,9

    56,9

    65,0

    74,1

    88,2

    Чистий прибуток

    -7,5

    2,1

    5,9

    7,9

    8,8

    9,9

    11,1

    Прогноз доходів та витрат (П2) на 2 рік здійснюється за формулою:

    П1б*(Трс + 100),

    де Пб значення показника в базовому 2006 році;

    Трс – середнє значення приросту показника.

    Прогноз доходів та витрат (П3) на 3 рік здійснюється за формулою:

    П32*(Тр + 100).

    Аналогічним чином розраховуються доходи та витрати на 4-7 роки. Чистий прибуток розраховується як різниця між чистими доходами від надання послуг та витратами готелю згідно форми звітності про фінансові результати.

    Тепер проведемо розрахунки ефективності використання інвестиційних коштів готелем, починаючи з періоду їх вкладення в обсязі 24800 тис.грн. Але спочатку визначимо сутність ефективності.

    Економічна ефективність в загальному розумінні – це відношення результатів до витрат, а її зростання – досягнення найбільших результатів в готельному бізнесі з найменшими витратами, тобто:

    (2)

    Безумовно, в нашому випадку необхідно розглядати:

    • вкладений капітал готелю (В) у вигляді інвестиційних коштів;

    • результати господарської діяльності готелю (P) з урахуванням чистого грошового потоку по завершенню терміну інвестування.

    З фінансової та економічної точок зору, інвестування готелю може бути визначено як довгострокове вкладення інвестиційних ресурсів з метою створення та отримання чистого прибутку в майбутньому, який перевищує початковий розмір інвестиційних витрат.

    Економічну ефективність використання інвестиційних ресурсів (табл.3) можна розрахувати таким чином:

    • розраховується чистий грошовий потік коштів (ГПі) як різниця між доходами від реалізації послуг (Ді) та загальними витратами (В) за формулою:

    (3)

    • обчислюється норма прибутку (Нрі) на вкладені інвестиції (Кі), тобто обчислюється ефективність їх вкладення за формулою:

    (4)

    • обчислюється середньорічна норма прибутку;

    Таблиця 3

    Розрахунок ефективності використання інвестиційних коштів, млн.грн.

    Показник

    Роки

    Ефективність

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    Загальні доходи

    49,7

    58,1

    68,1

    79,7

    96,8

    113,9

    131,0

     

     

    Загальні витрати без урахування інвестицій

    31,4

    35,8

    49,9

    56,9

    65,0

    74,1

    88,2

    Інвестиційні кошти

    24,8

     

     

     

     

     

     

    Чистий прибуток

    -7,5

    2,1

    5,9

    7,9

    8,8

    9,9

    11,1

    Чистий грошовий потік

    -32,3

    2,1

    5,9

    7,9

    8,8

    9,9

    11,1

    Баланс погашення інвестицій (-) і накопичення прибутку (+)

    -32,3

    -30,2

    -24,3

    -16,4

    -7,6

    2,3

    13,3

    Термін окупності, років

    5,5

    • формується баланс погашення інвестицій (-) і накопичення прибутку (+). Для цього в 1 році фіксується сума інвестиційних коштів (24,8 млн.грн) із знаком „мінус” (борг готелю). На кожний наступний рік від боргу готелю віднімається отриманий чистий прибуток за попередній рік, тобто здійснюється погашення інвестицій за рахунок отриманого чистого прибутку;

    • обчислюється термін окупності як відношення одиниці до середньорічної норми прибутку. В нашому випадку термін окупності складає 5,5 років.

    Із табл. 3 видно, що повне погашення інвестицій і отримання прибутку починається всередині 6 року, що забезпечує ефективність не тільки використання (при прогнозованому чистому прибутку готелю), а і гарантованість їх повернення.

    Висновок. Можна вважати, що ефективність використання інвестиційних ресурсів в господарській діяльності готелю „Прем’єр-Палац” є достатня (термін окупності інвестицій становить 5,5 років), а захід - привабливим для будь-якого інвестора.

    Задача 3

    Розрахувати критичні обсяги діяльності ресторану, визначити запас його фінансової міцності на основі таких даних:

    1. Товарооборот підприємства – 1020,0 тис. грн.

    2. Витрати загальні у відсотках до товарообороту – 17,8%

    3. Витрати постійні – 81,2 тис. грн..

    4. Рівень доходу у підприємства без ПДВ (нетто) – 23,5%.

    5. Капітал, що авансовано у підприємство – 230,0 тис. грн.

    6. Ставка податку на прибуток – 25,0%.

    Розв’язок

    1. Точка беззбитковості = Сума постійних витрат * 100 / (Рівень валового доходу у відсотках до товарообороту – Рівень змінних витрат у відсотках до товарообороту)

    2. Знайдемо рівень змінних витрат у відсотках до товарообороту:

    Загальні витрати = 1020,0*17,8 / 100 = 181,56 тис. грн..

    Змінні витрати у відсотках до товарообороту = (181,56 – 81,2)*100% / 1020,0. = 9,8%

    1. Точка беззбитковості = (81,2 * 100 / (23,5 – 8,9) = 556 одиниць

    2. Мінімальний рівень рентабельності = (Витрати постійні + (Капітал авансований *Мінімальний рівень рентабельності капіталу) *100 / (100 – Ставка податку на прибуток)

    Вважаючи, що на сьогодні на ринку мінімальна ставка на вкладений капітал складає 9%, точка мінімальної рентабельності складає:

    Тмр = (81,2 + (230,0 * 9,0) / (100 – 25)) * 100 / (23,5 – 8,9) = 745,2

    Задача 4

    Обґрунтувати прогноз попиту на відпочинок в ЮБК на 7 днів на майбутній період за даними:

    1. У звітному періоді путівок на ЮБК продано 140 одиниць; середньодушові доходи дорівнювали 3200 грн., а середня ціна путівки – 2800 грн.

    2. У майбутньому періоді очікуються середньодушові доходи у розмірі 3820 грн., а середня ціна товару „В” досягне 3200 грн.

    3. Коефіцієнт еластичності доходу дорівнює 1,5, по ціні – (-2,3).

    Розв’язок

    1. Коефіцієнт еластичності за доходом = Приріст середньодушового попиту / середньодушовий попит : Приріст середньодушового доходу / Середньодушовий розмір доходу = 1,5

    Це означає, що при збільшенні середньодушових доходів на 1% попит на продукцію зросте на 1,5%

    1. Звідси, Приріст середньодушового попиту / Середньодушовий попит = Коефіцієнт еластичності за доходом * Приріст середньодушового доходу / Середньодушовий розмір доходу = 1,5 * (3820-3200) / 3200 = 0,29

    2. Обсяг попиту в майбутньому періоді зросте на: 0,29 * 1,5 = 0,435%

    3. Коефіцієнт еластичності по ціні = Зміна обсягу попиту / Обсяг попиту базовий : Зміна ціни / Ціна базова

    Приріст середньодушового попиту / Середньодушовий попит = Коефіцієнт еластичності за ціною * Приріст ціни / Ціна базова = -2,3 * (3200-2800) / 2800 =- 0,33

    Отже, при збільшенні ціни на 1% попит знизиться на 0,33 * 2,3 = 0,759%

    Задача 5

    Готель для диверсифікації діяльності планує відкрити магазин з реалізації побутової техніки, зокрема телевізорів. Визначити повний обсяг попиту населення на телевізори, використовуючи показник забезпеченості товарами тривалого користування у майбутньому році за наступними даними:

    1. Доходи населення в розрахунку на душу за три перед планових роки збільшилась на 15%. Забезпеченість населення телевізорами за цей же період зросла на 6%

    2. На початок майбутнього року в населення нараховувалося 407,34 тис. кольорових телевізорів, тобто на кожне домогосподарство припадало 73 кольорових телевізорів.

    3. у майбутньому році середньодушові доходи населення збільшаться на 5%.

    4. Очікувана кількість домогосподарств у майбутньому році – 560,6 тис.

    5. Повторний попит складе 38 тис. шт. кольорових телевізорів.

    Розв’язок

    1. Повний попит = Плановий обсяг попиту + Повторний попит

    2. Плановий обсяг попиту = (Середньодушовий попит * (100 + Приріст середньодушового попиту ) * Чисельність домогосподарств) / 100

    3. Приріст середньодушового попиту = Коефіцієнт еластичності * Темп приросту середньодушового доходу = 6*5 / 15 = 2%

    4. Плановий попит = (100+2)*73) / 100 *560,6 = 417 тис.

    5. Повний попит = 417 + 38 = 455 тис. телевізорів.

    Завдання 6

    Який валовий прибуток може бути у підприємства за наведеними даними? Визначте необхідну кількість продукції до продажу рестораном, яка забезпечить поліпшення фінансового результату на 400 тис. грн.

    Обсяг реалізації товарної продукції, тис. грн..

    Кількість реалізованої продукції, т

    Собівартість 1 т реалізованої продукції, тис. грн..

    У т.ч. змінна частина собівартості 1 т продукції, тис. грн..

    Загальна сума постійних витрат підприємства, тис. грн..

    Фактичний валовий прибуток (збиток), тис. грн..

    1

    2

    3

    4

    5=2×(3-2)

    6=1-2×3

    1440

    45

    37

    27

    450

    -225

    Розв’язок

    Рівень змінних витрат (% до обсягу доходів) = (27*45/1440)* 100% = 84,375

    Можливий прибуток: (450+400) / (100% - 84,375) = 54,4 т.

    Завдання для самостійного вирішення Задача 1

    Розрахуйте критичну точку обсягу виробництва продукції, за якого забезпечується беззбиткова робота підприємства

    Загальна сума постійних витрат підприємства, тис. грн.

    Ціна виробу, грн..

    Собівартість одиниці продукції, грн..

    Змінна частина собівартості продукції, грн..

    Точка беззбитковості роботи підприємства, одиниць

    Кількість виробленої продукції

    1

    2

    3

    4

    5=(3-4)*1,2 / ((2-3) / 2)

    6= 1/(3-4)

    324

    30

    24

    18

    1. основна: 1,2,9,10,15,59

    2. додаткова: 38,43,48,51,59,65,83,89

    Лекційне заняття №18 Тема: банкрутство підприємства та його попередження.

    1. Сутність банкрутства та основні його види.

    2. Значення банкрутства для економіки України.

    3. Причини неспроможності підприємства. Характеристика глибини банкрутства.

    4. Шляхи запобігання банкрутства.

    І

    Банкрутство як одна з юридичних підстав ліквідації підприємств регулюється Законом “Про підприємства в Україні” (ст.ст.24,34). Порядок і умови визнання будь-яких юридичних осіб — (суб’єктів підприємницької діяльності банкрутами з метою задоволення претензій кредиторів регулює спеціальний Закон України від 14 травня 1992 р. „Про банкрутство”

    Банкрутство - це пов’язана з недостатністю активів у ліквідній формі неспроможність юридичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності задовольнити в установлений для нього строк пред’явлені до нього кредиторами вимоги і виконати зобов’язання перед бюджетом. З наведеного визначення випливає, що банкрутство має економічний і правовий характер.

    З економічної точки зору банкрутство є неспроможністю продовження суб’єктом своєї підприємницької діяльності внаслідок її економічної нерентабельності, безприбутковості. Суб’єкт підприємництва має стільки боргів перед кредиторами і зобов’язань перед бюджетом, що коли їх вимоги будуть пред’явлені у визначені для цього строки, то майна суб’єкта — активів у ліквідній формі — не вистачить для їх задоволення.

    Юридичним аспект банкрутства полягає насамперед у тому, що в суб’єкта є кредитори, тобто особи, що мають документовані майнові вимоги до нього як до боржника. Це майнові правовідносини банкрутства, здійснення яких у встановленому законом порядку може призвести до ліквідації суб’єкта підприємництва. Внаслідок порушення справи про банкрутство виникає комплекс процесуальних правовідносин: провадження у справі, визнання боржника банкрутом, оголошення про банкрутство, задоволення претензій кредиторів, припинення справи про банкрутство тощо. Сукупність таких процесуальних правовідносин може розглядатися як ліквідаційний правовий процес щодо суб’єкта підприємництва.

    Суб’єктами банкрутства закон визнає лише юридичних осіб, причому осіб однієї категорії — суб’єктів підприємництва, неспроможних своєчасно виконати свої зобов’язання перед кредиторами або перед бюджетом. З іншого боку, у відносинах банкрутства виступають кредитори. Це можуть бути як громадяни, так і юридичні особи, що мають підтверджені належними документами майнові вимоги до боржника. До кола кредиторів не входять ті суб’єкти, майнові вимоги яких повністю забезпечені заставою.

    Якщо до одного боржника мають майнові вимоги два або більше кредиторів, останні повинні діяти у справах про банкрутство як збори кредиторів. Збори можуть створювати комітет кредиторів. Коли кредиторів більше десяти, створення такого комітету є обов’язковим.

    Ознаки банкрутства: 1) спад прибутковості фірми нижче за вартість її капіталу (відсоток за кредит і дивіденди, що сплачуються фірмою, перестають відповідати ринковим умовам. Вартість акцій падає, падає ціна і зростає ризик неповернення коштів, виникають труднощі з готівкою); 2) зростання середньої вартості зобов’язань.

    Види банкрутства: фіктивне, приховане, навмисне, дійсне

    ІІ

    Причини банкрутства можуть бути зовнішні та внутрішні. Зовнішні мають стратегічний характер і зумовлюють фінансову кризу, якщо менеджмент несвоєчасно реагує на зміни в зовнішньому середовищі: спад кон’юнктури в економіці; зменшення купівельної спроможності населення; значний рівень інфляції; нестабільність податкового законодавства; нестабільність фінансового та валютних ринків; посилення конкуренції в галузі; криза окремої галузі та їй суміжних; сезонні коливання; посилення монополізму на ринку; дискримінація підприємства органами влади та управління; політична нестабільність у країні підприємства або постачальників чи споживачів; конфлікти між засновниками (власниками).

    Внутрішні (залежать від підприємства): низька якість менеджменту, неправильне визначення місії фірми; дефіцити в організаційній структурі; низький рівень кваліфікації персоналу; недоліки у виробничій сфері; прорахунки у виробничій політиці; прорахунки в галузі постачання; низький рівень менеджменту та втрата ринків збуту продукції; брак інновацій та раціоналізаторства; дефіцити у фінансуванні; відсутність або незадовільна робота служб контролінгу (планування, аналіз, інформаційне забезпечення, контроль).

    Наслідки банкрутства: втрата клієнтів і покупців, зменшення кількості замовлень і контрактів, неритмічність виробництва, неповне завантаження потужностей; зростання собівартості та різке зниження продуктивності праці; ріст розміру неліквідних оборотних засобів і наявність наднормативних запасів; виникнення конфліктів і плинність кадрів; зростання тиску на ціни; істотний спад обсягу реалізації, і, як наслідок, неодержання виручки від реалізації.

    Глибина банкрутства показує глибину настання кризового стану на підприємстві: критичний стан (зменшення обсягів реалізації, спад попиту, зниження прибутковості); тотальна заборгованість (втрата клієнтів та покупців, збільшення обсягу неліквідних оборотних коштів, неритмічність виробництва); катастрофічне банкрутство (повна неспроможність).

    ІІІ

    Для успішного господарювання суттєво важливим є можливість оцінки ймовірності банкрутства підприємств. Найпростішим методом є двофакторна модель: Z = - 0,3877k + 0,579 q , де k – коефіцієнт загальної ліквідності; qчастка позикових коштів у загальній величині пасиву балансу. (Z <0 – мала ймовірність , Z>1 – велика ймовірність).

    Проте найбільш ґрунтовною є модель Альтмана – п’ятифакторна модель: Z = 3,3К1 + 0,99К2 + 0,6К3 + 1,4К4 + 1,2К5, де

    3,3; 0,99; 0,6; 1,4; 1,2 – коефіцієнти регресії , що характеризують міру впливу на індекс „Z”;

    К1 – прибутковість основного та оборотного капіталу = сума балансового прибутку : загальна вартість активів;

    К2 – дохідність підприємства = чиста виручка від реалізації : загальна вартість активів;

    К3 – структура капіталу = власний капітал (за ринковою вартістю) : позиковий капітал (коротко- та довгострокові пасиви);

    К4 – рівень чистої прибутковості виробництва 9діяльності) = обсяг реінвестованого прибутку (суми резерву, фондів соц. призначення та цільового фінансування, нерозподіленого прибутку) : загальна вартість активів;

    К5 – структура капіталу = власний оборотний капітал : загальна вартість активів.

    Значення індексу „Z

    Можливість банкрутства

    1,8 і нижче

    Дуже висока

    1,81 – 2,6

    Висока

    2,61 – 2,9

    Достатньо ймовірна

    2,91 – 3,0 і вище

    Дуже низька

    VI

    Процес запобігання банкрутству відбувається на макроекономічному та мікроекономічному рівні. На макроекономічному держава здійснює моніторинг банкрутства – ведеться реєстр потенційних банкрутів в Україні, за діяльністю таких ведеться систематичний контроль з боку держави, а також санаційні заходи.

    На мікроекономічному (підприємства) здійснюється антикризове управління.

    Санація – задоволення вимог кредиторів і виконання вимог перед бюджетом та іншими державними цільовими фондами, у тому числі кредитором, що добровільно бере на себе задоволення зазначених вимог та виконання відповідних зобов’язань.

    Санаціяце система фінансово-економічних, виробничо-технічних (модернізація та оновлення основних фондів, зменшення простоїв, ріст ритмічності, поліпшення якості, зниження собівартості, вдосконалення асортименту, пошук резервів), організаційно-правових (вдосконалення організаційної структури, підвищення якості менеджменту, збереження юридичного статусу, зміна організаційно-правової форми) і соціальних заходів (фінансова система перепідготовки звільнених кадрів, пропозиція нових робочих місць, надання допомоги по безробіттю, надання позик), спрямованих на досягнення чи відновлення платоспроможності, ліквідності, прибутковості і конкурентоспроможності підприємства-боржника в довгостроковому періоді. Тобто, санація – заходи, здатні привести підприємство до фінансового оздоровлення.

    Реструктуризаціяпроведення організаційно-економічних, правових, виробничо-технічних заходів, спрямованих на зміну його структури, системи управління, форм власності, організаційно-правових форм, які здатні відновити прибутковість, конкурентоспроможність та ефективність. Схоже до поняття „санації”, але останнє – ширше. Реструктуризація лише на початкових стадіях банкрутства. Проводиться самим підприємством – антикризова система запобігання банкрутству.

    Проведення санації передбачає розробку плану санації консалтинговими чи аудиторськими фірмами на доручення власників чи керівників підприємства. План включає детальну розробку економічної діяльності підприємства по всім напрямкам діяльності: Вступ (правова форма організації бізнесу, форма власності, організаційна структура, сфера діяльності, історична довідка). Розділ 1. Аналіз вихідних даних (оцінка зовнішнього середовища, аналіз фінансово-господарського стану, аналіз причин кризової ситуації та слабких місць, стан ринків збуту, наявний потенціал, обґрунтування доцільності санації). Розділ 2. Стратегія санації, оперативна програма. Розділ 3. План санаційних заходіа (план маркетингу та оцінка ринків збуту; план виробництва та капіталовкладень, організаційний та фінансовий план). Розділ 4. Ефективність санації та заходи щодо реалізації плану санації.

    Провадження справи про банкрутство

    Провадження у справах про банкрутство складається з процедур встановлення факту неплатоспроможності боржника та безспірності вимог кредитора, що ініціює провадження (коли справа порушується за заявою кредитора), виявлення усіх можливих кредиторів і санаторів, санації (коли остання можлива) або визнання боржника банкрутом. Останнім етапом провадження є процедура задоволення вимог кредиторів за рахунок ліквідації майнових активів банкрута. Усі зазначені процедури складають цілісне і відокремлене від позовного процесу провадження, метою якого є задоволення вимог кредиторів у випадку неплатоспроможності боржника. Згідно зі статтею 15 АПК справи про банкрутство розглядаються Арбітражними судами Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя за місцем знаходження боржника, яке визначається місцезнаходженням його постійно діючого органу (стаття 30 Цивільного кодексу України, далі - ЦК). У разі непідсудності справи про банкрутство даному Арбітражному суду останній надсилає матеріали прави за встановленою підсудністю відповідно до вимог статті 17 АПК.Згідно з пунктом 1 статті 5 Закону підставою для порушення Арбітражним судом справи про банкрутство є письмова заява будь-кого з кредиторів, боржника, органів державної податкової служби або державної контрольно-ревізійної служби.

    Сторонами у справах про банкрутство є кредитори, а у випадках, передбачених статтею 11 Закону, - збори або комітет кредиторів і боржник (після винесення постанови в порядку, передбаченому статтею 13 Закону, боржник набуває статусу банкрута).

    Порушуючи справу про банкрутство за заявою кредитора, Арбітражний суд повинен виходити з такого. Кредиторами, що мають право порушити справу про банкрутство, можуть бути будь-які фізичні або юридичні особи, котрі мають підтверджені належними документами майнові вимоги до боржника, крім кредиторів, майнові вимоги яких повністю забезпечені заставою. Зазначені документи повинні свідчити про те, що боржник неспроможний задовольнити протягом одного місяця визнані ним претензійні вимоги або сплатити борг за виконавчими документами. Кредитор повинен подати як доказ неплатоспроможності боржника копію неоплаченого розрахункового документа про безспірне стягнення коштів з банківського або кореспондентського рахунку боржника з довідкою банку, який здійснює розрахунково-касове обслуговування боржника, про те, що цей документ вміщений до картотеки на окремий позабалансовий рахунок 9929 "Розрахункові документи обов'язкові до сплати" (далі - картотека). Довідка банківської установи повинна зазначати дату, з якої розрахунковий документ вміщений до картотеки. Відповідно до Інструкції 7 "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України", затвердженої постановою Правління Національного банку України від 02.08.96 N 204 та Положення про міжбанківські розрахунки в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 21.03.96 N 65, розрахункові документи, враховані у картотеці, свідчать про наявність, неоплатність та безспірність боргу, а дата вміщення розрахункового документа до картотеки визначає початок перебігу строку неплатоспроможності боржника.

    Кредитор має право звернутись до Арбітражного суду з відповідною заявою після закінчення одного місяця з дня вміщення його розрахункового документа про безспірне стягнення коштів до картотеки.

    Кредитор, чия вимога забезпечена заставою, має право звернутись з заявою про порушення справи про банкрутство в частині вимог, незабезпечених заставою, або якщо вартість предмета застави недостатня для повного задоволення його вимоги.

    Після опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство в офіційному друкованому органі заяви з майновими вимогами до боржника згідно зі статтею 10 Закону мають право подавати всі кредитори незалежно від настання терміну виконання зобов'язань. Наприклад, банки можуть подавати заяви про повернення кредитних коштів, навіть якщо строк їх повернення за договором кредиту не настав.

    Працівники підприємства-боржника, які припинили трудові відносини до порушення провадження у справі про банкрутство, також мають право звертатись з вимогами про погашення заборгованості, що випливає з трудових відносин, у порядку, передбаченому статтею 10 Закону. Аналогічні вимоги працівників підприємства-боржника, які не припинили трудових відносин, підлягають задоволенню на підставі пункту 2 статті 21 Закону.

    Кредитор, за заявою якого порушено справу про банкрутство, має право заявити додаткові майнові вимоги до боржника у межах місячного терміну, встановленого у статті 10 Закону, навіть якщо ці вимоги мають спірний характер.

    Кредитор, майнові вимоги якого забезпечені заставою, має право заявити згідно зі статтею 10 Закону вимоги до боржника на суму, що не забезпечена заставою, або на суму різниці між розміром повної вимоги і фактичною виручкою від продажу предмета застави.

    Кредитори, що мають майнові вимоги за борговими зобов'язаннями з наростаючими сумами пені, процентами, можуть подавати заяви і після винесення Арбітражним судом постанови про визнання боржника банкрутом, оскільки згідно зі статтею 15 Закону саме з дати прийняття цієї постанови припиняється нарахування пені та процентів з усіх видів заборгованості банкрута. Тому Арбітражний суд відповідно до статті 53 АПК має підстави для відновлення строку, встановленого статтею 10 Закону.

    Відповідно до статті 10 Закону Арбітражний суд розглядає документи всіх осіб, що заявили майнові вимоги до боржника, і за результатами розгляду ухвалою щодо кожного кредитора окремо визнає або відхиляє ці вимоги (повністю або частково).

    Зупинення провадження у справі про банкрутство можливо у разі заміни кредитора його правонаступником внаслідок реорганізації підприємства, організації. В провадженні у справах про банкрутство неможливе процесуальне правонаступництво боржника, крім випадків реорганізації його юридичної особи у формі перетворення.

    Арбітражний суд припиняє провадження у справі про банкрутство, якщо:

    1. боржник не є юридичною особою або не включений до Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності;

    2. юридична особа боржника ліквідована або реорганізована (крім реорганізації у формі перетворення);

    3. затверджені умови санації юридичної особи боржника (стаття 12 Закону);

    4. встановлена відсутність боргу, або боржник виконав зобов'язання перед усіма кредиторами, або відповідно до законодавства з боржника списана заборгованість, або на заяву боржника кредитори не висунули майнових вимог;

    5. припинені зобов'язання, які були підставою для вимог кредиторів, або відповідно до законодавства заборгованість боржника реструктуризована;

    6. вимоги усіх кредиторів повністю забезпечені заставою;

    7. затверджено ліквідаційний баланс (стаття 22 Закону).

    Ліквідаційною масою є майнові активи банкрута, на які може бути звернено стягнення за вимогами кредиторів. У частині першій статті 18 Закону встановлено, що з метою погашення боргу стягнення може бути звернено на все майно банкрута, що належить йому на праві власності або повного господарського відання.

    Визначення ліквідаційної маси має на меті реалізацію майнових активів банкрута і в разі необхідності майна інших осіб, які відповідають за його зобов'язаннями, для розподілу виручених коштів між кредиторами. Тому ліквідаційна комісія не має права вимагати від кредитора одержання будь-якого майна замість грошей.

    Черговість задоволення претензій кредиторів із виручених сум передбачена статтею 21 Закону, за змістом якої розподіл цих сум між кредиторами повинен здійснюватись лише після реалізації майнових активів, достатніх для задоволення повністю або частково вимог усіх кредиторів відповідної за пріоритетом черги. Але передусім покриваються витрати, пов'язані з провадженням справи про банкрутство в арбітражному суді та роботою ліквідаційної комісії, функціонуванням розпорядника майна, а також задовольняються вимоги кредиторів, забезпечені заставою.

    Згідно з частиною першою статті 21 Закону вимоги кредиторів, забезпечені заставою, відносяться до позачергових вимог, які задовольняються виключно за рахунок предмету застави.

    Задоволенню з виручених коштів у порядку черговості, передбаченої статтею 21 Закону, підлягають лише претензії кредиторів, які визнані ухвалою арбітражного суду за правилами статті 10 зазначеного Закону.

    У разі відмови кредитора від задоволення у подальшому його визнаної арбітражним судом вимоги ухвала суду залишається в силі, але ліквідаційна комісія при здійсненні заходів, спрямованих на задоволення претензій кредиторів, не враховує суму майнових вимог цього кредитора.

    Після завершення реалізації майнових об'єктів, що входять до складу ліквідаційної маси і необхідні для повного задоволення усіх вимог кредиторів, та розподілу виручених сум між кредиторами ліквідаційна комісія має скласти і подати арбітражному суду звіт про виконані дії у формі ліквідаційного балансу. У ліквідаційному балансі мають бути відображені показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації), відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу, а також про розподіл виручених коштів між кредиторами.

    Результати розгляду арбітражним судом ліквідаційного балансу і доданих до нього документів складають заключний етап ліквідаційної процедури.

    Питання для самостійного опрацювання

    1. Економічна безпека в системі діяльності підприємства та основні напрямки її забезпечення

    2. Необхідність і суть реструктуризації підприємства

    3. Поняття процесу санації підприємства

    4. Бізнес – план санації підприємства

    5. Види санації підприємства

    6. Техніко – економічне обґрунтування санації підприємства

    7. Прогнозування банкрутства

    8. Процедура порушення справи про банкрутство

    9. Ліквідація збанкрутілих підприємств

    10. Черговість задоволення претензій кредиторів

    Контрольні запитання

      1. Сутність банкрутства та основні його види.

      2. Причини неспроможності підприємства. Характеристика глибини банкрутства.

      3. Шляхи запобігання банкрутства.

      4. Значення банкрутства для економіки України.

    Тестові завдання

    1 .Основні функціональні цілі економічної безпеки підприємства – це :

    1. забезпечення стійкості і незалежності підприємства

    2. висока ефективність менеджменту

    3. мінімізація виробничої діяльності на природне середовище

    4. захист інформаційного поля, комерційної таємниці

    5. забезпечення технологічної незалежності і високої конкурентноздатності

    6. високий рівень кваліфікації персоналу

    7. максимальна правова захищеність

    8. забезпечення безпеки працівників підприємства, його капіталу і майна

    9. мати своїх депутатів і Верховній Раді України

    2. Основні види діяльності служби безпеки підприємства – це :

    1. забезпечення фізичної і моральної безпеки працівників підприємства

    2. охорона майна і капіталів підприємства

    3. безпека інформаційного середовища підприємства

    4. забезпечення гарного зовнішнього середовища підприємства

    5. страхування майна і ризиків

    3. Реструктуризація підприємства передбачає:

    1. автоматизацію виробництва

    2. вихід підприємства на нові ринки збуту

    3. відновлення конкурентноздатності

    4. підвищення заробітної плати

    4. Санація підприємства націлена на :

    1. проведення міроприємств по оголошенню підприємства банкрутом і його ліквідації

    2. проведення заходів запобігання банкрутству підприємства фінансового оздоровлення, відновлення чи досягнення ним прибутковості та конкурентоспроможності

    3. відновлення платоспроможності боржника і досягнення ефективної діяльності

    4. реалізація частини майна підприємства з метою погашення боргів

    5. об’єднання з другим підприємством і втрата своєї юридичної самостійності

    5. Банкрутство підприємства – це :

    1. встановлена судом неспроможність підприємства розраховуватись і виконувати свої зобов’язання перед кредитором

    2. поділ майна між кредиторами

    3. визнана кредиторами нездатність підприємства розрахуватись зі своїми боргами

    4. визнана Державною адміністрацією неспроможність підприємства вести виробничо-фінансову діяльність

    5. примусова ліквідність підприємства і визнана ліквідаційною комісією черговість сплати боргів

    6. Справа про банкрутство вважається закритою, якщо:

    1. господарським судом винесена ухвала про ліквідацію юридичної особи

    2. реалізоване майно банкрута задовольняє претензії кредиторів

    3. призначено ліквідатора

    4. затверджено ліквідаційний баланс

    5. проголошено про банкрутство підприємства в процесі.

    1. Санація проводиться:

    а) після порушення кредиторами справи про банкрутство

    б) до порушення кредиторами справи про банкрутство

    в) на основі рішення арбітражного суду про проведення санації

    8. Реструктуризація підприємства означає:

    а) реформу кадрової політики

    б) переоформлення юридичних установчих документів

    в) пошук можливих нових джерел отримання доходів

    г) зміну бази оподаткування підприємства.

    Практичні завдання Задача 1

    Використовуючи індекс Альтмана, обчислити ймовірність настання банкрутства підприємства за даними, наведеними в таблиці.

    показник

    Умовні позначення

    Сума,

    тис.грн.

    Чиста виручка від реалізації продукції

    ЧВ

    2277,0

    Балансовий прибуток від реалізації продукції

    БП

    108,7

    Чистий прибуток

    ЧП

    76,1

    Вартість власного оборотного капіталу

    ОбК

    577,2

    Загальна вартість активів

    А

    1843,4

    Обсяг позичкових коштів

    ПК

    4500,0

    Обсяг власного капіталу

    ВК

    6700,0

    Розв’язок

    1. Z = 3,3 К1 + 0,99 К2 + 0,6 К3 + 1,4 К4 + 1,2 К5

    2. К1 = БП / А = 108,7 / 1843,4 = 0,058

    3. К2 = ЧВ / А = 2277,0 / 1843,4 = 1,24

    4. К3 = ВК / ПК = 6700,0 / 4500,0 = 1,48

    5. К4 = ЧП / А = 76,1 / 1843,4 = 0,038

    6. К5 = ОбК / А = 577,2 / 1843,4 = 0,31

    7. Z = 3,3 К1 + 0,99 К2 + 0,6 К3 + 1,4 К4 + 1,2 К5 = 3,3*0,058 + 0,99*1,24 + 0,6*1,48 + 1,4*0,038 + 1,2*0,31 = 0,1914 + 1,2276 + 0,888 + 0,0532 + 0,372 = 2,7322

    Можливість банкрутства достатньо ймовірна

    Задачі для самостійного вирішення

    Використовуючи індекс Альтмана, обчислити ймовірність настання банкрутства підприємства за даними, наведеними в таблиці.

    показник

    Сума,

    тис.грн.

    Виручка від реалізації продукції

    58988,6

    Податок на додану вартість

    7382,0

    Валові витрати на виробництво і

    реалізацію продукції

    35395,4

    Прибутковий податок

    4863,4

    Вартість власного оборотного капіталу

    8012,5

    Загальна вартість активів

    38547,0

    Обсяг позичкових коштів

    5000,0

    Обсяг власного капіталу

    14483,2

    Література:

    1. основна: 1, 2, 5, 7, 8, 22, 23, 24, 25. 35, 37, 54, 66, 80, 93

    2. додаткова: 34, 39, 48, 49, 62, 67, 71, 73, 90

    4. Форми поточного і підсумкового котролю

    Поточний контроль знань студентів денної форми навчання здійснюється шляхом: експрес – опитування на семінарських і практичних заняттях, заслуховування доповідей, оцінки участі студентів в дискусіях, проведення письмових контрольний робіт. Протягом семестру може бути здійснений рубіжний контроль знань у вигляді письмової контрольної роботи з пройдених тем.

    Підсумковий комплексний контроль знань здійснюється в формі іспиту. Умовами допуску студенту стаціонару до іспиту є :

    • відвідування студентом аудитором занять (при наявності пропусків занять студент опрацьовує матеріал самостійно, виконує та захищає індивідуальне завдання з пропущеної теми)

    • виконання всіх домашніх письмових завдань

    • активна робота студента на семінарських і практичних заняттях (підготовка доповідей, участь в колективних дискусіях, виконання практичних завдань тощо)

    • ведення термінологічного словника

    Умовами допуску студенту заочної форми навчання до іспиту є :

    • відвідування студентом аудиторних занять

    • написання та захист контрольної роботи

    Екзамен проходить за білетами в письмовій формі.

    5. Критерії оцінювання знань студентів

    Відмінно” – виставляється за умови, якщо студент виконав завдання у повному обсязі або не менш, ніж на 90%, при відповіді на питання виявив всебічні, систематизовані знання програмного матеріалу основної і додаткової літератури.

    Добре” – якщо при відповіді на питання студент виявив певні знання програмного матеріалу, виконав завдання не менш ніж на 75%, засвоїв основну і додаткову літературу, що передбачена програмою.

    Задовільно” – якщо при відповіді на питання студент виявив недостатні знання основного матеріалу, менш ніж на 60% здатність упоратись з виконанням завдань, передбачених програмою.

    Незадовільно” – якщо при відповіді на питання студент виявив недостатні знання основного матеріалу. Менш ніж на 60%, допустив принципові помилки при виконанні завдання.

    6. Перелік питань, що виносяться на іспит (залік)

    1. Сутність підприємства, його види відповідно до Господарського кодексу. Мета і завдання діяльності підприємства.

    2. Сутність економічного механізму управління діяльністю підприємств, характеристика його основних інструментів.

    3. Ресурсний потенціал, види ресурсів та їх характеристика.

    4. Прибуток та дохід як основні показники фінансових результатів діяльності підприємства, їх види та методика розрахунку. Аналіз доходу та прибутку підприємства: джерела інформації та методика аналізу.

    5. Сутність стратегічного планування економічної діяльності підприємства, етапи розробки стратегічних планів, основні стратегічні цілі. Оцінка вибраної стратегії.

    6. Показники оцінки платоспроможності та ділової активності підприємства: методика розрахунку та аналіз показників.

    7. Характеристика і структура персоналу підприємства, планування чисельності і складу персоналу на підприємстві. Аналіз трудових ресурсів підприємства.

    8. Сутність собівартості продукції (послуг). Класифікація витрат, що відносять на собівартість продукції. Методи складання планової (нормативної) собівартості продукції (послуг). Аналіз витрат підприємства.

    9. Поняття та зміст виробничої та експлуатаційної програм готелю, методика проведення аналізу показників виробничої та експлуатаційної програм готелю.

    10. Сутність планування економічної діяльності підприємства, його види. Методи планування основних показників діяльності підприємства.

    11. Виробнича програма підприємства та характеристика її показників. Аналіз обсягу виробництва продукції.

    12. Натуральні та вартісні показники оцінки основних фондів, їх значення та розрахунок .Вплив індексації на вартість основних фондів. Аналіз ефективності використання основних фондів підприємства

    13. Показники оцінки прибутковості та ліквідності підприємства, їх значення та розрахунок. Методика аналізу показників

    14. Економічний, комерційний, екологічний та фінансовий аналіз бізнес-плану: визначення обсягу необхідних фінансових ресурсів та аналіз структури майбутніх податкових платежів. Розрахунок та характеристика фінансових коефіцієнтів. Види ризику та способи їх нейтралізації.

    15. Методи планування коштів на оплату праці, визначення обґрунтування коштів на оплату праці по категоріям працюючих та в цілому. Аналіз праці та її оплати на підприємстві.

    16. Сутність і джерела формування валового доходу підприємства. Аналіз джерел формування доходу підприємства.

    17. Поняття прибутку і рентабельності підприємства, їх види. Аналіз показників.

    18. Поняття життєвого циклу підприємства, його етапи та характеристика. Вибір стратегічної моделі розвитку підприємства на основі його життєвого циклу.

    19. Сутність фінансових ресурсів підприємства, їх види. Управління формуванням фінансових ресурсів на підприємстві. Аналіз ефективності використання фінансових ресурсів підприємства.

    20. Сутність нематеріальних ресурсів підприємства та їх значення в економічній діяльності підприємства. Управління формуванням нематеріальних ресурсів на підприємстві та їх аналіз.

    21. Принципи формування цінової політики підприємства. Формування системи сезонних та групових знижок і тарифів на підприємствах готельного господарства та туризму. Аналіз цінової політики підприємства.

    22. Сутність оборотних фондів підприємства, їх класифікація. Значення економії оборотних фондів для господарської діяльності підприємства. Аналіз ефективності використання оборотних фондів підприємства.

    23. Характеристика інвестиційних ресурсів підприємства та оцінювання ефективності їх використання. Аналіз інвестиційної діяльності підприємства.

    24. Сутність основних фондів підприємства готельного господарства. Показники ефективності використання основних фондів підприємства ,їх розрахунок та шляхи підвищення. Аналіз ефективності використання основних фондів підприємства.

    25. Виробнича програма підприємства, передумови її розвитку та значення показника в діяльності підприємства. Аналіз обсягу виробництва продукції.

    26. Сутність бізнес-плану, мета та інформація забезпечення його розробки. Необхідність та особливості бізнес-планування на підприємствах готельного господарства та туризму Показники оцінки доцільності реалізації бізнес-плану.

    27. Сутність поняття реалізації продукції ( послуг ), фактори, що визначають її об’єм. Значення показника в господарській діяльності. Вартісні та натуральні показники обсягу реалізації продукції (послуг).

    28. Сутність поняття банкрутства, види банкрутства та шляхи його запобігання. Основні симптоми банкрутства. Діагностика ймовірності банкрутства на підприємстві.

    29. Матеріально-технічне забезпечення діяльності підприємства його планування.

    30. Сутність матеріально-технічного забезпечення процесу виробництва, характеристика його видів та методи планування.

    Терміни

    1. активи;

    2. акціонерне товариство;

    3. антикризове управління.

    4. антикризове управління;

    5. асортимент;

    6. балансова вартість основних фондів;

    7. банкрутство;

    8. банкрутство;

    9. бізнес план;

    10. бізнес-план;

    11. валова продукція

    12. валовий дохід.

    13. валовий дохід;

    14. валовий прибуток;

    15. виробнича потужність;

    16. витрати обігу;

    17. відновна вартість основних фондів;

    18. внутрішній механізм управління економічною діяльністю підприємства;

    19. внутрішня норма дохідності проекту;

    20. господарський ризик;

    21. госпрозрахунок;

    22. гудвіл

    23. державне регулювання діяльності підприємства;

    24. ділова активність підприємства.

    25. дохід від позареалізаційних операцій.

    26. економічний механізм управління діяльністю підприємства;

    27. економічний прибуток;

    28. економічні інструменти управління діяльністю підприємств;

    29. експлуатаційна програма готелю.

    30. еластичність попиту відносно ціни;

    31. ефективність господарської діяльності.

    32. життєвий цикл підприємства;

    33. законодавчо-нормативне регулювання економічної діяльності підприємства.

    34. залишкова вартість основних фондів;

    35. зміна залишків готової продукції на складі;

    36. зміна обсягів випуску продукції власного споживання.

    37. зміна обсягів незавершеного виробництва;

    38. зобов’язання підприємства;

    39. інвестиції.

    40. інвестиційна політика;

    41. інвестиційний портфель;

    42. інтегральна ефективність виробництва продукції (послуг);

    43. інтенсивність використання обладнання;

    44. інформаційне забезпечення процесу планування;

    45. калькуляція витрат;

    46. кваліфікація персоналу;

    47. кількість ліжко-діб в господарстві;

    48. кількість ліжко-діб в експлуатації;

    49. коефіцієнт оборотності оборотних фондів;

    50. комерційна функція підприємства;

    51. кон’юнктура ринку;

    52. конкурентоспроможність підприємства;

    53. корпоративна організаційно-правова форма діяльності;

    54. кредит;

    55. кредитоспроможність підприємства;

    56. ліквідність підприємства.

    57. ліцензія;

    58. матеріально-технічна база готелю;

    59. матеріально-технічне забезпечення;

    60. мотивація;

    61. навмисне банкрутство.

    62. незавершене виробництво

    63. нематеріальні ресурси

    64. номенклатура та асортимент

    65. норма витрат.

    66. нормування робочого часу;

    67. оборотні кошти підприємства;

    68. оборотні фонди підприємства;

    69. оборотність оборотних фондів;

    70. оперативне планування економічної діяльності підприємства;

    71. організаційне забезпечення планування економічної діяльності підприємства;

    72. основні фонди;

    73. партнерська організаційно-правова форма діяльності;

    74. патент;

    75. період окупності інвестицій;

    76. підприємництво;

    77. підприємство;

    78. план з праці;

    79. планування економічної діяльності підприємства;

    80. платоспроможність підприємства;

    81. повний бізнес план;

    82. поріг рентабельності.

    83. поточне планування;

    84. прибуток до оподаткування;

    85. прогнозування економічної діяльності підприємства.

    86. продуктивність праці.

    87. продукція та послуга.

    88. реалізована продукція

    89. резерв;

    90. рентабельність підприємства;

    91. ресурсний потенціал підприємства;

    92. ресурсовіддача та ресурсоємність;

    93. ризик.

    94. ринкова вартість підприємства;

    95. ринковий механізм управління діяльністю підприємств;

    96. самоокупність;

    97. санація підприємства;

    98. середньоспискова чисельність персоналу;

    99. собівартість продукції (послуг);

    100. стандартизована та диференційована продукція;

    101. статутний фонд.

    102. стратегічне планування діяльності підприємства;

    103. стратегія економічного розвитку підприємства;

    104. теперішня вартість вкладу;

    105. термін оборотності оборотних фондів підприємства;

    106. товариство з додатковою відповідальністю;

    107. товариство з обмеженою відповідальністю;

    108. товарна продукція;

    109. трудові ресурси.

    110. умовно-змінні витрати;

    111. умовно-постійні витрати;

    112. установчий договір;

    113. фіктивне банкрутство.

    114. фінансова стійкість;

    115. фінансові інвестиції;

    116. фонд оплати праці;

    117. фондовіддача основних фондів;

    118. фондоємність основних фондів;

    119. чистий дохід.

    120. чистий прибуток;

    121. чисті інвестиції;

    122. юридична особа;

    123. якість продукції (послуг)

    7. Список рекомендованої літератури

    7.1. Нормативні документи

    1. Конституція України. від 28.06.96 № 254/96 – ВР.

    2. Господарський кодекс України – К. Паливода. 2005 – 180с. За станом на 1.07.2005 р.

    3. Митний кодекс України від 11.07.2002 р. №92 – ІV.

    4. Закон України „Про зовнішньоекономічну діяльність” від 16квітня 1991р. ВВР, 199 №16.

    5. Закон України “Про банкрутство” // Нове законодавство України, Випуск 2. – К., 1992.

    6. Закон України “Про господарські товариства” // Нове законодавство України. Випуск 3. – К., 1993.

    7. Закон України “Про оплату праці” // Нове законодавство України. Випуск 3. – К., 1993.

    8. Закон України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991 р. № 1251-XII.

    9. Про внесення змін до Закону України “Про туризм”: Закон України від 18.11.03. (№ 324/95-ВР)

    10. Закон України "Про інвестиційну діяльність" від 18.09.1991 р. № 1560- ХІІ.

    11. Закон України “Про акцизний збір” від 18.12.1991 р. № 1996-XII.

    12. Закон України „Про деякі питання оподаткування підакцизних товарів” від 16.11.1995 р. № 432/95 – ВР.

    13. Закон України “Про податок на додану вартість” від 03.04.1997 № 168/ 97- ВР.

    14. Закон України “Про збір на обов’язкове соціальне страхування” від 26.06.97 № 402/97-ВР.

    15. Закон України “Про лізинг” від 16.12.97 № 723 /97-ВР.

    16. Закон України “Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії” від 05.10.2000 № 2017 – ІІІ.

    17. Закон України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування” від 11.01.2002 № 2213 – ІІІ.

    18. Закон України «Про оподаткування прибутку під­приємств» від 22.05.1997р. №283/97 ВР.

    19. Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12 липня 2001 року.

    20. Закон України „По обіг векселів в Україні” від 05.04.2001 р. № 2374 –ІІІ.

    21. Закон України „Про податок на доходи з фізичних осіб” від 22.05.2003 р. № 889 – ІV.

    22. Постанова Кабінету міністрів України "Про затвердження Положення про порядок санації державних підприємств" // Зібрання постанов Уряду України, 1994. - №.5.

    23. Про затвердження Методики оцінки вартості майна: Постанова Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 № 1891 // Державний інформаційний бюлетень про приватизацію. -2004. - №2. - С. 22-44.

    24. Про затвердження Положення про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю Наказ Фонду Державного Майна України від 3О липня 1999 року N 1477.

    25. Агентство з питань запобігання банкрутству підприємств. Методика інтегральної інвестиційної привабливості підприємств та організацій // Українська інвестиційна газета, 1998. - № 3.

    8.2. Спеціальна література

    1. Агафонова Л.Г., Агафонова Т.Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державне регулювання / Навч. посібник. – К.: Знання України, 2002.- 358 с.

    2. Аллавердян В. Оценка стоимости «кадрового потенциала» предприятия. www.i-con.ru.

    3. Бланк И.А. Основы инвестиционного менеджмента. -.: Ольга-Р, Ника-Центр, 2001

    4. Багиев Г.Л. и др. Маркетинг: Учебник для вузов. – М.: ОАО “Издательство “Экономика”, 1999.

    5. Балабанов И.Т., Балабанов А.И. Экономика туризма. Учебное пособие. – М: Финанси и статистика, 1999.

    6. Берзин И.А. Экономика фирмы. – М.: Прогресс, 1997.

    7. Бланк И.А. Концептуальные основы финансового менеджмента. - К.: Эльга, “Ника - Центр”, 2003. – 448с. – (“Енциклопедия финансового менеджера”; Вып. 1).

    8. Бланк И.А. Словарь – справочник финансового менеджера. – К.: “Ника- Центр”, 1998. – 480с. – (Серия “Библиотека финансового менеджера”; Вып. 1).

    9. Бланк И.А. Управление финансовой безопасностью предприятия. – К.: Эльга, “Ника - Центр”, 2004. – 784с. – (Серия “Библиотека финансового менеджера”; Вып. 10).

    10. Богиня Д.П., Грішнова О.А. Основи економіки праці: Навч. Посібник. – К.: Знання-Прес, 2002.

    11. Бойчик. І.М. Економіка підприємства. Навч. посіб. – К. Атіка, 2002 – 480с.

    12. Борисов А.Б. Большой экономический словарь. - М.: Книжний мир, 2003.

    13. Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник за ред. Р.Л.Хом’яка. 3-є вид, доп. і перероб. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка”(Інформаційно-видавничий центр “ІТЕЛЕКТ+” Інституту післядипломної освіти), “Інтелект-Захід”, 2004 – 912 с.

    14. Виханский О.С. Стратегическое управление. - М.: «Гардарики», 2003. - 296 с.

    15. Володькина М.В. Стратегический менеджмент: Учеб. пособие. – 2-е изд., испр. – К.: Знання, 2004. – 149 с.

    16. Гарфинкель В.Я. и др. Экономика предприятия. Учебник для вузов. – М.: ЮНИТИ, 2000.

    17. Герцикова И.Н. Финансовый менеджмент: Учебное пособие. – М.: Издательство АО “Консалтбанкир”, 1996. – 208с.

    18. Гетьман О.О. Економіка підприємства: Навч.посібник/ О.О. Гетьман, В.М. Шаповал. -.: Центр навчальної літератури, 2006 – 488 с

    19. Джаин Й.О. Оценка трудового потенциала: Монография. - Сумы: ИТД «Университетская книга», 2002.

    20. Економіка виробничого підпрємництва: Навчальний посібник/За ред. Й.М.Петровича. – К.: “Знання”, 2001.

    21. Економіка підприємства: Підручник / За загальною редакцією С.Ф.Покропивного. 2-ге вид., перероблене і доповнене. – К.: КНЕУ, 2000.

    22. Економіка підприємства. Збірник практичних задач і конкретних ситуацій. : Навч. посібник (За ред. С.Ф. По кропивного) – К.: КНЕУ, 1999, 328с .

    23. Економіка підприємства: Навч.посібник / за ред. А.В. Шегди. – К.: Знання, 2005 – 431 с

    24. Економічна енциклопедія: У трьох томах. Т.1/ред. кол.: С.В.Мочерний (відп. ред) та ін. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2000 – 864с. (т.2. 2001 – 848с.; т.3.2002 – 952с.).

    25. Економічний тлумачний словник: власність, приватизація, ринок цінних паперів (українсько-англійсько-російсько)/Л.М.Олексіїнко, В.М. Олексіїнко. – Тернопіль: Астон, 2003 – 672с.

    26. Елисеев В.М. Оценка стоимости гудвилла.- http: //www.appriser.ru \info/meet/10let/is/eliseev.htm.

    27. Инновационный менеджмент: Учебник/Под. ред. С.Д. Ильенковой. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997.

    28. Йеннер Т. Создание и реализация потенциала успеха как ключевая задача стратегического менеджмента // Проблемы теории и практики управления, 1999. - № 2. - С. 83-87.

    29. Квартальнов В.А. Статегический менеджмент в туризме: современный метод управления. М: Финанси и статистика, 1999.

    30. Козик В.В., Пайкова Л.А., Карп’як Я.С., Босак А.О. Зовнішньоекономічні операції і контракти: Навчальний посібник 2-ге видання. – К.: Центр навчальної літератури, 2004 – 608 с.

    31. Козирев А.Н.. Макаров В.Л. Оценка стоимости нематериальных активов и интеллектуальной собственности. - М -.«Интерреклама», 2003.

    32. Колот А.М. Мотивація стимулювання й оцінка персоналу. Навчальний посібник – К: КНЕУ, 1998.

    33. Крамаренко Г.О. Фінансовий аналіз і планування. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 224 с.

    34. Круш П.В., Поліщук С.В. Оцінка бізнесу: Навчальний посібник. – Київ: центр навчальної літератури, 2004. – 264с.

    35. Кяран Уолт. Ключові фінансові показники. Аналіз та управління розвитком підприємства: Пер. З англ.. – К.:Все увито; Наукова думка, 2001. – 367 с.

    36. Лапин Е.В. Экономический потенциал предприятия: Монография. -Сумы: ИТД «Университетская книга» 2002.

    37. Литвиненко Я.В. Сучасна політика ціноутворення: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2001.

    38. Лифиц И.М. Теория и практика оценки конкурентоспособности товаров и услуг. – М.: Юрайт – М., 2001.

    39. Мазаракі А.А. Економіка торгівельного підприємства. Підручник для вузів. / під ред. Проф.. Ушакової. – К. „Хрещатик”, 1999. – 800 с.

    40. Масхма М.Б. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навчальний посібник. –Київ: “Атіка”, 2005.

    41. Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004 – 580с.

    42. Менеджмент для магистров: Учебное пособие / Под ред. А.А. Епифанова, С.Н. Козьменко. - Суми: ИТД «Университетская книга», 2003.

    43. Мец В.О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінанасового стану підприємства.: Навч. посіб. – К.: Вища школа, 2003. – 278с.

    44. Михасюк І., Мельник А., Крупка М., Залога З. Державне регулювання економіки. Підручник/За ред. І.Р.Михасюка. – 2-ге вид., виправлене і доповнене. – К.: Атіка, Ельга-Н, 2000.

    45. Огаджанян А. Общие принципы оценки физического износа машин и оборудования // Вісник оцінки. - 2002. - № 1.-С. 29-28.

    46. Основы предпринимательской деятельности: Финансовый менеджмент: Учеб. пособие/Под. ред. В.М.Власовой. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 128с.

    47. Пересада А.А. Інвестиційний процес в Україні. – К.: Лібра, 1998.

    48. Петрович Й.М., Кіт А.Ф., Семенів О.М. та ін. Економіка підприємства: Підручник/за загальною редакцією Й.М.Петровича. – Львів: “Новий світ-2000”, 2004 – 680с.

    49. Попов Е. Рыночный потенциал предприятия. - М.: ЗАО «Экономика», 2002.

    50. Правове регулювання туристичної діяльності Україні: Збірник нормативно – правових актів / Під заг. ред. проф. В.К. Федорченка; Київ. ун-т туризму, економіки і права. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – 640 с.

    51. Рассказов С.В., Рассказова А.Н. Стоимостные методы оценки эффективности менеджмента компаний. - Финансовый менеджмент, № 3, 2002. - С. 12-20.

    52. Редченко К.І. Стратегічний аналіз у бізнесі: Навч. посібник. - Львів: «Новий світ-2000», 2003.

    53. Рясних Є.Г. Основи фінансового менеджменту. Навчальний посібник. – К.: Скарби, 2003. – 238с.

    54. Сивицька Г.В. Економічний аналіз діяльності підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004 – 654с.

    55. Системи управління якістю//Збірник нормативно-правових документів. Львів: Вид-цво ЛДЦСМС, 2001. – Випуск 2.

    56. Стасюк Г.А. Фінанси підприємств: Навч. посібник. – Херсон: Олді-плюс, 2004. – 480с.

    57. Тарасенко Н.В. Економічний аналіз: Навч. посіб. – Львів: “Новий Світ-2000”, 2004.

    58. Томсон М.Л., Артур А., Стрикленд А.Д. Стратегический менеджмент: концепции и ситуации для анализа, 12-е издание: Пер. с англ. – М. Издательский дом “Вильямс”, 2002 – 928с.

    59. Фатхутдинов Р.А. Конкурентоспособность: экономика, стратегия, управление. - М.: ИНФРА-М, 2000.

    60. Федонін О.С., Ракіна І.М., Олексюк О.І. Потенціал підприємства: формування та оцінка Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2003, - 316с.

    61. Федорченко В.К., Мініч І.М. Готельне господарство: основні показники, оцінка якості послуг. – К.: КІТЕП, 1999. – 52 с.

    62. Шваб Л.І. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Каравела, 2004. – 568с.

    63. Шичков А.Н. Оценка внутренней стоимости основних фондов предприятий. - Вологда: ВоГТУ, 2003.

    64. Экономика предприятия: Учебник/Под ред. С.Ф.Покропивного. – К.: КНЕУ, 2003.

    65. Эменка С. Оценка состояния маркетинга на промышленных предприятиях в условиях рыночной экономики.

    66. Экономика туризма (Под ред д.э.н. Г.А. Карповой) – М: Торговий дом «Герда», 1998.

    67. Юданов А.Ю. Конкуренция: теория й практика: Учебно-практическое пособие.2-е изд. - М.:ООО»Гном-Пресс»,1998.

    1 будівлі і споруди бувають основні і допоміжні (склади, білизняна)

    264

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]