Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_lektsiy.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
2.37 Mб
Скачать

Лекційне заняття №1 Тема: Підприємство як суб’єкт господарювання

  1. Сутність підприємства, його види.

  2. Мета та завдання діяльності підприємства.

  3. Економічні функції підприємства.

Мета: навчитись визначати вид підприємства за різними ознаками, складати організаційний документ „Статут”, знати основні аспекти заснування підприємства.

Ключові слова та поняття: підприємство, підприємництво, організація, юридична особа, види підприємств, статут, організаційно-правові форми господарювання, виробнича, комерційна, фінансова, інвестиційна функція.

І

Будь-яке суспільство для забезпечення нормального рівня своєї життєдіяльності здійснює багато видів конкретної праці. З цією метою люди створюють певні організації (трудові колективи), які спільно виконують ту чи іншу місію (реалізують програму чи мету) і діють на засаді певних правил і процедур. Проте мета та характер діяльності цих численних організацій різні. За цією ознакою їх можна поділити на підприємницькі (комерційні), що функціонують і розвиваються за рахунок власних коштів, і непідприємницькі (некомерційні), існування яких забезпечуються бюджетним фінансуванням держави. Організації з підприємницьким характером називають підприємствами.

Відповідно до Господарського кодексу, який є основою функціонування господарських утворень, підприємство – це самостійний господарюючий суб’єкт з правами юридичної особи, що здійснює виробництво і реалізацію продукції (робіт, послуг) та / або інші види діяльності, що не заборонені законодавством України та передбачені його статутом.

Характерними ознаками підприємства є:

  • проведення підприємницької діяльності, тобто самостійної, ініціативної, систематичної, на власний ризик діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг та їх реалізація з метою одержання прибутку;

  • наявність статусу юридичної особи, ознаками якої є відокремлене майно, можливість від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді, арбітражному або третейському судах. Не може мати в своєму складі інших юридичних осіб. Кожне підприємство (або фірма) є юридичною особою, має замкнуту систему обліку та звітності, самостійний баланс, розрахунковий рахунок у банку, печатку з власною назвою, а також товарний знак (марку) у вигляді певного терміна, символу, малюнка або комбінації таких. Фірмовий знак (марка) слугує для ідентифікації товарів або послуг виробника (продавця) та їх відокремлення на ринку від продукції (послуг) конкурентів.

Підприємствами не є організації, що не займаються підприємницькою діяльності, які не ставлять собі за мету отримання прибутку: громадські і релігійні організації, організації орендарів та покупців, політичні партії, установи тощо. Некомерційні підприємства можуть займатися підприємницькою діяльністю лише в обсягах, необхідних для досягнення статутної мети. Також не є підприємствами відокремлені підрозділи підприємств – філії (виконують таку ж діяльність, мають своє керівництво, підпорядковане керівному органу юридичної особи, і діє на підставі доручення) та представництва (структурно виокремлені частини, які діють за межами розташування юридичної особи від її імені виключно представницькими функціями – укладання угод, здача-приймання продукції тощо), а також громадяни, що займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи.

Діяльність підприємства, як правило, здійснюється на основі Статутупевного зібрання обов’язкових правил, що регулюють його індивідуальну (їхню сукупну) діяльність, взаємовідносини з іншими суб’єктами господарювання. Статут затверджується власником майна, а для державних підприємств – власником майна за участю трудового колективу. У статуті визначаються: назва підприємства та його місцезнаходження; власник (власники) або засновник (засновники); основна мета і цілі діяльності; органи управління та порядок їхнього формування; компетенція (повноваження) трудового колективу та його виборних органів; джерела та порядок утворення майна; умови реорганізації і припинення існування; умови розподілу прибутку. При створенні підприємства формується статутний фонд, який не може бути створений за рахунок кредитів. Джерелами утворення статутного фонду є: кошти держбюджету, власні кошти одного засновника (фізичної особи) або декількох (юридичних або фізичних осіб).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]