Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
poteraniy_1248090260.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.66 Mб
Скачать

fУправління культури і туризму облдержадміністрації

Обласна бібліотека для юнацтва ім. О.М. Бойченка

Втрачений читач

Всеукраїнське соціологічне дослідження

Звіт

м. Кіровоград

2008

Виконавець: О.Прядко

Редагування В.Зеленіна

Відповідальна за випуск: Л. Савенко

Дослідження „ Втрачений читач”, проводилось в обласній бібліотеці для юнацтва ім. О.М.Бойченка за програмою Державної бібліотеки України для юнацтва.

Актуальність дослідження.

Сучасна ситуація в бібліотечному просторі характеризується певною

напругою. Однією з її причин є послаблення інтересу юнацтва та молоді до бібліотек як інформаційних, освітніх, культурних, дозвіллєвих закладів. Про це свідчить той факт, що 30 – 40 % молодих людей перестали відвідувати бібліотеку, надаючи перевагу телевізії, Інтернету, мобільним технологіям, індустрії розваг, іншим джерелам отримання інформації. З іншого боку, бібліотеки через економічні обставини, слабке фінансування не повністю відповідають сучасним вимогам молодих людей до технічного оснащення, інформаційного, культурно – дозвіллєвого обслуговування, комфорту і, як наслідок, втрачають своїх потенційних читачів.

У зв’язку з цим, виникла необхідність вивчення мотивів падіння інтересу до бібліотеки, її інформаційних документних ресурсів, форм роботи, тощо.

Мета дослідження

З’ясувати, чого бракує бібліотеці для збереження та залучення нових читачів.

Об’єкт дослідження

Молоді люди, які не відвідують бібліотеку, особи які відвідували бібліотеку, але перестали робити це; користувачі бібліотек для юнацтва.

Завдання дослідження

Визначити:

  • наявність у бібліотеках моніторингу потреб читачів у прагматичному та рекреативному читанні;

  • наявність в бібліотеках цілеспрямованої системи заходів щодо підвищення престижу книги, читання, гуманітарної культури;

  • заходи щодо формування молодіжних груп спілкування, об’єднань за інтересами;

  • можливості надання ексклюзивних послуг (юридична, психологічна, профорієнтаційна допомога, вихід на підрозділи держадміністрацій, громадських та благодійних організацій, для надання захисту від насильства, у інших критичних ситуаціях);

  • ступінь культури і сумлінності обслуговування, можливості максимального використання всіх засобів отримання потрібної інформації; інформаційно – комунікаційна грамотність бібліотекарів;

  • перспективи набуття бібліотекою для юнацтва статусу місцевого координатора інформаційних закладів щодо обслуговування молоді;

  • можливості створення і розвиток профільних БД в традиційних і електронних варіантах;

  • наявність і якість бібліотечних сайтів, Інтернет - послуг;

  • змістовність і доступність інформаційних зон бібліотеки, їх зовнішнє оформлення;

  • характер реклами, позиціонування бібліотек для юнацтва в оточуючому середовищі;

  • причини відмов юнаків та дівчат від користування бібліотечним обслуговуванням.

Етапи соціологічного дослідження:

Зібрання даних та їх обробка проводились в обласній бібліотеці для юнацтва в квітні – червні 2008 року

Методика соціологічного дослідження:

Під час проведення соціологічного дослідження в ОЮБ ім. О.М.Бойченка використовувалися:

  • анкетне опитування користувачів бібліотеки. Для проведення анкетування було залучено користувачів, які певний час не відвідували бібліотеку. Було опитано різні категорії користувачів;

  • аналіз бібліотечної документації.

Розвиток сучасного суспільства вимагає від бібліотеки уточнення своїх соціальних функцій, пристосування послуг до потреб користувачів, перегляду напрямів роботи з позицій конкурентноспроможності, спрямування усіх видів бібліотечних продуктів на реального і потенційного споживача, вивчення та впровадження нових ідей в практику.

Сьогодні – бібліотека для юнацтва – суспільний інститут забезпечення соціальної адаптації і мобільності молодої людини, комунікативний і соціально – культурний центр.

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва у 2007 році надала послуг 17562 користувачам. Протягом року їм було видано 352 117 документа, у тому числі електронних – 3036. Кількість відвідувань – 95046, у тому числі – кількість звернень на сервер бібліотеки – 81 436.

Загальна кількість персоналу бібліотеки – 45, бібліотечних працівників – 30. Серед них – з вищою освітою – 22, з базовою вищою освітою – 8.

За віком, персонал бібліотеки - майже у рівних частинах – молодь до 28 років (7), фахівці середнього віку – 29 – 45 років (8), 45 - 55 років (11). Наставниками молодих працівників є фахівці, що нещодавно вийшли на пенсію (4).

В обласній бібліотеці для юнацтва з часу її існування проводиться моніторинг потреб користувачів у прагматичному та рекреаційному читанні.

Необхідність поглибленої роботи з надання бібліотечно-інформаційних послуг молоді вимагає вивчення читацьких запитів, потреб, інтересів молоді шляхом проведення соціологічних досліджень, опитувань тощо. Саме тому, в ОЮБ ім. О.М.Бойченка у 1992 році введено посаду соціолога – психолога завданнями якого є: визначення місця і ролі бібліотеки у сучасному суспільстві та сприяння покращенню бібліотечно – бібліографічних послуг молоді – користувачів бібліотеки шляхом вивчення реальних читацьких потреб на інформацію, динаміку читацьких запитів, нові явища і тенденції в читанні. Становленню соціологічної служби в бібліотеці сприяли відвідування семінарів, соціологічних читань Національної Парламентскої бібліотеки та Державної бібліотеки України для юнацтва. Все це допомогло визначити вірні шляхи розвитку соціологічної служби ОЮБ ім.О.М.Бойченка та бібліотек Кіровоградської області, що обслуговують юнацтво.

ОЮБ ім.О.М.Бойченка систематично проводить роботу з вивчення інтересів і запитів користувачів. Бібліотека є однією з баз проведення Всеукраїнських соціологічних досліджень Державної бібліотеки України для юнацтва.

Рівень володіння сучасною українською літературною мовою, користування нею у повсякденному житті і, найголовніше, спроможність молоді мислити саме українською мовою багато в чому залежить від того, як часто юнацтво читає українську літературу. Головним джерелом одержання літератури є бібліотеки, які не завжди спроможні задовольнити попит на потрібні молодому читачеві видання. Використання фонду української художньої літератури, його популяризація серед юнацтва вивчалося в бібліотеках України в процесі соціологічних досліджень „Читацькі інтереси та попит на українську художню літературу в масових бібліотеках республіки”(1987 – 1988рр.), „Молодий читач України 90- х років”,

і моніторингу „Книга року”(1987 – 1999рр.), які виявили ряд суттєвих проблем у забезпеченні українською книгою молодих читачів, стані комплектування бібліотек, рівні популяризації національної книги взагалі.

У наступні роки за програмами Державної бібліотеки України для юнацтва були проведені і інші дослідження: „Бібліотеки для юнацтва як методичні центри”(2002р.), „Книга та Інтернет: спільники чи суперники?”(2004р.), „Система підвищення кваліфікації працівників у бібліотеках України для юнацтва” (2005р.), „Чи має право юнацтво на окрему бібліотеку?” (2007р.) тощо. Участь у цих та інших дослідженнях дала змогу визнати краще читацькі запити та шляхи їх задоволення в бібліотеці. Завдяки Всеукраїнським дослідженням ми можемо порівняти якість обслуговування користувачів ОЮБ ім.О.М.Бойченка та інших бібліотеках України, які обслуговують юнацтво.

З метою вивчення потреб творчо – обдарованої молоді на інформацію, та шляхів їх задоволення в бібліотеках області (за програмами ОЮБ ім.О.М.Бойченка) були проведені: опитування молоді м. Кіровограда „Діяльність телевізійного молодіжного клубу „Відкриті двері” (1998р.);

„ Дозвілля молоді”(1998р.) обласне дослідження „Творча особистість: потреби та можливість їх задоволення в бібліотеці”(2003р.); тощо.

Сучасний стан розвитку українського суспільства, його духовне відродження вимагають посилення уваги до історії України, виховання підростаючого покоління на прикладах минулого, формування у молоді любові до рідного краю, національного патріотизму. Саме тому в ОЮБ

ім. О.М.Бойченка проводилось обласне соціологічне дослідження „Бібліотека і патріотичне виховання молоді: реальність, проблеми”. Перший етап дослідження передбачав вивчення стану роботи з допризовною молоддю та можливості покращення цієї роботи у бібліотеках області, що обслуговують юнацтво (2002 рік). Аналізування стану краєзнавчої роботи з молоддю в бібліотеках Кіровоградської області, виявлення нереалізованих можливостей бібліотек у цьому напрямку стали метою другого етапу (2004 р.).

А такі дослідження як „Преса у нашому житті” (2002р.), „Читацький попит в бібліотеці” ( 1999р., 2002р.,), „Бібліотека і вчитель: шляхи співпраці”(2002р.)„Доступ до Інтернету як бібліотечна послуга”(2004р.) тощо, сприяють поліпшенню повсякденного обслуговування користувачів ОЮБ ім.О.М.Бойченка. Тематика досліджень останніх років спрямована на вирішення сучасних проблем обслуговування користувачів - молоді: „Ваша думка, читачу?” (2006р.) , „Послуги бібліотек в умовах сучасних потреб молоді на інформацію” (2005р.), „Особисті та соціальні проблеми молоді” (2007р.), „Молодь. Бібліотека. Куріння: шляхи трансформації свідомості” (2008р.) тощо. ОЮБ ім. О.М.Бойченка існує налагоджена цілеспрямована система заходів щодо підвищення престижу книги, читання, гуманітарної культури.

Протягом 2007 року (згідно Звіту бібліотеки за 2007 рік) в ОЮБ ім.О.М.Бойченка проводились різноманітні заходи. Серед них: 145 масових заходів, у т.ч. - 63 нових, оформлено 128 книжкових виставок, темполиць. Найбільш ефективними були заходи: тижні - „ Музика дітям та юнацтву”, „Театр дітям та юнацтву”; Дні відкритих дверей – вищих та середніх спеціальних навчальних закладів. Під час „Дня відкритих дверей” (До Всеукраїнського дня бібліотек) протягом дня 1562 особи юнацького віку відвідали бібліотеку і одержали квиток користувача; Дні інформації -„Державні символи України”; конкурсні програми - „ Твої захисники, Вітчизно!”, „ Ми проти тютюнопаління” ; тощо.

Бібліотека приділяє увагу організації та проведенню заходів щодо формування молодіжних груп спілкування, об’єднань за інтересами. У 2007 році у бібліотеці продовжили свою роботу 5 клубів та об’єднань за інтересами. Їх тематика різноманітна і відповідає інтересам користувачів. Літературний клуб „Ліра”, клуб з профорієнтації учнівської молоді” Профі”, лекторій з правових знань „Молодь і право”, клуб любителів декоративно – ужиткового мистецтва „Дивосвіт”, клуб з військово – патріотичного виховання молоді „Доблесть”. Бібліотека постійно здійснює пошук та підтримку творчо – обдарованої молоді, залучає її до участі у різноманітних конкурсах, клубах, організовує виставки робіт та їх презентації, зустрічі тощо. Соціальна підтримка молоді є одним із головних завдань бібліотеки. Це завдання реалізується у співпраці з органами влади, установами та організаціями, що працюють з молоддю, обласними організаціями національних творчих спілок, навчальними закладами, громадськими організаціями. Якості роботи бібліотеки у цьому напрямку сприяє тісна співпраця з громадською організацією ТІМО „Відкриті двері” – яка є інформаційним центром для лідерів громадських організацій різних напрямків. Громадські діячі (соціально - адаптована, активна частина сучасного демократичного українського суспільства) – активні учасники багатьох заходів для молоді, що відбуваються в бібліотеці.

Саме це сприяє розвитку бібліотеки і поступово перетворює її в координатора інформаційних закладів щодо обслуговування молоді.

У бібліотеці проводяться навчання з метою підвищення інформаційно – комунікаційної грамотності бібліотекарів. Під час „ Днів творчої ініціативи”, участі в заходах по підвищенню кваліфікації, які проводять обласні бібліотеки, в заходах інших закладів культури області, планових занять з підвищення кваліфікації в ДАККіМ, участі у семінарах, тренінгах громадських об’єднань, бібліотекарі підвищують свій професіоналізм, набувають необхідних навичок для якісного обслуговування особливої, складної категорії користувачів - молоді.

Бібліотека приділяє увагу створенню і розвитку баз даних в традиційному і електронному варіантах. На 01.01.2008 року бібліотека має електронний каталог ( 64 649 записів) та 4 власні бази даних, які нараховують разом понад 96,3 тис. записів.

З 2003 року у бібліотеці діє Інтернет – центр. У 2008 році 372 користувача 6222 рази відвідали центр. Завдяки сайту до послуг бібліотеки звернулися 1502 віртуальних користувача з кількістю відвідувань – 81436.

Інформаційні зони бібліотеки є доступними і змістовними. Їх поновлення відбулося у 1 півріччі 2008 року.

Взаємозв’язок бібліотеки із засобами масової інформації сприяє створенню її позитивного іміджу. Бібліотека співпрацює і з друкованими ЗМІ і з телерадіомовними компаніями. Протягом 2007 року усього висвітлено 87 інформацій з різних тем, з них – 21 – у друкованих ЗМІ.

Незважаючи на велику роботу, яку проводить бібліотека, є відмови юнаків і дівчат від користування бібліотечним обслуговуванням.

Дані опитування респондентів – молоді за анкетою „Втрачений читач” допомагають краще з’ясувати причини відмов. Усього опитано 131 респондент – користувач ОЮБ ім.О. М. Бойченка, які з різних причин відмовились від користування бібліотекою.

Частіше це студенти (65,6%), працівники(18,4%), учні (5,3%) (табл.14), 19-21 (45,1%), 22-25 (24,4%), 17-18 (12,2%) років (табл.12), жіночої (57,3%) і чоловічої (42,7%) статі (табл.13). На запитання „Чи користуєтесь ви бібліотекою для юнацтва ?” – більшість (54,2%) відповіли „так”, менша частина опитаних (45,8%) відповіли, що не користуються бібліотекою (табл.1).

Серед тих, хто користується бібліотекою, більшість (54,9%) вважають себе активними користувачами. Третя частина віднесли себе до категорії пасивних читачів(32,4%), десята частина тих, хто відвідує бібліотеку відповіли, що не можуть визначитися з цього питання (12,7%) (табл.2).

Серед тих, хто відповів, що не користується бібліотекою, третя частина користуюся Інтернетом поза межами бібліотеки (31,7%), мають вдома свою бібліотеку (28,3%), віддаю перевагу іншим бібліотекам (20,0), мають інші причини, про які не схотіли розповідати (11,7%), не читають взагалі (5,0%), не мають можливості відвідувати бібліотеку(3,3%) (табл.3). Респонденти, які відповіли, що користуються бібліотекою, відвідують бібліотеку досить часто - один раз на тиждень (42,0%). Ті респонденти, які відповіли, що не відвідують бібліотеку, теж звертаються до її послуг, але значно рідше - декілька разів на рік (27,4%) декілька разів на місяць (15,3%), один раз на місяць(12,2%), інше (3,1%) (табл.4). Респондентам було запропоновано більш детально розповісти про причини, що змушують їх відмовитися від користування бібліотекою. Більша половина респондентів не відповіли на запитання взагалі (39,6%), або не назвали причин (15,3%). Інші респонденти назвали такі причини: неможливість взяти книгу додому (7,6%), незручне розташування (6,9%), незручний розпорядок роботи бібліотеки (6,9%), відсутність потрібних книг (6,9%), відсутність Інтернету (6,1%) (який насправді є), некомфортні умови роботи (3,8%), відсутність цікавих форм роботи (3,1 %), не бачу в ній для себе ніякої користі (2,3 %), слабке технічне оснащення (1,5%). Причин було названо багато, але дані опитування, як і попередніх досліджень показали що бібліотекарі ОЮБ ім.О.М.Бойченка відносяться до користувачів уважно, з душею, і саме тому, ніхто з респондентів не назвав причину „неетична поведінка бібліотекарів” (табл.5).

Однім з завдань дослідження є визначення факторів, що сприяють запису до бібліотеки. Половина респондентів (54,2%) вважає, що одним з впливових факторів є зовнішня реклама (табл.6). Третя частина відповіли, що суттєвим фактором, який може заохотити молоду людину відвідувати бібліотеку, є безкоштовне обслуговування (29,0%), особистісний підхід бібліотекарів (26,7 %), інші причини (25,2 %), певні пільги (13,0 %), спеціальні призи (6,1%) (табл.7).

Незважаючи на те, що опитування проводилось серед користувачів, які деякий час не відвідували бібліотеку, переважна більшість з них відповіли, що їм цікаво у бібліотеці (85,5%) (табл.8).

Респондентам було запропоновано відповісти, з ким би вони хотіли спілкуватися у бібліотеці. На першому місці серед інших – їх бажання спілкуватися з авторитетним порадником у виборі джерела інформації (40,4%), з письменниками, діячами культури (24,0%), з юристами, психологами, медиками, іншими спеціалістами (19,9%), з ровесниками (13,4%), з представниками держадміністрації, правозахисних, благодійних ор­ганізацій (2,3%). Опитування показало: більшість респондентів вважають, що бібліотека використовує всі свої можливості для задоволення інформаційних та дозвіллєвих потреб користувачів (так - на це запитання відповіли дві третини опитаних 59,5%). 40,5% опитаних вважають, що у бібліотеки є додаткові можливості для розвитку (табл.10).

Користувачам було запропоновано назвати додаткові послуги, які на їхню думку потрібні бути у бібліотеці. Переважна більшість користувачів (81,6%) взагалі не відповіли на це запитання. Інші вважають, що в бібліотеці потрібний бути буфет або кафетерій (8,4%), фонд видань з різних галузей знань (4,6%), технічні послуги щодо пошуку інформації (у тому числі - сканування, ксерокопіювання - 3,1%), можливість одержати інформаційну довідку за телефоном (1,5%), більш якісне обслуговування (0,8%) (табл.11).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]