Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
роб прог.Філософія та метод. науки.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать

Т е м а 6. Онтологічні засади науки.

Проблема об’єктивної і суб’єктивної реальності в науці. Емпірична, фізична і теоретична реальність. Рівні і форми організації реальності. Емпіричний і теоретичний об’єкти науки. Наукове пізнання простору і часу. Проблема детермінізму. Наукова картина світу. еволюціонізм у сучасній науковій картині світу.

Т е м а 7. Засади філософії техніки.

Техніка як єдність об’єктивації функцій практичної діяльності людини та її знань про природу. Технологія і природні взаємодії. Людина як творець і об’єкт технічної цивілізації. Техніка і суспільство. наукова і технічна творчість. Співвідношення продуктивного і репродуктивного в науково-технічній творчості.

Багатоманітність форм взаємодії наукової і технічної творчості. Виникнення і розвиток технічних наук. Технічні науки від промислової революції XVIII ст. до науково-технічної революції ХХ ст. Становлення технічних знань сучасного типу. Технічні науки механічного, теплотехнічного, електротехнічного, інформаційно-кібернетичного, космотехнічного циклів. Прогрес техніки і технології і зміна форми, змісту і характеру праці. Місце і роль людини у виробництві у процесі перетворення науки у безпосередню продуктивну силу.

Сцієнтизм та натисцієнтизм – протилежність світоглядні оцінки сучасної науково-технічної революції та її соціальних наслідків. Екологічні та економічні аспекти розвитку науки і техніки. Критика технологічного детермінізму і технократизму.

Науково-технічна діяльність як космопланетарний фактор.

Т е м а 8. Аксіологічні аспекти розвитку науки і техніки.

Історичне формування уявлень про специфіку цінностей наукового дослідження. Альтернативні можливості використання результатів розвитку науки, техніки і технології. Аксіологічна суверенність науки і соціальна відповідальність учених за долю людства.

Соціальні умови і детермінанти забезпечення оптимального співвідношення науки техніки і технології.

Взаємозв’язок функцій науки та її ціннісних орієнтирів. Цінності науки і техніки і мотиви науково-технічної творчості. Критика абсолютистських домагань науки. Етос наукового товариства. Етика науково-технічної діяльності. Моральна відповідальність ученого за наслідки його професіональної діяльності. Етика наукової критики і наукових дискусій. Гуманізація науково-технічної діяльності.

Структура залікового кредиту курсу

Тема

Всього годин

Кількість годин, відведених на:

Лекції

Семінар. та практ. заняття

Самост. роботу

Змістовий модуль І. «Наука як соціокультурний феномен»

Тема 1. Наука як цілісна соціальна система

4

2

2

18

Тема 2. Виникнення науки і закономірності її розвитку.

4

2

2

Тема 3. Онтологічні засади науки.

4

2

2

Тема 4. Логічна структура науки.

4

2

2

Змістовий модуль ІІ. «Методологія наукового пізнання»

Тема 5. Сутність науково-пізнавальної діяльності.

4

2

2

18

Тема 6. Методологічний арсенал науки.

6

4

2

Тема 7. Засади філософії техніки.

6

4

2

Тема 8. Філософія техніки. Аксіологічні аспекти розвитку науки і техніки.

4

2

2

Усього годин

72

20

16

36