Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОНУ_ФА1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.11 Mб
Скачать

Розв’язання:

На підприємстві, що аналізується, на початку звітного періоду всі необоротні активи були профінансовані за рахунок власних коштів. До кінця року ситуація дещо змінилася: 4,1% (150 : 3663,7) вартості необоротних активів було профінансовано за рахунок власних коштів.

На початок року коефіцієнт Кд.з.п.к дорівнює нулю, оскільки, дострокові зобов’язання у підприємства відсутні. Це, з одного боку, характеризувало високу ступінь фінансової стійкості підприємства, а з другого – свідчило про недостатньо продуману фінансову стратегію підприємства і як наслідок знижувало рівень рентабельності власного капіталу підприємства. На кінець року значення цих коефіцієнтів було таким: Кд.п.з.к = 0; К.ф.н.к.д = 1. Така динаміка є позитивною тенденцією, оскільки свідчить про більш раціональний підхід до формування фінансової стратегії підприємства [5].

Агрегатний підхід ґрунтується на визначенні фінансової стійкості на основі агрегатів. Такий методичний підхід є доповненням до наведеного вище, оскільки виділяють чотири типи поточної фінансової стійкості підприємства.

Трьом показникам наявності джерел формування запасів відповідають три показники забезпечення запасів джерелами формування:

1. Надлишок (+) або нестача (–) власних оборотних коштів

+ Фв = Кв – З;

2. Надлишок (+) або нестача (–) власних оборотних коштів і довгострокових джерел формування запасів

+ ФТ = Кв.пз – З;

3. Надлишок (+) або нестача (–) загальної величини основних джерел формування запасів

+ Фо = Ко – З.

За допомогою цих показників визначають трикомпонентний тип фінансової стійкості підприємства:

1, якщо Ф > 0

S(Ф) =

0, якщо Ф < 0.

Після виконання розрахунків наведених вище показників підприємство може бути охарактеризоване одним із чотирьох типів фінансової стійкості:

Абсолютна фінансова стійкість трикомпонентний показник типу фінансової стійкості, що має такий вигляд: S = (1,1,1), тобто

ЗВ < ВОК,

де ЗВ – запаси та витрати; ВОК – розмір власних оборотних коштів підприємства.

Цей тип фінансової стійкості характеризується тим, що всі запаси підприємства покриваються власними оборотними коштами, тобто підприємство не залежить від зовнішніх кредиторів. Така ситуація зустрічається дуже рідко. Більше того, її навряд чи можна розглядати як ідеальну, оскільки це означає, що керівництво компанії не вміє, не бажає або не має можливості використовувати зовнішні джерела коштів для операційної діяльності.

Нормальна фінансова стійкість показник типу фінансової стійкості – S = (0,1, 1). При цьому ВОК < ЗВ < НДФ, де НДФ – нормальні джерела формування запасів, які визначають як суму власних оборотних коштів, банківських позик для покриття запасів, кредиторської заборгованості за товари.

У цій ситуації підприємство використовує для покриття запасів, крім власних оборотних коштів також довгострокові залучені. З погляду фінансового менеджменту такий тип фінансування запасів є ”нормальним”. Нормальна фінансова стійкість є найбільш бажаною для підприємства.

Нестійкий фінансовий стан (показник типу фінансової стійкості має вигляд: S = (0,0,1). Він свідчить про такий стан, коли запасів і витрат більше, ніж нормальних джерел фінансування, тому підприємство змушено залучувати додаткові джерела фінансування. У цій ситуації існує можливість відновлення рівноваги за рахунок поповнення джерел власних коштів, скорочення дебіторської заборгованості, прискорення оборотності запасів.

Кризовий фінансовий стан (S = 0,0,0) характеризується перевищенням запасів над нормальними джерелами фінансування за наявності в складі позикових коштів несплачених у строк кредитів та простроченої кредиторської й дебіторської заборгованості. Така ситуація свідчить про неспроможність підприємства розрахуватися за своїми зобов’язаннями. Вона стає причиною нестійкого фінансового стану в поточному періоді, що призводить до втрати фінансової рівноваги у довгостроковій перспективі.

Для зручності визначення типу фінансової стійкості наведено в табл. 8.6.

Таблиця 8.6

Зведена таблиця показників за типами фінансової стійкості

Тип фінансової стійкості

Показник

абсолютна

нормальна

нестійкий стан

кризовий стан

Фв= Кв. – З

Фв  0

Фв < 0

Фв < 0

Фв < 0

ФТ= Кв.пз – З

ФT  0

ФT  0

ФT < 0

ФT < 0

Фo = Кo – З

Фo  0

Фo  0

Фo  0

Фo < 0

Приклад 3. Визначити тип фінансової стійкості підприємства за даними у додатку А.