Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОНУ_ФА1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.11 Mб
Скачать

6.3. Аналіз дебіторської заборгованості та оцінка оборотності дебіторської заборгованості

Аналіз дебіторської заборгованості має особливе значення в періоди інфляції, коли така іммобілізація власних оборотних коштів стає особливо невигідною.

Аналіз дебіторської заборгованості починають з розгляду її абсолютної і відносної величин.

У найбільш загальному вигляді зміни в обсязі дебіторської заборгованості за рік можуть бути охарактеризовані даними горизонтального і вертикального аналізу балансу. Збільшення статей дебіторської заборгованості може бути викликано:

необачною кредитною політикою підприємства стосовно покупців, нерозбірливим вибором партнерів;

настанням неплатоспроможності і навіть банкрутства деяких споживачів;

занадто високими темпами нарощування обсягу продажів;

труднощами в реалізації продукції.

Різке скорочення дебіторської заборгованості може бути наслідком негативних моментів у взаєминах із клієнтами (скорочення продажів у кредит, утрата споживачів продукції).

Дуже актуальне питання про порівнянність дебіторської і кредиторської заборгованості.

Зіставлення дебіторської і кредиторської заборгованості є одним з етапів аналізу дебіторської заборгованості, дозволяє виявити причини утворення дебіторської заборгованості.

Далі доцільно провести аналіз дебіторської заборгованості по термінах утворення, тому що тривалі неплатежі надовго відволікають кошти з господарського обороту.

У балансі дебіторська заборгованість підрозділяється на заборгованість, платежі по якій очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати, і заборгованість, платежі по якій очікуються протягом 12 місяців після звітної дати.

Можна згрупувати дебіторську заборгованість: до 1 місяця, від 1 до 3 місяців, від 3 до 6 місяців, від 6 місяців до 1 року, понад 1 рік.

Дебіторську заборгованість можна також підрозділити по термінах виникнення в днях: від 0 до 30; 31-60; 61-90; 91-120; понад120.

У залежності від висновків, зроблених з аналізу дебіторської заборгованості по термінах утворення, треба уважно вивчити кредитну політику підприємства. Сума заборгованості, що проходить по рахунках, має деякий зміст лише доти, поки існує імовірність її одержання.

Від тривалості періоду погашення дебіторської заборгованості залежить частка безнадійних боргів. Дослідження показують, що в загальній сумі дебіторської заборгованості з терміном погашення до 30 днів до розряду безнадійних відноситься близько 4% боргів; 31-60 днів - 10%; 61-90 днів - 17%; 91-120 днів - 26%; при подальшому збільшенні терміну погашення на чергові 30 днів частка безнадійних боргів підвищується на 3-4%.

З причин утворення розрізняють термінову і прострочену дебіторську заборгованість. Дебіторська заборгованість термінова виникає внаслідок застосовуваних форм розрахунків.

Прострочена дебіторська заборгованість виникає внаслідок недоліків у роботі підприємства і включає не оплачені в термін покупцями рахунка по відвантажених товарах і зданих роботах; розрахунки за товари, продані в кредит і не оплачені в термін; векселя, по, яким кошти не надійшли в термін, і ін.

Для оцінки оборотності дебіторської заборгованості використовують такі показники.

  1. Оборотність дебіторської заборгованості:

Кдз= Vp/ ДЗ

(6.1)

де Кдз — коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (обороти);

ДЗ — середня величина дебіторської заборгованості (тис. грн.).

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості показує розширення або зниження комерційного кредиту, наданого підприємством. Якщо при розрахунку коефіцієнта виторг від реалізації вважається по переходу права власності, то збільшення коефіцієнта означає скорочення продажів у кредит, його зниження свідчить про збільшення обсягу наданого кредиту.

2. Період погашення дебіторської заборгованості:

Трдз=Т / Кдз

(6.2)

де Трдз — тривалість погашення дебіторської заборгованості (дні).

Ніж триваліше період погашення, тим вище ризик її непогашення. Цей показник варто розглядати по юридичних і фізичних особах, видах продукції, умовах розрахунків, тобто умовах утворення угод.

3. Частка дебіторської заборгованості в загальному обсязі оборотних коштів:

Удз = ДЗ / З х 100

(6.3)

де Удз — питома вага дебіторської заборгованості в загальному обсязі оборотних коштів (%).

Чим вище цей показник, тим менш мобільна структура майна підприємства.

4. Частка сумнівної заборгованості в складі дебіторської заборгованості (%):

Чсдз = СЗ / ДЗ х 100

(6.4)

де СЗ - сумнівна заборгованість (тис. грн.).

Цей показник характеризує «якість» дебіторської заборгованості. Тенденція до його росту свідчить про зниження ліквідності.

Існують деякі загальні рекомендації управління дебіторською заборгованістю:

1. Контроль за станом розрахунків з покупцями;

2. З метою зменшення ризику несплати одним чи декількома великими покупцями слід по можливості мати широке коло споживачів;

3. Стежити за співвідношенням дебіторської і кредиторської заборгованості, тому що значне перевищення дебіторської заборгованості створює погрозу фінансовій стійкості підприємства і потребує додаткового залучення дорогих джерел фінансування;

4. Використовувати спосіб надання знижок при довгостроковій оплаті.