Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка План ЦЗ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
617.47 Кб
Скачать

Цілі планування. Виявлення та оцінка небезпеки. Моделювання можливої обстановки та відпрацювання сценаріїв дій.

План ЦО ( дій органів управління та сил ЦО у разі надзвичайної ситуації) призначений для:

організації і здійснення взаємо узгодженого комплексу організаційних та практичних дій (заходів) щодо проведення АР і ІНР з ліквідації наслідків НС природного та техногенного характеру (в залежності від рівня НС) комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та НС (в залежності від рівня комісії), місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування;

забезпечення у разі виникнення НС (в залежності від рівня) оперативного реагування органів управління, сил і засобів функціональних та територіальних підсистем ЕДС запобігання і реагування на НС, запобігання загибелі людей, зменшення матеріальних втрат та організації першочергового життєзабезпечення постраждалого населення;

систематизованого і своєчасного надання допомоги постраждалому населенню.

План ЦО визначає організаційні і практичні заходи та порядок дій, терміни їх виконання, порядок роботи органів управління, сил і засобів держави, регіону, міста, об’єкта, необхідні для цього фінансові, матеріальні та інші ресурси і відповідальних виконавців щодо реагування на НС відповідного рівня, а також основні заходи організації та проведення робіт з ліквідації їх наслідків.

В процесі аналізу небезпеки об’єкта повинні бути виявлені всебічні аварійні ситуації та аварії в тому числі маловірогідні з катастрофічними наслідками які можуть виникнути на об’єкті та навколишньому середовищі, розглянуті сценарії їх розвитку та оцінені наслідки.

Виявлення можливостей та умов виникнення аварій повинно проводитися на основі аналізу особливостей роботи як окремого обладнання (апаратів, машин тощо) так і їх груп (технологічних блоків), а також з обліком небезпечних якостей, які використовуються підприємством у виробництві речовин та механізмів.

Виявлення можливостей та умов виникнення аварій необхідно проводить в наступній послідовності:

1.Встановити наявність на підприємстві небезпечних речовин, небезпечних режимів роботи обладнання та об'єктів.

До небезпечних речовин відносяться вибухові, пожежонебезпечні та шкідливі речовини.

Небезпечні режими характеризуються такими технологічними параметрами, як тиск, вакуум, температура, напруга, склад технологічного середовища та інші.

2. Виявити потенційні види небезпеки для кожної одиниці обладнання (апарата, машини) та протікаючого в ньому процесі. До цих видів небезпеки відносяться: -пожежа, - вибух (в середині обладнання),- викид шкідливих речовин; - сполучення (єднання) перелічених видів небезпеки.

Для визначення потенційно небезпечних об’єктів необхідно прогнозувати сценарії виникнення і розвитку можливих аварій які приводять до реалізації потенційних небезпек.

Сценарії повинні починатися з події яка складає пряму загрозу виходу технологічного процесу із під контролю та виникненню аварії.

При цьому необхідно ураховувати параметри стану речовин (температури, тиску, агрегатного стану і стану обладнання яке відповідає як нормальному технологічному режиму так і режимам, які виникають при розвитку аварії.

Такий порядок виявлення та оцінки небезпеки, моделювання можливої обстановки та відпрацювання сценаріїв дій.