Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Didaktichna_praktika.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
680.15 Кб
Скачать

Навчально-методична робота

1. Відвідування всіх уроків згідно із розкладом класу, за яким представник адміністрації школи закріпив студента для проходження практики.

2. Докладне конспектування ходу переглянутих уроків у щоденнику педагогічних спостережень із зазначенням всіх дій вчителя та учнів на уроці, їхніх діалогів тощо («фотографії» уроків) та їх наступний дидактичний аналіз за поданою схемою (дод. 3).

У період практики студент веде щоденник, який свідчить про виконання ним індивідуального плану, про обсяг і зміст виконаної роботи, про щоденне навантаження практиканта.

Упродовж 10 навчальних днів практикант проводить педагогічне спостереження на уроках за розкладом базового класу, докладно занотовуючи їх перебіг у щоденнику педагогічних спостережень. За матеріалами цих записів надалі проводить дидактичний аналіз уроку, заповнюючи подану в щоденнику педагогічних спостережень форму.

Для того, щоб дидактичний аналіз уроку був повним і якісним, варто скористатися науковою, навчальною та довідковою літературою з педагогіки й часткових методик, поданою у «Переліку довідкової літератури» цих методичних рекомендацій.

На початку щоденника записуються відомості про школу: адреса, телефони, відомості про адміністрацію школи, прізвище вчителя початкових класів, методистів практики; відомості про клас: список учнів класу, обов’язки учнів у класі, актив класу; розклад дзвінків та уроків (відомості записуються послідовно на сторінках щоденника).

3. Відвідування індивідуальних занять учителя з учнями, конспектування їх ходу, загальна характеристика, визначення ефективності. Результати аналізу індивідуальних занять оформлюються окремим розділом у щоденнику педагогічних спостережень із докладним їх конспектуванням та аналізом.

Підготовка звітної документації

1. Відмітки про виконання всіх завдань індивідуального плану роботи практиканта.

2. Підготовка теоретичної частини дидактичної практики: конспект Державного стандарту початкової загальної освіти, результати аналізу навчальних програм, підручників, критеріїв оцінювання учнів та ін.

3. Підготовка практичної частини дидактичної практики: оформлення щоденника педагогічної практики з розгорнутим дидактичним аналізом кожного уроку; результати аналізу гурткової роботи, індивідуальної роботи вчителя з учнями, класних годин та ін.

4. Оформлення звіту про проходження дидактичної практики за поданою формою (дод. 4).

5. Формування пакету звітної документації (дод.1)

Порядок та критерії оцінювання результатів дидактичної практики

По завершенні терміну практики надається час для оформлення звітної документації з теоретичної та практичної частин практики. Після цього кожен студент має прозвітувати про результати практики методисту з педагогіки та методисту зі спеціальності, отримавши оцінку за практику.

Оцінка за проходження практики визначається шляхом складання кількості балів, виставлених методистом із педагогіки та методистом зі спеціальності, який виставляє загальну кількість балів у залікову книжку студента. Крім того, оцінка за практику виставляється у відповідну відомість і відіграє роль під час нарахування стипендії та обчислення загальної успішності навчання студента.

Загалом результати дидактичної практики оцінюються за допомогою 100-бальної шкали.

Мінімальна загальна кількість балів, що дозволяє вважати практику зарахованою, – 60 балів, максимальна – 100 балів. При цьому застосовується загальноприйнята відповідність національної шкали оцінювання та шкали ESTS (табл. 1).

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]