Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Didaktichna_praktika.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
680.15 Кб
Скачать

Зміст дидактичної практики

Дидактична практика є пропедевтичним етапом, що готує студентів до активної педагогічної діяльності на наступних етапах виробничої практики. У процесі дидактичної практики студенти систематизують та узагальнюють теоретичні відомості із загальної дидактики та теорії часткових методик навчання дисциплін початкової ланки, закладають підвалини власних фахових умінь, формують основи свого педагогічного стилю, відпрацьовують навички професійно-педагогічної комунікації тощо.

Робота студента під час практики складається з кількох змістових напрямів.

Організаційна робота студента під час практики

  1. Участь у настановчій конференції з питань змісту і організації практики.

  2. Постійні консультації з методистами практики.

  3. Складання та виконання індивідуального плану роботи під час практики.

Індивідуальний план роботи студента-практиканта є одним із основних документів практиканта на весь період проходження ним практики. У ньому в календарній послідовності зазначаються всі заплановані види діяльності студента-практиканта, пропозиції, зауваження методистів, учителів. Форму і зміст індивідуального плану подано в додатках цих методичних рекомендацій (див. дод. 2).

Індивідуальний план перевіряється і затверджується методистом зі спеціальності в перші дні практики. Кожен студент самостійно заповнює форму, виставляє дати виконання кожного пункту і звітує про результати практики.

  1. Звітування про результати дидактичної практики методистам.

Робота з нормативними документами та навчально-методичними комплектами з дисциплін початкової ланки

1. Аналіз «Державного стандарту початкової загальної освіти» за планом:

1) вихідні відомості про чинний Державний стандарт початкової загальної освіти;

2) зміст розділу «Загальні положення» Державного стандарту;

3) мета, функції і структура Базового навчального плану початкової школи;

4) характеристика освітніх галузей початкової школи: перелік, структура, кількість тижневих годин, мета вивчення в початкових класах, державні вимоги до рівня підготовки учнів.

2. Аналіз інваріантної та варіативної складових Типових навчальних планів за Інструктивно-методичними рекомендаціями МОНмолодьспорту «Про організацію навчально-виховного процесу в початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів у 2012/13 навчальному році». Висновок щодо їх реалізації в навчально-виховному процесі бази практики.

3. Аналіз навчальних програм (1 – 4 кл.) загальноосвітніх навчальних закладів з українською (російською) мовою навчання за планом:

1) відповідність навчальних програм початкової школи освітнім галузям, зазначеним у Державному стандарті;

2) аналіз «Пояснювальних записок» до навчальних програм початкової школи: реалізація компетентнісного підходу, види компетентностей молодших школярів під час опанування різних дисциплін, змістові лінії, розділи програми;

3) реалізація діяльнісного аспекту початкової освіти (формування загальнонавчальних умінь і навичок: навчально-організаційних, навчально-інформаційних, навчально-інтелектуальних і творчих, контрольно-оцінювальних) у програмах з різних навчальних дисциплін початкової ланки.

4. Аналіз підручників, використовуваних у навчальному процесі, за планом:

1) бібліографічні відомості про підручник: автори, назва, рік та місце видання;

2) зв’язок змісту підручника з цілями навчання (відповідність змісту підручника рівню, визначеному Державним стандартом, формування в ньому загальнонавчальних умінь та навичок і т. п.);

3) відповідність підручника сучасним дидактичним та методичним вимогам (рівень теоретичної інформації, кількість і різноманітність практичних завдань, їх творчий характер, практична спрямованість навчального матеріалу і т. п.);

4) виховний потенціал підручника (вплив навчального матеріалу на виховання в дитини позитивних моральних якостей, громадянської позиції, естетичної культури);

5) оформлення підручника (добір ілюстративних засобів, повнота реалізації їх функцій);

6) підручник у роботі вчителя початкових класів: зручність у користуванні, методична допомога в роботі і т. д.

5. Ознайомлення із загальними нормами ведення класного журналу в початкових класах, критеріями оцінювання та формами перевірки знань, умінь та навичок учнів з кожної освітньої галузі початкової школи, висновок щодо дотримання їх у аналізованому навчальному процесі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]