Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_z_menedzhmentu_antimonopolnoyi_diyalno...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
44.32 Кб
Скачать

Лекції

 

Тема 1. Вступ до дисципліни «менеджмент антимонопольної діяльності»

 

 

В умовах розвитку ринкових відносин уміння та здатність цілеспрямовано впливати на працівників чи окремих виконавців є однією із засад досягнення успіху ведення бізнесу. Проте залежно від сфер інтересів окремих бізнесів такий вплив може торкатись різних видів діяльності, однією з яких і є антимонопольна, основна мета здійснення якої є сприяння розвитку конкуренції як складової ринкової економіки. Менеджмент антимонопольної діяльності визначає практичну доцільність антимонопольної діяльності на макро-, мезо-, і мікро рівнях національної економіки.

Менеджмент антимонопольної діяльності аналогічно як і менеджмент зовнішньоекономічної діяльності можна виокремлювати як управлінський процес, що пов’язаний з реалізацією конкретної функції менеджменту у відповідній діяльності. Що ж до самого визначення антимонопольної діяльності, то існують такі:

антимонопольна діяльність як практична управлінська діяльність – це конкретні заходи держави щодо регулювання конкурентних відносин;

антимонопольна діяльність – це діяльність окремих суб’єктів господарювання (юридичних та фізичних осіб), спрямована на створення та підтримку конкурентного середовища, зокрема  конкурентних відносин, на певному товарному ринку через протидію неконкурентній діяльності монопольних утворень.

Запропоновані трактування поняття „антимонопольна діяльність” містять спільну мету здійснення такої діяльності – існування конкурентних відносин на товарних ринках. Досягнення такої мети пропонується або з допомогою державних регуляторних заходів, або з допомогою саморегулівних ринкових механізмів за участю суб’єктів господарювання. Економічний розвиток національної економіки можливо забезпечити тільки за умови поєднання різних заходів та механізмів, ступінь використання яких в більшій мірі залежить від структури товарних ринків.

         У будь-якій діяльності повинні бути присутніми суб’єкти, які її здійснюють і об’єкти, на які спрямована така діяльність. Так, визначення суб’єктів та об’єктів антимонопольної діяльності залежить від трактування терміну „конкурентні відносини”. Як конкурентні відносини слід розуміти відносини між суб’єктами господарювання з дотриманням конкуренційного законодавства, в основу яких покладено принципи конкурентної боротьби; відносини, що виникають між суб’єктами господарювання в процесі конкуренції, тобто відносини економічного змагання (суперництва) за найкращі умови виробництва та реалізації товарів для отримання прибутку.

         Конкурентні відносини є одним із механізмів реалізації конкуренції на товарних ринках і тому вважається, що за умови існування конкурентних відносин товарні ринки можуть бути конкурентними, що має певні відповідні переваги перед монополізованою структурою ринків.

         Дослідники конкуренції визначають, що конкуренцію на будь-якому ринку можна розглядати як протидію п’яти конкурентним силам: загрозі появи нових конкурентів, загрозі появи товарів або послуг замінників, конкурентоспроможних з погляду ціни; здатності постачальників торгуватись; здатності покупців торгуватися; суперництву вже існуючих конкурентів між собою; конкуренція може визначатись як процес управління суб’єктом своїми конкурентними перевагами для одержання перемоги або досягнення інших цілей у боротьбі з конкурентами за задоволення об’єктивних або суб’єктивних потреб у рамках законодавства або в природних умовах. З огляду на існуючі визначення конкуренції конкурентні відносини можуть формуватись  при реалізації різних політик суб’єктами господарювання, а саме: цінової, товарної, виробничої, збутової, зовнішньоекономічної та ін. і тому менеджмент антимонопольної діяльності як різновид управління заторкує практично всі сфери діяльності суб’єктів господарювання.

Для формування та підтримки конкурентного середовища через конкурентні відносини необхідною є діяльність і органів влади, державних установ. Зокрема, на Антимонопольний комітет України як контрольно-наглядовий орган покладено обов’язок контролювання рівня конкуренції на товарних ринках та забезпечення дотримання конкуренційного законодавства.

Сутність менеджменту антимонопольної діяльності можна визначити як комплексне дослідження та моделювання ринкового середовища у поєднанні з налагодженою взаємодією всіх підрозділів і посадових осіб підприємств, організацій, установ та органів державної влади в інтересах продуктивного досягнення визначених конкурентних стратегій з дотриманням принципів конкурентної боротьби та норм конкуренційного законодавства.

Тому однією із складових менеджменту антимонопольної діяльності є управління виробничо-господарською і комерційною діяльністю підприємства з метою дотримання принципів конкурентної боротьби та норм конкуренційного законодавства. Оскільки суб’єкти господарювання не завжди самостійно дотримуються принципів конкурентної боротьби та норм конкуренційного законодавства, особливо у разі монополізованих ринків, то виникає необхідність здійснення антимонопольної діяльності органами державної влади і при цьому використання засобів управління, зокрема менеджменту антимонопольної діяльності, при чому керуюча система складатиметься з органів державної влади, а керована – окремих суб’єктів господарювання або товарних ринків.

За результатами співставлення менеджменту антимонопольної діяльності з різними науковими дисциплінами можливо зазначити, що менеджмент антимонопольної діяльності – це наукова дисципліна, яка вивчає функції, технології, методи менеджменту, прийняття управлінських рішень на макро-, мезо-, мікрорівнях у масштабах держави, та на рівнях управління організаціями з врахуванням принципів конкурентної боротьби та дотримання конкуренційного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]