Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Forma_zvitu.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
241.7 Кб
Скачать
    1. Оцінка статистичної значущості коефіцієнтів рівняння а0, а1 і визначення їх довірчих інтервалів

Оскільки коефіцієнти рівняння а0 , а1 розраховувалися, виходячи із значень ознак тільки для 30-ти пар (xi, yi), то значення коефіцієнтів є лише наближеними оцінками фактичних параметрів зв'язку а0, а1. Тому необхідно:

      1. перевірити значення коефіцієнтів на невипадковість (тобто впевнитись, наскільки вони типові для всієї генеральної сукупності комерційних банків);

      2. визначити (із заданою довірчою ймовірністю 0,95 і 0,683) межі, в яких можуть знаходитися значення а0, а1 для генеральної сукупності банків.

Для аналізу коефіцієнтів а0, а1 лінійного рівняння регресії використовується табл. 2.7, в якій:

– значення коефіцієнтів а0, а1 наведені в комірках В91 і В92 відповідно;

– розрахований рівень значущості коефіцієнтів рівняння наведений в комірках Е91 і Е92;

– довірчі інтервали коефіцієнтів з рівнем надійності Р=0,95 і Р=0,683 вказані в діапазоні комірок F91:I92.

5.1.1. Визначення значущості коефіцієнтів рівняння

Рівень значущості – це величина α =1–Р, де Р – заданий рівень надійності (довірча ймовірність).

Режим роботи інструменту Регресія використовує за умовчанням рівень надійності Р=0,95. Для цього рівня надійності рівень значущості рівний α = 1 – 0,95 = 0,05. Цей рівень значущості вважається за заданий.

У інструменті Регресія надбудови Пакет аналізу для кожного з коефіцієнтів а0 і а1 обчислюється рівень його значущості αр, який вказаний у результативній таблиці (табл. 2.7 термін "Р-значення"). Якщо розрахований для коефіцієнтів а0, а1 рівень значущості αр, менше заданого рівня значущості α= 0,05, то цей коефіцієнт визнається невипадковим (тобто типовим для генеральної сукупності), інакше – випадковим.

Примітка. У випадку, якщо визнається випадковим вільний член а0, то рівняння регресії доцільно побудувати наново без вільного члена а0. У цьому випадку в діалоговому вікні Регресія необхідно задати ті ж самі параметри лише того, що слід активізувати прапорець Константа-нуль (це означає, що модель будуватиметься за умови а0=0). У лабораторній роботі такий крок не передбачений.

Якщо незначущим (випадковим) є коефіцієнт регресії а1, то взаємозв'язок між ознаками X і Y в принципі не може апроксимуватися лінійною моделлю.

Висновок:

Для вільного члена а0 рівняння регресії розрахований рівень значущості становить αр =....... Оскільки він менше (більше) заданого рівня значущості α=0,05, то коефіцієнт а0 визнається типовим (випадковим).

Для коефіцієнта регресії а1 розрахований рівень значущості становить αр =....... Оскільки він менше (більше) заданого рівня значущості α=0,05, то коефіцієнт а1 визнається типовим (випадковим).

5.1.2. Залежність довірчих інтервалів коефіцієнтів рівняння від заданого рівня надійності

Довірчі інтервали коефіцієнтів а0, а1 побудованого рівняння регресії при рівнях надійності Р=0,95 і Р=0,683 представлені в табл. 2.7, на основі якої формується табл. 2.9.

Таблиця 2.9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]