Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
260Про організацію і вдосконалення фізіотерапев...doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

Положення про медичну сестру, яка проводить процедури масажу

1. На посаду медичної сестри, що проводить масаж, призначається медичний працівник із закінченою середньою медичною освітою, який має спеціальну підготовку з лікувального масажу.

2. Медичний працівник, який здійснює масаж, працює під безпосереднім керівництвом старшої сестри і лікаря структурного підрозділу, в штаті якого він є.

3. Медичний працівник, який робить масаж, зобов'язаний:

3.1. Володіти методами лікувального і профілактичного масажу, знати основні теоретичні положення про механізм лікувальної дії масажу, поєднання, послідовність його проведення з іншими фізичними факторами.

3.2. Виконувати процедури лікувального масажу у чіткій відповідності з методикою, вказаною лікуючим лікарем, за винятком методів мануальної терапії.

3.3. Слідкувати за станом здоров'я хворого під час лікувального масажу, у випадку його погіршення - надати можливу медичну допомогу, викликати лікаря.

3.4. Систематично перевіряти стан шкірного покрову масажуючих ділянок, при наявності екскоріацій, гноячкових елементів та інших змін утриматися від проведення масажу, поставити до відома лікуючого лікаря, лікаря-фізіотерапевта.

3.5. Знайомити хворих з режимом роботи кабінету лікувального масажу, поведінкою хворого до, під час лікувального масажу і після процедури.

3.6. Слідкувати за забезпеченістю і збереженням медичної апаратури і господарського інвентаря.

3.7. Дотримувати особисту гігієну, гігієнічно-санітарний режим при виконанні процедури лікувального масажу.

3.8. Знати правила техніки безпеки і надання долікарняної невідкладної медичної допомоги.

3.9. Контролювати роботу масажних апаратів, при їх пошкодженні робити певні відмітки в журналі технічного обліку, повідомляти про них старшій медичній сестрі, лікарю.

3.10. Вести звітно-облікову документацію.

3.11. Систематично підвищувати свою професійну підготовку, проходити вдосконалення з спеціальності не рідше одного разу кожні п'ять років.

3.12. Навчати молодший медичний персонал основним засобам надання допомоги хворим (роздягання, укладання та ін.).

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МОЗ України

30.12.1993  № 260

Положення про медичну сестру відділення (кабінету) фізіотерапії

1. На посаду медичної сестри призначається медичний працівник, який має закінчену середою медичну освіту і спеціальну підготовку з фізіотерапії.

2. Медична сестра працює під безпосереднім керівництвом лікаря-фізіотерапевта і старшої медичної сестри відділення (кабінету) фізіотерапії.

3. Основними завданнями медичної сестри відділення (кабінету) фізіотерапії є:

3.1. Проведення фізіотерапевтичних процедур відповідно до призначення лікарів, що лікують, лікаря-фізіотерапевта як безпосередньо у відділенні (кабінеті) фізіотерапії, так і вдома.

3.2. Проведення санітарно-освітньої роботи серед населення.

4. У зв'язку з цими завданнями медична сестра відділення (кабінету) фізіотерапії зобов'язана:

4.1. Точно виконувати лікарські призначення, вказану методику лікування; під час проведення лікування знаходитись у кабінеті.

4.2. Спостерігати за станом здоров'я хворого, у разі його погіршення - припинити проведення лікування, надати можливу медичну допомогу, викликати лікаря-фізіотерапевта, що лікує.

4.3. Регулювати відвідування кабінету фізіотерапії хворими.

4.4. Знати, практично виконувати правила з техніки безпеки і надання невідкладної медичної допомоги.

4.5. Контролювати роботу приладів і апаратів, при їх несправності робити позначки у журналі технічного обліку, інформувати старшу сестру, лікаря-фізіотерапевта.

4.6. Слідкувати за зберіганням, станом медичного обладнання, господарського інвентаря відділення (кабінету) фізіотерапії, після закінчення роботи забезпечити виключення енергосистеми, водогазозабезпечення у відділенні (кабінеті), наведення необхідного санітарно-гігієнічного порядку в кабінеті.

4.7. Систематично підвищувати свою професійну майстерність, проходити удосконалення з спеціальності не рідше одного разу в 5 років.

4.8. Навчати молодший медичний персонал відділення (кабінету) методам підготовки до проведення фізіотерапевтичного лікування, техніки безпеки, основам дотримання санітарно-гігієнічного режиму, деонтології.

4.9. Вести обліково-звітну документацію, своєчасно подавати відомості про проведену роботу.

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МОЗ України

30.12.1993  № 260

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]