Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ректорская контрольная ТСП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2. Збудження дуги і її зони.

Збудження дугового розряду можливо чотирма основними способами;

1) при переході зі стійкого малопотужного розряду, що наприклад тліє;

2) у процесі створення высокоионизированного потоку пари, що перекриває міжелектродний простір, у більшості випадків за допомогою третього електрода;

3) при переході з нестійкого іскрового розряду шляхом подачі імпульсу високої частоти або високої напруги;

4) при замиканні й наступному розмиканні струмонесучих електродів.

При зварюванні електродом, що плавиться, звичайно використовують дугу розмикання, а при зварюванні вольфрамовим електродом, що не плавиться, - високочастотний допоміжний розряд від осциллятора. Імпульс високої напруги одержують звичайно за допомогою конденсатора. Вугільну дугу збуджують найчастіше, використовуючи третій електрод.

Білет 7, 17, 25

1. Електричний розряд у газах.

Будь-який газовий розряд може бути самостійним і несамостійним, що припиняється при усуненні зовнішнього джерела іонізації.

Надалі будуть розглядатися тільки самостійні й стаціонарні (стійкі) розряди.

Явища, що виникають при проходженні електричного струму через газ, залежать від роду й тиску газу, матеріалу, з якого виготовлені електроди, геометрії електродів і з'єднуючого їхнього каналу, що протікає струму.

Газовий розряд може бути нестійким (наприклад, іскровим) і стійким. Останній можна класифікувати по зовнішньому вигляді: темновой, що жевріє, у тому числі коронний, і дуговий- розряди. Наприклад, якщо в довгій циліндричній скляній трубці, заповненої газом при тиску близько 100 Па, повільно підвищувати різниця потенціалів між катодом і анодом, то прилади фіксують наявність струму починаючи з 10-10…12 А. Він з'являється внаслідок іонізації в обсязі газу, на стінках і електродах, викликуваної космічними променями. За допомогою обмежуючого опору можна одержати всі три форми розряду. Темновой розряд переходить у тліючий, котрий відрізняється вже помітним світінням, використовуваним у газосвітних трубках. Температура газу в тліючому розряді практично не підвищується. Потім через аномальний тліючий розряд відбувається перехід до потужного дугового розряду. Характерні його риси — мале значення UK (порядку десятків вольт замість сотень для тліючих), більші щільності струму, що становлять сотні А/мм2, висока температура газу в провідному каналі при атмосферному тиску Т = 5000...50 000 С високі концентрації часток у катодній області.

Рис. Статична вольт-амперна характеристика різних видів газового розряду

2. Джерела енергії при зварюванні та вимоги до них

Класифікація зварювальних процесів показує, що кожна їхня група може бути реалізована за допомогою певного джерела енергії.

Для виконання якісного зварювання це джерело повинен відповідати вимогам технологічної й конструктивної доцільності застосування, економічності перетворення енергії, обмеження шкідливих побічних ефектів при зварюванні й т.п.

Джерела енергії для термічних процесів зварювання плавленням (промінь, дуга, полум'я й ін.) повинні забезпечувати концентрацію теплової енергії й температуру в зоні зварювання або плямі нагрівання заданих розмірів, достатні для плавлення матеріалу й провару його на необхідну глибину, але без інтенсивного випару.

Джерела енергії для термомеханических і механічних процесів зварювання тиском (контактна, термопрессовая, холодний і інший види зварювання) повинні забезпечувати концентрацію теплової або механічної енергії в зоні зварювання, а також тиск, достатні для створення фізичного контакту, активації й хімічної взаємодії атомів поверхонь, що з'єднуються.

Повинні також забезпечуватися фізичний або фізико-хімічний захист зони зварювання від навколишнього повітря й інші технологічні умови, специфічні для кожного методу . зварювання.

Білет 8, 18