Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ректорская контрольная ТСП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

1. Електронно-променеві джерела енергії при зварюванні

Розвиток електронної техніки дозволило одержувати потужні електронні пучки, енергія яких достатня для здійснення різних технологічних процесів. Це послужило підставою для створення цілої технологічної галузі, що одержала назву «електронно-променева технологія».

У цей час електронно-променева технологія сформувалася як самостійний напрямок в області обробки матеріалів, що володіє широкими технологічними можливостями у всіляких галузях науки й техніки.

Електронний промінь як технологічний інструмент дозволяє здійснювати нагрівши, плавку й випар практично всіх матеріалів, зварювання й розмірну обробку, нанесення покриттів і запис інформації. Така універсальність електронного променя дає можливість використовувати те саме встаткування для різних технологічних цілей і сполучати в одному циклі обробки різні технологічні процеси.

Формування електронного променя для технологічних цілей можна представити состоящим з наступних основних стадій:

1. Одержання вільних електронів,

2. Прискорення електронів електростатичним або електромагнітним полем і формування електронного пучка.

3. Зміна поперечного перерізу електронного пучка (найчастіше для його «фокусування» на оброблюваній поверхні).

4. Відхилення електронного променя й забезпечення необхідної траєкторії переміщення крапки його зустрічі з оброблюваною поверхнею (фокальної плями).

5. Власне взаємодія електронного променя з оброблюваною поверхнею для здійснення необхідного технологічного процесу.

2. Сили в дузі.

На розплавлений метал у дузі діють наступні головні сили: сили ваги; сили поверхневого натягу; електродинамічні сили в рідкому провіднику; реактивні сили; електростатичні сили; сили тиску плазменных потоків

і ін.

Сили ваги сприяють переносу металу при зварюванні в нижнім положенні й перешкоджають при зварюванні в стельовому. Вони впливають на перенос електродного металу при зварюванні на малих струмах, коли електродинамічні сили ще порівняно невеликі.

Сили поверхневого натягу надають краплям рідини сфероидальную форму, утримують краплі на «стелі», втягують краплі металу в рідку зварювальну ванну.

Електродинамічні сили пинч-ефекту сильно впливають на перенос металу, особливо при більших струмах, коли вони сприяють появі плазменных потоків від місць звуження стовпа. Тому, наприклад, у слабкострумових дугах, де ці сили малі, переважає крупнокапельный перенос, а в * потужнострумових — струминний. Появі струминного переносу сприяє також перегрів крапель, що досить велика при зварюванні, особливо на зворотній полярності.

Реактивні сили, викликувані тиском пар, звичайно протидіють початковому обриву краплі. Якщо реактивні сили мають підривний характер, то вони можуть сильно утруднити перехід до струминного переносу.

При зварюванні на зворотній полярності реактивний тиск пар менше, ніж на прямій, і струминний перенос металу виникає при менших силах струму. В. И. Дятловым визначена, наприклад, сила реактивного тиску пар, що діють на краплю металу при зварюванні в середовищі СО2 дротом Св-08. Виявилося, що так само, як н сила тиску пар на ванну, вона пропорційна квадрату зварювального струму.

Білет 5, 15, 24