Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_Кримінологія_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

Тема 6. Кримінологічна характеристика та профілактика фонових явищ, пов’язаних зі злочинністю.

Поняття фонових явищ і їх визначення. Взаємозв’язок фонових явищ і злочинності. Наркоманія та токсикоманія, як суспільно небезпечні явища. Закони України від 15 лютого 1995 року “ Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів” і “ Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними.”

Поняття наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Снотворний мак, конопля і кока як головні наркотикомісткі рослини світу і їх похідні., що вживаються наркоманами. Синтетичні наркотики.

Суть хвороби наркоманії (токсикоманії) і її впливу на людину. Прикмети вживання наркотиків. Зв’язок наркоманії (токсикоманії) і злочинності. Тенденції розвитку наркоманії. Причини поширення наркоманії ( токсикоманії) на сучасному етапі. Причини об’єктивні і суб’єктивні глобального, регіонального і місцевого рівня.

Шляхи попередження наркоманії. Організації, що покликані займатися цим питанням. Основні напрямки боротьби з розповсюдженням наркотиків. Економічні, медичні, культурно-виховні і правові заходи попередження наркоманії.

“Комплексна програма профілактики злочинності 2001- 2005 роки “ про боротьбу з наркоманією і алкоголізмом.

Індивідуальна профілактика наркотизму. Роль органів внутрішніх справ у боротьбі з наркоманією. Проведення оперативно-профілактичних операцій.

Венеричні хвороби і СНІД як небезпечні фонові явища.

Поняття та характеристика венеричних хвороб. Їх структура і динаміка. Причини їх поширення.

Поняття і характеристика СНІДу і причини його поширення. Профілактична діяльність по боротьбі із венеричними хворобами і СНІДом. Закон України від 12 грудня 1991 року “ Про запобігання захворювання наспід та соціальний захист населення”. Роль у цій діяльності правоохоронних органів і їх взаємодія з медичними закладами.

Тема 7. Кримінологічна характеристика та попередження рецидивної, професійної та організованої злочинності.

Основні характеристики рецидивної злочинності і злочинця-рецидивіста. Поняття рецидивної злочинності і її види. Види рецидивних проявів. Характеристики рецидивної злочинності. Особливості особи рецидивіста види рецидивістів. Тенденції рецидивної злочинності.

Причини і умови рецидивної злочинності. Детермінанти, що впливають на становлення майбутнього рецидивіста на злочинний шлях, обумовлюють недоліки у роботі правоохоронних органів і сприяють повторним злочинам у пост пенітенціарний період.

Профілактика рецидивних злочинів. Роль установ по виконанню покарань і міліції у цій роботі. Закон України від 1 грудня 1994 року “Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі”. Індивідуальна профілактика рецидиву.

Кримінологічна характеристика професійної і організованої злочинності. Поняття професійного злочинця і його основні ознаки. Різниця між поняттям професійного злочинця і злочинця-рецидивіста. Категорії злочинців у сучасній професійній злочинності. Види злочинних формувань у професійній злочинності.

Організована злочинність як суспільно-політичне явище. Її виникнення, розвиток і сучасній стан у світі і в Україні. Основні ознаки організованої злочинності і її відміна від злочинності професійної.

Поняття корумпування посадових осіб як риси, що притаманні організованій злочинності. Закон України від 5 жовтня 1995 року “ Про боротьбу з корупцією”. Види корупційної діяльності.

Суспільна небезпека організованої злочинності. Її характеристика в документах ООН. Тенденції розвитку організованої злочинності і підсумки боротьби з нею на сучасному етапі. Особа учасника організованої злочинності. Причини і умови, що детермінують професійну і організовану злочинність.

Причини виникнення і становлення організованої злочинності у останні десятиріччя. Соціально-економічні чинники, що обумовили розвиток професійної злочинності і виникнення організованої злочинності на терені України як частини колишнього СРСР.

Умови, що сприяють діяльності професійної і організованої злочинності.

Основні напрямки попередження професійної і організованої злочинності. Відомства і установи, що покликані вести боротьбу з професійною і організованою злочинністю. Закон України від 30 червня 1993 року “ Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”.

Заходи по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією, передбачені “Комплексною програмою профілактики злочинності 2001- 2005 роки “.

Необхідність удосконалення законодавства в боротьбі з професійною і організованою злочинністю. Проведення цілеспрямованої правової пропаганди серед населення.

Закордонний досвід боротьби з професійною і організованою злочинністю.