Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_Кримінологія_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

Тема 8. Кримінологічна характеристика та попередження злочинів у сфері економіки.

Кримінологічна характеристика злочинності у сфері економіки. Поняття злочинів у сфері економіки і їх ознаки. Класифікація злочинів у сфері економіки. Суспільна небезпека цих злочинів. Види посягань, на кредитно-фінансову і банківські сфери. Комп’ютерна злочинність. Злочинність, пов’язана з ухиленням від сплати податків і її види. Проблема “бігства капіталів” і “відмивання грошей” . Фіктивні суб’єкти підприємницької діяльності. Комерційне хабарництво. Тенденції розвитку злочинності в сфері економіки і підсумки боротьби з нею на сучасному етапі.

Особа злочинця у сфері економіки. Причини і умови, що детермінують злочинність у сфері економіки. Причини злочинності у сфері економіки, що обумовлені чинниками соціально-економічного, організаційно-управлінського і нормативно-правового характеру.

Суб’єктивні чинники злочинності у сфері економіки. Слабка пристосованість значної частини населення до ринкових умов. Низька правова і економічна культура населення. Умови, що сприяють вчиненню злочинів у сфері економіки. Основні напрямки попередження злочинності в сфері економіки. Економічні, організаційні, технічні, правові та виховні заходи попередження. Боротьба з недобросовісною рекламою. Служба безпеки банків.

Діяльність Державної податкової адміністрації України і Управління по боротьбі з кримінальним приховуванням прибутків, від оподаткування, що входить у ДПА складовою частиною.

Закордонний досвід боротьби зі злочинністю у сфері економіки.

Тема 9. Кримінологічна характеристика та попередження насильницьких злочинів.

Кримінологічна характеристика насильницьких некорисливих злочинів. Конституційні гарантії захисту життя і здоров’я, честі і гідності, недоторканності і безпеки людини як найвищих соціальних цінностей.

Перелік і мотиви насильницьких некорисливих злочинів. Їх відміна від інших насильницьких злочинів. Класифікація насильницьких некорисливих злочинів, їх структура і динаміка. Характеристика обставин і засобів їх вчинення.

Тенденції розвитку насильницької некорисливої злочинності. Особа злочинця в даній категорії злочинів. Причини і умови вчинення насильницьких некорисливих злочинів. Обставини, що формують агресивну насильницьку спрямованість особи : дефекти виховання сім’ї, негативний вплив мікро середовища, засобів масової інформації тощо. Значення погіршення моральної ситуації у суспільстві і збільшення відчуття безкарності, комерціалізації дозвілля, зростання вживання алкогольних напоїв.

Віктимність поведінки потерпілих. Умови, що сприяють вчиненню насильницьких некорисливих злочинів. Попередження некорисливих насильницьких злочинів. Загально соціальні напрямки попередження : запобігання безробіттю, відсіву учнів, рішуча боротьба з пропагандою насильства, жорстокості і садизму тощо.

Специфіка профілактики насильницьких некорисливих злочинів правоохоронними органами, види і форми такої профілактики. Індивідуальна профілактика, іі форми і методи. Залучення громадськості. Правова пропаганда.

Заходи по боротьбі з насильницькою некорисливою злочинністю, передбачені “Комплексною програмою профілактики злочинності 2001- 2005 роки “.

Закордонний досвід боротьби з цим видом злочинності.