Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_Кримінологія_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
207.36 Кб
Скачать

Тема 2. Злочинність: поняття, види та основні характеристики.

Поняття злочинності і її ознаки. Виміри ( показники) злочинності.

Кількісні показники злочинності. Коефіцієнт злочинної інтенсивності і його формули. Якісні показники злочинності. Структура злочинності і їх формула. Динаміка злочинності.

“Ціна” злочинності. “Географія” злочинності. Поняття латентної злочинності. Латентність злочинності : природна та штучна. Низько латентні та високо латентні. Негативне значення наявності латентної злочинності. Методика визначення коефіцієнта латентності.

Характеристика сучасної злочинності в Україні, її особливості.

Тема 3. Детермінанти злочинності.

Поняття причин і умов злочинності, як соціального явища. Різниця і взаємодія між цими детермінантами злочинності., їх класифікація.

Причини злочинності ї їх види. Економічні, соціальні, політичні і моральні.

Умови, що сприяють існуванню злочинності, їх специфіка для окремих видів злочинів.

Тема 4. Кримінологічне вчення про особу злочинця.

Поняття особи злочинця. Підстави, що вимагають його вивчення. Співвідношення соціального і біологічного в особі злочинця. Різі підходи до вивчення цієї проблеми.

Кримінологічна характеристика особи злочинця. Структура особистісної характеристика злочинця її ознаки. Типологія особи злочинця її різновидності. Класифікація злочинців за різними підставами. Різниця між поняттями “ типологія особи злочинця” і “класифікація злочинців”.

Тема 5. Попередження (профілактика) злочинності. Кримінологічне прогнозування та планування боротьби зі злочинністю.

Поняття профілактики злочинів і її значення у боротьбі зі злочинністю. Види профілактики злочинів. Терміни, що застосовуються для характеристики профілактичної діяльності. Загальні і спеціальні суб’єкти профілактики. Роль правоохоронних органів у профілактичній діяльності. Об’єкти профілактики. Цілі профілактичної діяльності. Класифікація профілактичних засобів. Форми попереджувальної діяльності при проведення загальної, індивідуальної профілактики. Методи індивідуальної профілактики.

Чинники, що забезпечують профілактичну діяльність. Правове забезпечення профілактичної діяльності, його головні напрямки : матеріально-правове, процесуально-правове, організаційно-управлінські. Ресурсне, матеріально-технічне, інформаційне забезпечення профілактичної діяльності.

Поняття і значення взаємодії суб’єктів профілактики. Види взаємодії і вимоги до неї. Значення координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України. Форми взаємодії правоохоронних органів у профілактиці злочинності. Взаємодія органів внутрішніх справ з населенням і засобами масової інформації.

Кримінологічне прогнозування і планування. Поняття кримінологічного прогнозу і його види. Методи кримінологічного прогнозування злочинності і індивідуальної злочинної поведінки.

Планування профілактичної діяльності. Завдання, етапи і структура плану профілактичної діяльності.

Змістовний модуль iі.