Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки виробничої практики 4 к зв.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

6.2 Зміст практики для студентів, які проходять практику у банках і фінансово-кредитних установах

6.2.1 Загальне ознайомлення з фiнансово-кpедитною установою, оpганiзацiєю дiяльностi та структурою упpавлiння.

Тип фінансово-кредитної установи (акціонерний комерційний банк, галузевий, регіональний та інше). Cклад засновників, їх участь у кореспондентських взаємовідносинах, вплив на зростання активів банку. Склад контрагентів вкладників, позичальників. Порядок відкриття депозитів, укладання договорів на різні види банківського обслуговування. Пільги, фінансові санкції при порушенні договірних зобов'язань. Порядок і формування і отримання доходів по установчім внескам.

Додатки: примірник статуту та установчого договору, положення про розподілення прибутку (доходу) між засновниками.

6.2.2 Ознайомлення зі змістом роботи структурних економічних служб фінансово-кредитної установи.

Функціональна схема структурних підрозділів банку. Аналіз змісту роботи структурних економічних служб проводиться по існуючій структурі управління.

Висновки і рекомендації по удосконаленню структури управління банком переважно можуть надаватися відносно розширення функцій окремого підрозділу, а не їх кількості. Питання про створення нових служб (відділів, управлінь) можливо ставити у випадку зростання масштабів банку - злиття декількох або перетворення в інші організаційні форми.

Додаток: функціональна схема структурних підрозділів банків.

6.2.3 Вивчення взаємовідносин фінансово-кредитної установи (банку) з державою.

Резервний фонд банку. Порядок формування та використання. Участь у виконанні державних програм. Оподаткування прибутку банку: порядок визначення оподатковуємого доходу, використання пільг, заповнення податкової декларації.

Порядок нарахування і сплачування податків. Механізм регулювання витрат на оплату праці.

Порядок і норми відрахувань до позабюджетних фондів: пенсійного, соціального страхування, забезпечення зайнятості населення, будівництва та ремонту доріг, інноваційний, та ін.

Обчислювання прибуткового податку з фізичних осіб (порядок розрахунку, пільги, терміни перерахування до бюджету).

Взаємовідносини з податковою інспекцією. Обсяги та терміни надання звітності. Порядок використання штрафних санкцій до банку.

Статистична звітність банку. Склад, порядок складання та терміни надання до Мінстату (обласне управління).

Додатки: податкова декларація по оподаткуванню прибутку банку, розрахунок прибуткового податку з робітників, державні програми, статистична звітність, баланс банку з установленими додатками.

      1. Вивчення взаємовідносин банку з підприємствами і організаціями.

Кредитування підприємств та організацій. Об'єкти кредитування, види кредитів. Порядок укладання кредитних договорів. Форми кредитних договорів. Обчислення відсотків за користування кредитами і порядок їх стягнення. Умови оформлення і надання банку розрахункових і платіжних документів вимога-доручення, платіжне доручення, вексель, розрахунковий чек, акредитив).

Порядок вкладення вільних коштів підприємства у банк. Укладання депозитних договорі.

Порядок оформлення і отримання банківських послуг: факторингових, лізингових, консалтінгових, гарантійних, довірчих.

Додатки: заява на надання кредиту, зразок техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) або бізнес-плану на отримання кредиту, кредитний договір, депозитний договір, договори на надання окремих видів банківських послуг, зразки розрахункових і платіжних документів.

6.2.5 Вивчення взаємовідносин зі страховими компаніями

Страхування майна банків. Порядок оформлення, умови страхування. Страхування робітників банку. Страхування фонду споживання. Медичне страхування.

Додатки: договори страхування.

6.2.6 Вивчення взаємовідносин по міжбанківським розрахункам

Прямі розрахунки між комерційними банками. Міжбанківські розрахунки через систему кореспондентських рахунків Національного банку України:

1) звичайний розширений режим, коли всі операції здійснюються у повній сумі у межах кредитового залишку коштів на рахунку; 2) кліринговий режим, при якому здійснюється взаємний залік зустрічних потоків платежів і надходжень з відображенням на рахунку тільки сальдових оборотів.

Додатки: кореспондентська угода, платіжні документи, авізо, витяг із лицьового рахунку (вивіряння розрахунків за минулий місяць).

6.2.7 Вивчення практики обліку і аналізу усіх видів кредитних, лізингових операцій і інвестиційної діяльності банку.

Порядок обліку видачі та погашення кредитів (короткострокових, довгострокових). Аналіз повернення кредитів.

Порядок відображення у бухгалтерській звітності лізингових операцій.

Організація банківських інвестицій. Облік вкладень у цінні папери, а також інші активні операції. Аналіз ліквідності інвестицій.

Додатки: зобов'язання та поруки для юридичних та фізичних осіб, документи для оформлення лізингової угоди (договір на купівлю-продаж майна, замовлення-наряд на постачання продукції, лізингова угода), договір на брокерське обслуговування на ринку цінних паперів, заява та повідомлення по здійсненню угод на фондовій біржі, бухгалтерський баланс.

6.2.8 Вивчення формування і використання фінансових ресурсів банку

Вивчити систему формування банківських ресурсів. Власний капітал банку. Достатність банківського капіталу.

Залучені кошти банків. Депозитні рахунки. Недепозитні джерела залучених ресурсів (угоди на продаж цінних паперів із зворотним викупом, облік векселів і получення позичок у НБУ, продаж банківських акцептів та інше).

Додатки: розрахунковий і звітний годовий баланс.

6.2.9 Проведення аналізу фінансового стану фінансово-кредитної установи (банку).

На підставі фінансової звітності проаналізувати фінансовий стан установи: ліквідність, рентабельність, збільшення зменшення) прибутку від операційної діяльності і небанківських операцій, платоспроможності і кредитоспроможності банку, резервів підвищення доходності і шляхів забезпечення достатнього рівня ліквідності банку.

Додатки: банківський баланс і розрахункові таблиці.

6.2.10 Упорядкування і обробка зібраних матеріалів та написання звіту.

      1. Збір матеріалів для дипломної роботи. Здійснюється одночасно з виконанням основних розділів програми практики.