Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки виробничої практики 4 к зв.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

5 Обов’язки і права студента-практиканта

Студент повинен з’явитися на місце проходження практики у термін встановлений університетом.

На підприємстві або в фінансово-кредитній установі студент насамперед повинен:

  • пред’явити направлення на проходження практики;

  • скласти з керівником практики від підприємства календарний план проходження практики;

  • при необхідності оформити перепустку.

Під час проходження практики студент зобов’язаний:

  • дотримуватися правил внутрішнього розпорядку і вимог трудового законодавства;

  • виконувати вказівки керівника практики;

  • вести щоденник за установленою формою;

  • регулярно звітувати перед керівником практики від університету про виконану роботу.

В період проходження практики студент може бути зарахований тимчасово на штатну посаду (за умови, що робота на цій посаді буде відповідати профілю його підготовки).

По закінченню практики студент повинен подати на кафедру звіт про проходження практики.

До звіту додається:

- характеристики підписана керівником практики від підприємства або установи;

  • щоденник проходження практики.

Керівник практики від університету рецензує звіт. Звіт про практику студент захищає перед комісією у термін встановлений кафедрою.

6 Зміст практики

6.1 Зміст практики для студентів, які проходять практику в організаціях і на підприємствах

6.1.1 Ознайомлення з підприємством, структурою економічних служб, організацією фінансової роботи.

      1. Вивчення фінансових взаємовідносин з господарчими суб’єктами.

Організація і стан розрахунків з покупцями (клієнтами) за продукцію. Організація і стан розрахунків з постачальниками. Форми грошових розрахунків, які застосовуються на підприємстві. Стан дебіторської та кредиторської заборгованості, Виконання договірних зобов’язань перед покупцями, постачальниками, клієнтами і застосування економічних санкцій за їх порушення. Склад покупців, порядок укладання договорів на постачання продукції. Робота маркетингової служби та відділу збуту підприємства. Засновницька діяльність підприємства. Участь у створенні спільних та малих підприємств, акціонерних товариств. Порядок здійснення засновницьких внесків, формування доходів.

Додатки:

  1. заповнені форми договорів із покупцем, клієнтом, постачальником. Склад дебіторської та кредиторської заборгованості на 01.01.99 р., 01.01.00 р., 01.01.01 р.;

  2. зразок засновницького договору, положення про розподіл прибутку між засновниками.

      1. Вивчення порядку грошових надходжень, формування та розподілу доходів на підприємстві.

      2. Вивчення порядку формування та розподілу прибутку на підприємстві.

Формування балансового прибутку підприємства: від реалізації продукції, робіт, послуг (основна діяльність) та позареалізаційних операцій.

Склад балансового прибутку підприємства по плану і по звіту (форма № 2) у динаміці за три роки і поквартально за останній рік, розрахунок прибутку від реалізації. Виручка від реалізації продукції. Калькулювання собівартості продукції, порядок ціноутворення, планування рентабельності продукції. Розподіл балансового прибутку і прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства (чистого прибутку). Порядок використання фондів грошових коштів, які утворюються за рахунок прибутку: резервний фонд; фонд коштів, що спрямовується на розвиток та удосконалення виробництва; фонд коштів, що спрямовуються на соціальні потреби; фонд стимулювання.

Додатки:

1 Склад балансового прибутку на 01.01.99 р., 01.01.00 р., 01.01.01 р. Розрахунок прибутку від основної діяльності. Розподіл балансового прибутку. Використання чистого прибутку за 2001 р.

2 Кошторис витрат на виробництво. Калькуляції собівартості виробів, розрахунок відпускної ціни з урахуванням акцизного збору та податку на додану вартість (по двом виробам), кошторис витрат фондів економічного стимулювання.

      1. Вивчення фінансових взаємовідносин з державою

Оподаткування прибутку підприємств (розрахунок оподатковуємого прибутку, застосування податкових пільг, заповнення податкової декларації. Порядок обчислювання і оплати податку на додану вартість і механізм його відшкодування підприємству.

Порядок відрахувань у цільові фонди: пенсійний, соціального страхування, у тому числі на випадок безробіття, інноваційний та інші передбачені законодавством .

Розрахунок прибуткового податку з фізичних осіб (порядок розрахунку, пільги, терміни перерахування до бюджету).

Взаємовідносини з податковою адміністрацією. Обсяги і терміни надання звітності. Права і обов’язки підприємств і податкових адміністрацій. Порядок накладення штрафних санкцій на підприємства.

Фінансування з бюджету і позабюджетних коштів фундаментальних наукових досліджень. Документальне оформлення та порядок фінансування.

Додатки:

Податкова декларація, розрахунок прибуткового податку з фізичних осіб.

      1. Вивчення організації управління оборотним капіталом

Методи визначення потреби в оборотних коштах. Власні оборотні кошти і і джерела їх формування. Використання кредитів для формування оборотних коштів. Кредиторська заборгованість як джерело формування оборотних коштів підприємства. Склад і структура оборотних коштів. Обіг оборотних коштів підприємства. Планування потреби в оборотних коштах. Розрахунки норм і нормативів оборотних коштів по окремим статтям і в цілому по підприємству. Ефективність використання оборотних коштів (основні показники ефективності), фактори, що мають вплив на використання оборотних коштів.

Додатки:

1 Структура розміщення оборотних коштів підприємства на 01.01.99 р., 01.01.00р, 01.01.01 р. Джерела фінансування оборотних коштів на підприємстві.

  1. Норми і нормативи оборотних коштів.

      1. Інвестиційна діяльність і фінансові аспекти основних фондів підприємства

Капітальні інвестиції, джерела і порядок їх фінансування і використання. Амортизаційні відрахування. Порядок їх нарахування і використання. Застосування прискореної амортизації. Джерела і порядок фінансування ремонту основних фондів. Фінансові інвестиції. Склад фінансових інвестицій.

Склад, структура, стан і використання основних фондів. Джерела фінансування капіталовкладень.

Додатки:

  1. Обсяги і структура капітальних інвестицій на підприємстві.

  2. Склад, структура, рух основних фондів підприємства.

  3. Нарахування амортизації основних фондів.

      1. Вивчення взаємовідносин з банками

Кредитування підприємств. Об’єкти кредитування, види і форми кредиту. Порядок оформлення кредитних договорів. Нарахування відсотків за використання кредитів та порядок їх відрахування. Умови оформлення і надання банку розрахункових і платіжних документів (вимога-доручення, платіжне доручення, вексель, розрахунковий чек, акредитив).

Порядок вкладення вільних коштів підприємства у банківську систему. Порядок оформлення і використання банківських послуг: факторингових, лізингових, гарантованих, довірчих та ін.

Додатки: заява на представлення кредиту, зразок техніко-економічного обґрунтування необхідності кредиту, кредитний договір, договір з надання окремих видів послуг банками, зразки розрахункових і платіжних документів.

      1. Вивчення взаємовідносин зі страховими організаціями

Страхування майна підприємства. Порядок оформлення, умови страхування.

Страхування комерційних ризиків: надання кредитів, результатів фінансово-господарської діяльності.

Страхування вантажів. Страхування робітників підприємства. Страхування фондів споживання. Медичне страхування. Нарахування платежів до страхових фондів. Нарахування страхових відшкодувань при настанні страхових випадків.

Додатки: договори страхування, форми звітності про страхування на підприємстві.

6.1.10 Вивчення касових операцій та безготівкових розрахунків на підприємстві

Порядок отримання грошових коштів у банку готівкою та їх використання по цільовому призначенню (заробітна плата, витрати на відрядження, невідкладні потреби).

Порядок надходження готівкових коштів до каси підприємства та їх здача банку. Розрахунок ліміту готівкових грошових коштів у касі підприємства. Порядок ведення касової книги. Організація зберігання грошово-матеріальних цінностей у касі. Порядок оперативної перевірки роботи каси та складання актів перевірки.

Операції з цінними паперами. Емісія акцій та їх реалізація. Виплати дивідендів. Придбання акцій, державних облігацій.

Валютні операції. Відкриття валютних рахунків і використання валютних коштів. Порядок проведення розрахунків по валютним операціям. Розподіл виручки. Проведення безготівкових розрахунків. Використовуємі на підприємстві форми безготівкових розрахунків: акцептна, акредитивна, платіжним дорученням, чеками, векселями, залік взаємних вимог по бартеру.

Додатки: прихідно-витратні ордери, касова книга, платіжні відомості, заповнені зраки розрахункових і платіжних документів.

6.1.11 Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства

На підставі звітних даних підприємства за 2008 р. розрахувати показники оцінки фінансово-господарської діяльності:

- майнового стану;

- фінансової діяльності і структури капіталу;

- ліквідності та платоспроможності;

- прибутковості (рентабельності).

Дати оцінку показників.

Додатки: бухгалтерський баланс за 2008 р; звіт про фінансові результати (форма 2); звіт про фінансово-майновий стан підприємства (форма 3).

6.1.12 Вивчення стану фінансового планування на підприємстві

Ознайомитися із бізнес-планом підприємства (зміст та методика укладання).

Ознайомитися зі змістом фінансового плану (балансу доходів і витрат) підприємства, порядком укладання та організацією контролю за його виконанням. Вивчити зміст документів оперативного планування, у тому числі, склад, структуру, зміст і організацію контролю за виконанням платіжного календаря, касового плану і плану кредитування підприємства за І-й, ІІ-й і ІІІ-й квартали 2008 р.

Додатки: фінансовий план (баланс доходів і витрат) на 2008 р., платіжний календар на І-й, ІІ-й і ІІІ-й квартали 2008 р. і фактичні дані щодо їх виконання.

      1. Аналіз фінансового стану підприємства

На підставі даних балансу підприємства, додатків до балансу (ф. 2 і ф. 3) та інших документів зробити аналіз показників фінансового стану підприємства: виконання плану прибутку, рентабельності, стану і використання обігових коштів, платоспроможності та кредитоспроможності підприємства.

Додатки: розрахункові таблиці аналізу фінансового стану підприємства.

      1. Обробка і упорядкування зібраних матеріалів та написання звіту.

      2. Збір матеріалів для дипломної роботи

Переддипломна практика по індивідуальному плану-завданню визначається головним чином задачами дипломної роботи. Планом проходження практики по цьому розділу є програма збору вихідних даних до дипломної роботи, яка здійснюється одночасно із виконанням програми практики.