Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки виробничої практики 4 к зв.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
196.61 Кб
Скачать

2.2 Цілі і завдання практики для студентів, які проходять практику в банках і фінансово-кредитних установах

Основною метою проходження виробничої практики є закріплення теоретичних знань, набутих в університеті, а також придбання навичок практичної роботи в банках та інших фінансово-кредитних установах і збір матеріалів для написання дипломної роботи.

Примітка. Термін “фінансово-кредитна установа” прийнято по тій причині, що є можливість проходження практики не тільки у банку, а і в страховій установі, фінансово-промисловій групі та ін.

Відповідно до поставленої мети постають такі завдання практики:

2.2.1 Загальне ознайомлення з фінансово-кредитною установою, організацією господарської діяльності, організаційною структурою управління.

      1. Ознайомлення зі змістом роботи структурних економічних служб фінансово-кредитної установи.

2.2.3 Вивчення взаємовідносин фінансово-кредитної установи (банку) з державою (Національним банком, Мінфіном і інш.) у процесі формування резервних фондів, кредитування державних програм, відрахуваннь по податкам, придбання кредитів НБУ.

Вивчення взаємовідносин банку з підприємствами і організаціями після встановлення кореспондентських відносин.

      1. Вивчення взаємовідносин зі страховими компаніями.

      2. Вивчення взаємовідносин по міжбанківським розрахункам.

      3. Вивчення практики обліку і аналізу усіх видів кредитних, лізингових операцій та інвестиційної діяльності банку.

      4. Вивчення формування і використання фінансових ресурсів банку.

      5. Проведення аналізу ліквідності (доходності) фінансово-кредитної установи (банку).

2.2.10 Упорядкування матеріалів і написання звіту.

2.2.11 Збір матеріалів для написання дипломної роботи проводиться одночасно з виконанням основних розділів програми практики.

3 База практики

Виробничу практику студенти проходять в організаціях, на підприємствах, різних галузей і сфер діяльності, різних форм власності, які займаються господарчою діяльністю, у банках та фінансово-кредитних установах, окрім того базою проходження виробничої практики можуть бути фінансові органи. Допускається варіант комбінованої практики в кількох установах. Наприклад, у першій половині терміну, відведеного на практику, відбувається проходження практики на підприємстві або у фінансово-кредитній установі, а у другій – у фінансовому органі.

Загальна тривалість практики для студентів визначається учбовим планом кафедри. При визначенні бази практики ураховується можливе місце роботи студента

4 Керівництво практикою

Навчально-методичне керівництво практикою здійснює кафедра фінансів та кредиту. Керівниками практики від кафедри є викладачі – наукові керівники студентів по дипломним роботам. Вони керують практикою та консультують студентів безпосередньо на підприємствах і установах.

Від підприємств та установ практикою керують провідні спеціалісти, призначені наказом керівника підприємства або установи. Вони контролюють хід практики і виконання студентами програми практики.

Відповідно Положенню о переддипломній практиці вищих учбових закладів, керівник підприємства зобов’язаний:

- організувати практику студентів відповідно програмі, розробленій вищим учбовим закладом;

- забезпечити студентів-практикантів робочими місцями та необхідними матеріа-лами;

- призначити керівника практики і контролювати його роботу зі студентами;

- затвердити календарний план проходження практики;

Керівники практики від підприємства проводять інструктаж студентів, консультують їх, контролюють індивідуальне виконання програми практики, спостерігають за дотриманням трудової дисципліни. Керівники практики від підприємства

контактують з кафедрою, інформують її прохід виконання програми та порушення студентами трудової дисципліни, приймають узгоджені рішення.