Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Україна в роки Другої світової і Великої Вітчиз...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
611.33 Кб
Скачать

Тема № 3. «Воєнні дії на території України в роки Другої світової війни, їх наслідки та значення». Питання для самостійного опрацювання

  1. Воєнні дії на території України в 1941 – 1942 рр.: крах «блискавичної війни» та провал «стратегічної оборони».

  2. Причини невдач Червоної армії в перший період Великої Вітчизняної війни.

  3. Воєнні дії на території України в 1943 – 1944 рр. Основні битви за визволення України.

  4. Україна – воєнний і геостратегічний фактор Другої світової війни в Європі. Залежність воюючих сторін від «українського фактора».

Контрольні завдання:

  1. Проаналізуйте хід воєних дій на території України в 1941 – 1942 рр. та роль цих подій у зриві плану «блискавичної війни» та провалу «стратегічної оборони».

  2. Проаналізуйте причини невдач Червоної армії в перший перід Великої Вітчизняної війни, об’єктивні та суб’єктивні чинники, що їх зумовили.

  3. Проаналізуйте хід воєних дій на території України в 1943 – 1944 рр., значення основних битв за визволення України.

  4. Визначте, яку роль відіграла Червона армія у визволенні України від нацистських загарбників.

  5. З’ясуйте, у чому полягала роль України, як воєнного і геостратегічного фактора у Другій світовой війні в Європі.

  6. З’ясуйте, у чому проявлялася залежність воюючих сторін від «українського фактора».

Методичні рекомендації

На основі опрацювання джерел (див. відповідні розділи в томах 1 – 3 № 18 рекомендованного списку літератури) та рекомендованих наукових праць необхідно сконцентрувати увагу на поглибленому вивченні за допомогою спеціальних карт наступних питань:

  1. Плани керівництва рейху та німецького військового командування щодо загарбання в найкоротші строки території України та початок реалізації нацистами плану «Барбаросса» на території України. При цьому необхідно звернути особливу увагу на аналізі співвідношення воєнних сил воюючих сторін, героїзм і прикордонників, танковій битві в районі Луцьк – Броди – Ровно.

  2. Бойові дії Південно-Західного і Південного фронтів. Оточення і загибель 6-ї і 12-ї радянських армій у районі Умані. Героїчна оборона Києва та її значення. Помилкова директива Ставки про заборону відходу військ Південно-Західного фронту на новий рубіж оборони. Оточення і розгром військ Південно-Західного фронту. Поновлення лінії оборони на Південно-Західному фронті. Оборона Одеси та її значення. Бої радянських військ у районі Харкова.

  3. Зимовий наступ радянських військ на Україні в 1941-1942 рр. Барвінково-Лозівська наступальна операція радянських військ. Воєнні дії на Україні навесні й влітку 1942 р. Наступ радянських військ у напрямку на Харків. Прорахунки Командування Південно-Західного напрямку. Контрнаступ гітлерівців і оточення та розгром ними радянських військ. Невиправдані втрати Червоної армії, трагедія тисяч її бійців. Причини невдач Червоної армії в перший період німецько-радянської війни.

  4. Початок визволення українських земель. Бойові дії під Харковом. Політика Кремля щодо українців. Визволення Лівобережної України і Донбасу. Битва за Дніпро. Визволення Києва. Відбиття контрнаступу фашистських військ на Житомирському напрямі.

  5. Розгортання боїв на Правобережній Україні взимку 1944 р. Корсунь-Шевченківська битва. Визволення Одеси. Роль Червоної армії у визволенні України.

  6. Значення визволення України від нацистських загарбників. Наслідки бойових дій на території України. Україна – воєнний і геостратегічний фактор Другої світової війни в Європі. Залежність воюючих сторін від «українського фактора».