Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Україна в роки Другої світової і Великої Вітчиз...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
611.33 Кб
Скачать

Тема 6. Роль економічного та людського потенціалу України в розгромі нацистської Німеччини.

Економіка України напередодні та в початковий період війни, її роль у перетворенні країни в єдиний воєнний табір. Перебудова народного господарства на воєнний лад. Трудовий героїзм робітничого класу, колгоспників та інтелігенції. Участь населення України в створенні народного фонду оборони. Евакуація матеріальних цінностей і населення на Схід: здобутки і втрати.

Самовіддана праця українських робітників, колгоспників, інтелігенції України в радянському тилу. Успішна робота евакуйованих підприємств, навчальних закладів та організацій, діячів літератури і мистецтва, їхній внесок у зміцнення економічного й військового потенціалу СРСР.

Початок відбудови народного господарства. Постанова РНК СРСР і ЦК ВКП(б) від 21 серпня 1943 р. «Про невідкладні заходи по відбудові господарства в районах, визволених від німецької окупації». Допомога народів СРСР у відродженні промисловості республіки. Розгортання виробничого змагання. Фронтові бригади. Відновлення роботи транспорту і зв’язку. Заходи по відродженню сільського господарства. Допомога братніх республік у відбудові колгоспів, радгоспів і МТС. Трудящі України – фронтові в завершальний період війни.

Внесок України в зміцнення Червоної армії в умовах війни. Мобілізація і масовий добровільний запис трудящих до Червоної армії. Створення загонів народного ополчення та винищувальних батальйонів.

Українці на фронтах німецько-радянської війни: звитяга і жертовність. Участь українців у європейському русі опору та визволенні народів Європи від нацистських окупантів.

Тема 7. Наслідки Другої світової та Великої Вітчизняної воєн для України.

Історичне значення перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні та вклад України у розгром гітлерівської Німеччини та імперіалістичної Японії. Трагічна доля українського народу у роки війни. Людські і матеріальні втрати України у війні. Зміцнення авторитету України. Українська РСР на міжнародній арені. Участь УРСР у заснуванні та роботі ООН.

2. Робоча програма дисципліни

Робоча програма розрахована на студентів V курсу магістратури денної та заочної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст.

Програма побудована за вимогами кредитно-модульної (модульно-рейтингової) системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах освіти.

2.1. Трудомісткість курсу

Семестр

Кіль-кість нав-чаль-них тиж-нів

Кіль-кість аудиторних годин на

тиж-день

Розподіл годин

Усього

Кількість кредитів

Кількість кредитів за ECTS

Аудиторні

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Усього годин

Лекції

Семінари

9

19

3

108

2

3

26

26

43

39

Разом

108

2

3

26

26

43

39