Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Україна в роки Другої світової і Великої Вітчиз...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
611.33 Кб
Скачать

Тема 3. Воєнні дії на території України в роки Другої світової війни, їх наслідки та значення.

Плани керівництва рейху та німецького військового командування щодо загарбання в найкоротші строки території України. Початок реалізації німецькими загарбниками плану «Барбаросса» на території України. Співвідношення воєнних сил воюючих сторін. Героїзм прикордонників, танкова битва в районі Луцьк – Броди – Ровно.

Бойові дії Південно-Західного і Південного фронтів. Оточення, і загибель 6-ї і 12-ї радянських армій у районі Умані. Героїчна оборона Києва та її значення. Помилкова директива Ставки про заборону відходу військ Південно-Західного фронту на новий рубіж оборони. Оточення і розгром військ Південно-Західного фронту. Поновлення лінії оборони на Південно-Західному фронті. Оборона Одеси та її значення. Бої радянських військ у районі Харкова. Оборона Донбасу. Бойові дії в Криму.

Зимовий наступ радянських військ на Україні в 1941-1942 рр. Барвінково-Лозівська наступальна операція радянських військ. Воєнні дії на Україні навесні й влітку 1942 р. Наступ радянських військ у напрямку на Харків. Прорахунки Командування Південно-Західного напрямку. Контрнаступ гітлерівців і оточення та розгром ними радянських військ. Катастрофа радянських військ у Криму, Героїчна оборона Севастополя. Невиправдані втрати Червоної армії, трагедія тисяч її бійців. Причини невдач Червоної армії в перший період німецько-радянської війни.

Корінний перелом у ході Великої Вітчизняної війни. Загальний наступ Червоної армії взимку 1942-1943 рр. Початок визволення українських земель. Бойові дії під Харковом. Політика Кремля щодо українців. Визволення Лівобережної України і Донбасу. Битва за Дніпро. Визволення Києва. Відбиття контрнаступу фашистських військ на Житомирському напрямі. Розгортання боїв на Правобережній Україні взимку 1944 р. Корсунь-Шевченківська битва. Визволення Одеси. Перемога в Криму. Визволення західних областей УРСР і Закарпаття. Воїни братніх народів СРСР у боях за визволення України. Роль Червоної армії у визволенні України. Значення визволення України від нацистських загарбників. Наслідки бойових дій на території України.

Україна – воєнний і геостратегічний фактор Другої світової війни в Європі. Залежність воюючих сторін від «українського фактора».

Тема 4. Нацистський окупаційний режим в Україні.

Українська земля як німецький «лебенсраум» (життєвий простір). Адміністративний устрій окупованих територій. Економічна війна третього рейху проти України. Організація сільськогосподарського виробництва. Розграбування та вивезення окупантами національних багатств України. Терор і криваві звірства нацистських загарбників, винищення населення. Політична «дезинфекція по-нацистськи». «Остарбайтери» України – раби Гітлера, ізгої Сталіна. Трагедія українців-військовополонених. Культурна політика нацистів в Україні в період окупації. Нацистська окупація та політичні процеси в суспільстві.

Тема 5. Рух опору окупантам на території України.

Зародження руху опору. Організація та діяльність партійно-комсомольського підпілля. Початок радянського партизанського руху. Створення Українського штабу партизанського руху. Організація нелегального ЦК КП(б)У. Бойові дії партизанських загонів на Лівобережжі та Правобережжі. Партизанські з’єднання С.А.Ковпака, О.Ф.Федорова, О.М.Сабурова та ін. Рейди з’єднань С.А.Ковпака і О.І.Сабурова на Правобережну Україну. Саботаж українським населенням заходів окупантів у тилу ворога.

Посилення народної боротьби на тимчасово окупованій території України в 1943 р. Партизанські краї і зони. Рейди партизанських загонів і з’єднань М.І.Наумова, О.Ф.Федорова, Я.І.Мельника та ін. Карпатський рейд з’єднання С.А.Ковпака. «Рейкова війна» в тилу ворога.

ОУН у період війни. Проголошення ОУН відновлення української державності 30 червня 1941 р. та її ліквідація гітлерівцями. Створення та діяльність Української повстанської армії (УПА). Боротьба УПА на два фронти. Українсько-польське протистояння. Взаємовідносини ОУН і третього рейху, намагання використати один одного.