Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

3.Експертно – перевірна комісія

Центральний державний кінофотофоно архів України ім. Г.С Пшеничного утворив експертно – перевірну комісію для розгляду методичних та практичних питань, пов’язаних з експертизою цінності кіновідеофотофоно документів, із внесенням їх до Національного архівного фонду або вилученням з нього, здійснення організаційно – методичного керівництва діяльністю експертних комісій архівних підрозділів установ та організацій незалежно від форми власності, об’єднань громадян, релігійних організацій.

ЕПК є постійно діючим дорадчим органом. Рішення ЕПК оформляються протоколами, що затверджуються директором архіву, після чого є обов’язковим для виконання структурними підрозділами архіву та всіма архівними підрозділами установ, що перебувають у зоні комплектування архіву.

У своїй діяльності ЕПК керується Конституцією і Законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативними актами, наказами Державного комітету архівів України (далі – Держкомархів ) та цим Положенням.

До складу ЕПК, який затверджується директором архіву, включаються фахівці з архівної справи, представники наукових установ і творчої громадськості, інші фахівці відповідно до профілю архіву.

Головою ЕПК призначається заступник директора архіву, а секретарем – одним із співробітників відділу формування Національного архівного фонду та діловодства.

Голова ЕПК організовує роботу комісії згідно з річним планом,затвердженим директором архіву, і звітує перед директором про проведену роботу.

Секретарем ЕПК за вказівками голови забезпечує скликання засідань комісії, складає протоколи, доводить до відома структурних підрозділів ЦДКФФА та архівних підрозділів – джерел комплектування рішення комісії, здійснюється облік і звітність про її роботу, веде документацію ЕПК і забезпечує її збереженість.

Основним завданнями ЕПК є:

  • Науково – методичне та організаційне забезпечення експертизи цінності КВФФД

  • Розгляд у межах своїх повноважень питань щодо визначення та уточнення джерел формування НАФ та його складу:

  • Перевірка результатів експертизи цінності, здійсненої комісіями з проведення експертизи цінності КВФФД

Висновок

Зростаючу роль у системі архівних установ України відіграє Центральний державний кінофотофоноархів України. Його було засновано в Києві 1932 р., а в 1943 р. реорганізовано в Центральний державний архів кінофотофонодокументів УРСР і цю назву було змінено лише після проголошення державної незалежності України. Його унікальність полягає у збиранні, обліку і зберіганні документів насамперед зображувального і звукового характеру, які мають форму фотографій, кінофільмів, відеофільмів, грамофонних платівок і магнітних касет. Вони дозволяють простежити і прогрес у галузі аудіо- та відеотехніки. У фондах архіву контратипи портретів Т.Шевченка, портретні й групові фотографії І.Франка, Л.Українки, М.Грушевського, М.Лисенка, М.Заньковецької, багатьох політичних діячів, сподвижників українського відродження, зокрема В.Винниченка, С.Петлюри, П.Скоропадського та ін. Збереглися унікальні кінохроніки, що зафіксували історичні події української революції 1917-1920 рр.

В силу конкретно-історичних умов домінуюче місце у фондах архіву належить кінофотофонодокументам про події радянської доби у характерному для неї ідеологічному забарвленні та партійно-класових оцінках. Однак, незважаючи на це, зібрані документи віддзеркалюють розвиток продуктивних сил України, будівництво промислових підприємств, електростанцій, модернізацію сільського господарства, здобутки у сфері науки, освіти, культури та мистецтва. Кінофотодокументи зафіксували багатьох діячів української культури: А.Бучму, О. Вишню, О.Довженка, Л.Курбаса, П.Тичину, А.Малишка, В.Сосюру, М.Рильського, Ю.Яновського; видатних учених: А.Кримського, В.Вернадського, С.Корольова, В.Глушкова, Б.Патона та ін. Загалом у фондах архіву понад 50 тис. кінодокументів, ЗО тис. фотодокументів і стільки ж фонодокументів, систематичні та іменні покажчики і каталоги. Архів розташований у комплексі споруд центральних державних архівів України по вул..

Використана література

1.

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про невідкладні заходи щодо збереження національних архівних цінностей України

З метою забезпечення гарантованого збереження архівних цінностей та недопущення втрат документів Національного архівного фонду: