Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
160.77 Кб
Скачать

Міністерство освіти науки молоді та спорту України

Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки

Індивідуально науково-дослідне завдання з Архівознавства

На тему:

Центральний державний кіно-фото архів України ім. Г.С Пшеничного

Підготувала

Студентка 21-і групи

Рищук А.В

Перевірив:

Доцент кафедри архівної справи та музеєзнавства

Пертрович В.В

Луцьк 2012р.

План

Вступ………………………………………………………………..3стр.

1.Історія розвитку кіно фото архіву ім. Г.С Пшеничного……….4стр.

2.Структура архіву………………………………………………….6стр.

3.Дорадчі органи:……………………………………………………7-10стр.

  1. Колегія………………………………………………………...7стр.

  2. Науково – методична рада…………………………………...8стр.

  3. Експертно – перевірна комісія……………………………….9-10стр.

Висновок…………………………………………………………...11стр.

Використана література……………………………………………….12стр.

Вступ

Робота на тему «Центральний державний кінофото архів України ім. Г.С Пшеничного» є актуальною тому, що допомагає нам докладніше осягнути і дізнатися про мету заснування, створення, розвиток та сьогодення ЦДАКФФД України. Користуючись даною роботою ми можемо зрозуміти всю важливість та цінність даної установи, матеріалів і документів для українського народу. Також, я хотіла б вказати на головну причину, яка саме підштовхнула мене до того, щоб взятися за цю роботу.В ЦДАКФФД України зберігається величезна кількість відео -, фоно-,фото -, документів, які є важливими розумінням історичного процесу минулих століть. Об’єктом даної роботи є Центальний державний кіно фото архів України ім. Г.С Пшеничного. У роботі поставлено за мету дослідити та проаналізувати ЦДАКФФД України, простежити за розвитком установи

Результати роботи систематизують та узагальнюють відомості про історію українського народу.

1.Історія виникнення кіно фото архіву ім. Г.С Пшеничного

Центральний державний кіно фото архів України ім. Г.С Пшеничного- одна з найбільших в Україні архівних установ, що зберігає аудіовізуальні документи.

Заснований у 1932р. як Всеукраїнський центральний фото кіно архів у м. Києві. У довоєнний період розміщувався у 26 корпусі Києво-Печерської лаври, де мав робочі кімнати, архівосховище фотодокументів і фотолабораторію.

За невеликий проміжок часу в архіві було зібрано потужний комплекс аудіовізуальних джерел, основну частину якого склали фотодокументи, що відтворювали історію України перших радянських десятиліть; проведено

облік документів та їх наукове упорядкування, забезпечено доступ до них та організовано використання ретроспективної документної інформації.

З початком німецько-радянської війни діяльність архіву було призупинено. Весь документальний комплекс, що залишився у м. Києві , представники оперативного штабу А.Розенберга у травні 1942р. разом із фото картотекою перевезли із Києво-Печерської лаври до сховища Оперативного штабу. Незадовго до визволення м.Києва радянськими військами , у вересні і жовтні 1943р. документи архіву були вивезені нацистами до м.Ратібора (Польща). Внаслідок військових дій документальний комплекс архіву зазнав подальшого переміщення і розпорошення.

У грудні 1943р. архів відновив свою діяльність як Центральний державний архів фонофотокінодокументів УРСР. Його директором було призначено Г.С Пшеничного.

Одним із першочергових завдань, що постало перед архівістами, було відновлення джерельної бази архіву. В ході робіт із виявлення та збирання аудіовізуальних документів на постійне зберігання було прийнято «трофейну» кінохроніку фотодокументи Антирелігійного музею. Київського театру опери та балету тощо. Вагомим поповненням архівного зібрання стало повернення в Україну із міст Дрездена (1946) і Відня (1947) фотодокументів, вивезених нацистами в роки війни. У 1948р. архів отримав від ЦДАКФФД СРСР (Москва) вихідні матеріали кіножурнал «Радянська Україна» виробництва Укркінохроніка за 1938-1941рр. і документальні фільми «Жемчужна Карпат» (1940р.), «На Дунаї» (1940р.); у 1956р- кіножурнали та фільми виробництва Всеукраїнського фото кіноуправління (ВУФКУ) і Всеукраїнської фабрики Союзкінохроніки за 1923-1936рр.

За складних умов повоєнного часу архів розміщувався у приміщенні Центрального державного історичного архіву УРСР по вул. Володимирській 22а.

У 1953р. архів став Центральним державним архівом кіно фото документів УРСР (ЦДАКФФД УРСР). Розпочався новий етап його діяльності, пов'язаний, перш за все, з плановим комплектуванням аудіовізуальними документами. Поступове накопичення цього виду документальних джерел вимагало вирішення проблеми організації забезпечення їх збереженості. У зв’язку з цим, довгий час залишалася актуальною потреба архіву у новому великому приміщенні. Тільки у 1975р. на території комплексу архівних споруд по вул. Солом’янській 24, було введено в експлуатацію окрему триповерхову будівлю архіву, де розмістилася адміністрація, обладнано архівосховища аудіовізуальних документів, кіно-, фото- і звуколабораторій, читальний зал.

Упродовж десятиліть значна увага архівістів приділялася поліпшенню умов забезпечення збереженості аудіовізуальних документів, створенню та удосконаленню системи довідкового апарату до них, науково – дослідній та методичній роботі. Працівникам архіву було підготовлено низку довідників (анотованих каталогів кінодокументів), опубліковано добірки архівних документів та тематичні огляди.

З 1998р. архів комплектується новим видом документальних джерел – відео документами.

Зміни в соціально - економічному розвитку суспільства спонукали до всебічного аналізу набутого досвіду роботи та активного пошуку оптимальних шляхів подальшого розвитку архіву,одним з яких є використання комп’ютерних інформаційних технологій на всіх напрямках його діяльності.

На сьогодні в структурі архіву функціонують 13 відділів та секторів. Тут працює 77 працівників.

Архів є місцем проведення виставок документів, презентацій, кінофестивалів, творчих зустрічей.

Архів знаходиться у підпорядкуванні Державної архівної служби України , є методичними та координаційним центром архівних установ у роботі з аудіовізуальними документами.

За вагомий внесок у забезпечення розвитку архівної справи та плідну діяльність у формуванні, збереженні та використані історико- культурного надбання українського народу колектив архіву нагороджено Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України.