Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 52

с у") у визнання цивільно-правової природи ледве не всіх договорів про виконання робіт. Виправити таке положення можна тільки шляхом внесення змін до трудового законодавства, граничного обмеження чи навіть заборони актами трудового законодавства можливості укладення цивільно-правових договорів про виконання робіт фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

  1. Поняття договору протягом тривалого часу використовується в міжнародному праві щодо погоджених державами нормативно-правових актів, які регулюють відносини між державами, міжнародними організаціями, відносини між державами з однієї сторони, та юридичними і фізичними особами — з іншої, відносини між юридичними іфізичними особами різних країн. Умови міжнародних договорів залежно від їх змісту формулюють норми публічного чи норми приватного права. У зв'язку з цим міжнародні договори в правовій теорії іменують нормативними,тобто такими, що містять правові норми (вони встановлюють права та обов'язки не конкретних суб'єктів, а невиз-наченого їх кола, хоча міжнародними договорами встановлюються і зобов'язання конкретних суб'єктів — держав —їх учасників).

  2. Категорія договору стала використовуватися у сферіпублічного права. Зі ст. 14 Закону "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" [121] випливає, що відстрочення і розстрочення податкових зобов'язань надається напідставі договорів, що укладаються контролюючими органами та платниками податків. Передбачено також укладення договорів податкової поруки, причому вони підлягаютьнотаріальному посвідченню (ст. 8 того ж Закону). Набулапоширення практика передання повноважень щодо управління державними корпоративними правами Фондом державного майна органам виконавчої влади на основі договорів (п. 1 Положення про представника органу, уповноваженого управляти відповідними державними корпоративними правами в органах управління господарських товариств [236]). Норми цивільного права до таких відносинможуть застосовуватися тільки за аналогією.

Стаття626

  1. Сімейне законодавство оперує поняттями шлюбнийдоговір (ст. 92-103 Сімейного кодексу [29]), договір міжбатьками про сплату аліментів на дитину (ст. 189 того жКодексу). До цих договорів субсидіарно (у порядку міжгалузевої аналогії) можуть застосовуватися норми Цивільного кодексу, якщо це не суперечить суті сімейних відносин(ст. 8 Сімейного кодексу). Субсидіарному застосуванню нормЦивільного кодексу до відносин, що виникають на підставішлюбного договору і договору про сплату аліментів не перешкоджає вказівка в частині четвертій ст. 2 ЦК на те, щосімейні відносини регулюються сімейним правом. Разом зтим слід визнати, що договори, пов'язані із здійсненнямправа спільної сумісної власності подружжя є цивільно-правовими. До них прямо застосовуються норми цивільного права, якщо тільки вони не суперечать спеціальним правилам Сімейного кодексу.

  2. Земельний кодекс [28], передбачаючи регулюванняземельних відносин нормативно-правовими актами в галузіземельних відносин (ст. 4), все-таки передбачає укладенняцивільно-правових угод (договорів) із приводу земельнихділянок (ст. 127-133 Земельного кодексу). Оскількивідповідні договори в Земельному кодексі прямо називаються цивільно-правовими, до них застосовуються нормицивільного права.

  3. Спеціальний правовий режим мають договори провикористання водних об'єктів на умовах оренди. Встановлено, що відносини з приводу оренди водних об'єктів регулюються Водним кодексом (ст. 51 Водного кодексу [25]).Лісовим законодавством регулюються відносини з приводуоренди земельних ділянок лісового фонду (ст. 10 Лісовогокодексу [22]). Останнім часом прийняті нормативно-правові акти, що передбачають укладення договорів з приводувикористання надр. До договорів про використання названих видів природних ресурсів за аналогією (субсидіарно)підлягають застосуванню норми цивільного права. Що стосується договорів про придбання земельних ділянок, то доних норми цивільного права застосовуються прямо (а не зааналогією), оскільки такі договори в заголовку глави 20Земельного кодексу називаються цивільно-правовими. Ст.

636

637