Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 51

б оржника, що прийняв на себе зобов'язання продати всі випущені акції за ціною, не нижче номінальної, але не виконав це зобов'язання, не може бути стягнена з боржника (оскільки не тільки не отримано гроші, сума яких еквівалентна номінальній вартості непроданих акцій, а і не прийняті емітентом зобов'язання перед набувачами акцій) Але емісійний доход — сума перевищення можливого виторгу від реалізації акцій над сумою номінальної вартості акцій — може бути стягнений з боржника, який за наявності вини не виконав зобов'язання, як неодержаний доход.

  1. Найчастіше на практиці пред'являються вимоги простягнення упущеної вигоди у формі доходів, не одержанихкредитором від реалізації готової продукції, товарів, робіт іпослуг внаслідок порушення зобов'язання боржником. Позови такого змісту пред'являються в зв'язку з тим, що порушення, яких припускаються боржники в зобов'язаннях,приводять до зменшення випуску і реалізації кредиторамиготової продукції, а іноді і до повного припинення на певний період комерційної діяльності кредиторів.

  2. Для класифікації неодержаних доходів, що можутьбути стягнені в складі збитків, доцільно використовуватикласифікацію доходів, що дається в Положенні (стандарті)бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати"[302] і в Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій [322].

  3. Як неодержані можуть бути стягнені такі доходи, якіодержав би кредитор при належному виконанні обов'язківборжником від реалізації готової продукції, робіт і послуг;інші операційні доходи (від реалізації іноземної валюти,інших оборотних активів, у тому числі виробничих запасів,малоцінних і швидкозношуваних предметів, від оренди, відопераційної курсової різниці, доходи у вигляді штрафів,пені, неустойки; доходи від операцій з тарою та ін.); доходи від участі у капіталі, в тому числі доходи від спільноїдіяльності; інші фінансові доходи, у тому числі дивіденди івідсотки; а також інші доходи (від реалізації фінансовихінвестицій, необоротних активів, майнових комплексів, відбезкоштовно отриманих активів). Не виключається пред-

Стаття623

'явлення до боржника і вимоги про відшкодування неодержаних надзвичайних доходів.

51. Водночас окремі види доходів, які виділяються вПоложенні (стандарті) бухгалтерського обліку 3 "Звіт профінансові результати" та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій,не можуть стягуватися з боржників. Так, відповідно до названої Інструкції доходом від інвестицій в асоційовані дочірніта спільні підприємства визнається саме по собі збільшення частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування,зокрема, внаслідок одержання такими підприємствами прибутку. Цивільне законодавство не допускає стягнення з боржника таких доходів, що не були одержані кредитором і немогли бути ним одержані. Оскільки в наведеному випадкупідприємство не повинне було реально одержати які-не-будь доходи, воно не може висунути вимогу про відшкодування збитків. Така вимога могла бути пред'явлена тільки увипадку, якщо з вини боржника відповідна частка прибутку не була перерахована на рахунок кредитора або ж небула виплачена йому готівкою. Але така частка одержаланазву дивідендів (п. 1.8 і 1.9 ст. 1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" [88]), які відносяться до категорії інших фінансових доходів.

Крім того, при застосуванні нового законодавства про бухгалтерський облік з метою визначення розміру неодержаних доходів, які підлягають стягненню з боржника, слід враховувати, що це законодавство повинне застосовуватися з великою обережністю. В будь-якому разі, у ньому вказується на такі види підприємств, що узагалі визначити неможливо (асоційовані), або такі, які ледве визначаються (дочірні). Що стосується доходів від спільних підприємств, то у подальшому тексті названої вище Інструкції мова вже йде про доходи від спільної діяльності, хоча — це різні види доходів.

52. Неодержані доходи частіше бувають пов'язаними нез повним, а лише з частковим призупиненням діяльностіпідприємства. У таких випадках розрахунок суми неодержаних доходів провадиться виходячи з того, які операції не

590

591