Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

Ц К. Додатково до ст. 589 ЦК до змісту вимог, що задовольняються за рахунок переданого в іпотеку майна, ст. 7 Закону "Про іпотеку" [146] включає витрати заставодержа-теля на страхування предмета іпотеки, якщо обов'язок страхування було покладено іпотечним договором на заставо-держателя.

Виходячи із розуміння основного зобов'язання як такого, яке забезпечене іпотекою, ст. 7 Закону "Про іпотеку" до складу основного зобов'язання відносить не тільки основну суму боргу, а і проценти, неустойку. До складу основного зобов'язання включається і будь-яке збільшення основної суми боргу, але тільки за умови, що це було прямо передбачено умовами договору, що є підставою зобов'язання, яке забезпечується іпотекою. Таке формулювання не дозволяє включати до змісту забезпеченого заставою зобов'язання суми індексації, що нараховуються відповідно до ст. 625 ЦК (навіть з урахуванням ч. 1 ст. 628 ЦК, яка до змісту договору включає і "умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства"). Але іпотечним договором може бути передбачене забезпечення іпотекою і такі вимоги заставодержателя.

  1. Ст. 8 Закону "Про іпотеку" допускає покладення назаставодержателя обов'язку страхування предмета іпотеки,але, як правило, такий обов'язок несе заставодавець. В зв'язкуз визнанням обов'язковості страхування предмета іпотекиперелік випадків обов'язкового страхування (частина першаст. 35 Закону "Про страхування" [132]) доповнено зазначенням на обов'язкове страхування предмета іпотеки відризиків випадкового знищення, випадкового пошкодженняабо псування.

  2. Закон "Про іпотеку" вводить в нормативний оборотпоняття пріоритету іпотекодержателів (це — переважне правооднієї особи відносно права іншої особи на те ж саме нерухоме майно), вищого пріоритету (це — пріоритет, встановлений раніше будь-якого іншого пріоритету стосовно одного й того ж нерухомого майна) і нижчого пріоритету (це —пріоритет, встановлений пізніше будь-якого іншого пріоритету стосовно одного й того ж нерухомого майна). Пріоритет іпотекодержателя на задоволення забезпечених іпоте-

336

Стаття575

кою вимог за рахунок предмета іпотеки відносно зареєстрованих в установленому порядку прав чи вимог інших осіб виникає з моменту державної реєстрації іпотеки. Зареєстровані права та вимоги на нерухоме майно підлягають задоволенню згідно з їх пріоритетом — у черговості їх державної реєстрації.

  1. Ст. 18 Закону "Про іпотеку" встановлює перелікістотних умов іпотечного договору, до якого включаються,зокрема, дані про його учасників. Відсутність хоч би однієїіз умов, що визначаються істотними, означає, що договір єнеукладеним. Прямо зазначається на можливість оформлення іпотечного договору і договору, на підставі якоговиникає зобов'язання, що забезпечується іпотекою, однимдокументом, який за формою та змістом повинен відповідати вимогам до обох договорів.

  2. Ст. З Закону "Про іпотеку" чітко розмежовує зобов'язальні та речові правовідносини з приводу іпотеки. Взаємніправа і обов'язки іпотекодавця та іпотекодержателя (вонискладають зміст зобов'язання щодо іпотеки) виникають змоменту нотаріального посвідчення іпотечного договору.Якщо іпотека виникає на підставі закону, ці права та обов'язки виникають в момент настання юридичного факту, зяким закон пов'язує виникнення іпотеки. Якщо іпотекавиникає на підставі рішення суду, взаємні права та обов'язки іпотекодавця та іпотекодержателя виникають з днянабрання законної сили рішенням суду.

Речові права щодо іпотеки, зокрема пріоритет права іпотекодержателя на задоволення забезпечених іпотекою вимог за рахунок предмета іпотеки відносно зареєстрованих у встановленому законом порядку прав чи вимог інших осіб на передане в іпотеку нерухоме майно, виникає з моменту державної реєстрації іпотеки.

19. Не дивлячись на встановлення ст. З Закону "Про іпотеку" спеціальних правил щодо пріоритету іпотеки з моменту її державної реєстрації, частина третя ст. 12 цього Закону визнає недійсними (нікчемними) правочини щодо передання без згоди іпотекодержателя предмета іпотеки в наступну іпотеку. Також нікчемними є правочини про передання іпотекодавцем без згоди іпотекодержателя предме-

337