Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Глава 49

к и, що була дана за первісного боржника, після заміни боржника (переведення боргу), то порука зберігається. В такому випадку чинними є умови договору поруки, яким забезпечувалось зобов'язання первісного боржника.

  1. Відповідно до ч. 4 ст. 559 ЦК порука припиняєтьсяпісля закінчення строку (тобто, спливом строку), встановленого договором поруки. При встановленні в договорахтаких строків належить виявляти граничну обережність.Справа в тому, що навіть звернення кредитора з позовомдо поручителя до спливу встановленого договором строкуне гарантує захисту права кредитора, якщо тільки до спливу цього строку не буде прийняте судове рішення. Якщострок, який встановлений договором поруки та який припиняє поруку, закінчився до прийняття судом рішення запозовом кредитора до поручителя, у задоволенні позову маєбути відмовлено. Такий висновок відповідає букві ч. 4 ст.559 ЦК: право, яке захищає суд, має існувати на день прийняття судового рішення. Якщо ж право на цей день уже неіснує (воно припинилося), воно не підлягає захисту, хоч бивоно існувало на день звернення з позовом.

  2. Порука припиняється також у випадках, якщо договором поруки не встановлено строк, зі спливом якого припиняється порука, та якщо кредитор не пред'явить до поручителя вимогу протягом шести місяців з дня настання строкувиконання забезпеченого порукою зобов'язання. "З дня настання строку..." — це, звичайно ж, не дуже вдале формулювання, що міститься в ч. 4 ст. 559 ЦК. За договором поставки, наприклад, постачальник може прийняти на себе обов'язок поставити товари протягом першого півріччя певного року.В такому випадку слід вважати, що строк виконання настав 1січня. Але для пред'явлення кредитором (покупцем) до поручителя вимоги матеріально-правова підстава з'явиться лише1 липня. Адже "поручитель відповідає перед кредитором запорушення зобов'язання боржником" (абзац другий ч. 1 ст.553 ЦК), а до 1 липня порушення не було. Краще було бзаписати в законі: "з дня закінчення строку, встановленогодля виконання зобов'язання".

Зазначений шестимісячний строк встановлений для пред'явлення вимоги як раз "до поручителя". Тобто, в межах

Стаття559

цього строку кредитор має пред'явити не позов до суду, а вимогу як раз до поручителя. За наявності доказів пред'явлення кредитором вимоги до поручителя впродовж шести місяців з дня виникнення у кредитора права на пред'явлення такої вимоги кредитор має право пред'явити позов до поручителя в межах загальної позовної давності, що встановлена тривалістю три роки (ст. 257 ЦК).

  1. Порука припиняється також, якщо впродовж одногороку з дня укладення договору поруки кредитор не пред'явить позову до поручителя. Це правило застосовується занаявності однієї із таких обставин: 1) в договорі строк виконання основного зобов'язання не зазначений; 2) договірнаписаний так, що з його змісту строк виконання основного зобов'язання не може бути визначений; 3) строк виконання зобов'язання визначений у договорі моментом пред'явлення кредитором вимоги про виконання.

  2. Слід звернути увагу на однозначність формулювання"порука припиняється", яке тричі повторюється в ч. 4 ст.559 ЦК. Проте юридичні факти, що мають відбутися вмежах строків, що встановлені в кожному із трьох випадківч. 4 ст. 559 ЦК, є різними. В межах строку, який відповідно до правила, що сформульоване в першому реченні ч. 4ст. 559 ЦК, може встановлюватись в договорі поруки таякий припиняє поруку, поручитель може виконати зобов'язання, що грунтується на договорі поруки. Виконання поручителем зобов'язання перед кредитором після спливу цьогостроку веде до набуття кредитором майна без достатніх правових підстав (в період, коли поручитель уже не ніс передкредитором цивільно-правових обов'язків). В межах встановленого договором строку, сплив якого тягне припинення поруки, може бути прийняте судове рішення за позовомкредитора до поручителя. Прийняття судом рішення післяспливу цього строку означало б, що суд захистив право, якедо дня прийняття рішення припинилось, а тому таке рішенняпідлягало б скасуванню в апеляційному порядку. Якщо жсудове рішення в межах цього строку прийняте, воно неможе бути скасоване судом апеляційної чи касаційноїінстанції, хоч би на день розгляду справи в апеляційномучи касаційному суді строк чинності поруки минув, оскільки

292

293