Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ярема А. Г. та ін. Науково-практичний коментар...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.14 Mб
Скачать

Застава майнових прав

59. Ст. 49-52 Закону "Про заставу" визначають особливості застави майнових прав. Можлива застава прав як тих,що належать заставодавцю на момент укладення договорузастави в силу зобов'язань, у яких заставодавець є кредитором, так і тих, які можуть виникнути в майбутньому. Мивже звертали увагу на ту обставину, що в цивільному законодавстві в цілому не проводиться чіткої різниці між суб'єктивним правом і правом вимоги. У даному випадку в ст.

354

12*

355

Глава 49

49 Закону "Про заставу" [51] мова йде про заставу вимог, що можуть виникнути в майбутньому. Це може створити враження, що вимога, яка є предметом застави, на момент укладення договору застави повинна існувати, принаймні, у вигляді суб'єктивного права, за яким не настав строк виконання обов'язку, що кореспондує йому. Але це не так. Предметом застави може бути як суб'єктивне право, що існує в зобов'язанні, яке до моменту укладення договору застави уже виникло, так і суб'єктивне право, що буде входити до змісту того зобов'язання, яке виникне в майбутньому. Такий висновок випливає із частини третьої ст. 5 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень" [155], яка визнає можливість обтяження (отже, — і заставу) рухомого майна, що стане власністю боржника в майбутньому. Абзац восьмий ст. 2 названого Закону відносить майнові права та обов'язки до рухомих речей.

60. На майнові права, що передаються в заставу, поширюються положення Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень". Тому недодержання зас-таводержателем правил про реєстрацію застави прав у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна дає боржникові (заставодавцеві) право відступити заставлене майнове право. За умови, що набувач цього права є добросовісним (тобто, не знав і не міг знати про те, що відчужувач права не мав права його відступати) він набуває цього права без обтяжень відповідно до ст. 10 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", якщо на день укладення договору про відступлення права в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна не було відомостей про обтяження цього права. Але саме відступлення вимоги визнається різновидом договірних обтяжень (п. 7 частини першої ст. 34 названого Закону). Тому в подальшому здійснення набувачем відступленого права може стати неможливим, якщо він не зареєструє обтяження (відступлення права) у згаданому Державному реєстрі.

61. При заставі майнових прав диспозитивним правилом ст. 50 Закону "Про заставу" на заставодавця покладаються такі обов'язки: 1) вчиняти всі необхідні дії для забезпечення дійсності заставленого права; 2) не здійснювати

Стаття575

відступлення заставленого права; 3) не вчиняти дій, що тягнуть припинення заставленого права або зменшення його вартості; 4) вживати заходів, необхідних для захисту заставленого права від посягань з боку третіх осіб; 5) надавати заставодержателю відомості про зміни в заставленому праві, про його порушення з боку третіх осіб і про домагання третіх осіб на це право.

  1. Заставодержатель у силу диспозитивного правила ст.51 Закону "Про заставу" набуває таких прав: 1) при порушенні заставодавцем перелічених у попередньому пунктіобов'язків, вимагати в судовому порядку переведення насебе заставленого права; 2) вступати як третя особа у справи за позовами про заставлене право; 3) самостійно вживати заходів до захисту порушеного права проти посяганьтретіх осіб, якщо заставодавець не виконує своїх обов'язків,перелічених вище.

  2. При виконанні боржником заставодавця обов'язку,що кореспондує заставленому праву, все одержане в результаті цього стає предметом застави без переукладаннядоговору застави (частина перша ст. 52 Закону "Про заставу"), хоча б предметом застави при цьому ставало майно,застава якого передбачає нотаріальне оформлення договору. Однак заставодержателю в таких випадках слід виявляти належну обачність, оскільки на нерухоме майно, що стало в такий спосіб предметом застави, неможливо накластизаборону на відчуження. Це стане можливим лише при укладенні договору застави відповідного нерухомого майна здодержанням вимоги про нотаріальне посвідчення такогодоговору.

  1. Звернення стягнення на майнові права, що переданів заставу, здійснюється в судовому порядку або порядку,встановленому ст. 32 Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень". Звернення стягнення намайнове право, що є предметом застави, не може здійснюватись на підставі виконавчого напису нотаріуса.

  2. На вимогу про звернення стягнення на майнове право, що передане в заставу, суд виносить рішення про звернення на це право та його продаж на публічних торгах(частина третя ст. 32 названого Закону).

35*

357