Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінринок МЕТОДЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МУФ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 7. Грошовий ринок та ринок банківських позичок.

Грошовий ринок та ринок банківських позик як складові фі­нансового ринку, їх взаємозв'язок та взаємозумовленість. Особ­ливість грошового ринку як ринку високоліквідних фінансових активів, короткострокових цінних паперів.

Особливість ринку банківських позик як ринку короткостро­кових та середньострокових позик для фінансування обігового (працюючого) капіталу.

Суб'єкти грошового ринку та ринку банківських позик: держава, господарські одиниці, комерційні банки та депозитні небанківські інститути усіх форм власності, інші фінансові посередники.

Функції грошового ринку. Забезпечення руху короткостро­кових ліквідних фінансових потоків, купівлі-продажу грошей як засобів платежу. Забезпечення касового виконання державно­го бюджету.

Інструменти грошового ринку. Вексель як фінансовий інстру­мент. Казначейські векселі, їх. особливості та значення для гро­шового ринку. Дохідність казначейського векселя. Угоди про про­даж з обов'язковим викупом цінних паперів (РЕПО). Депозитні (ощадні) сертифікати. Комерційні цінні папери. Банківські акцеп­ти, їх зв'язок зі світовою торгівлею.

Функції ринку банківських позик: кредитування обігових фон­дів (працюючого капіталу).

Операції центральних банків на відкритому ринку. Роль казна­чейських векселів та інших видів короткострокових державних цінних паперів. Основні завдання здійснення операцій на відкри­тому ринку.

Тема 8. Валютний ринок.

Поняття валютного ринку. Типи валютних ринків. Світові ва­лютні ринки. Регіональні валютні ринки. Національні валютні ринки. Біржовий та позабіржовий валютний ринок. Євровалют ний ринок.

Функції валютного ринку. Міжнародні розрахунки. Регулю­вання валютних курсів. Страхування валютних ризиків. Дивер­сифікація валютних резервів. Проведення державної валютної політики.

Валюта і валютний курс. Фактори, що впливають на валютний курс.

Валютні операції. Операції спот. Термінові угоди. Форвардні угоди. Ф'ючерсні угоди. Опціонні угоди з валютою. Операції своп. Валютний арбітраж.

Особливості функціонування валютного ринку в Україні.

Тема 9. Фондова біржа та біржові операції.

Види організаційно оформлених ринків. Фондова біржа. Позабіржові торговельно-інформаційні системи.

Фондова біржа організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами. Історія створення бірж у західних країнах та в Україні. Розвиток фондо­вих бірж в Україні.

Кваліфікаційні ознаки фондової біржі. Вимоги до фондових бірж. Функції сучасної фондової біржі.

Організаційно-правова форма. Організаційна структура. Вищі органи управління. Виконавчі органи. Структурні підрозділи. Бір­жовий статут і правила біржі.

Члени біржі. Види членства. Вимоги до членів та їхніх пред­ставників на фондовій біржі. Біржове місце.

Види біржового посередництва. Брокери. Дилери. Спеціалісти. Біржові маклери.

Допуск цінних паперів та інших фінансових інструментів до торгівлі на біржі. Котирувальна комісія. Лістинг та його доціль­ність. Основні вимоги до емітентів. Перелік документів для лістингу. Регулярна інформація про емітента. Договір про підтри­мання лістингу, Плата за лістинг. Вилучення цінних паперів з біржового котирування (делістинг).

Біржові доручення (накази). Накази на купівлю та на продаж. Накази на день. Наказ на частину дня. Наказ на зазначений час. Відкриті накази. Накази «виконати або відмінити», «виконати не­гайно або відмінити». Комбінаційні накази. Обумовлені накази. Наказ на відкриття біржі. Наказ на закриття біржі. «Стоп-наказ». «Стоп-лімітний» наказ. Наказ «на розсуд брокера». Лімітний на­каз. Ринковий наказ.

Методи визначення біржових цін. Фіксингове котирування. Безперервне котирування (мультифіксинг). Біржовий бюлетень, його значення для організації торгівлі.

Види біржових угод, Касові угоди. Термінові угоди.

Позабіржові торговельно-інформаційні системи (ТІС). Вимоги до ТІС в Україні. Організація торгівлі цінними паперами. Ліс­тинг, кліринг ТІС.

Індекси та Інші показники, що відображають рух цін на орга­нізаційно оформлених ринках. Індекси зарубіжних фондових рин­ків. Міжнародні індекси. Індекси Міжнародної фінансової корпо­рації (МФК): IFC Frontier, IFC Global, IFC Investable. Фондові ін­декси України.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ