Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінринок МЕТОДЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МУФ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Теми рефератів

1.Грошовий ринок як складова фінансового ринку.

2.Сутність та функції грошового ринку.

3.Грошовий ринок як ринок короткотермінових цінних па­перів.

4.Ринок банківських позик, його зв'язок з грошовим ринком.

5.Суб'єкти грошового ринку та ринку банківських позик.

6.Банки як суб'єкти грошового ринку.

7.Казначейський вексель як інструмент грошового ринку.

8.Вексель, учасники вексельного обігу, види та характе­ристика векселів.

9.Фінансові інструменти грошового ринку в Україні.

10.Особливості використання векселів в Україні.

11.Операції центральних банків на відкритому ринку, їх значення для реалізації грошово-кредитної політики.

Тематика для підготовки аналітичного (критичного) огляду наукових публікацій за темою

                  1. Аналіз сучасного стану грошового ринку в Україні.

                  2. Сучасний стан та перспективи розвитку ринку банків­ських позик в Україні.

                  3. Основні проблеми банківської діяльності на грошовому ринку.

                  4. Історія використання казначейського векселя на грошо­вому ринку України.

                  5. Альтернативні інструменти комерційним паперам в Україні.

                  6. Аналіз застосування векселів на фінансовому ринку України.

                  7. Вексель як предмет біржової торгівлі: основні проб­леми.

                  8. Аналіз банківських операцій з векселями.

                  9. Аналіз сучасного стану ринку ощадних (депозитних) сертифікатів.

                  10. Правове забезпечення операцій на відкритому рин­ку Національного банку України.

Під час виконання індивідуальної роботи рекомендуєть­ся ознайомитися з публікаціями у періодичних та нау­кових фахових виданнях, а також звертатися до Інтернет-ресурсів.

Задачі

1. Банк придбав тримісячні комерційні папери за 9000 гр. од. з номінальною вартістю 10 000 гр. од. та продав їх через 90 днів за 9100. Якою була дохідність?

2. Інвестор придбав шестимісячні комерційні напери, що ма­ють сумарну номінальну вартість 1 000 000 гр. од. за 950 000 гр. од. Який дохід він отримає? Якою буде дохідність інвестування коштів?

Як зміняться дохід та дохідність, якщо власник комерційних паперів продасть їх на вторинному ринку через 60 днів за ціною 965 000 гр. од.?

3. Інвестиційна компанія придбала на вторинному ринку дев'ятимісячні комерційні папери, що мають номінальну вартість 100 000 гр. од., за 90 500 гр. од. Компанія має намір продати цінні папери через 6 місяців. Якщо ринкова ціна буде 97 500 гр. од., то якою буде дохідність інвестування коштів?

4. Цінні папери за угодою РЕПО були придбані інвестором за ціною 4 900 000 гр. од., з обов'язковим продажем за ціною 5 000 000 дол. через 30 днів. Якого була дохідність?

5. Компанія погодилася продати дилеру державні цінні папери за 25 млн гр. од. та через 3 місяці викупити їх за 25 625 000 гр. од. Якою буде ставка РЕПО для дилера?

6. Казначейські тримісячні векселі, що мають номінальну вартість 10 000 гр. од., продано на первинному ринку за ціною, що становить 97 % номіналу. Визначити дисконт та ставку дис­конту.

7. На первинному ринку 13-тижневиЙ казначейський век­сель США продається за ціною 96,75. Визначити ставку дисконту та дохідність векселя.

8. За 30 днів до погашення інвестор придбав тримісячний ощадний сертифікат за ціною 1025 грн. Номінальна вартість ощадного сертифіката — 1000 грн, відсоткова ставка встанов­лена на рівні 16 % річних. Визначити суму, яку отримає влас­ник ощадного сертифіката при погашенні, та дохідність Інвес­тування.

9. Вкладник вніс 2000 грн на депозитний рахунок банку під 16 % річних із щоквартальним нарахуванням відсотків на 5 років. Визначити дохід вкладника, якщо банк нараховує:

а) прості відсотки;

б) складні відсотки.

10. Інвестор має можливість укласти депозитний договір з двома банками. Перший банк пропонує 13 % річних з нарахуван­ням складних відсотків один раз на рік, другий — 12 % річних із щомісячним нарахуванням відсотків. Визначити ефективну річну ставку дохідності інвестора в кожному випадку. Який банк обере інвестор?

11. Фізична особа отримала під банку позичку в сумі 10 000 дол. США під 10 % річних. Позичку необхідно повертати щорічно однаковими сумами. Якою буде сума кожного внеску? Якою в кожному випадку буде сума відсотків?

12. Банк видав позичку в сумі 100 000 грн на чотири роки під 16 % річних. Позичка погашається щорічно рівними частина­ми. Визначити основну суму боргу, що повертається в кожному році, та загальну суму відсотків за користування кредитними ре­сурсами.