Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінринок МЕТОДЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МУФ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 5. Ринок капіталів.

Ринок капіталів як частина фінансового ринку. Значення роз­витку ринку капіталів для процесу нагромадження капі талу. Особ­ливості розвитку ринку капіталів в Україні. Класичні інструмен­ти ринку капіталів.

Акція як частка у статутному капіталі акціонерного товарист­ва та класичний інструмент ринку капіталів. Класифікація акцій. Порядок випуску, реєстрації та розміщення акцій. Методи роз­міщення. Особливості випуску акцій в Україні у бездокументарній формі. Регулярна та особлива інформація про емітента.

Основні показники, що використовуються для характеристики акцій. Поточна (дивідендна) дохідність акції. Дохід (чистий при­буток) на акцію. Коефіцієнт сплати дивідендів. Курс (ціна) акції. Оцінювання акцій. «Внутрішня» вартість акції. Ціпа акції з рівно­мірним приростом дивіденду (модель Гордо на). Ціпа акції з нерів­номірним приростом дивіденду.

Облігації. Облігація — борговий цінний папір. Класифікація об­лігацій. Ринок державних облігацій. Облігації місцевих позик та їх особливості. Облігації корпорацій. Порядок випуску, реєстрації та розміщення облігацій. Особливості випуску облігацій у бездокументарній формі. Регулярна та особлива інформація про емітента.

Основні показники, що використовуються для характеристики облігацій. Дохідність облігації: поточна, до часу погашення, пов­на реалізована. Період окупності (рівняння Макоулі). Оцінюван­ня облігацій. «Внутрішня» вартість облігації. Рейтинг облігацій.

Інвестиційні сертифікати як інструменти ринку капіталів України. Визначення вартості Інвестиційних сертифікатів.

Фундаментальний аналіз, його значення для вивчення ринку і прийняття стратегічних рішень.

Методи фундаментального аналізу.

Технічний аналіз. Значення технічного аналізу для прийняття рішень з приводу купівлі-продажу цінних паперів.

Методи технічного аналізу. Побудова лінійних та стовпчикових графіків.

Тема 6. Ринок похідних фінансових інструментів.

Причини появи та розвитку ринку похідних фінансових ін­струментів, їх особливості. Учасники ринку та мотивація їхньої участі. Хеджування. Спекуляція.

Види похідних фінансових інструментів. Стандартизовані й нестандартизовані похідні фінансові інструменти.

Форвардні контракти та їх особливості. Поняття відкритої, дов­гої й короткої позиції.

Ф'ючерсні контракти, їх значення. Ф'ючерсні біржі. Ролі, роз­рахункової палати біржі. Початкова й варіаційна маржа. Ф'ючерсна ціна.

Фінансові ф'ючерсні контракти. Короткостроковий відсотко­вий ф'ючерс, довгостроковий відсотковий ф'ючерс, ф'ючерсні контракти на казначейський вексель та на індекси.

Опціони та їх особливості. Американський та європейський опціони. Опціон на купівлю фінансового активу, опціон на про­даж фінансового активу. Ціна опціону — премія. Нижня межа премії — внутрішня вартість опціону, верхня — часова вартість. Модель Блека—Сколеса для опціону на продаж. Опціони на ак­ції, індекси, ф'ючерсні контракти, валюту.

Контракти «своп». Відсоткові свопи. Валютні свопи.

Варанти, права власників.

Створення ринку «синтетичних» цінних паперів. Фінансовий інжиніринг. Створення нових фінансових інструментів (продук­тів). Комбінація опціонів. Стелажна угода. Стредл. Стренгл. Стреп. Стріп. Спред.

Глобальні (ГДР) та американські депозитарні розписки (АДР). Вихід українських емітентів на світові фондові ринки за допомо­гою програм депозитарних розписок.