Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lekts_y_audit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.35 Mб
Скачать

13.5. Звіт аудитора перед замовником

Аудитори (аудиторські фірми) після завершення аудиторської перевірки одночасно зі складанням аудиторського висновку готують і подають замовникові (власникам, акціонерам, керівництву підпри­ємства) у письмовій формі звіт.

Дані, що містить звіт аудитора, наводяться з метою доведення до керівництва клієнта відомостей про недоліки в бухгалтерському обліку і системі внутрішнього контролю, які можуть призвести до суттєвих помилок у фінансовій звітності, а також в порядку внесен­ня конструктивних пропозицій про удосконалення систем бухгал­терського обліку і внутрішнього контролю економічного суб'єкта.

Аудитор у звіті вказує на виявлені помилки і перекручення в системі бухгалтерського обліку клієнта, що суттєво впливають на достовірність його звітності. Він може привести у звіті будь-яку інформацію стосовно проведеного аудиту і фактів господарського життя економічного суб'єкта, яку буде вважати за доцільну.

Письмову інформацію аудитора не можна розглядати як повний звіт про всі існуючі недоліки. Вона охоплює лише ті з них, що були виявлені під час аудиторської перевірки.

Звіт аудитора перед замовником складається у довільній формі. Його розділи, зміст, кількість додатків не регламентуються — кож­на аудиторська фірма (аудитор) вибирає зручні для себе і клієнта форми подання інформації.

У практичній діяльності аудитор (аудиторська фірма) як звіт перед замовником найчастіше вибирають форму акта аудиторської перевірки.

Внутрішньофірмові форми звіту повинні бути затверджені керів­ником аудиторської організації, і в обов'язковому порядку їх повинні дотримуватися працівники при підготовці цього документа. Аудито­ри, котрі здійснюють свою діяльність самостійно, зобов'язані розро­бляти (або прийняти з урахуванням кваліфікаційних рекомендацій) акуратну і однотипну форму надання письмової інформації, яку в подальшому можуть застосовувати постійно.

Письмова інформація аудиторської фірми (аудитора) повинна містити в обов'язковому порядку такі відомості:

- реквізити аудиторської організації, а саме: офіційне наймену­вання і юридична (поштова) адреса аудиторської фірми або прізви­ще, ініціали й адреса аудитора, який здійснює діяльність самостій­но; номер і дату реєстраційного посвідчення; номер і дату видачі сертифіката аудитора;

- реквізити економічного суб'єкта, що перевіряється, а саме: офіційне найменування і юридична (поштова) адреса підприємства; номер і дата реєстраційного посвідчення; перелік посадових осіб (прізвища, ініціали, посади), відповідальних за складання бухгал­терської звітності юридичної особи;

- вказівку про період часу, до якого належить документація економічного суб'єкта, перевірена в ході аудиту, дату підписання письмової інформації аудитора;

— виявлені в ході аудиту суттєві порушення встановленого зако­нодавством України порядку ведення бухгалтерського обліку і скла­дання бухгалтерської звітності, що впливають або можуть вплинути на її достовірність;

- результати перевірки організації та ведення бухгалтерського обліку, складання відповідної звітності та стану системи внутріш­нього контролю економічного суб'єкта.

216

В додаток до акта аудиторської перевірки залежно від обсягу, масштабів і специфіки аудиту, а також розмірів і особливостей економічного суб'єкта, який підлягає перевірці, варто вводити такі відомості:

- особливості виконання аудиторської перевірки, передбачені договором між аудиторською організацією та економічним суб'єк­том, а також особливості виконання роботи, що стали відомі в ході перевірки;

- перелік основних об'єктів бухгалтерського обліку, які підля­гали аудиторському контролю;

- відомості про методику аудиторської перевірки, підтверджен­ня того, що аудиторська організація дотримувалася в роботі правил (стандартів) аудиторської діяльності, вказівки на те, які розділи бухгалтерської документації були перевірені суцільним способом, а які вибірковим порядком, і на основі яких принципів здійснювала­ся аудиторська вибірка;

- перелік зауважень, вказівок на недоліки та рекомендації;

- оцінку кількісних розходжень звітних і (або) податкових показників за даними економічного суб'єкта і прогнозних за резуль­татами перевірки аудиторської організації;

- при перевірці великих економічних суб'єктів зі складною органі­заційною структурою — відомості про здійснення перевірок філій, під­розділів і дочірніх фірм такого економічного суб'єкта, викладення зага­льних результатів перевірок і аналіз впливу цих приватних результатів на підсумки аудиторської перевірки економічного суб'єкта загалом.

Відомості, що містяться в письмовій інформації аудитора, повинні бути чіткими, змістовними. У необхідних випадках у письмовій інформації аудитора повинні бути обгрунтування кількісних розра­хунків і оцінок, посилань на документи чинного законодавства.

У письмовій інформації аудитора в обов'язковому порядку повин­но бути зазначено, які зауваження є суттєвими, а які ні, чи впли­вають (можуть впливати) перелічені зауваження та недоліки на висновки, зроблені аудитором. У випадку підготовки аудиторською організацією умовно-позитивного висновку, негативного висновку або відмови від висловлення думки в письмовій інформації (звіті) ауди­тора, повинна міститися розгорнута аргументація причин, що спо­нукали до такої думки аудитора.

Отже, на відміну від аудиторського висновку акт аудиторської перевірки не подається державним органам, не має офіційного пра­вового статусу і може розглядатися тільки як конфіденційний доку­мент внутрішнього використання.

За змістом акт аудиторської перевірки — це систематизоване викладення підсумків аудиторського дослідження, згідно зі завдан­нями, обумовленими договором. Він містить детальну інформацію про виявлені недоліки, помилки і неточності, а також рекомендації та пропозиції щодо їх виправлення та запобігання повторному ви­никненню в майбутньому.

За обсягом акт аудиторської перевірки може бути досить вели­ким — до декількох десятків аркушів. Стиль викладення інформа­ції в акті повинен відповідати вимогам ділової мови документа, факти треба висвітлювати докладно. Акт аудиторської перевірки (або інші форми звіту аудитора перед замовниками) призначений тільки для клієнта і не може бути розголошений без його згоди.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Адамс Р. Основи аудита. - М.: Аудит, ЮНИТИ, 1995. - С. 333-343.

2. Аренс А., Лоббек Дж. Аудит. — М.: ФинансьІ й статистика, 1995. — С. 39-69.

3. Аудит: Практ. пособие /А.Кузьминский, Н.КужельньІй, Е.Петрик й др.; Под. ред. А.Кузьминского. - К.: Учетинформ, 1996. - С. 108-121.

4. Аудит: Учебн. для вузов /В.Й. Подольский, Г.Б. Поляк, А.А. Савин й др.; Под ред. проф. В.Й. Подольского. — 2-е изд., перераб. й доп. — М.: Юнити-Дана, 2000. - С. 277-285.

5. Білуха М.Т+ Курс аудиту. - К.: Вища шк. - "Знання", 1998. - С. 406-432.

6. Стандарти аудиту та етики. Видання МФБ 2001 р. - К.: АПУ, 2003. - С. 380-447.

7. Шеремет А.Д., Суйц В.П. Аудит. - М.: Инфра, 1995. — С. 110-119.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ Питання для підсумкового контролю

/. Аудиторські звіти та їх складові елементи.

2. Поняття про аудиторський висновок та його структура.

3. Види аудиторських висновків.

4. Аудиторські висновки спеціального призначення.

5. Звіт аудитора перед замовником.

Ситуаційні завдання

Завдання 13.1

Визначте, який висновок має скласти аудитор у наведених ситуаціях.

Ситуація 1. У момент перевірки аудиторською фірмою "Львівакадемаудит" фінансової звітності ВАТ "Карпати" було виявлено такі порушення і недоліки:

- в деяких випадках мала місце видача авансу під звдт особам, що забор­гували підприємству за попередньо виданими сумами;

- працівникам підприємства було надано у звітному періоді безвідсоткові позики на індивідуальне житлйре будівництво на суму 1,5 млн. грн;

- за звітний період підприємство заборгувало Пенсійному фондові ЗО тис. грн;

- інших порушень не^виявлено. І

Ситуація 2. У процесі аудиту аудитор виявив такі пору­шення і недоліки:

- підприємство у звітному році не виконало низку договорів постачання сировини і матеріалів. До ТзОВ "Сокіл" пред'явлено позов у арбітражний суд на суму 10 тис. ґрн.;

- внаслідок інвентаризації каси аудитор у присутності касира і головного бухгалтера підприємства виявив нестачу в сумі 42 гри. 50 коп.;

- у звітної періоді було ліквідовано зношений верстат за початковою вартістю 25 тис. грн., нараховано знос на суму 24 тис. 900 грн. Металобрухт від ліквідації верстата не оприбуткований на складі та не реалізований. За попередньою оцінкою вартість металобрухту становить 180 грн.

Ситуація 3. Під час аудиторської перевірки ВАТ "Марія" виявлено такі недоліки:

- за звітний період акціонерне товариство випустило акцій на суму 10 тис. грн. Частину викуплених акцій у кількості 600 шт. на суму 6 тис. грн. продали іншим акціонерам, а інші акції на суму 4 тис. грн. анулювали. Розмір статутного (акціонерного) капіталу в балансі та звіті про власний капітал на кінець звітного періоду залишився без зміни;

- підприємство впродовж звітного періоду змінювало методи нарахуван­ня амортизації;

- в бухгалтерському обліку безпідставно віднесено у звітному періоді на витрати господарські операції, пов'язані з адміністративним управлінням на суму 300 тис. грн.

•- інші порушення не мають суттєвого впливу на достовірність фінансової звітності.

Ситуація 4. Під час аудиторської перевірки ТзОВ "Оріон" аудитори виявили такі порушення і недоліки:

- у першому півріччі на підприємстві здійснювали оцінку запасів за системою ЛАЙФО, а починаючи з третього кварталу, використовували сис­тему ФАЙФО;

- за період перевірки на підприємстві не проводилася інвентаризація розрахунків, акти звірки відсутні;

- керівництво ТзОВ "Оріон" не подало аудиторам з невідомої причини всіх договорів з покупцями і замовниками;

- у головну книгу не рознесені всі господарські операції за грудень 2000 р.

Тема 9

АУДИТОРСЬКІ РОБОЧІ ДОКУМЕНТИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]