Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lekts_y_audit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.35 Mб
Скачать

13.3. Зміст і структура аудиторського висновку

за результатами перевірки фінансової звітності підприємства

Результати аудиту фінансової звітності оформлюються у вигляді аудиторського висновку, який складається за довільною формою. МСА №700 "Аудиторський висновок про фінансову звітність" пе­редбачає, що у висновку обов'язково мають бути розкриті такі розділи: заголовок; вступ; масштаб перевірки; висновок аудитора про фінансову звітність; дата аудиторського висновку; адреса ау­дитора (аудиторської фірми); підпис аудиторського висновку.

В заголовку аудиторського висновку йдеться про те, що ауди­торську перевірку проводив незалежний аудитор. Дається назва

208

209 аудитора або аудиторської фірми, наводиться також повна назва підприємства, яке перевірялося, та час перевірки.

Вступ аудиторського висновку повинен містити інформацію про склад фінансової звітності та дату підготовки звітності. У ньому також наголошується, що відповідальність за правильність підготовки звітності покладається на керівництво підприємства, на відповіда­льності аудитора за аудиторський висновок, який обґрунтовується результатами проведеної перевірки.

В аудиторському висновку необхідно наводити масштаб аудиту і зміст проведених робіт. Цей розділ дає впевненість його користу­вачам у тому, що аудиторська перевірка здійснена відповідно до вимог українського законодавства та норм, які регулюють аудитор­ську практику і ведення бухгалтерського обліку, або відповідно до вимог міжнародних стандартів та практики. У розділі зазначається: перевірка була спланована і підготовлена з достатнім рівнем впев­неності про те, що фінансова звітність не має суттєвих помилок.

Під час аудиторської перевірки аудитор повинен робити оцінку помилок у системах обліку та внутрішнього контролю підприємства стосовно їх суттєвого впливу на фінансову звітність. При оцінці суттєвості помилок аудитор повинен керуватися положеннями МСА №320 "Суттєвість в аудиті".

Далі йдеться про те, що аудитор використовував принцип вибір­кової перевірки інформації і що під час перевірки він брав до уваги тільки суттєві помилки. Дається також інформація про принципи бухгалтерського обліку, які використовувалися на підприємствах у період перевірки.

Розділ "Висновок аудитора про перевірену фінансову звітність" містить висновок аудитора про фінансову звітність, її правильність у всіх суттєвих аспектах, а саме:

"Ми підтверджуємо, що за винятком невідповідностей, викладе­них у додатку ..., фінансовий (бухгалтерський) звіт в усіх суттєвих аспектах достовірно та повно подає фінансову інформацію про під­приємство станом на 1 січня 2001 року згідно з .нормативними ви­могами, що передбачені Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та Національними П(С)БО".

Аудитор повинен проставляти дату аудиторського висновку на день завершення аудиторської перевірки. Дата на аудиторському висновку проставляється в той самий день, коли керівництво під­приємства підписує акт прийому-передачі аудиторського висновку. Дата в аудиторському висновку проставляється або перед вступною частиною аудиторського висновку, або біля підпису аудитора.

Аудиторський висновок підписує аудитор (директор аудиторсь­кої фірми або уповноважена на це особа), що мають відповідну серію сертифіката аудитора України на вид проведеного аудиту.

В аудиторському висновку вказана дійсна адреса аудитора (ауди­торської фірми). Цю інформацію можна розмістити як наприкінці аудиторського висновку, після підпису аудитора, так і в матриці бланку аудиторської фірми.

Структуру аудиторського висновку, який складається за резуль­татами перевірки фінансової звітності відкритих акціонерних това­риств, визначають Вимоги до аудиторського висновку, затверджені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25 січня 2001р. №5.

До структури цього аудиторського висновку, на відміну від уже розглянутого, додатково вводяться такі розділи: основні відомості про емітента; підстава для проведення аудиту, аналіз показників фінансового стану акціонерного товариства та підприємства-емітен-та облігацій

Отже, аудиторський висновок є регламентованим документом і його структура визначається МСА і Вимогами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]