Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lekts_y_audit.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.35 Mб
Скачать

Тема 7. Аудиторський ризик та методи його оцінки. Аудиторські докази

7.1. Аудиторський ризик

7.2. Поняття аудиторських доказів та їх види

7.3. Джерела і процедури отримання аудиторських доказів та вимоги, що до них висуваються

7.1. Аудиторський ризик

Розвиток аудиту за останні 20-30 років зумовив виникнення нового підходу до проведення аудиторських перевірок, що передба­чає планування, розрахунок, уточнення й оцінку такого показника, як аудиторський ризик. Це питання дуже важливе у теорії аудиту, оскільки окремо його не розглядають і не виділяють в інших видах контролю.

Аудиторський ризик варто мати на увазі, бо висновки аудитора про достовірність фінансової звітності можуть бути помилкови­ми. Завжди існує ймовірність того, що помилок або неточностей, які суттєво можуть вплинути на господарську діяльність, у пере­вірених документах не знайдено і вчасно не виправлено. Зазвичай ці помилки виявляє пізніше персонал клієнта, інший аудитор або певний зовнішній контрольний орган (податковий інспектор, конт­рольно-ревізійна служба та ін.).

Спеціальна література з аудиту — основне джерело інформації для аудиторів, подає декілька термінів і понять, пов'язаних з різ­ними аспектами ризику. Тому варто уточнити зміст кожного термі­ну для того, щоб надалі не ототожнювати їх з аудиторським ризи­ком.

Одне з найпопулярніших визначень суті сучасного аудиту таке: аудит — це процес зменшення до прийнятного рівня інформацій­ного ризику для користувачів фінансових звітів. Дане визначення містить ключове поняття — інформаційний ризик.

Він передбачає ймовірність того, що публічна фінансова звітність підприємства (організації) має істотні помилки чи неточності. Цей ризик існує не для аудиторів, а для користувачів фінансової звіт­ності — акціонерів, інвесторів, кредиторів, державних органів та інших, яких може ввести в оману недостовірна інформація. Інфор­маційний ризик не можна ототожнювати з аудиторським, бо він є лише стимулом для замовників аудиторських послуг, адже висно­вок аудиторів становить певну гарантію достовірності фінансових звітів підприємств.

На інформаційний ризик у ринкових умовах прямо впливає ризик підприємницької діяльності, залежний від багатьох факторів: зако­нодавчої системи, податкової політики, конкуренції тощо. Цей ри­зик також прямо не пов'язується з аудиторським і стосується кон­кретного підприємства чи організації.

Тісніший зв'язок із аудиторським ризиком має ризик бізнесу аудитора (аудиторської фірми) — ймовірність того, що аудиторсь­ка фірма може зазнати збитків у процесі взаємодії з клієнтом, навіть якщо аудиторський висновок складено правильно. На ризик бізнесу впливають зовнішні за відношенням до суб'єкта перевірки фактори: недосконалість чинного законодавства, непорядність замовника, недостатня компетентність судових органів у господарському праві, фінансах та обліку.

Отже, розглянуті види ризиків аудитори беруть до уваги, але прямого функціонального зв'язку з показником аудиторського ри­зику згадані види не мають.

Аудиторський ризик є наслідком двох чинників: ризику того, що можуть мати місце суттєві помилки, а також ризику того, що цих істотних помилок не буде виявлено. В економічній літературі ці фактори поділяють на окремі складові частини, які утворюють за­гальну модель аудиторського ризику.

Аналіз економічної літератури засвідчує, що у зарубіжних і укра­їнських авторів немає єдиного підходу до визначення термінів, яки­ми називають окремі елементи аудиторського ризику (табл. 7.1). Проте доцільно дотримуватися однієї термінології, найбільш ужи­ваної і популярної у світі, а не знаходити нові назви для відомих понять.

Таблиця 7.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]