Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОРГАНІЗАЦІЯ СУДОВИХ ТА ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

5.5. Функція нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого

самоврядування, їх посадовими і службовими особами

Відповідно до Закону України від 8 грудня 2004 р. № 2222-ІУ «Про внесення змін до Конституції України»1 на прокуратуру покладається функція нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Зміст цієї функції складає нагляд за відповідністю закону правових актів і становить собою одну зі складових частин функції нагляду за додержанням і застосуванням законів, що буде розглянута нижче. Цей нагляд охоплюється діяль­ністю прокурора по виявленню цих актів і реагуванню на по­рушення у встановлених законом процесуальних формах аж до звернення у разі необхідності до суду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 20 Закону України «Про проку­ратуру» прокурор має право вимагати для перевірки відпо­відності закону рішення, розпорядження, інструкції, нака­зи та інші акти і документи, а також й інші документальні матеріали (їх перелік не є вичерпним), у тому числі виконав­чих і розпорядчих органів місцевого самоврядування, в яких можуть міститися відомості про порушення закону. Особ­ливістю здійснення функції нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого са­моврядування, їх посадовими і службовими особами є те, що перевірки відповідності актів закону проводяться незалеж­но від надходження інформації про порушення закону, в тому числі про видання незаконного правового акту. Одним із способів запобігання порушенням закону при виданні актів є участь прокурора в засіданнях колегіальних органів.

5.6. Функція нагляду за додержанням і застосуванням законів Прокуратура продовжує також виконувати відповідно до чинних законів функцію нагляду за додержанням і застосу­ванням законів.

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про прокуратуру» пред­метом цього напрямку діяльності прокуратури є: 1) відповід­ність актів, які видаються всіма органами, підприємствами, установами, організаціями та посадовими особами, вимогам Конституції України та чинним законам; 2) додержання за­конів про недоторканність особи, соціально-економічні, по­літичні, особисті права і свободи громадян, захист їх честі й гідності, якщо законом не передбачений інший порядок за­хисту цих прав; 3) додержання законів, що стосуються еко­номічних, міжнаціональних відносин, охорони навколиш­нього середовища, митниці та зовнішньоекономічної діяль­ності.

Перевірка виконання законів проводиться прокурорами за заявами та іншими повідомленнями про порушення за­конності, що вимагають прокурорського реагування, а за на­явності приводів — також за власною ініціативою прокуро­ра. Прокуратура не підміняє органи відомчого управління та контролю і не втручається у господарську діяльність, якщо така діяльність не суперечить чинному законодавству.

5.7. Функція координації діяльності по боротьбі зі злочинністю Відповідно до ст. 10 Закону України «Про прокуратуру» та Указу Президента України від 12 лютого 2000 р. № 229/2000 «Про вдосконалення координації діяльності правоохорон­них органів по боротьбі з корупцією та організованою зло­чинністю» Генеральний прокурор України та підпорядко­вані йому прокурори здійснюють функцію координації ді­яльності по боротьбі зі злочинністю органів внутрішніх справ, органів Служби безпеки, органів податкової міліції, органів митної служби, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України та інших правоохоронних органів.

Сутність цієї функції полягає в тому, що прокуратура бере участь у розробці органами державної влади заходів за­побігання злочинам та іншим правопорушенням, у роботі по вдосконаленню та роз'ясненню законодавства.

З метою забезпечення координації діяльності вищеназва­них органів прокурор скликає координаційні наради, ор­ганізує робочі групи, витребовує статистичну та іншу не­обхідну інформацію, а також бере участь в організації нарад Координаційного комітету по боротьбі з організованою зло­чинністю та корупцією при Президентові України. Таким чином, координація дій правоохоронних органів — це діяль­ність, погоджена метою, часом, місцем, виконавцями і про­грамами дій. Правоохоронні органи, координуючи дії на го­ловних напрямках боротьби зі злочинністю, концентрують свої кадри і засоби для вирішення поставлених завдань. Це означає, що кожен орган, який бере участь у скоординова­них заходах, у межах своєї компетенції діє притаманними йому методами в одному узгодженому напрямку разом з іншими органами для досягнення визначеної мети1.

Координація слугує поліпшенню взаємодії правоохорон­них органів, узгодженню та підвищенню ефективності за­ходів, що спрямовані на запобігання злочинним проявам та усунення причин і умов, що сприяють злочинам.