Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Палагута.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.6 Mб
Скачать

1.5. Міжнародні установи, що регулюють розробку і впровадження сучасних засобів подання інформації

Консорціум World Wide Web Consortium (W3C) створено у 1994 році з метою розробки загальних протоколів обміну інформацією у Інтернет, які б забезпечували сумісність даних і розвиток системи. Одним із основних напрямків діяльності W3C (www.w3.org) стала розробка рекомендацій стосовно засобів роботи з інформацією у World Wide Web, стандартизації програмного забезпечення. W3C розробляє рекомендації або специфікації, які описують базові будівельні блоки для Web. Розробки W3C називаються рекомендаціями, хоча по суті вони є стандартами, однак, програмісти самі можуть вирішувати слідувати ним для забезпечення сумісності або ні. Розробка рекомендацій W3C є відкритим процесом, будь-яка організація або особа можуть приєднатися до розробки стандартів.

Консорціум W3C є розробником рекомендацій з мови HTML, що зробили цю мову універсальним засобом розмітки гіпертекстової інформації, з яким працюють усі сучасні браузери. Рекомендації W3C з мови XML і мовних засобів роботи з XML – документами також дали поштовх до бурхливого розвитку XML – технологій.

Важливу роль у файлових системах, Web – просторі та мережних протоколах відіграє діяльність некомерційної організації Unicode Consortium, Unicode Inc (unicode.org). Стандарти даної організації дозволяють закодувати велику кількість знаків практично усіх мов (китайські ієрогліфи, математичні символи, букви грецького алфавіту, кирилицю тощо). Стандарт кодування символів, прийнятий у 1991 році, складається з двох розділів: універсальний набір символів UCS (Universal Character Set) і сімейство кодувань UTF (Unicode Transformation Format).

Контрольні питання

  1. Дайте визначення поняття «інформація». Які системи оцінки інформації Вам відомі?

  2. Які ознаки інформаційного суспільства Вам відомі?

  3. Яке суспільство можна вважати постіндустріальним?

  4. Що означає поняття «перформативність інформації»? Хто його автор?

  5. Який підхід до ролі інформації в суспільстві є характерними для філософій постмодернізму?

  6. Які основні напрямки розвитку інформаційного суспільства в Україні передбачені Законом України № 537-V від 09.01.2007   «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки»?

  7. Які типи файлів Вам відомі?

  8. Навіщо була розроблена мова SGML? Які мови виникли на базі SGML?

  9. З якою метою створено W3C?

  10. Які задачі вирішує Unicode Consortium?

Тема 2. Мова розмітки гіпертексту html

2.1. Структура html - документа

Мова HTML (HyperText Markup Language – мова розмітки гіпертексту) є стандартною мовою для створення гіпертекстових документів у середовищі WWW. HTML - документи можуть переглядатися web - браузерами різних типів.

Розробником мови HTML вважається випускник Оксфордського університету, бакалавр з фізики, співробітник Європейського центру ядерних досліджень Тім Бернерс-Ли, який запропонував механізм гіперпосилань. Мова HTML виникла на базі мови SGML (Standard Generalized Markup Language – стандартна узагальнена мова розмітки). Мова HTML постійно розвивається. Роль керуючого органу по стандартизації World Wide Web і, зокрема, по розробці стандартів мови HTML виконує міжнародний консорціум W3C (World Wide Web Consortium).

HTML- документ – це звичайний документ у форматі ASCII. У основі мови лежать спеціальні дискріптори – теги, які визначають правила форматування даних.

Код документа на мові HTML – це звичайний текстовий файл, який можна написати, наприклад, у програмі Блокнот, що входить у групу стандартних програм Windows. Файл, що створено у програмі Блокнот слід зберегти з розширенням .htm (або .html). Такий файл характеризується символом або символом іншого встановленого за замовчуванням браузера і розчиняється у програмі Windows Internet Explorer або в іншому встановленому браузері. Для подальшого редагування можна розчинити документ у форматі HTML за допомогою команди Страница – Просмотр HTML-кода (або Вид - Просмотр HTML-кода) у програмі Internet Explorer. Головний файл сайта (Home Page) зазвичай має ім’я index.htm

Тег – це спеціальний управляючий код, який записується у кутових дужках < >. Існують відкриваючі та закриваючі теги. У закриваючих тегах перед іменем тегу ставиться / slash. Регістр введення символів неважливий. Пару тегів - відкриваючі та закриваючі прийнято називати контейнером. Тег визначає місце дії тегу на сторінці, зазвичай не містить інформації про параметри форматування об’єктів. Головне інформаційне навантаження несуть атрибути тегу, за допомогою яких саме визначаються параметри форматування. Атрибут – це набір символів, якому ставиться у відповідність певне англійське слово – значення атрибуту. Один тег може мати декілька атрибутів. Контейнер можна представити таким чином:

<ТЕГ атрибут1=«значення» атрибут2=«значення» . . . атрибутN=«значення»> текст на веб – сторінці </ТЕГ>

Тег HTML повідомляє браузеру про те, що документ написано мовою HTML, завжди мусить бути першим тегом у документі. Контейнер даного тегу виглядає так:

<HTML> тіло документа </HTML>

HTML – документ має таку структуру:

  • заголовна частина;

  • основна частина.

Тег <HEAD> визначає заголовну частину документа, всередині якої можнае, наприклад, ввести назву документа, яка виводиться у заголовку вікна програми. Для визначення надпису у заголовку вікна браузеру використовується контейнер <TITLE>.

Тег <BODY> визначає основну частину документа, власно тіло документа знаходиться всередині контейнера <BODY>.

Таким чином документ має структуру:

<HTML>

<HEAD>

Заголовок документа

</HEAD>

<BODY>

Тіло документа

</BODY>

</HTML>

Атрибути тегу <BODY>:

Атрибут BGCOLOR визначає колір фону документа за допомогою шістнадцятирічних значень інтенсивності кольорової моделі або рядкового літералу, що відповідає назві кольору.

Для визначення кольору використовується кольорова модель RGB. Будь-який колір утворюється у результаті змішування базових кольорів – червоного, зеленого та синього. Кожна складова кольору визначається як число у діапазоні від 0 до 255 у шістнадцятирічній системі (числа від 0 до 9 і далі букви A, B, C, D, E, F). Числу 255 відповідає число FF у шістнадцятирічній системі. Визначення кольору відбувається за допомогою шестизначного значення – по два значення на кожну складову (червоний, зелений, синій). Таким чином, червоному кольору відповідає число FF0000, зеленому - 00FF00, синьому - 0000FF. При визначенні кольору можна використовувати цифровий код, перед яким ставиться символ числа #, або символьні мітки, що відповідають найбільш розповсюдженим кольорам (існує 140 міток). Деякі позначення кольорів наведені у таблиці.

Атрибут TEXT задає колір за замовчуванням для тексту, що не є гіперпосиланням.

Атрибут LINK визначає колір гіперпосилання.

Атрибут ALINK визначає колір активного гіперпосилання.

Атрибут VLINK визначає колір гіперпосилання, яке вже використовувалось.

Атрибут TOPMARGIN задає відступи від верхньої границі сторінки у пікселях.

Атрибут BOTTOMMARGIN задає відступи від нижньої границі сторінки у пікселях.

Атрибут LEFTMARGIN задає відступи від лівої границі сторінки у пікселях.

Атрибут RIGHTMARGIN задає відступи від правої границі сторінки у пікселях.

Таблиця 2.1 – Основні кольори мови HTML

Колір

Символьна мітка

Цифровий код

Білий

White

#FFFFFF

Чорний

Black

#000000

Сірий

Gray

#808080

Ясно-сірий

Silver

#C0C0C0

Червоний

Red

#FF0000

Темно-бордовий

Maroon

#800000

Пурпурний фіолетовий

Purple

#800080

Рожевий

Fuchsia

#FF00FF

Жовтий

Yellow

#FFFF00

Зелений

Green

#008000

Ясно-зелений

Lime

#00FF00

Оливковий

Olive

#808000

Синій

Blue

#0000FF

Темно-синій

Navy

#000080

Голубий

Aqua

#00FFFF

Більш детальна інформація про палітру кольорів наведена у додатку В.

Приклад сторінки:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>

Моя сторінка

</TITLE>

</HEAD>

<BODY BGCOLOR=#C0C0C0 TEXT=Red

TOPMARGIN=50 BOTTOMMARGIN=50 LEFTMARGIN=50 RIGHTMARGIN=50>

Текст першої сторінки

</BODY>

</HTML>

Рисунок 2.1 - HTML – документ у вікні браузера ІЕ

У HTML – документах можна створювати коментарі. Вміст коментарів не відображається у браузері, вони лише роблять більш зрозумілими коди HTML – документів. Синтаксис тегів коментарів наступний:

<!-- текс коментаря -->