Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Палагута.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.6 Mб
Скачать

14.3. Мова ebXml - Electronic Business xml

У 1999 р. Центр ООН по підтримці процедур і практики управління, комерції та транспорту (UN/CEFACT) і Організація розвитку структурованих інформаційних стандартів (OASIS) почали виконання проекту по стандартизації глобального обміну бізнес - інформацією. У результаті виконання даного проекту розроблено ebXML (Electronic Business XML - XML для електронного бізнесу). Об’єднання Global Commerce Initiative (Глобальна комерційна ініціатива), в яку входить близько 30 транснаціональних корпорацій використовує ebXML як складову частину структури електронного бізнесу.

У мові ebXML реалізовано концепцію EDI (Electronic Data Interchange – електронний обмін документами), сутність якої полягає у створенні систем, які відповідають вимогам:

  • дотримання єдиного синтаксису повідомлень;

  • можливість вибору елементів даних;

  • єдиний формат генерації повідомлень і файлів, який забезпечує їх обмін.

EDI системи – це міжвідомчі системи обміну електронними документами, які використовують стандартизовані правила складання електронних документів.

При розробці ebXML використовувались такі основні принципи:

  • просте, єдине і широке використання ebXML у електронному бізнесі;

  • використання специфікації XML у максимально можливих межах;

  • забезпечення відкритиви стандартами електронної торгівлі: B2B (business to business) і ВС (business to Customer);

  • об'єднання структур і компонентів, відмінних від XML, у єдиний XML бізнес стандарт;

  • мінімізація витрат при обміні інформацією між додатками;

  • забезпечення мультимовної підтримки;

  • урахування національних і міжнародних правил торгівлі;

  • урахування принципів EDI.

На відміну від орієнтації на бізнес-документи ebXML орієнтується на бізнес-процеси. Процес містить детальний опис обміну даними і послідовності повідомлень. Багатократно використовувані компоненти, які називаються компонентами ядра, можуть бути використані у повідомленнях для подання різної інформації. Компоненти ядра створюють бізнес-механізм, який дозволяє використовувати специфічні для галузі словарі, причому самі по собі компоненти є семантично нейтральними. Зв’язки з компонентами ядра, що визначають специфічну для галузі семантику, записуються у розподілені сховища даних разом з іншими моделями, даними і об’єктами, які дозволяють організаціям обмінюватися даними. Дані доступні через API-інтерфейс. ebXML дозволяє також використовувати контакти електронним чином з використанням механізму виробничого партнерського узгодження.

14.4. Мова cXml - Commerce xml

Commerce XML (cXML – комерційний XML) створений на базі XML і призначений для опису даних каталогів і виконання електронних транзакцій. Розроблений групою 40 компаній, що займаються електронним бізнесом, під головуванням компанії Ariba Inc cXML є інструментом для виконання ефективних транзакцій через Internet. cXML включає в себе набір DTD для опису даних каталогів, замовлень на постачання (http://www.cxml.org). Мова також визначає засоби, за допомогою яких cXML – документи можуть бути отримані та передані через Internet.

Перевагами використання мови cXML є такі:

  • простота у реалізації автоматизованого отримання замовлення, виконанні оновлень, формуванні каталогу транспорту;

  • cXML підпримує B2B протокол;

  • можливість легкого розширення мови cXML.

До недоліків слід віднести використання DTD для визначення структур документів, хоча схеми XML – документів мають ряд суттєвих переваг. Мова cXML на теперішній час не використовується у країнах пострадянського простору, хоча є достатньо популярною у розвинених країнах.

14.5. Visa XML Invoice Specification, Bank Internet Payment System

Компанія Visa International розробила Visa XML Invoice Specification (специфікація для опису рахунків на XML), щоби дозволити своїм клієнтам обмінюватися інформацією про покупки, здійсненні за допомогою кредитних карток через Internet у захищеній і стандартизованій формі. Ця специфікація дозволяє власникам кредитних карток отримувати детальну інформацію про покупки по кредитним карткам. На теперішній час специфікація забезпечує основу для опису покупок по кредитним карткам на рівні компаній, а також для надання послуг у сфері туризму і відпочинку.

BIPS (Bank Internet Payment System) – банківська платіжна система через Internet) призначена для виконання захищених транзакцій через Internet. Клієнт-серверні додатки можуть використовувати BIPS для передачі платіжних доручень через Internet. Вільно розповсюджувана XML - специфікація дозволяє користувачам BIPS (банкам, установам і організаціям) реалізовувати сервіси електронного бізнесу для своїх клієнтів. Рішення створити специфікацію BIPS на основі XML дозволило легко перетворити BIPS – документи на інші стандартні XML – формати, що використовуються в електронній комерції. BIPS – транзакції можуть бути ініційовані як платниками, так і одержувачами платежу.

Контрольні питання

  1. За допомогою яких засобів можна підготувати фінансові звіти у форматі XML для передачі у податкову адміністрацію України?

  2. Які документи регламентують формування і подання фінансових звітів у електронному вигляді до податкової адміністрації України?

  3. Надайте стислу характеристику XML – документові, який наведено у додатку D.

  4. З якою метою використовується мова XBRL?

  5. Що таке таксономія?

  6. Якою організацією регулюється подальша розробка мови XBRL?

  7. Які проблеми впровадження мови XBRL в Україні існують?

  8. З якою метою розроблено мову ebXML? Які організації ініціювати її розробку?

  9. Що означає концепція EDI?

  10. У чому полягає основна відмінність мови ebXML від XML?

  11. Які задачі вирішує мова cXML?

  12. Як XML – технології використовуються в банківській сфері?