Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Палагута.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.6 Mб
Скачать

1.3. Побудування інформаційного суспільства в Україні

Побудування інформаційного суспільства в Україні регулюється законами України, Планом заходів по виконанню завдань, передбачених Законом України № 537-V від 09.01.2007   «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки» (додаток А), Постановами Верховної Ради України про затвердження Національної програми інформатизації. Формування системи національних електронних інформаційних ресурсів, порядок легалізації та використання комп’ютерних програм в установах виконавчої влади і інші системні дії відносно інформатизації країни визначаються Постановами і Розпорядженнями Кабінету Міністрів України та іншими директивними і нормативними актами. Важливість створення інформаційного суспільства в Україні підкреслює той факт, що Президент України оголосив 2011 рік роком розвитку інформаційного суспільства.

Стратегією економічного і соціального розвитку України передбачено, що визначним пріоритетом державної політики є структурна перебудова промисловості, розвиток інноваційної моделі економічного зростання, затвердження України як високотехнологічної держави. Міністерство економіки України разом з центральними органами виконавчої влади розробили Державну цільову програму розвитку системи інформаційно-аналітичного забезпечення реалізації державної інноваційної політики і моніторингу стану інноваційного розвитку, затверджену Постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2008 № 439. Її метою є створення правових, економічних і організаційних засад функціонування системи інформаційно-аналітичного забезпечення реалізації державної інноваційної політики.

Міністерством науки і освіти України здійснюються заходи по подальшому розвитку національної науково-освітньої телекомунікаційної мережі та її інтеграції у Транс’європейську електронну науково-освітню мережу GEANT.

Щорічно Державний комітет інформатизації України готує і подає в Кабінет Міністрів звіт по підсумках роботи галузі та стану інформатизації регіонів України. На основі аналізу цих даних можна зробити такі висновки:

  • сформовані правові основи інформаційного суспільства, які регулюють суспільні відносини у частині створення інформаційних електронних ресурсів, захисту прав інтелектуальної власності на них, впровадження електронного документообігу на основі електронного цифрового підпису, захисту інформації;

  • готується значна кількість висококваліфікованих спеціалістів по інформаційно-комунікаційним технологіям, математиці, кібернетиці, програмуванню;

  • постійно зростає парк комп’ютерної техніки, засобів телекомунікації та зв’язку, кількість сучасних інформаційних систем;

  • динамічно розповсюджується Інтернет, впроваджуються технологій електронного управління.

Разом з тим, існує ряд проблем розвитку інформаційного суспільства в Україні. Серед них можна відзначити такі:

  • Не узгоджена належним чином діяльність установ і організацій відносно формування, використання і обліку електронних інформаційних ресурсів, що призводить до певних складнощів у формуванні єдиного інформаційного простору і, як наслідок, низькому рівню інформаційного і аналітичного забезпечення діяльності державних органів, оскільки вони у першу чергу безпосередньо зацікавлені у застосуванні накопичених електронних інформаційних ресурсів.

  • Державні установи будують свої інформаційно-комунікаційні системи незалежно і ізольовано від інших установ, орієнтуючись виключно на власні потреби (вертикальна інтеграція). Діючі відомчі корпоративні мережі працюють роз’єднано і неузгоджено, що забезпечує захищеність цих систем, однак перешкоджає організації міжвідомчої (горизонтальної) взаємодії, потребує значних фінансових і матеріальних витрат, призводить до дублювання інформації.

  • Недостатня ефективність комп’ютерної техніки. Кампанія так званої загальної комп’ютеризації призвела до значного щорічного зростання комп’ютерів, а їх реальна віддача найчастіше зводиться до вирішення найпростіших елементарних задач.