Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник_Палагута.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.6 Mб
Скачать

Глосарій

BIPS (Bank Internet Payment System) – банківська платіжна система через Internet) призначена для виконання захищених транзакцій через Internet, ґрунтується на ґрунтується на XML - технологіях.

DOM – аналізатор - програма аналізу XML – документів, яка зчитує XML – документ у пам’ять повністю, перетворюючи його у деревовидну структуру і зберігаючи документ у пам’яті.

EDI системи (Electronic Data Interchange – електронний обмін документами) – це міжвідомчі системи обміну електронними документами, які використовують стандартизовані правила складання електронних документів і відповідають вимогам: дотримання єдиного синтаксису повідомлень; можливість вибору елементів даних; єдиний формат генерації повідомлень і файлів, який забезпечує їх обмін.

SAX – аналізатор – програма аналізу XML – документів, розрахована на обробку великих XML – документів, починає зчитування документа з початку, зчитує невелику групу рядків, поступово доходить до кінця документа.

XML – документ – документ, що вміщує, крім власно інформації, опис даних – метадані, які характеризують їх структуру, взаємозв’язки елементів даних. Ці метадані дають змогу за допомогою різних програмних інструментів обробити XML – документи при розв’язанні різних задач.

XML – редактор – програма, призначена для роботи з XML – документами і перевірки їх на валідність.

XQuery – процессор – програма для виконання запиту XQuery.

Аналіз XML – документа (розбір – parsing) - отримання потоку символів із вхідного документа і побудування внутрішнього уявлення, що відповідає поданій структурі, результатом аналізу є модель XML – документа в пам’яті комп’ютера.

Бінарний файл - це послідовність бітів – нулів і одиниць, що записані обробляючою програмою і лише цією програмою можуть бути прочитані, файл, який вміщує данні та метаданні.

Гіпертекстова інформація - різнорідні дані на одній сторінці: текст, малюнки, мультимедіа тощо.

Глобалізація - процес інтеграції соціально-економічного життя, взаємопроникнення і взаємозалежності ринків, валют, корпоративних організацій, культурних і політичних факторів.

Змінна - область пам’яті, у якій під час роботи програми можуть знаходитися різні данні певного типу. Звернення до змінної здійснюється за ім’ям – унікальним ідентифікатором.

Інтелектуальний агент – це програма, яка самостійно виконує завдання користувача протягом тривалих проміжків часу.

Інформаційне суспільство – це суспільство, у якого є у достатку висока по якості інформація, а також усі необхідні засоби для її виробництва та розподілення.

Інформація (від лат. іnformatio – пояснення, викладення) - відомості про об’єкти навколишнього середовища або сукупність відомостей, які сприймають із навколишнього середовища (вхідна інформація), видають у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи.

Каскадні листи стилів CSS (від англ. Cascading Style Sheets – каскадні таблиці стилів) – описи параметрів форматування, які надають можливість задати стиль накреслення символів, шрифти, кольори символів і фону, кольори гіпертекстових посилань тощо і далі використовувати ці стилі при визначенні зовнішнього виду HTML - документа або багатьох документів.

Кольорова модель RGB – модель, згідно якої будь-який колір утворюється у результаті змішування базових кольорів – червоного, зеленого та синього. Кожна складова кольору визначається як число у діапазоні від 0 до 255 у шістнадцятирічній системі (числа від 0 до 9 і далі букви A, B, C, D, E, F).

Консорціум Unicode Consortium - організація, яка розробляє стандарти, що дозволяють закодувати велику кількість знаків практично усіх мов.

Консорціум World Wide Web Consortium (W3C) – організація, яку створено з метою розробки загальних протоколів обміну інформацією у Інтернет і мовних засобів, які б забезпечували сумісність даних і розвиток системи.

Контейнер – відкриваючий та закриваючий теги.

Мапа посилань – метод створення гіперпосилань, коли посиланнями можуть бути частини зображення.

Мережеве суспільство - об’єднання капіталізму з «інформаційною революцією».

Мова cXML (Commerce XML - комерційний XML) – мова, створена на базі XML і призначена для опису даних каталогів і виконання електронних транзакцій.

Мова ebXML (Electronic Business XML - XML для електронного бізнесу) – мова, яка орієнтована на опис бізнес-процесів, використовується в системах електронного бізнесу, які ґрунтуються на концепції EDI.

Мова HTML (HyperText Markup Language – мова розмітки гіпертексту)- мова розмітки, яка описує гіпертекстову інформацію так, щоб у будь якому браузері Web – сторінка виглядала однаково, організує взаємозв’язок між сторінками за допомогою гіперпосилань.

Мова JavaScript – мова розробки сценаріїв інтерактивного управління для Web-сторінок.

Мова Perl (Practical Extraction and Report Language) – універсальна мова розробки сценаріїв.

Мова PHP (від англ. Personal Home Page Tools – інструменти для створення персональних Web-сторінок) – мова програмування, яка надає можливості генерування Web-документів на сервері та роботи з базами даних.

Мова Python - мова програмування високого рівня і загального призначення, може використовуватися для розробки сценаріїв.

Мова SGML (Standard Generalized Markup Language) – стандартна узагальнена мова розмітки, мова розмітки даних для будь-якої потреби і застосовувалася переважно у великих системах управління документами.

Мова VBScript – мова розробки сценаріїв інтерактивного управління для Web-сторінок.

Мова XBRL (Extensible Business Report Language – розширювана мова фінансових звітів) - перекладення існуючих стандартів фінансової і бухгалтерської діяльності на XML, що забезпечує їй значні переваги перед іншими способами подання і передачі ділової інформації.

Мова XML (Extensible Markup Language – розширювана мова розмітки) – мова розмітки, що зосереджується на описі даних, а не параметрів їх форматування.

Мова XPath (XML Path Language) – мова, яка надає можливість обирати окремі частини XML – документа.

Мова XQuery (XML Query Language) – це мова запитів до XML – документів, за допомогою якої можна обрати і обробити потрібну інформацію.

Мова XSLT (eXtensible Stylesheet Language for Transformations розширювана мова стилів для перетворень) – мова, яка надає можливість перетворювати XML – документи у інші формати, наприклад у формат HTML, RTF, інші XML - документи тощо.

Модернізація суспільства – це збільшення можливостей вибору для його членів, що вона потребує на кожному рівні організації суспільства підвищення рефлексивності.

Об’єкт браузера - елемент Web – сторінки (вікно, документ, зображення, посилання тощо).

Об’єктна модель документа (DOM) - стандарт, основаним на API (Application Programming Interface - інтерфейс прикладного програмування), і використовується розробниками для створення XML – аналізаторів.

Опис шаблону документа DTD (Document Type Definition) визначає структуру документа, містить відомості про набір XML – тегів розмітки, що використовуються документом.

Перформативність інформації – критерій, згідно з яким знання виробляється лише у ситуаціях, коли заздалегідь відомо, що вони будуть корисні та ефективні.

Плагін (plugin) – програмний модуль, що розширює базові можливості прикладної програми (наприклад, Іnternet Еxplorer).

Подія – це дія, виконана користувачем або програмою по відношенню до конкретного об’єкта, на яку реагує програмне забезпечення.

Постіндустріальне суспільство – суспільство, у якому більше 50% населення зайняті в сфері послуг.

Правильний XML – документ (well formed) - документ, який має правильний синтаксис.

Придатний або валідний (valid) XML – документ - документ, який відповідає DTD або схемі.

Програма «Податкова звітність» - програма, за допомогою якої можна сформувати фінансові звіти у форматі XML і передати його з використанням електронного підпису до Державної податкової адміністрації України.

Простори імен у XML – це іменована сукупність імен елементів і атрибутів, яка забезпечує їх унікальність у документі.

Регулярний вираз – це шаблон символів, який визначає вид і формат символів, що можна використовувати у якості значення елемента або атрибута.

Селектор – це тег або декілька тегів, до яких може застосовуватися певний стиль, описаний у CSS.

Семантична теорія інформації – теорія, згідно якої кількість інформації, яка отримується із спілкування, можна визначити ступенем зміни знань особи, що сприймає інформацію.

Семіотика – наука, що вивчає знаки як особливий вид носіїв інформації.

Символьні аналітики по термінології Роберта Райха – особи, що мають певні види професій, які пов’язані з управлінням по глобальних мережах, які забезпечують додану вартість продукції та послугам засобами науки, креативних навичок, фінансового передбачення, ефективної реклами, тобто це люди, які мають інтелектуальний капітал, які визначають і вирішують проблеми або посередничають при їх вирішенні, оперуючи символами.

Синтаксичний аналізатор XML (або XML – процесор) – програма для перевірки правильності XML – документів, XML – процесори вбудовані в усі сучасні браузери.

Специфікація Visa XML Invoice Specification - специфікація для опису рахунків на XML, яка дозволяє своїм клієнтам обмінюватися інформацією про покупки, здійсненні за допомогою кредитних карток через Internet у захищеній і стандартизованій формі.

Схема – це зовнішній файл, який містить опис елементів і атрибутів XML – документа, дає можливість використовувати різні типи даних, простори імен, визначати умови на значення для елементів і атрибутів.

Сценарій – це програма опрацювання даних, введених у форму, написана на одній з мов програмування, що підтримується платформою Web-сервера і відповідно браузера.

Таксономії – це таблиці тегів у мові XBRL, які вирішують задачі: можливість перекладу з національної мови на англійську, що лежить в основі стандарту; можливість адаптації; можливість трансформації звітності.

Тег – це спеціальний управляючий код, який записується у кутових дужках, визначає місце дії тегу на сторінці, зазвичай не містить інформації про параметри форматування об’єктів.

Технокапіталізм – етап розвитку капіталізму, коли нові технології, електроніка та комп’ютеризація приходять на зміну механічним пристроям, а інформація та знання відіграють все більшу роль у процесах виробництва, впливають на суспільний устрій і повсякденне життя.

Технологія CGI (Common Gateway Interface – загальний шлюзовий інтерфейс) призначена для передачі та обробки даних, які введено користувачем у форму на web-сторінці.

Фордизський режим накопичення - 1945 – 1973 рр., які характеризує постійне зростання масового виробництва і масового споживання, домінування у суспільстві промислових робітників, інтервенції національних держав в економіку, розвиток національних олігополій.

Форма – елемент HTML – документа, який використовуються для організації зворотного зв’язку відвідувачів з розробниками сайтів.

Формат GIF (Graphics Interchange Format – формат обміну графічною інформацією) – формат графічних файлів, який застосовується тоді, коли не потребується значної кількості кольорів, ущільнення відбувається за рахунок зменшення кількості кольорів до 256 (іноді до 2).

Формат JPEG (Joint Photographic Expert Group – об’єднана група експертів фотографії) – формат графічних файлів, який використовується переважно для збереження багатоколірних зображень, забезпечує ущільнення практично без зменшення кількості кольорів за рахунок зменшення кількості пікселів.

Формат PNG (Portable Network Graphics – портативна мережна графіка) – формат графічних файлів, що дозволяє виконати ущільнення або за рахунок зменшення кількості пікселів, або кількості кольорів, використовується більш рідко, оскільки файли цього формату займають більше місця, ніж файли форматів JPEG і GIF.

Фрейми використовуються для того, щоб поділити сторінку HTML - документа на декілька частин з метою структуризації інформації.

Функція – фрагмент коду програми, що надає можливість об’єднувати оператори у логічно незалежні частини з метою багаторазового звернення до них з різних частин програми.

Циклічний або ітераційний обчислювальний процес – алгоритмічний процес, який надає змогу одні й ті ж дії виконати декілька разів.